در روزهایی که روزهای سیاه کرونایی در کشورمان ادامه دارد و رکورد مرگ و میر کووید ۱۹ پی در پی میشکند، آمارها حکایت از پتانسل بزرگ افزایش این آمار در روزهای آتی دارد.
به گزارش «تابناک»؛ دو هفته پیش، زمانی که تاکید کردیم «
همه چیز مهیای رکوردشکنی هولناک مرگ و میر کرونا در ایران» است، تازه مسیری شروع شده بود که اگرچه به وضوح در نمودارها دیده میشد، کمتر مورد توجه مسئولان کشورمان قرار گرفت چون در این صورت، تدابیری در دستور کار قرار میگرفت که مانع از وخیمتر شدن اوضاع شود.
آن روز، آمار فوتیهای کرونا در کشورمان از ۲۷۰ تن در یک شبانه روز فراتر رفته بود و با اینکه حکم رکوردشکنی مرگ و میر کووید ۱۹ در کشورمان را داشت، هنوز فاصله زیادی با وضعیت امروز کشورمان داشتیم؛ با امروز که سخنگوی وزارت بهداشت کشورمان شمار جان باختگان کرونا در شبانه روز گذشته را ۴۱۵ تن اعلام کرد.
اما آیا از دست دادن این شمار از هموطنان مان، بدترین اتفاق کرونایی است که در کشورمان رخ داده یا نه؟ آیا اکنون در قله مرگ و میر کرونا در کشورمان هستیم و از این به بعد شمار جان باختگان رو به کاهش خواهد گذاشت و کمتر خواهد شد؟ برای پاسخ به این سوال باید همان روشی را در پیش بگیریم که در گزارش قبلی به کار بستیم و نتیجه گرفتیم که این رکوردها به زودی بار دیگر خواهد شکست و اعداد اوج خواهند گرفت.
پیش از آنکه در این باره توضیح دهیم، بد نیست یک نکته کلیدی را مرور کنیم. اینکه ابتلا به ویروس کرونا مرگبار نیست الا زمانی که افراد بیمار، «بدحال» شوند. اتفاقی که برای گروههایی از مردم احتمال رخ دادنش بیشتر است؛ برای افرادی که بیماریهای زمینهای دارند، برای افراد سن و سال دار، برای افرادی که از اضافه وزن رنج میبرند و امثال آنها.
به عبارت بهتر، گروه کمی از بیماران کرونایی هستند که ابتلایشان به این بیماری نگران کننده است و از این روی باید تحت مراقبتهای پزشکی قرار گیرند و اغلب بیماران حتی نیازمند بستری هم نیستند و تنها کافی است در قرنطینه بمانند تا دوران نقاهت را پشت سر بگذارند و به زندگی عادی بازگردند و البته بستری شدن مختص آن دسته از بیماران است که ریه شان درگیر بیماری شده است.
با مرور این کلیات درباره کووید ۱۹ و اشاره به این نکته که این بیماری درمان خاصی ندارد و بستری شدن در بیمارستانها تنها به منظور مراقبتهای ویژه از بیماران شدید و به کارگیری تجهیزات پزشکی مانند ونتیلاتور برای رهایی شان از مرگ است، باید به بیماران ویژه تری اشاره کنیم که کرونا جانشان را به شدت تهدید میکند و از این روی، در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری میشوند؛ بیمارانی که در دسته بندی «حاد» یا «بدحال» (Serious, Critical) قرار میگیرند.
این دسته از بیماران آنهایی هستند که به شدت از ابتلا به ویروس آسیب دیده اند و از این جهت طول دوره درمانشان طولانیتر از دیگر بیماران است و چه بسا آسیبهای کرونا تا مدتهای طولانی تری با ایشان همراه بماند. بیمارانی که اغلب جان باختگان کرونا از میان ایشان هستند و در حال حاضر شمارشان در کشورمان از ۵ هزار نفر فراتر رفته است. ۵ هزار بیماری که در حال دست و پنجه نرم کردن با مرگ هستند و جا دارد برای شفایشان دست به آسمان بلند کنیم.
همین وضعیت شکننده و نگران کننده این دسته از بیماران است که موجب شده شمار بیماران بدحال در آمار روزانه کرونا در ایران و جهان اعلام شود و مورد پایش قرار گیرد؛ آماری که اوج گرفتن آن معنایی جز اوج گرفتن شمار جان باختگان ندارد و ترسناک است اگر بگوییم در یک ماه و چند روز اخیر، هر روز شاهد شکسته شدن رکورد این دسته از بیماران در کشورمان بوده ایم! رکوردشکنی که تا پایان نیابد، نمیتوان توقع داشت آمار مرگ و میر کرونا رو به کاهش بگذارد و دست کم رکوردشکنی نکند!
البته این تنها نکته ترسناک ماجرا نیست و با نیم نگاهی به آمارهای جهانی کرونا پی خواهیم برد که کشورمان از حیث شمار بیماران بدحال، رتبه چهارم جهان را به خود اختصاص داده است؛ آن هم در شرایطی که سه کشور بالاتر یعنی آمریکا، هند و برزیل، جمعیت به مراتب بیشتری از کشورمان دارند. نکتهای کلیدی که با لحاظ آن، تنها آرژانتین است که به نسبت جمعیتش، شمار بیماران بدحال بیشتری دارد و احتمالا با مرگ و میر بیشتری مواجه خواهد بود و بعد از آن، ایران دومین کشوری خواهد بود که احتمال مرگ بر اثر ابتلا به کرونا در آن بیشتر از هر نقطهای در کره خاکی است!
رتبه کشورها بر اساس شمار بیماران بدحال؛ از این حیث، آرژانتین بعد از ایران رتبه پنجم را به خود اختصاص داده، در حالی که جمعیت کمتری از کشورمان دارد و معنای این گزاره، وخیم تر بودن اوضاع در این کشور است.