پگاسوس راید (Pegasus Ride) چیست؟
به گزارش تابناک به نقل از بلاک پست، شرکت پگاسوس راید (Pegasus Ride Ltd) با تبلیغاتی جذاب و ادعاهایی از قبیل رهبری جهانی در اشتراک گذاری دوچرخه و حمل و نقل سبز، تصویری امیدوارکننده از خود به نمایش میگذارد. این شرکت خود را حامی محیط زیست و دارای فناوریهای پیشرفته معرفی میکند که میتواند با تامین میلیونها دوچرخه در شهرهای مختلف دنیا، از انتشار کربن کاسته و اشتغالآفرینی سودآوری ایجاد کند.
اما این تصویر زیبا، تنها ظاهر فریبنده این پروژه را پوشانده است. در حقیقت، شرکت پگاسوس راید با استفاده از تاکتیکهایی همچون وعدههای سودهای کلان و ایجاد فضایی از رویاپردازی سبز، افراد ناآگاه را به سرمایهگذاری در این طرح پانزی سوق میدهد. این پروژه نه بر مبنای کسبوکاری واقعی، بلکه با پول تازه واردان به سرمایهگذاران اولیه سود پرداخت میکند و به هیچ فعالیت پایدار اقتصادی یا سودآور واقعی متکی نیست.
علیرغم تبلیغات گسترده پگاسوز راید، بررسیهای عمیقتر نشان میدهد که این شرکت تازه وارد است و در یک دفتر مجازی در انگلستان فعالیت میکند. به نظر میرسد که ادعاهای مطرحشده درباره دستاوردهای آن، بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند تا واقعی.
شرکت پگاسوس راید ادعا میکند که میلیونها دوچرخه در شهرهای مختلف جهان مستقر کرده و میلیاردها کیلومتر مسافت با استفاده از دوچرخههای این شرکت طی شده است.
این آمار براساس اطلاعات منتشر شده در سایت پگاسوس به شرح زیر است:
پیمودن ۴۷.۱ میلیارد کیلومتر مسافت و کاهش ۲.۲۲ میلیون تن انتشار کربن.
بهرهمندی از ناوگانی با بیش از ۱۵ میلیون دوچرخه در ۵۰۰ شهر جهان و انجام ۳۰ میلیون سفارش در روز.
ایجاد نزدیک به ۴۰۰،۰۰۰ شغل و مشارکت در پایداری زیستمحیطی که معادل کاشت میلیونها درخت است.
پشت پرده سرمایه گذاری در پگاسوس راید
در پروژههای پانزی، مانند کلاهبرداری پگاسوس راید، معمولا شخصی شما را به سرمایهگذاری وسوسهانگیزی دعوت میکند و وعده سودهای کلان میدهد. اما پشت این سودهای تضمین شده، داستان به این سادگی و زیبایی که به تصویر کشیده شده، نیست. در واقع، تمام ماجرا فریب و رویاپردازی است.
به طور کلی کلاهبرداری پانزی یک چرخه است که در اولین قدم و روزهای اولیه فرد کلاهبردار شروع به بازاریابی و ایجاد جامعه میکند. در مرحله بعدی به عنوان قدم دوم افرادی که توسط این پروژه جذب شدهاند، شروع به بازاریابی میکنند و جامعه روز به روز بزرگتر میشود. حال مبالغی که از جامعه دریافت میشود، بین اعضا تحت عنوان سود روزانه تقسیم میشود. این روند ادامه دارد تا زمانی که هیچ فرد جدیدی حاضر به سرمایهگذاری نیست و درست در همین مرحله پروژه پانزی با سرمایه مردم غیب میشود.
به زبان سادهتر، اگر فردی به شما پیشنهاد چنین سرمایهگذاری را میدهد، با پول شما کار نمیکند و مبلغی که تحت عنوان سود تضمینی دریافت میکنید از سرمایهگذاران جدید دریافت میشود تا اعتماد شما را جلب کنند.
پروژههای پانزی اغلب با استفاده از تاکتیکهایی مثل رویا فروشی و وعده سودهای نجومی، سرمایهگذاران را به دام میاندازند.
