· مخزن آتش نشانی پلی اتیلنی
· مخزن آتش نشانی کامپوزیت
· مخزن آتش نشانی فلزی
· مخزن آتش نشانی بتنی
مخازن آب پلی اتیلن که یکی از پرکاربردترین منبعهای آب بازار و البته بهترین گزینه برای استفاده به عنوان مخزن آتش نشانی به حساب میآیند. این مخازن دارای تنوعی از شکل و حجم هستند و متناسب با هر فضا و حجم مورد نیاز برای هر ساختمانی مخزن متناسب آن را دارند.
سیستم آبرسانی آتش نشانی وظیفهی رساندن آب از مخزن به جعبههای آتش نشانی، اسپرینکلرها و لولههای آب را به عهده دارد. هنگام آتش سوزی به صورت اتوماتیک آب مورد نیاز برای اطفاء حریق از طریق منبع آب تامین میشود و مخزن ذخیره آب آتش نشانی باید آبِ 50% تمام جعبههای آتش نشانی اعم از جعبهها، اسپرینکلرها و شیلنگ قرقرهها را به مدت حداقل 15 دقیقه فراهم کند.
کارکرد این مخزن به نحوی است که باید یک ورودی از مخزن را به لوله کشی بعد از کنتور متصل و خروجی مخزن را به ورودی سیستم لوله کشی اطفاء حریق متصل کنید. بدین ترتیب، حجم آب مورد نیاز سیستم اطفاء حریق ساختمان برای زمان مورد نیاز تامین میشود تا در صورت وقوع حادثه، آب ذخیره شده به تجهیزات آبرسانی هدایت شود.
استفاده از تانکر مخصوص برای آتش نشانی و سیستم اطفاء حریق ساکنین ساختمان در زمان بروز حادثه حیاتی است. همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، این موضوع برای سازندگان ساختمانها به یک قانون تبدیل شده و برای کسب جواز پایان کار ساختمان الزامی است.
دلیل اصلی آن؛ پایین بودن فشار آب لولههای آب شهری است. خصوصا در آتش سوزیهای بزرگ که نیاز به حجم و فشار آب بیشتری برای اطفاء حریق است، وجود مخازنی با حجم و دسترسی مناسب؛ امر اطفاء حریق را سریعتر و راحتتر میکند.
تامین آب: مخزن باید قادر باشد حداقل ۵۰ درصد آب مورد نیاز کل جعبههای آتش نشانی را در مدت ۱۵ دقیقه تامین کند.
نزدیکی به پمپهای آب: این مخازن باید تا حد امکان در نزدیکترین نقطه به پمپهای آب قرار بگیرند تا در مواقع ضروری، دسترسی سریعتری به آنها داشته باشیم.
ترکیب با مخزن آب شرب: مخزن آب آتشنشانی و آب شرب باید به گونهای طراحی شوند که مکمل یکدیگر باشند و از راکد ماندن آب جلوگیری شود.
محل نصب: مخزن باید در مکانی قرار گیرد که از بارندگی و آلودگی دور باشد تا کیفیت آب حفظ شود.
نصب اصولی مخزن آب آتشنشانی بسیار مهم است. بهترین مکان برای نصب مخزن، پشت بام ساختمان است، زیرا باعث حفظ جریان آب در صورت قطع برق میشود. در مواردی که مخزن در مکانهای تاریک مانند اتاقهای تاسیسات یا زیر زمین قرار گیرد، استفاده از مخازن آب تک لایه بلامانع است. مراحل نصب مخزن ذخیره آتش نشانی را در ادامه مشاهده میکنیم:
1. نصب روی زمین:
متداولترین محل نصب مخزن روی زمین مثل زیر پله، حیاط، پارکینگ و... است.
نکته: در اینجا باید سطح زیرین مخزن کاملاً تراز و هموار باشد، تا از نشست و آسیب احتمالی به مخزن جلوگیری شود.
2. نصب به صورت هوایی:
در اینجا مخزن را در ارتفاعات بالا مثل پشت بام نصب میکنند، تا از افزایش فشار آب به داخل لولهکشیهای ساختمان استفاده شود. (به ازای هر ۱۰ متر اختلاف ارتفاع، حدود ۱ بار یعنی ۱۴.۵ PSI فشار اضافی ایجاد میشود).
