تحلیل تابناک؛

خیلی خودمانی حرف زدن پزشکیان فایده ای هم دارد؟!

مسعود پزشکیان در مقام رئیس جمهور، همان مسعود پزشکیان انجمن اسلامی دانشگاه و مجلس و حتی طبابت است، مسعود پزشکیان یک "پنجاه و هفتی" تمام عیار است؛ او نه مثل سید محمد خاتمی ، سخنرانی های شسته رفته و شیک(!) می کند؛ نه مثل محمود احمدی نژاد، اهل حرف های بزرگ و جنجالی آخر الزمانی است، مسعود پزشکیان نه وعده های بزرگ و شوآف های هیجانی میدهد نه قربان صدقه مردم می رود، پاهایش روی زمین سیاست است نه آسمان آن!
کد خبر: ۱۲۹۰۰۴۲
|
۰۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۸ 21 February 2025
|
8042 بازدید
|

خیلی خودمانی حرف زدن مسعود پزشکیان فایده ای هم دارد؟!

به گزارش سرویس سیاسی تابناک، مسعود پزشکیان نه مثل حسن روحانی "موضع از بالا" و تکبر آمیز دارد و نه ذهن پیچیده و تحلیلی دارد و نه سالها در مغز استخوان نظام بوده،مسعود پزشکیان نه مانند مرحوم رئیسی؛ سخنانش کاملا در چارچوب گفتمان و شعارهای رسمی و صداوسیمایی است و نه هنوز نماد وضع موجود شده است... او مسعود پزشکیان است، نمی تواند چیزی جز خودش باشد.

به یک معنا مسعود پزشکیان اصلا سیاستمدار نیست و به یک معنا بشدت سیاستمدار است یا می تواند باشد: او از شدت صداقت، حرف هایی را می زند که هیچ سیاستمدار و رئیس جمهوری تاکنون  نگفته است: مثلا با سادگی هر چه تمام تر بعد از یک سخنرانی رسمی می گوید : خیلی خراب نکردم که؟! یا در عکس یادگاری با خانواده شهید ارمنی، روی دسته مبل می نشیند!

مسعود پزشکیان از شدت صداقت، حرف هایی را می زند که هیچ سیاستمدار و رئیس جمهوری تاکنون  نگفته است: مثلا با سادگی هر چه تمام تر بعد از یک سخنرانی رسمی می گوید : خیلی خراب نکردم که؟! یا در عکس یادگاری با خانواده شهید ارمنی، روی دسته مبل می نشیند!

 یا مثلا ابایی ندارد در یک همایش رسمی و در مقام رئیس جمهور ایران، شعر ترکی بخواند و وقتی نزدیکانش به او تذکر می دهند، همان تذکر را هم علنی می کند و با آن شوخی می کند، صریحا در برابر گلایه ها می گوید من که وعده ای ندادم! یا می گوید "مگر فکر کرده اید من که هستم که مشکلات را ناگهان حل کنم؟" یا حتی در موضوع حساس احتمال حمله به تاسیسات هسته ای، به گونه ای بی سابقه و عجیب می گوید "اگر بزنید، دوباره می سازیم!" یا حتی در میانه یک بازدید رسمی ، دست خبرنگار صداوسیما را می گیرد که زمین نخورد!

 

 مسعود پزشکیان، تباری اصلاح طلب دارد، اما نه از جنس معمول اصلاح طلبان، او آمده است که "شکاف های اجتماعی" را با "وفاق" سامان دهد و تصمیمات سخت در حوزه ناترازی را بگیرد و البته آنطور که خودش گفته فقط یک دوره ، مهمان مردم و نظام است، هنوز قضاوت ها درباره او کامل نیست اما می توان از منظری جدید او را دید...!

سخنان خارج از چارچوب و دیسیلین مسعود پزشکیان و خیلی خودمانی بودن مسعود پزشکیان، فایده ای هم برای کشور دارد؟ 

یکی از آسیب های بزرگ سیاست در ایران، رئال نبودن سیاست در ایران است: غیر واقعی بودن و شعار زده بودن سیاست در ایران، در همین فضا است که حرف های بزرگ در سیاست ایران خریدار بیشتری دارد و البته خیلی زود با فروکش کردن هیجان اولیه و به سنگ خوردن توقعات، موجی از ناامیدی و در بخش هایی از جامعه ایجاد می شود و از سوی دیگر، تندروها در هر دو سوی میدان، با حرف های تند و به ظاهر عامه پسند، برای کشور نسخه می دهند و البته بحران های جدیدی درست می کنند.