در این پروژهها، به سرمایهگذاران رویاها و آرزوهایی فروخته میشود که دستیابی به آنها ساده یا سریع به نظر میرسد. وعدههایی مانند زندگی لوکس، ثروت بدون کار یا موفقیت بینهایت، در تبلیغات و سخنرانیهای پروژههای پانزی به وفور دیده میشوند. آنها از داستانهای «یک شبه پولدار شدن» و ماجراهای الهامبخش استفاده میکنند تا افراد بیشتری را متقاعد کنند که سرمایهگذاری کنند.
این پروژهها معمولا وعدههای سودهای بالا، سریع و ثابت ارائه میدهند؛ مثلا سودهای هفتگی یا ماهانه بهطور تضمینی و بدون توجه به نوسانات بازار. سودهایی مانند ۳۰، ۵۰ یا حتی ۱۰۰ درصد در ماه اغلب توسط چنین پروژههایی تبلیغ میشوند که در واقعیت غیرممکن است. سرمایهگذاران با دیدن چنین ارقامی وسوسه میشوند، زیرا سودهای نجومی آنها را به تحقق رویای ثروت نزدیکتر میکند.
یکی از ویژگیهای رایج پروژههای پانزی، مجهول بودن هویت مالک یا گردانندگان آنهاست. این ابهام درباره صاحبان پروژه دلایل و پیامدهای متعددی دارد. برخی پروژهها ممکن است حتی از نامهای مستعار، پروفایلهای جعلی یا عکسهای غیرواقعی استفاده کنند تا اعتماد سرمایهگذاران را جلب کنند. این چهرهها ممکن است به عنوان «مدیرعامل»، «مشاور ارشد» یا «سرمایهگذار بزرگ» معرفی شوند، اما در واقعیت وجود خارجی ندارند و تنها برای جلب اعتماد استفاده میشوند. در پروژههای پانزی، اغلب هیچ سابقه حرفهای، تحصیلات مرتبط یا تجربه واقعی از سوی مدیران ارائه نمیشود. در صورتی که هویت مدیران یک پروژه مبهم باشد، بررسی سابقه و توانایی آنها در انجام موفقیتآمیز پروژه ممکن نیست. این موضوع میتواند یک نشانه هشداردهنده برای سرمایهگذاران باشد که به هیچ عنوان نباید نادیده گرفته شود.
چرا پگاسوس راید کلاهبرداری است؟
وقتی متوجه شدیم که شرکت پگاسوس راید یا پگاسوز در صنعت دوچرخهسازی فعال است، اولین سوالی که به ذهنمان رسید این بود:
⁉️چرا افراد ایرانی باید روی دوچرخهای سرمایهگذاری کنند که نه در ایران تولید میشود و نه مورد استفاده قرار میگیرد؟!
اینجا بود که تصمیم گرفتیم اعتبار پگاسوس راید (Pegasus Ride) را بررسی کنیم و نشانههایی از کلاهبردار بودن این پروژه را پیدا کردیم که در این بخش قصد داریم به توضیح هر کدام بپردازیم:
وب سایت تازه تاسیس با ظاهری فریبنده
در اولین قدم به وب سایت آنها مراجعه کردیم، چون شنیده بودیم برای دانلود برنامه پگاسوس راید باید از طریق سایت آنها اقدام کنیم. همانطور که در تصویر زیر میبینید، ظاهر سایت Pegasus Ride جذاب و زیبا است، اما همه اینها برای جلب اعتماد مردم است. همچنین آنها در این وب سایت ادعا کردهاند که فعالیت خود را از سال ۲۰۲۱ شروع کردهاند. این در حالی است که بررسیها نشان میدهد سایت پگاسوس راید اولین بار در ژوئن ۲۰۲۴ راهاندازی شده است.
مالکیت نامعلوم و دفتر مجازی
آدرس انگلستانی مربوط به Pegasus Ride Ltd تنها یک دفتر مجازی است؛ شیوهای مرسوم که کلاهبرداران برای ساختن ظاهر قانونی بدون داشتن حضور واقعی به کار میبرند. هویت واقعی مالک این شرکت پنهان مانده و فقط نام شهیدات حسین به عنوان مدیر به ثبت رسیده است. استفاده از دفتر مجازی و نبود شفافیت در مالکیت، از نشانههای هشداردهندهای است که معمولا با فعالیتهای کلاهبرداری مرتبط است.