نکته: در پشت بام حتما باید توجه داشته باشید که فونداسیون مقاوم و ایمنی وجود داشته باشد تا بتواند وزن و فشار مخزن را به راحتی تحمل کند.
رعایت نکات فنی و اصولی در نصب مخازن آب ضروری است. پیشنهاد میشود، خصوصا برای مخزن ذخیره آب آتش نشانی از بهترین و با کیفیتترین منابع آب، مانند مخازن پلیاتیلن که مقاومت بالایی دارند، استفاده کنید.
بله، شما میتوانید از یک مخزن بهطور همزمان برای تأمین آب مورد نیاز آتشنشانی و آب شرب استفاده کنید. تنها کافی است که دو خروجی در این مخزن تعبیه شود تا بتوانید بهطور همزمان از هر دو خروجی بهرهبرداری کنید. خروجیهای طراحی شده در این مخزن باید به اندازه یک اینچ و دو اینچ باشند تا به راحتی نیازهای مختلف را تامین کنند.
یکی از مزایای استفاده مشترک از مخزن آب آتشنشانی این است که آب در آن بهطور مداوم در جریان خواهد بود و این امر از راکد ماندن آب جلوگیری میکند.
اگر قصد خرید منبع آب ذخیره برای اطفاء حریق را داشتید؛ حجم مورد نظر آن را باید طبق فرمول Q=50*N محاسبه کنید.
(Q = حجم کل مخزن
50 = میزان دبی فرضی موتور پمپاژ است که باید مقدار دبی موتور خود را برای آن قرار دهید.
N = تعداد جعبههای آتش نشانی موجود در ساختمان که به مخزن متصل هستند.)
حجم استاندارد تانکر ذخیره آب آتش نشانی بر اساس استاندارد اعلامی NFPA (National Fire Protection Association) ایالات متحده آمریکا است که مجموعهای از آموزشها، قوانین، کدها و استانداردهای مرتبط با پیشگیری و مقابله با آتشسوزی را گردآوری کرده است.
بله. استفاده از یک مخزن مشترک برای ذخیره آب آشامیدنی ساختمان و آب آتش نشانی امکانپذیر است و از نظر قانونی هم مشکلی ندارد.
قیمت مخزن آب آتشنشانی تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد، از جمله:
1. جنس مخزن: مخازن ممکن است از پلیاتیلن، فایبرگلاس یا استیل ساخته شوند.
2. ظرفیت مخزن: ظرفیت مخازن از چند هزار لیتر تا چند ده هزار لیتر متغیر است.
3. نوع طراحی: طراحی مخازن میتواند شامل تکلایه، سهلایه یا آنتیباکتریال باشد.
4. هزینه نصب: حجم و محل نصب نیز بر قیمت آن تأثیرگذار است.
علاوه بر موارد بالا، برند تولیدکننده و تکنولوژی تولید و دامنه خدمات پس از فروش بر قیمت نهایی مخزن تاثیر میگذارد. به طور کلی، قیمت مخازن آب آتشنشانی میتواند از چند میلیون تومان برای مخازن آب کوچک تا چند ده میلیون تومان برای مخازن آب بزرگ متغیر باشد. اینجا میتوانید لیست قیمت مخازن پلیاتیلن آتش نشانی را به همراه ابعاد و مشخصات کامل آن مشاهده کنید.
سخن پایانی
مخزن ذخیره آب آتش نشانی برای جلوگیری از آتشسوزی و مهار آتش کاربرد دارد. از مخزن آتش نشانی به صورت جداگانه و به صورت اشتراکی با منبع ذخیره آب میتوانید استفاده کنید. بهترین جنس تانکر آب آتش نشانی، پلی اتیلن است چرا که هم تنوع فوق العادهای از حجم و شکل دارد و هم بهداشتی است و نصب آسانی هم دارد. نصب مخزن آتش نشانی در پشت بام بهتر است، زیرا در صورت قطع برق، نیاز به پمپاژ پیدا نمیکند و جریان آب را وارد لولهها میکند.
انتهای رپرتاژ آگهی/