تابناک بررسی کرد

سرعت‌گیر نفتی در مسیر رشد اقتصادی/ کیک بهاره اقتصاد ایران چند همت شد؟

یکی از مهم‌ترین اجزای رشد اقتصادی ایران، ارزش‌افزوده گروه نفت است. به‌گونه‌ای که رشد تولید این گروه از نرخ ۱۶.۵ درصد در فصل اول ۱۴۰۲ به ۹.۵ درصد در بهار سال جاری کاهش‌یافته و تأثیر به سزایی در کشیده شدن ترمز رشد اقتصادی با نفت داشته است.
کد خبر: ۱۲۶۰۶۵۴
|
۳۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۸ 21 September 2024
|
5396 بازدید
|

سرعت گیر نفتی در مسیر رشد اقتصادی/ کیک بهاره اقتصاد ایران چند همت شد؟

به گزارش خبرنگار تابناک، چهارم تیرماه امسال قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت از سوی رئیس مجلس شورای اسلامی به محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری سیزدهم برای اجرا ابلاغ شد. قانونی که اولین فصل آن به رشد اقتصادی اختصاص دارد و بیان می‌کند: از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷، متوسط رشد اقتصادی، هر ساله ۸ درصد است.

رشد اقتصادی شاخصی است که از تغییرات حجم تولید کالا و خدمات در یک دوره زمانی مشخص خبر می‌دهد و بیان می‌کند که تولید کالا و خدمات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، بیشتر یا کمتر است.

جدیدترین آمار منتشر شده از رشد اقتصادی در سه ماهه نخست برنامه مذکور نشان می‌دهد در فصل بهار (آخرین فصل فعالیت دولت سیزدهم) تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه (به قیمت‌های ثابت سال ۱۳۹۵) از ۳۷۸ هزار و ۴۳۰ میلیارد تومان در فصل نخست ۱۴۰۲ به ۳۹۰ هزار و ۵۱۰ میلیارد تومان در سه ماهه ابتدایی امسال افزایش یافته است.

به بیان دقیق‌تر، در بهار ۱۴۰۳ نرخ رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت به ترتیب ۳.۲ و ۲.۵ درصد بوده که در مقایسه با بهار سال قبل، کاهش داشته است. این در حالی است که سال ۱۴۰۲، در مجموع با رشد اقتصادی ۴.۵ درصدی (با نفت) و ۳.۶ درصدی (بدون نفت) به پایان رسیده بود؛ بنابراین در ۹۳ روز ابتدایی سال ۱۴۰۳، اندازه کیک اقتصاد ایران به حدود ۳۹۰ همت رسیده است که سرعت رشد آن در مقایسه شروع سال قبل، کندتر شده چراکه رشد اقتصادی با نفت در سه ماهه ابتدایی سال گذشته ۵.۷ درصد ثبت شده بود.

سرعت گیر نفتی در مسیر رشد اقتصادی/ کیک بهاره اقتصاد ایران چند همت شد؟

از سوی دیگر، رشد اقتصادی بر اساس روش هزینه نشان می‌دهد که این شاخص اقتصادی در بهار ۱۴۰۳ به نرخ ۴.۲ درصد رسیده است که در مقایسه به نرخ ۶.۳ درصدی بهار سال قبل، کمتر است. این روند نشان می‌دهد در سه ماهه ابتدایی سال جاری، شتاب افزایش حجم اقتصاد کمتر شده است.

در این میان، میزان رشد اقتصادی از ناحیه مصرف نهایی بخش خصوصی در بهار امسال به ۰.۷ درصد کاهش یافته است که در مقایسه با رقم ۸.۳ درصدی مدت مشابه سال قبل، معنادار است و نشان می‌دهد تقاضای مردم برای کالا‌های تولید داخل افزایش چندانی در مقایسه با بهار ۱۴۰۲ نداشته است. همچنین نرخ رشد شاخص مصرف نهایی بخش دولتی در نخستین فصل سال منفی ۷.۳ درصد بوده است. این در حالی است که بهار سال قبل، این شاخص مثبت ۴.۱ درصد به ثبت رسیده بود و نشان می‌دهد تحت تأثیر بودجه انقباضی دولت، مخارجش در ماه‌های آغازین سال، کم شده است. از سوی دیگر، دو بخش مهم صادرات و واردات کالا‌ها و خدمات در شروع سال جاری، روند متفاوتی در مقایسه با سال قبل داشته‌اند. به‌نحوی‌که رشد صادرات نسبت به بهار سال قبل کاهشی بوده، اما رشد واردات افزایش داشته است. 

