به گزارش «تابناک»، تابستان سال گذشته و در پی انتشار گزارشی در روزنامه شرق درباره سرطان زا بودن داروی لوزارتان، سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت طی بخشنامهای فروش قرص لوزارتان تولیدی شرکت اکتوورکو را به علت سرطان زا بودن ممنوع اعلام کرد.
اما ماجرا به اینجا ختم نشد؛ انتقادها به این موضوع از آنجایی بالا گرفت که به گفته برخی از رسانه ها، سازمان غذا و دارو پس از گذشت ۶ ماه دستور جمع آوری این قرص را از داروخانه ها صادر کرد.
آنطور که از خبرها برمی آمد، طبق اسناد موجود در سایت سازمان غذا و داروی امریکا FDA و کمیسیون اروپا تاریخ هشدار جمع آوری این دارو حداقل شش ماه قبل از تاریخ اعلام جمع آوری توسط سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت بوده است.
با این همه محمدرضا شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو با رد این انتقادات اعلام کرد که تاخیر سازمان غذا و دارو در جمع آوری داروی لوزارتان تولیدی یک شرکت داخلی با ماده اولیه سرطانزا بطورکلی نادرست است و به هیچوجه زمان جمع آوری این دارو در ایران چند ماه با تاخیر نبوده و با فاصله سه تا چهار روزه پس از ریکال جهانی، سازمان غذا و دارو نیز لوزارتان را در کشور ریکال کرده است.
در همین رابطه مرداد ماه سال گذشته شهرام شعیبی سخنگوی سازمان و غذا دارو هم اعلام کرد که سهم کارخانه مذکور از بازار داخلی این دارو تنها یک درصد بوده است که در حال حاضر نیز داروی لوزارتان تولیدی آن، در بازار وجود ندارد.
درحالی این خبرها سال گذشته خبرساز شد که طبق آمارهای موجود ۱۵ میلیون بیمار مبتلا به فشار خون در کشور وجود دارد.
در همان دوران این ماجرا به مجلس کشید و علی نوبخت رییس وقت کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از تحقیق و تفحص بر سر زمان جمع آوری این دارو خبر داد و گفت اگر قصوری در این قسمت باشد، اصلا قابل دفاع نیست.
نوحی گفت: بیماران برای مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت کرده و به صورت خودسرانه مصرف آن را قطع نکنند، به دلیل اینکه ممکن است یک سوش از مواد اولیه دارو مشکل داشته باشد.
این متخصص قلب و عروق گفت: از آنجا که مواد اولیه این دارو از چند کشور مختلف تهیه میشود که ممکن است فقط یک نوع آن مشکل داشته باشد، اگر از سوی سازمان جهانی بهداشت اعلام شود که همه ترکیبات لوزارتان مشکل دارد و باید ریکال شود، لازم است سازمان غذا و دارو دراین خصوص تصمیمگیری کند.
نوحی تأکید کرد: جزئیات مربوط به ریکال این دارو باید توسط وزارت بهداشت اعلام شود تا نگرانیهای ایجاد شده در جامعه رفع شود.
وی افزود: در این رابطه سازمان غذا و داروی آمریکا اطلاعیه ای صادر و اعلام کرده که ماده اولیه این دارو که از یک یا دو منبع تهیه شده در صورت مصرف 10 سال با دوز 360 میلی گرم، احتمال ابتلا به سرطان را به دنبال دارد.
عبده زاده می افزاید: به همین علت سری ساخت مربوط به همه نمونه ها را به آزمایشگاه فرستادیم و فقط محصول یک کارخانه مشکل داشت که ریکال (جمع آوری) شده است.
فریدون نوحی، رئیس هیات مدیره انجمن قلب و عروق ایران نیز می گوید: داروهای فشارخون موجود در کشور از جمله والسارتان در کشور استاندارد است و سرطانزا نیست.
وی افزود: به تازگی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بر روی ماده دارویی والسارتان که ساخت چین بوده نیز تحقیقی انجام داده و نتایج آن نشان داده که این دارو سرطانزا است.
این فوق تخصص قلب و عروق می افزاید: گفته می شود این داروی مشکل دار ساخت کشور چین بوده است و داروهای مشابه کشورهای دیگر مشکلی ندارند.
نوحی تصریح می کند: تمام داروهای فشارخون موجود و مورد مصرف کشور هیچ مشکلی ندارند و بیماران در مورد مصرف آنها نگرانی نداشته باشند.
به گزارش ایرنا، نتایج یک تحقیق نشان می دهد ماده ای سرطان زا در داروی فشارخون موسوم به والسارتان وجود دارد که توجه سازمان غذا و داروی آمریکا به دیگر انواع داروهای فشار خون را جلب کرده و هم اکنون همه این داروها در حال بررسی توسط کارشناسان این سازمان هستند.
همچنین این سازمان دریافته است که پس از جمعآوری داروهای حاوی والسارتان از سطح بازارهای جهانی برخی تولیدکنندگان همان داروی را احتمالا با بسته بندیهای جدید و تحت عنوانهای دیگر به فروش میرسانند.
این داروها اگر چه با کنترل فشار خون بیماران باعث نجات جان بسیاری از آنها میشود اما با گذر زمان میتواند به تدریج به سرطانی شدن سلول های بدن فرد بیمار منجر شود. با این حال با در نظر گرفتن مقدار کم ماده سرطانزای احتمالی «ان نیتروزودی متیل آمین» (NDMA) در داروی والسارتان، خطر ابتلا به سرطان با مصرف این دارو پایین است. به طوری که اگر شخصی به مدت چندین سال به صورت روزانه 320 میلی گرم از این دارو را دریافت کند خطر ابتلا به سرطان به وجود می آید.
اما اکنون سازمان غذا و داروی آمریکا دریافته است که داروی والسارتان پس از جمع آوری از سطح بازار تحت عنوان داروهای دیگر فشار خون به فروش میرسد. محققان نگرانند افرادی که به داروی فشارخون نیاز دارند به دلیل ترس از سرطانزا بودن والسارتان، مصرف آن را به طور ناگهانی قطع کنند که این اقدام، آنها را در معرض خطر سکتههای ناگهانی یا حملات قلبی قرار میدهد.