در سالهای اخیر و با افزایش تحریم های اعمال شده بر صنایع مختلف کشور از جمله صنعت الکترونیک و وابستگی تمامی صنایع به آن، چالشهای بسیاری را برای فعالین حوزه های مختلف ایجاد کرده است، این محدودیت ها که شامل عدم ارائه تجهیزات به روز و مهم، عدم ارائه قطعات اورجینال و دارای کاربردهای خاص، عدم ارائه دانش فنی و انتقال تکنولوژی می باشد، در جای جای صنایع مختلف کشور فعالین صنعت را دچار مشکلات و محدودیتهای گسترده کرده است. در این نوشتار قصد داریم به بررسی جایگاه تعمیرات بردهای الکترونیکی و مهندسی معکوس آنها در شرایط تحریمی بعنوان یکی از راههای موثر برای برون رفت از مشکلات ناشی از تحریم ها بپردازیم.
در دنیای امروز، بردهای الکترونیکی جزء جداییناپذیر تجهیزات صنعتی و دستگاههای الکترونیکی مورد استفاده در صنایع مختلف می باشند و در شرایط تحریمی فعلی، تعمیرات و مهندسی معکوس بردهای الکترونیکی میتوانند نقش مهمی در پایداری صنایع ایفا کنند، بعضاً خرابی برد الکترونیکی یک تجهیز از یک کارخانه منجر به توقف سرتاسر خط تولید وابسته به آن گردیده و این مهم موجب توقف فعالیت افراد شاغل و ضرر سنگین برای صاحبان صنایع فوق و حتی اختلال در چرخه ی یک صنعت بزرگ می گردد. در این زمان چیزی که اهمیت بسیار بالایی برای تمامی افراد درگیر موضوع دارد، تعمیرات سریع و رفع اختلال موجود می باشد، حال اینکه بهترین عملکرد وجود برد spare part یا یدکی و تعویض آنی آن می باشد که معمولاً این مورد وجود نداشته و با نظر به تحریم های موجود یا زمانبر بودن و هزینه بر بودن و یا حتی عدم امکان تأمین رو به تأمین برد نبرده و چاره ای جز تعمیر برد موجود ندارند.
لکن با نگاهی عمیق تر به موضوع متوجه می شویم همین تعمیرات برد رافع مشکلات مذکور بوده و با کاهش هزینه ها، افزایش سرعت در دسترسی به قطعات، کاهش نیاز به واردات و جلوگیری از خروج ارز و امکان راه اندازی و بهره برداری مجدد دستگاهها را فراهم می نماید، اورهال تجهیزات از طریق تعمیرات بردهای الکترونیکی موضوعی است که سالهاست صنایع راهبردی کشور از جمله هواپیمایی و نظامی و ... از آن بهره می برند.
با پیشرفت علوم و مقاصد تجاری تولید کنندگان تجهیزات شاهد این هستیم که هر روزه ورژن های جدید تجهیزات تولید شده و تجهیزات قبلی را از رده خارج اعلام کرده و امکان تهیه برد تجهیز بصورت یدکی وجود ندارد، از طرفی همین به روز رسانی شامل تولید قطعات جزء برد نیز بوده و این قطعات با از رده خارج شدن و عدم تولید آنها فرایند تعمیرات بردهایی که دارای قطعات مذکور بوده باشند را دچار اختلال و متخصص تعمیرات را مجبور به جستجو و تحقیق برای پیدا کردن جایگزین مناسب می کند.
از طرفی تحریم های تعریف شده در بسیاری از موارد شامل قطعات اصلی و اورجینال موجود در بردها نیز بوده و علی رغم عیب یابی توسط متخصص تعمیرات، عدم دسترسی به قطعه مورد نظر فرایند تعمیرات برد را مختل می کند؛ در این میان شرکتهایی که دارای واحد بازرگانی بوده قطعات مورد نیاز واحدهای فنی خود از طریق دور زدن تحریم ها تأمین می کنند که این امکان با لحاظ زمانبندی طولانی تر و هزینه بیشتر خود دارای چالش های فراوان است.
نیاز به تجهیزات تخصصی برای تحلیل، تست، برنامه ریزی نرم افزاری و تحریم و یا کمبود و هزینه بالای داشتن زیرساختهای موجود نیز از جمله محدودیتهای تعمیرات بردهای الکترونیکی می باشد.
از همه مهمتر شرایط سخت موجود باعث مهاجرت قشر زیادی از متخصصین این حوزه به خارج از کشور شده و کمبود نیروی متخصص از جمله دردهایی است که در این حوزه مهم نیز احساس می شود.
در شرایط تحریمی فعلی و با دسترسی محدود به تجهیزات و فناوریهای نوین تعمیرات و مهندسی معکوس بردهای الکترونیکی به راهکاری حیاتی برای تداوم فعالیت صنایع مختلف بدل شده و با بهرهگیری از این روشها، میتوان نه تنها به کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری پرداخت، بلکه استقلال صنعتی کشور را نیز ارتقا داد.
مهندسی معکوس فرآیندی است که در آن ساختار و عملکرد یک دستگاه یا سیستم به دقت تحلیل میشود تا دانش لازم برای بازتولید یا بهینهسازی آن به دست آید. این فرآیند، بهویژه در صنایع الکترونیکی که بسیاری از قطعات آن بهسختی قابل دسترس هستند، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در کشور ما، مهندسی معکوس نه تنها به بازسازی و تعمیر تجهیزات کمک کرده، بلکه نقش کلیدی در تولید دانش بومی و پیشرفت تکنولوژیهای داخلی نیز ایفا کرده است.
کشور ما در سالهای اخیر موفقیتهای چشمگیری در زمینه مهندسی معکوس و تعمیرات بردهای الکترونیکی داشته است. این موفقیتها که در صنایع مختلف همچون نفت و گاز، نیروگاهی، خودروسازی، پزشکی، مخابراتی، دفاعی و ... مشهود است، نشان از این دارد که با بهرهگیری از نیروهای متخصص داخلی، میتوان از ظرفیتهای موجود به بهترین شکل استفاده کرد.
در موردی عملیاتی یکی از شرکتهای خودروسازی اقدام به خرید رباتهای رنگ خط تولید از یکی از کارخانه های متروکه یکی از کشورهای اروپایی نمود، پس از بهره برداری بسیار کوتاه، بردهای تجهیزات دچار مشکلات فنی شد، مکاتبات با کمپانی سازنده به دلیل از رده خارج شدن رباتها به نتیجه نرسید و در نهایت یکی از شرکتهای داخلی در مرحله اول با تعمیرات بردها خط تولید را فعال و در مرحله بعد با مهندسی معکوس و یدکی سازی بردها پایداری خط تولید خودروساز را تضمین نمود.
نتیجه گیری:
در این برهه حساس تاریخ که تحریم ها فشار سنگینی بر صنایع مختلف کشور و در نتیجه مردم ایران تحمیل کرده، مهندسی معکوس و تعمیرات بردهای الکترونیکی نه تنها یک نیاز بلکه یک فرصت برای توسعه صنایع داخلی می باشد، بهره گیری از این روش ها از یک سو باعث کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری و از سوی دیگر موجب رشد دانش فنی و استقلال صنعتی کشور می شود.
انتهای رپرتاژ آگهی/