در فرهنگ سیاسی ایران، گاهی انتقاد به‌جای اینکه سازنده و راه‌حل‌محور باشد، به تخریب یا سکوت تبدیل می‌شود. این موضوع مانع از اصلاح تدریجی و بهبود سیاست‌ها می‌شود و یک سیکل معیوب می سازد، سیکل معیوبی که هم حکومت و هم مردم از آن ضرر می کنند

واقعیت این است که سیاست در هر جامعه‌ای باید بازتاب‌دهنده واقعیت‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن باشد. در ایران، با توجه به ساختار سیاسی و شرایط خاص تاریخی و اجتماعی، گاهی نشانه‌هایی از فاصله بین سیاست و واقعیت‌های زندگی روزمره مشاهده می‌شود. 

مثلا مصداق و سئوال بسیار ساده اما مهم همین جا مطرح می شود، چرا در سیاست ایران، فیک نیوزها، آمدنیوزها، کانال های بی نام و نشان به راحتی با افکار عمومی بازی می کنند؟ این یکی از نشانه های رئال نبودن سیاست در ایران است، چون نبود دسترسی کافی به اطلاعات شفاف و قابل‌اعتماد، باعث شده که شایعات و اخبار غیررسمی در شکل‌گیری نگرش‌های سیاسی نقش بزرگی ایفا کنند. این آسیب، تصمیم‌گیری آگاهانه را دشوار می‌کند.

با تکیه بر نظریه‌های مهم علوم سیاسی، از جمله نظریه واقع‌گرایی (Realism)، نظریه نهادگرایی (Institutionalism) و نظریه مشروعیت وبر (Weber’s Legitimacy)، می توان به بررسی مهم‌ترین نشانه‌های «رئال نبودن» سیاست در ایران پرداحت:

وعده‌های غیرقابل‌اجرا یا مبهم:

از منظر نظریه واقع‌گرایی، که بر اهمیت منابع و امکانات در سیاست تأکید دارد، وعده‌هایی که با ظرفیت‌های موجود هم‌خوانی ندارند، سیاست را از واقعیت دور می‌کنند. فقدان شاخص‌های مشخص برای سنجش این وعده‌ها، شکاف بین ادعا و عمل را برجسته می‌سازد.

عدم انعکاس مشکلات روزمره در سیاست‌گذاری‌ها:

نظریه نهادگرایی تأکید می‌کند که نهادهای سیاسی باید پاسخگوی نیازهای واقعی جامعه باشند. وقتی مسائل ملموس مانند معیشت یا آموزش در اولویت قرار نمی‌گیرند، نهادها از کارکرد اصلی خود فاصله می‌گیرند و سیاست غیرواقعی جلوه می‌کند.

فاصله بین شعارها و عمل:
ماکس وبر در نظریه مشروعیت، صداقت و عمل بهها را پایه اعتماد مردم به سیاست می‌داند. شکاف بین شعارها و نتایج عملی، مشروعیت سیاست را تضعیف کرده و آن را به امری غیرملموس تبدیل می‌کند. نظریه واقع‌گرایی سیاسی، بر اولویت مسائل عملی بر آرمان‌ها تأکید دارد. اگر سیاست بیش از حد بر مباحث نظری متمرکز شود و از دغدغه‌های روزمره غافل بماند، از واقعیت‌های ملموس جامعه دور می‌افتد.

عدم شفافیت در تصمیم‌گیری‌ها:
نظریه انتخاب عمومی (Public Choice Theory) بیان می‌کند که شفافیت، مشارکت مردم در سیاست را افزایش می‌دهد. نبود اطلاعات روشن درباره تصمیمات، سیاست را از دسترس مردم خارج کرده و به یک فرآیند غیرواقعی تبدیل می‌کند. وقتی سیاست‌مداران به نیازها و پرسش‌های مردم پاسخ روشن نمی‌دهند، سیاست از واقعیت‌های اجتماعی جدا می‌شود.