سرعت گیر نفتی در مسیر رشد اقتصادی/ کیک بهاره اقتصاد ایران چند همت شد؟

سهم گروه نفت در رشد اقتصادی آب رفت

یکی از مهم‌ترین اجزای رشد اقتصادی ایران، ارزش‌افزوده گروه نفت است. به‌گونه‌ای که رشد تولید این گروه مهم از رقم ۱۶.۵ درصد در فصل اول ۱۴۰۲ به ۹.۵ درصد در بهار سال جاری کاهش‌یافته و تأثیر به سزایی در کشیده شدن ترمز رشد اقتصادی با نفت داشته است. این در حالی است که تنها گروهی که نسبت به سه ماهه ابتدایی سال قبل، افزایش داشته است، گروه کشاورزی است که از نرخ ۰.۶ درصد به ۳.۱ درصد رسیده است. 

افت رشد گروه نفتی در فصل بهار در شرایطی است که همچنان بالاترین رشد مربوط به این گروه است و پایین‌ترین نیز متعلق به گروه خدمات با ۱.۹ درصد است. کاهش سهم نفت در کیک رشد اقتصادی نشان‌دهنده افت نسبی در تولید و صادرات طلای سیاه است. موضوعی که چندی قبل از سوی وزیر اقتصاد نیز مطرح شد. همتی اظهار داشت: «سه‌چهارساله گذشته رشد اقتصادی یک مقدار بالا رفته به خاطر افزایش صادرات نفت است. این را هر کسی که ترم اول اقتصاد را خوانده می‌فهمد. رشد اقتصادی ما منابع محور است؛ هر وقت صادرات نفت بالا می‌رود رشد ما بالا می‌رود هر وقت صادرات نفت پایین می‌آید رشد ما هم پایین می‌آید»

سرعت گیر نفتی در مسیر رشد اقتصادی/ کیک بهاره اقتصاد ایران چند همت شد؟

وزیر اقتصاد در مراسم تودیع و معارفه رئیس سازمان بورس نیز دراین‌باره گفت: رهبری شعار امسال را جهش تولید با مشارکت مردمی نام‌گذاری کردند، اما آمار سه ماه بانک مرکزی می‌گوید توفیق رشد تا پایان رشد بالا نیست و بعید است که تا پایان سال نرخ رشد حتی به ۴ درصد برسد و مهم این است که این رشد با کیفیت و به رفاه مردم منجر شود. 

چرا نیاز به جذب سرمایه گذار خارجی داریم؟

مرتضی عزتی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه تربیت‌مدرس در گفتگو با تابناک با اشاره به اینکه هدف اصلی دولت چهاردهم باید افزایش جذب سرمایه‌گذاری باشد، اظهار داشت: هیچ اقدامی جز سرمایه‌گذاری، رشد اقتصادی را بالا نمی‌برد. در حقیقت با توجه‌ به وجود نیروی کار در کشور، تنها محدودیت رشد اقتصادی، نبود سرمایه‌گذاری مناسب و قابل‌توجه است.

 عزتی افزود: با توجه‌ به محدود بودن سرمایه‌های داخلی، نمی‌توان به رشد اقتصادی بالایی دست یافت. بنابراین اگر رشد اقتصادی بالا می‌خواهیم، باید منابع جدیدی وارد اقتصاد کنیم. این در حالی است که منابع مورد نیاز در داخل کشور وجود ندارد و باید به سراغ سرمایه‌گذاری خارجی برویم. هرچند معتقدم یکی از موانع اصلی در برابر جذب سرمایه‌گذاری خارجی، سیاست‌های غلط دولت‌هاست که امنیت سرمایه‌گذاری خارجی را تهدید می‌کند.

بنابراین همان‌طور که در ابتدای گزارش بیان شد، بر اساس برنامه هفتم که مورد تأکید رئیس‌جمهور نیز بوده و هست، هدف‌گذاری کلان دولت باید در مسیر تحقق نرخ رشد اقتصادی ۸ درصدی باشد. نرخی که به نظر می‌رسد تحققش کار سختی برای دولت چهاردهم خواهد بود.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۳
مهراد
|
United States of America
|
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
اگر درست حساب کنید رشد اقتصادی زیر صفر و منفی است.هر گردی گردو نیست...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
مگه رشد هم داشتیم که بخواد کاهش پیدا کنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
چون رییسی مرد دوران بحران رفت. اینا کشور را گران اداره خواهند کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
مرد دوران بحران ؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
احسن بر تابناک

کشور واقعا چنین چیزی کم داشت یعنی وضعیت کشور را بر پایه پارامترهای بورس تحلیل کرد.

