
به گزارش تابناک به نقل از صدای بورس، وضعیت کنونی اقتصاد کشور، با توجه به شرایط موجود، اگر به همین شکل ادامه یابد و تحریمهای فشار حداکثری ترامپ عملیاتی شود، ادعایی که مطرح میکنند مبنی بر اینکه صادرات نفت ما به ۱۰۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت، حتی اگر این عدد به ۵۰۰ یا ۶۰۰ هزار بشکه در روز هم برسد، در حقیقت، ما ارزی نداریم که بتوانیم وارد اقتصاد خود کنیم. مشکل دیگر، کسری بودجه و ناترازی در بخش انرژی است که در سال آینده جدیتر خواهد شد. از همه بدتر مسئله انتظارات تورمی است؛ واکنش مسئولان ما نسبت به رویدادها و تحولات سیاسی به گونهای است که مردم را نسبت به آینده نگران کرده است. نگرانی مردم به ویژه از افزایش روزافزون قیمتها بیشتر میشود و این باعث افزایش انتظار تورمی خواهد شد.
از طرف دیگر، حقوق و دستمزد کارگران و کارمندان، که نقش حیاتی در ارائه خدمات به جامعه دارند، به طور قابل توجهی پایینتر از نرخ تورم افزایش یافته است. این مسئله تنها مختص سال ۱۴۰۴ نیست بلکه چندین سال است که حقوقها کمتر از نرخ تورم رشد کرده و دستمزد افراد به شدت کاهش یافته است. این وضعیت نشاندهنده کاهش انگیزه کاری است؛ زیرا کارگری که حقوق واقعیاش کاهش یافته، نمیتوان از او انتظار داشت که همانند سالهای گذشته به همان میزان کار کند. این کم کاری و کارشکنی، نه تنها در بخش دولتی بلکه به احتمال زیاد در بخش خصوصی نیز افزایش خواهد یافت؛ بنابراین ظرفیت تولید در اقتصاد کشور کاهش خواهد یافت، چرا که نیروی کار با انگیزه کمتری به کار خود ادامه میدهد و کیفیت کار نیز پایین میآید. این امر ضربهای بزرگ به تولید خواهد زد.
افزایش کسری بودجه خود منجر به تزریق نقدینگی زیادی به جامعه خواهد شد، چرا که عمدتاً بودجه از طریق بانکها و بانک مرکزی تأمین میشود و درآمدهای نفتی کاهش پیدا میکند. در این شرایط، به جای ارتقای کیفیت مدیریت، متأسفانه شاهد کاهش سطح مدیریت کلان کشور هستیم. این وضعیت نشان میدهد که در سال ۱۴۰۴، صحبت کردن از بهبود وضعیت اقتصادی تا حد زیادی غیرواقعی است. در واقع، تنها باید امیدوار بود که وضعیت به سرعت وخیمتر نشود. به نظر من، اوضاع قطعاً بدتر خواهد شد، اما باید امیدوار بود که این تغییرات به سرعت در ابعاد بسیار وسیع اتفاق نیفتد.
در خصوص پیشبینی نرخ ارز، باید گفت که بازار ارز یک شاخص از نگرش مردم نسبت به حکمرانی کشور است. وقتی نرخ ارز کاهش پیدا میکند، نشاندهنده بیاعتمادی مردم به مدیریت کلان کشور است و به این معناست که مردم امیدی به حل مشکلات کشور در آینده ندارند. پیشبینیها برای نرخ دلار در سال آینده متفاوت است، اما به طور کلی، اگر نرخ ارز مرز خاصی را رد کند، شاهد افزایش شدیدتر قیمتها خواهیم بود. مثلا، اگر دلار به ۱۰۰ هزار تومان برسد، افزایش ۲۰ درصدی قیمت دلار به معنای افزایش ۲۰ هزار تومان خواهد بود که تاثیرات روانی بسیار شدیدی بر مردم خواهد داشت.
در نهایت، در مورد تولید، مهمترین مسئله این است که، چون دستمزد واقعی به طور مستمر کاهش یافته، کیفیت کار و انگیزه نیروی کار در بنگاهها، ادارات و کارخانهها قطعاً کاهش خواهد یافت. این روند، که طی چندین سال گذشته ادامه داشته، در نهایت باعث کاهش کیفیت کار و تنزل سطح تولید میشود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.