 پزشکیان، فارغ از همه نقاط ضعف اش، از این لحاظ یک فرصت برای ایران است، او با خودمانی صحبت کردن درباره سیاست و کاهش توقعات آرمانی از سیاستمداران و ارائه چهره یک سیاستمدار مردمی و کم ادعا، راه را برای واقعی تر شدن سیاست در ایران گشوده است

تکرار راه‌حل‌های ناکارآمد گذشته:
نظریه مسیر وابستگی (Path Dependency) در نهادگرایی بیان می‌کند که تکیه بر الگوهای قدیمی بدون توجه به شرایط جدید، کارایی سیاست را کاهش می‌دهد. این امر سیاست را از واقعیت‌های پویای امروز دور نگه می‌دارد. نظریه سرمایه اجتماعی (Social Capital) رابرت پاتنام تأکید دارد که مشارکت مردم، سیاست را تقویت می‌کند. نادیده گرفتن این ظرفیت، سیاست را به فرآیندی تحمیلی و غیرواقعی تبدیل می‌کند. وجود شکاف‌های فرهنگی، سیاسی یا اجتماعی که به‌جای گفت‌وگو به تقابل منجر می‌شوند، از جمله آسیب‌های جدی است. این دوقطبی‌ها می‌توانند انسجام اجتماعی را کاهش دهند و فرهنگ سیاسی را به سمت تعارض بکشانند و راه را برای افراطی ها در میدان باز کند.

مسعود پزشکیان، فارغ از همه نقاط ضعف اش، از این لحاظ یک فرصت برای ایران است، او با خودمانی صحبت کردن درباره سیاست و کاهش توقعات آرمانی از سیاستمداران و ارائه چهره یک سیاستمدار مردمی و کم ادعا، راه را برای واقعی تر شدن سیاست در ایران گشوده است، راهی که در آغاز آن هستیم، راهی میان آرمان و واقعیت، بدگمانی و خوش گمانی، امید و ناامیدی، راهی وسط که می تواند با تکمیل آن توسط نخبگان جامعه و رسانه ها، فضای جدیدی را برای سیاست ایران بگشاید.

داوود اردشیر شیرالی

نظر شما چیست؟ مسعود پزشکیان را تاکنون چطور یافتید؟

اشتراک گذاری
برچسب ها
محک پایین متن خبر
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۷
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۶۳
ناشناس
|
Romania
|
۱۹:۵۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
یک جمله سواد صحبت و رفتار دیپلماتیک نداره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
هفت خط
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
من و خانواده،فقط و فقط به این خاطر به ایشان رأی دادیم که جلیلی چهارسال تریبون نداشته باشه،هیچ انتظاری هم از ایشان نداریم،چون کاره ایی نیست!تابناک بهت برنخوره یه وقت؟؟!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
رای دادن شما که نبوده . مصلحت جماعت اقلیت این بوده که پزشکیان رییس جمهور بشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
مخاطب ۲۲۰۳ حرف دل همه رو زد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
ایران امروز ، پوتین می خواهد . به تمام معنا کامل . مقتدر . متکبر . کم حرف . عملگرا .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
همینکه مثل جلیلی شعارهایی با برداشت های دوگانه نمی دهد کافیست جلیلی بسیار مبهم صحبت می کرد تا در موقع خود برداشت مورد نظرش را اجراء کند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
سیب زمینی 60 تومن
ناشناس
| Germany |
۰۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
البتە کە در صحبت كردن واقعا وارستە و دقیق است و باسوادترین رێیس جمهور ایران و جهان بودن خودش رو تو جملە هاش نشون دادە؛ سادە بودن یکی از ارزشمندترن ویژگی هاست کە فقط
انديشمندان بزرگ ارزش اون رو متوجه مي دونند.دکتر سروش داستانی رو تو یکی از سخنرانی هاش می گن کە یک جایزە ای وجود دارد کە سازمان متولیش از برجستە ترین دانشمندان میخواد کە سادەترین و درعين حال فهميده ترين نفر رو به اون ها معرفي كنه و ايشون ميگە کە شناسايي اونا كار اونقدرها ساده اي هم نيست.
شما كه ميگید سواد صحبت و رفتار ديپلماتیک ندارە بایستی بە انديشمند بودن خودتون يه كمي ترديد داشته باشيد كه همچین صفاتي براي شما ارزشمندند
بازنشسته حداقلی بگیر مفلس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
پزشکیان فقط دارد نمک بر زخم های متعدد اکثریت مردم گرفتار در فقر و فلاکت و بدبختی میپاشد و لا غیر

او گر میدانست که نمیتواند و یا اختیار ندارد و یا تندروهای جبهه پایداری بر سر راهش ، مانع تراشی می‌کنند