در حوزه سیاست خارجی باید نظرات کارشناسان دیگر کشورها را هم شنید. هر کس مشورت کرد ضرر نکرد.

در حوزه فناوری اطلاعات و دیجیتال کسانی که فضای مجازی را در دست گرفته اند باید از آنها یک امتحان سخت گرفت.
باید با مفاهم Git و Heruku و API و Deploy و ... آشنا باشند وگرنه اگر در این جایگاه قرار بگیرند جز خسارت برای کشور چیزی ندارد و مرتکب حرام شرعی شده اند.

قبل از انقلاب حاکمیت یک فرکانس اختصاصی ۲۷ کیلوهرتز رادیویی آماتوری را برای فضای تحقیق و دانشجویی قرار داده بود و طبیعتا نیاز امروز بسیار فراتر از آن روز است و دولت باید برای فضای تحقیق و توسعه و دانشجویی سرویس های فناوری اطلاعات رایگان و قوی قرار دهد تا کشور بصورت اهرمی پیشرفت کند.

متاسفانه در فضای تحقیق همه دانشجویان و محقق ها تماما از سرویس های خارجی استفاده می کنند و طبق معمول مسئولان ما مثل شبکه اجتماعی وقتی متوجه این موضوع می شوند که کار از کار گذشته و سرویس های آنها به تثبیت رسیده و ما تازه می خواهیم شروع کنیم آنوقت یک عده می خواهند با فیلترینگ همه چیز را جبران کنند.

اگر قرار بود با این چیزها و بدون زحمت پیشرفت کنیم الان باید کره مریخ را تسخیر می کردیم و یقین بدانید همین پیشرفتی را که تا الان بوجود آمده مدیون دانش و زحمات دانشمندان است...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
وقتی مملکتی دائم در بیم و شرایط جنگی است مشکل بتونید سرمایه گزار پیدا کنید وقتی مملکتی وضعیت قوانین اقتصادیش نا مشخص است و سلیقه ای با تولید کننده برخورد میشود !!! مشکل بتونید سرمایه گزار پیدا کنید وقتی مملکتی در اجرای قوانین بین المللی اقتصادی دچار مشکل است مشکل بتونید سرمایه گزار پیدا کنید و در انتها وقتی مملکتی توسط امریکا تحریم باشد و امریکا بخاطر معامله با ان کشور معامله کننده را مجازات کند هیچ سرمایه گزار سالمی نمی تونه با ما کار کنه !!!! فقط چین هزاران برابر معامله با ما با امریکا معامله می کنه !!! بنظر شما امریکا را با ما عوض می کنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
ایران روی گنج خوابیده ولی به خاطر سیاستهای غلط از فقیر ترین کشورها شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
اگر اقتصاد ما با خاک هم یکسان شود مسولین کشور ماشالله حرف می زنند ولی پای عمل امد خیر
باهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
اکنون بعلت نبودن گاز در فصل سرما و نبودن برق در فصل گرما کارخانجات صنایع تعطیل میشوند تا گاز یا برق مردم تامین شود و همین باعث کاهش تولید می گردد.
همه ابن موارد ابن چنینی فقط بعلت تحریم ها و مدیریت نالایق می باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
تحریم ها لغو نشه کشور به سرنوشت لیبی دچار خواهد شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
همنطور که ۳درصد از سهامدار بیجاره مالیات میگیرید فقط ۳درصد از سپرده های ۳۰درصدی بانک‌ها مالیات بگیرید حداقل در سال ۸۰۰ همت کسری بودجه جبران میشه این کار
۱_ هیچ فشار به قشر مستًعف نمیاد چون سپرده‌های میلیاردی مال پولدار
۲_ نیازی به گران کردن حامل های آنژی نیست
۳_ دیگه هیچ شوک به اقتصاد وارد نمیشه
در هیچ جای دنیا به سپرده مردم سود نمیدن جز ایران این اقتصاد مریض بانکداری اقتصاد کشور رو نابود کرده حداقل ۷۰ درصد بانک‌های کشور مازاد هستند و ۷۰ درصد نیروی انسانی صدا و سیما و وزارت فرهنگ و سازمان تبلیغات و نهاد ریاست جمهوری و... که مازاد هستند رو وار بدنه آموزش و مرورش ونیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
سود بانکی نابود کردن کشور رو
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