انتشار محتوای مشکوک در کانال یوتیوب پگاسوس راید
اگر به کانال یوتیوب پگاسوس سر بزنید میبینید که آخرین ویدیوها را افراد ایرانی ضبط کردند که در آن رویا فروشی کرده و یک زندگی با رفاه کامل و بدون دغدغه را تضمین میکنند. به عنوان مثال در آخرین ویدیو منتشر شده در کانال یوتیوب پگاسوس فردی با راهاندازی یک دفتر به نام فروشگاه تجربه در تهران از کسانی که به سرمایهگذاری پگاسوس راید پرداخته دعوت میکند تا تجربه این سرمایهگذاری به اصطلاح پرسود را با دیگران به اشتراک بگذارند.
انتشار تصاویر گول زننده در شبکههای اجتماعی
در پروژه کلاهبرداری Pegasus Ride Ltd، شبکههای اجتماعی نقش اصلی در جذب و حفظ سرمایهگذاران ایفا میکنند. چراکه با انتشار تصاویری از افراد خندان، جشنها و توصیههای دروغین، جلوهای از یک جامعه زنده و جذاب ارائه میدهد. این تصاویر گول زننده، سرمایهگذاران جدید را متقاعد میسازد که به یک شبکه فعال با کسب درآمد دلاری و سود تضمینی ملحق شوند.
ساختار پانزی با انگیزههای هرمیگونه
در این طرح، افراد به سرمایهگذاری در سطوح مختلفی دعوت میشوند که هر سطح نیاز به سرمایهگذاری بیشتری دارد و وعده سودهای بالاتری نیز داده میشود. به عنوان مثال، سرمایهگذاری از ۳۲۰ دلار آغاز شده و تا ۲۰،۰۰۰ دلار افزایش مییابد و بازدهی روزانه تا ۶۲۰ دلار نیز وعده داده میشود. این ساختار آشکارا الگوی طرحهای پانزی را نشان میدهد، جایی که بازدهی سرمایهگذاران اولیه با پول سرمایهگذاران جدید تامین میشود، نه از سود حاصل از فعالیتهای واقعی.
همچنین پگاسوس راید سرمایهگذاران را ترغیب میکند تا دیگران را به این سیستم وارد کنند و بر اساس سطح سرمایهگذاری افراد جدید، پاداش بگیرند. این مدل جذب اعضا و پاداشدهی به شیوهای هرمی، نشاندهنده یک طرح پانزی است؛ زیرا درآمد شرکت بر جریان پایدار سرمایهگذاران جدید تکیه دارد و نه بر فعالیتهای واقعی.
کارمزد بالا برای برداشت سود از پگاسوس راید
شرکت برای هر برداشت، کارمزد بالایی معادل ۲۰ درصد تعیین کرده که به ادعای آنها برای پوشش هزینههای نگهداری پلتفرم، توسعه فناوری و هزینههای جانبی است. این میزان بالای کارمزد، یکی از ترفندهای مرسوم در کلاهبرداریها بهشمار میآید که به منظور منصرف کردن سرمایهگذاران از برداشت و نگهداشتن پول بیشتر در سیستم طراحی شده است.
جمعبندی
پروژههای پانزی و کلاهبرداریها نوعی از طرحهای سرمایهگذاری جعلی هستند که در آنها بازدهی سرمایهگذاران اولیه با استفاده از سرمایهی سرمایهگذاران جدید پرداخت میشود و نه از سود واقعی حاصل از فعالیتهای اقتصادی. این طرحها به طور معمول وعده بازدهی بالا و تضمینی را به سرمایهگذاران میدهند و از شیوههایی مانند ساختارهای هرمی، جذب سرمایهگذاران جدید و استفاده از کارمزدهای بالا برای برداشتها بهره میبرند. طرحهای پانزی و کلاهبرداری مانند پگاسوس راید با فعالیت کوتاهمدت (بین ۲ تا ۱۰ سال)، در نهایت زمانی که جریان ورود سرمایهگذاران جدید متوقف شود، فرو میپاشند و بسیاری از سرمایهگذاران، به ویژه کسانی که در مراحل پایانی وارد شدهاند، متحمل زیان میشوند.