به فاصله چند روز از شروع فصل پاییز و در شرایطی که نگرانیها از تشدید شیوع کرونا در کشور و همراهی مرگبار آنفلوانزا با کووید-۱۹ به شدت اوج گرفته، خبر میرسد که محمولهای ویژه از واکسن وارداتی در اختیار مجلس قرار گرفته است!
به گزارش «تابناک»؛ این خبری است که ساعاتی پیش منتشر شده و بازتاب وسیعی در شبکههای اجتماعی داشته است. خبری که مستند آن، نامهای است که از واگذاری ۱۵۰۰ دوز واکسن آنفلوانزا توسط یک شرکت پخش دارویی به بهداری مجلس شورای اسلامی حکایت دارد.
آن گونه که این نامه نشان میدهد، این محموله در نخستین روز مهرماه و غیرنقدی به مجلس فروخته شده و مبنای قیمت محاسبه شده، نرخ دولتی این واکسن وارداتی یعنی ۴۰ هزار تومان است؛ واکسنی که به گفته مسئولان وزارت بهداشت کشورمان، تدارک برای واردات بالغ بر ده دوازده میلیون دوز آن در دستور کار قرار دارد، اما تا کنون تنها ۱.۵ میلیون دوز به کشور وارد شده است.
نکته جالب توجه در این میان این که بر اساس اعلام وزارت بهداشت، چند گروه از جمله بیماران زمینه ای، سالمندان، زنان باردار و نظامیان در اولویت دریافت این واکسن قرار دارند و از آنجایی که مشکلاتی مانند تحریمها و دشواریهای تامین بودجه و انتقال آن به خارج از کشور، موجب شده واردات واکسن به کشور به کندی صورت گیرد، در گام نخست مادران باردار روستایی در اولویت دریافت واکسن آنفلوانزا قرار گرفته اند.
بر اساس این برنامه، قرار است بعد از توزیع واکسن میان گروههای اولویت دار، محمولههای وارداتی بعدی با مکانیزمی ویژه در داروخانهها میان دیگر متقاضیان توزیع تا از به وجود آمدن بازار سیاه پیرامون آن جلوگیری شود؛ برنامهای مدون که در آن هیچ خبری از توزیع واکسن میان دستگاهها و نهادها به میان نیامده بود و از این روی، افشای نامه واگذاری مقادیری واکسن به مجلس، ابهام آفرینی کرده است.
البته ابهامات در این خصوص فراتر از این حرف هاست؛ این را نامه سرگشاده سازمان نظام پزشکی خطاب به معاون اول رئیس جمهور کشورمان نشان میدهد که ساعتی پیش منتشر شد و در آن به نقل از محسن عبدالله زاده، دبیر کل انجمن شرکتهای پخش دارو تاکید شده که: «۲۵ روز است واکسن وارد انبارهای شرکتهای پخش دارو شده»، اما بنا بر دستور وزیر بهداشت، «بنا شد تا واکسن تنها در اختیار معاونت بهداشت وزارتخانه قرار بگیرد تا آنها عرضه را آغاز کنند.»
اتفاقی که به فاصله حدود یک ماه تقریبا رقم نخورده تا این سوال پیش آید که دلیل این زمان سوزی چیست؟ ابهامی جدی که سازمان نظام پزشکی را مجاب کرده که چرایی این تاخیر را از معاون رئیس جمهور جویا شود و به دنبال دلیل بی توجهی به پروتکلها در این خصوص باشد. چرایی انبار کردن واکسنهایی که همین الان هم برای توزیع و مصرفشان تا حدودی دیر شده است.
البته در ادامه این نامه سرگشاده ـ که شاید به دلیل بستری شدن رئیس سازمان نظام پزشکی در بیمارستان در پی ابتلا به کروناـ دکتر عباس آقازاده، رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی زیرش را امضا کرده، به واگذاری ۱۵۰۰ دوز واکسن به مجلس هم اشاره و این پرسش مطرح شده که «آیا نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در اولویت نخست دریافت واکسن آنفلوانزا هستند؟ پس تمام گروه بندیها و اولویت گذاریها بر چه مبنایی انجام شده است؟»
مجلس واکسن نمیخواهد
سوالاتی مهم که در زمانی کوتاه، در ابعاد وسیع در جامعه تکثیر شده و مجلس شورای اسلامی را وادار به واکنش کرده است. واکنشی که یک منبع آگاه در گفتوگو با «تابناک» این گونه تشریحش میکند: «مجلس به واکسن نیاز ندارد و به زودی تمامی محموله دریافتی واکسن آنفلوانزا را عودت خواهد داد.»
اتفاقی که باید منتظر باشیم و ببینیم چه زمانی رقم خواهد خورد؛ هرچند در صورت وقوع هم نخواهد توانست به این سوال پاسخ دهد که چند جای دیگر مانند مجلس محموله ویژه واکسن دریافت کردهاند و اساسا چرا واکسنهای وارداتی دپو شده اند و فهرست دقیق جاهایی که توزیع شده اند در دست کیست؟ سوالی که مجلس میتوانست و میبایست از وزارت بهداشت میپرسید، اما فعلا خود اسیر حاشیههایی در این خصوص شده است!