به گزارش تابناک به نقل از روزنامه قدس، مطالعه روی یک میلیون خانم در بریتانیا نشان داد که برای ۱۵ مورد از ۱۷ نوع سرطانی که آنها بررسی کردند، هرچه قد بلندتر باشید، بیشتر احتمال ابتلا به آنها را دارید. این مطالعه نشان داد که به طور کلی، هر افزایش ده سانتیمتر در قد، خطر ابتلا به سرطان را حدود ۱۶ درصد افزایش میدهد. افزایش مشابهی در مردان نیز مشاهده شده است. اگر حدود ۴۵ نفر از هر ۱۰۰۰۰ زن با قد متوسط (حدود ۱۶۵ سانتیمتر) هر سال به سرطان مبتلا شوند، پس حدود ۵۲ نفر از هر ۱۰۰۰۰ زن که ۱۷۵ سانتیمتر قد دارند به سرطان مبتلا خواهند شد. مطالعه دیگری نیز نشان داد که ۲۲ مورد از ۲۳ نوع سرطان در افراد قد بلندتر نسبت به افراد کوتاهتر بیشتر رخ داده است.
رابطه بین قد و خطر سرطان در میان قومیتها و سطوح درآمد دیده میشود. این نتایج نشان میدهد که دلیل بیولوژیکی برای ارتباط بین سرطان و قد وجود دارد. علت این ماجرا کاملاً مشخص نیست اما چند نظریه قوی وجود دارد.
اولین نظریه مربوط به این واقعیت است که یک فرد قد بلند سلولهای بیشتری خواهد داشت. به عنوان مثال یک فرد قد بلند احتمالاً روده بزرگ بلندتری با سلولهای بیشتر و در نتیجه ورودیهای بیشتری در سرطان روده بزرگ نسبت به یک فرد کوتاهتر دارد. دانشمندان معتقدند سرطان از طریق انباشت آسیب به ژنها در هنگام تشکیل سلول جدید ایجاد میشود؛ هر چه یک سلول بیشتر تقسیم شود، احتمال بیشتری وجود دارد که آسیب ژنتیکی رخ دهد و به سلولهای جدید منتقل شود و هرچه آسیب انباشته شده بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان بیشتر است. همچنین فردی با سلولهای بیشتر در بدن خود تقسیم سلولی بیشتری خواهد داشت و بنابراین احتمال بیشتری وجود دارد که سرطان در یکی از آنها ایجاد شود.
برخی از تحقیقات از این ایده حمایت میکنند که داشتن سلولهای بیشتر دلیل ابتلای بیشتر افراد قد بلند به سرطان است و ممکن است تا حدی توضیح دهد که چرا مردان بیشتر از زنان به سرطان مبتلا میشوند (زیرا به طور متوسط از زنان قد بلندتر هستند). با این حال، مشخص نیست که قد با اندازه تمام اندامها مرتبط است یا خیر. دانشمندان در یک مطالعه دریافتند؛ در حالی که جرم اندام رابطه قد-سرطان را در هشت مورد از ۱۵ سرطان ارزیابی شده توضیح میدهد، هفت مورد دیگر وجود داشت که جرم اندام رابطه را با قد توضیح نمیداد. لازم به ذکر است که این مطالعه به دلیل میزان دادههای موجود در مورد جرم اندام بسیار محدود بود.
نظریه دیگر این است که یک عامل مشترک وجود دارد که هم افراد را قد بلندتر میکند و هم خطر سرطان آنها را افزایش میدهد.
یکی از این امکانات هورمونی به نام فاکتور رشد شبه انسولین ۱ (IGF-۱) است. این هورمون به رشد کودکان کمک میکند و سپس نقش مهمی در هدایت رشد سلولی و تقسیم سلولی در بزرگسالان دارد و این یک عملکرد مهم است. بدن ما نیاز دارد که سلولهای جدید تولید کند وقتی سلولهای قدیمی آسیب میبینند یا پیر میشوند. به تمام سلولهای پوستی که هنگام استفاده از یک اسکراب خوب بدن از بین میروند فکر کنید. این سلولها باید جایگزین شوند تا پوست ما خراب نشود. با این حال، برخی مطالعات نشان دادهاند افرادی که سطح IGF-۱ بالاتری نسبت به متوسط دارند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه یا پروستات دارند؛ اما باز هم، این یک یافته ثابت برای همه انواع سرطان نبوده است و به احتمال زیاد هر دو توضیح (سلولهای بیشتر و IGF-۱ بیشتر) نقش دارند.
اما تحقیقات بیشتری برای درک واقعی اینکه چرا افراد قد بلند به سرطان مبتلا میشوند و اینکه آیا این اطلاعات میتواند برای پیشگیری یا حتی درمان سرطانها استفاده شود، ضروری است.
اولا به یاد داشته باشید که قد فقط خطر سرطان را به میزان بسیار کمی افزایش میدهد. ثانیاً، کارهای زیادی وجود دارد که همه ما میتوانیم برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام دهیم و این کارها تأثیر بیشتری بر خطر سرطان نسبت به قد دارند.
ما میتوانیم به سبک زندگی خود نگاه کنیم. سعی کنید رژیم غذایی سالم بخورید به طور منظم ورزش کنید، وزن سالم را حفظ کنید و در آفتاب مراقب باشید. و مهمتر از همه، سیگار نکشید! اگر همه ما این کارها را انجام دهیم، میتوانیم میزان سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهیم. همچنین میتوانید در برنامههای غربالگری سرطان شرکت کنید که به تشخیص زودهنگام سرطانهای سینه، رحم و روده کمک میکنند تا بتوان آنها را با موفقیت درمان کرد.