چرا از ابتدا ، نامزد رئیس جمهوری شد ؟

او ۴۶ سال در این سیستم حکومتی کارکرده و آگاه بوده

متأسفانه، هیچ امیدی به اصلاح و بهتر شدن اوضاع اسفبار
و فلاکت بار تر موجود نبوده و نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
مردم از چپ و راست عبور کردن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
به 8/35
متکبرش رو فعلا داریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
جواب 8:35
مسئول کم حرف و مسئولیت پذیر در ایران گیر نخواهی آورد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
سواد چی داره!! این از وضع اقتصاد که فنرش در رفته و روز به روز بیچاره تر می شویم و بدبخت تر، کسی هم جواب نمی ده که چه خبرهههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
اگر جلیلی رئیس جمهور می شد مطمئن باشید مشکلات ده برابر الان بود
کاربر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
تا اینجا دکتر پزشکیان را یک انسان آگاه، مدیر، هوشمند، با ذکاوت، سیاستمدار به معنای اسلامی آن (اقدام نسبت به نیاز مردم) نه اقدام در راستای خواست مردم دیده ام و آینده اش را نیز روشن تر از این میبینمن. لیکن آنچیزی را که نمیتوان نادیده گرفت اقدامات و نگاه ها و موضعگیری های رقیبان این شخصیت برای زمین زدن و ناتوان جلوه دادن اوست که به نظرم نتوانند موفق شوند و رضایت مردم اقدامات آنان را نادیده میگیرد. مهمترین مشکل پیش روی دکتر پزشکیان اقدامات کمر شکن از ساعات اولیه شروع به کار او بوده است نامنی، اقتصاد، گرانی، کاهش ارزش پول و گرانی اینها اگر حل نشود در همه ی امور تاثیرگذار است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
از کارآمدی و مدیریت شگرف ایشان همین بس که در 6 ماه 50 درصد از ارزش پول ملی را کم شدتا 50 درصد قدرت خرید مردم کم شود و رییس جمهور همه گونه از وزرای اقتصادی خود حمایت نماید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
متاسفانه تنها اختیار کامل پزشکیان در افزایش قیمت ها برای مردم است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
اینقدر مسئولین با ژست کامل حرف زدند و کشور را به مخمصه انداختند چه فایده ای برای مردم داشت؟!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
ظاهرا هر بحثی آزاده تو شرایط فعلی جز پرداختن به نرخ دلار و تورم یا همان مالیات پنهان به تعبیری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
تحلیل خوبی بود.
موافقم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
خودمانی یا غیر خودمانی ، شفاف یا کدر آنچه برای مردم مهم است اقداماتی است که نتایج ملموس داشته باشد. مردم از این همه سال شنیدن وعده و دیدن نمودارها و آمارهای دروغین موفقیت دولتها خسته اند . ، یکی ادعای رشد چندبرابری فروش نفت و صادرات ، عضو بریکس و شانگهای می شویم و هزاران وعده و به به و چه چه ، صدها تفاهم نامه با آن عکس های یادگاری مضحک رد و بدل کردن قراردادها و تفاهم نامه ها و اما دست آخر آنچه سهم مردم است گرانی است و تورم و نابودی سرمایه ها و برباد رفتن آرزوها، نسل در پی نسل
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
ذاتش آدم خوبیه اما نه سخنران خوبیه نه مدیر خوب!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
برای حرف درمانی خیلی نافع است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
حراف بزرگ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
اندک افرادی که بهش رای دادند، پشیمون هستند! نه برنامه ای، نه اراده ای، نه شهامتی و نه جسارتی!! وسط طناب گرفته! ولی مردم فهمیدند! که هیچ کدام کاره ای نیستند!!
پاسخ ها
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
اندک که نبودیم اکثریتم بودیم
پشیمونم نیستیم هنوز وقت داره
رای اندک و اقلیت مال سنگ اندازهاست
اراد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۳
دکتر پزشکیان به کار کردن بیشتر از حرف زدن اهمیت می دهد.این طور بهتر است.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۱:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
بله..نتیجه کار کردن رو دقیقا در اقتصاد دیدیم
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # ترامپ # ایران و آمریکا # نیمه شعبان # قیمت طلا # تعطیلی مدارس # کالابرگ
الی گشت
نظرسنجی
در جنگ سه ساله اوکراین-روسیه کدام طرف پیروز میدان است؟