شب گذشته تصویری در شبکه های اجتماعی پخش شد که گفته می شد شیوه نامه جدید توزیع شده توسط وزارت صمت پیرامون قیمت گذاری فولاد است.
به گزارش بورس تابناک به نقل از نبض بورس، مسئله تعیین سقف قیمتی برای فولاد در بورس کالا یکی از مواردی بود که کارشناسان بازار سرمایه از آن به عنوان یکی از دلایل قرمزپوش شدن بورس در هفته گذشته یاد کردند.
حالا شب گذشته تصویری در شبکه های اجتماعی و در کانال های بورسی دست به دست می شد که نشان می داد در شیوه نامه جدید توزیع شده توسط وزارت صمت سقف قیمت فولاد در بورس کالا حذف شده است و عملا اجازه رقابت به خریداران تا قیمت های بین المللی داده خواهد شد.
شایان ذکر است که سقف رقابت قبلاً 20 درصد تعیین شده بود که باعث ایجاد رانت برای یک عده خاص می شد.
هر چند این شیوه نامه هنوز قطعی نیست اما این رهایی فولاد از قفس سقف قیمتی چه تاثیری می تواند بر روی بورس داشته باشد؟
رویا ذبیحی سامانی مدیرپرتفوی مشاورسرمایه گذاری مدبران هما در گفتگو با خبرنگار نبض بورس ضمن اشاره به این مسئله که به نظر می رسد هنوز این موضوع به تایید نهایی نرسیده است، افزود: محدود کردن سقف رقابت محصولات فولادی در بورس کالا، موجب معاملات منفی و اصلاح در گروه فلزی و معدنی شد. در پیش نویس جدید، برداشتن این سقف رقابت در بورس کالا، اجازه رقابت به خریداران را داده و باعث کاهش فاصله قیمتی و رانت بین بورس کالا و بازار آزاد می شود. در صورت تصویب این بخش نامه، اقبال دوباره به گروه فلزی و معدنی باز خواهد گشت.
سیدمرتضی نظاری مدیر سرمایه گذاری حافظ سرمایه تاروس نیز در گفتگو با خبرنگار نبض بورس گفت: در دورههای مختلف جهش ارزی، دولتها جهت کنترل قیمت معمولاً رویکرد مشخصی را اتخاذ کردهاند. رویکرد دستوری کردن نرخها همیشه اولین و سادهترین راهحل مسئولین جهت کنترل قیمتها بوده است. ازاینرو همیشه در بخشهایی از صنعت، ما با پدیده رانت و بازار سیاه روبرو میشویم. از ابتداییترین اصول اقتصاد کلان این است که قرار دادن سقف قیمتی بهصورت دستوری موجب ایجاد مازاد تقاضا میگردد. این مازاد تقاضا در نهایت منجر به ایجاد بازار سیاه و رقابت پشت پرده جهت خرید محصول میشود. وی افزود: اخیراً بحث دستوری کردن قیمت محصولات فولادی در بورس کالا مطرح شده است که با تکذیب مسئولین مواجه شده است اما تجربه ثابت کرده است این شایعهها معمولاً واقعیت دارند. در صورتی که فرمول جدیدی که در رسانهها و اخبار منتشر شده است اجرایی گردد هم به خریداران و هم به فروشندگان این کالاها آسیب میزند. مطمئناً آسیب اول به شرکتهای فروشنده محصول مثل فولاد، فخوز، هرمز و ... وارد میشود که با کاهش قیمت فروش مواجه میگردند و این مسئله منجر به تغییر مفروضات تحلیلگران شده و ارزش ذاتی سهام شرکتها را کاهش میدهد. از طرفی خریداران محصولات نیز با مشکلات تأمین کالا و کاهش تولید مواجه میگردند. از معاملات بورس کالا در هفته اخیر نیز میتوان این دستکاری قیمت را دید که با وجود مازاد تقاضا برای محصولات، رقابتی نسبت به قیمت پایه صورت نمیگرفت که نشان کنترل دستوری قیمتها دارد. کنترل دستوری در کوتاهمدت شاید منجر به کنترل قیمت گردد ولی در میانمدت راهکار مؤثری نیست و باعث ایجاد فساد، رانت و بازارسیاه میگردد که فقط به نفع سفته بازان است. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: بنابراین برداشته شدن سقف قیمت برای فولاد می تواند خبر خوبی برای بازار سرمایه باشد.
منبع: نبض بورس (https://nabzebourse.com)