تحرکات مشکوک نظامیان آمریکایی در پایگاه عین الاسد، خبرهای تأیید نشده از مرگ سرکرده القاعده، بیانیه پایانی کنفرانس آوارگان سوریه و تحرکات پنهان امارات و اسرائیل در جنوب سوریه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تأکید وزرای خارجه گروه ۷۷ بر رفع فوری تحریمها علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزرای امور خارجه کشورهای گروه ۷۷ و وزیر امور خارجه چین طی یک نشست مجازی که با موضوع شرایط اقتصادی امروز جهان، تأثیرات همهگیری کرونا، تحولات اخیر جهان و چالشهای اقتصادی-اجتماعی و زیستمحیطی کشورهای در حال توسعه جهان برگزار شد، تأکید کردند که تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران باید هرچه زودتر برداشته شود.
در بخشی از بیانیهای که دبیرخانه گروه ۷۷ جمعه شب به وقت تهران، یعنی یک روز پس از برگزاری این نشست مجازی منتشر کرده، اعلام شده است: وزرای حاضر در نشست، بار دیگر تحریمهای اقتصادی یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را ـ که تأثیرات منفی بر توسعه و رفاه شهروندان جمهوری اسلامی ایران دارد ـ رد کردند و در همین راستا، خواستار لغو فوری این تحریمها شدند.
در بخش دیگری از بیانیه نیز تأکید شده است: وزرای حاضر در نشست بار دیگر بر اهمیت حمایت و تقویت چندجانبهگرایی تأکید کردند و در همین راستا، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که یک توافق میان جمهوری اسلامی ایران و طرفهای دیگر بود را نمونه قابلتوجهی از چندجانبهگرایی موفق برای حلوفصل مسائل مهم جهانی خوانده و خاطرنشان کردند که برجام یک الگوی واقعی برای شتاب بخشیدن به روند توسعه پایدار از طریق تقویت همکاریهای بینالمللی است.
در ماههای اخیر، مقامات کشورها و سازمانهای بینالمللی متعددی از دولت آمریکا خواستهاند که دستکم بخشی از تحریمهای خود علیه ایران، ونزوئلا و دیگر کشورها را بردارد تا بخش بهداشت و درمان این کشورها بهتر بتواند با روند شیوع ویروس کرونا مقابله کند.
اما مقامات آمریکایی ــ که بهنظر میرسد شیوع ویروس کرونا را فرصت خوبی برای افزایش فشار بر کشورهای مخالف سیاستهای خود قلمداد میکنند ــ نه تنها تاکنون هیچ واکنش مثبتی به این درخواستها نشان ندادهاند، بلکه تحریمهای تازهای را طی ماههای گذشته علیه این دو کشور و افراد و شرکتهایی که بهزعم نهادهای آمریکایی با این کشورها همکاری داشتهاند، وضع کردهاند.
تحرکات مشکوک نظامیان آمریکایی در پایگاه عین الاسد
حازم الباوی، تحلیلگر سیاسی عراقی اعلام کرد، آنچه منابع آگاه از تحرکات نظامی فزاینده در پایگاه عین الاسد در غرب استان الانبار خبر میدهند، نیازمند توضیح فوری دولت عراق است.
وی افزود: کمیته امنیت و دفاع پارلمان به شدت خواهان اطلاع از حقیقت اخباری است که در رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر میشود.
الباوی تاکید کرد: برخی منابع تایید کرده اند که ستونی از نظامیان آمریکایی شامل خودرو زرهی به همراه آمبولانس به پایگاه عین الاسد رسیده اند. همزمان اخباری به نقل از آن منابع از دستور فرماندهی کل نیروهای مسلح مبنی بر عقب نشینی لشکر هفتم از مرزهای عراق با سوریه به کرکوک وجود دارد.
وی گفت: این تحرکات آمریکاییها مشکوک بودهو دولت در این باره مسئول است و باید حقیقت ماجرا را برای همگان توضیح دهد.
این مسئول امنیتی در الانبار به شفق نیوز گفت: نیروهای ارتش عراق محدودیتهای گستردهای در اطراف پایگاه عین الاسد از حدود یک هفته قبل از سمت شرق و جنوب ایجاد کرده اند و احدی حق ورود به این منطقه حتی نیروهای امنیتی غیر از ارتش ندارد. این منطقهای به عرض ۱۰ کیلومتر از روستای المفرع و نیز منطقه السد است.
این منبع هدف از این اقدامات را حمایت از این پایگاه در برابر حملات موشکی و پهپادی و مصون نگه داشتن آن از هرگونه رخنهای عنوان کرد.
این منبع که خواست نامش فاش نشود، افزود: از زمان عقب نشینی نیروهای آمریکایی از پایگاه القائم در سال جاری میلادی، نظامیان امریکایی در پایگاه عین الاسد، هیچ عملیات زمینی نداشته اند و همه تحرکات آنها هوایی و با بالگرد است.
خبرهای تأیید نشده از مرگ سرکرده القاعده
رسانهها از احتمال مرگ «ایمن الظواهری»، سرکرده گروهک تروریستی القاعده خبر دادند.
منابع خبری جمعهشب گزارش دادند که صفحات متعلق به عناصر این گروهک در فیسبوک، خبر مرگ او را به دلایل نامعلومی اعلام کردهاند. برخی نیز مدعی شدهاند او به مرگ طبیعی مرده است.
ایمن الظواهری بعد از کشته شدن «اسامه بن لادن»، مؤسس و سرکرده القاعده در افغانستان، سرکردگی این گروهک را بر عهده گرفت. در صورت صحت داشتن خبر مرگ او، به احتمال زیاد این گروهک سرکرده جدیدی برای خود انتخاب خواهد کرد.
پلیس فدرال آمریکا سال ۱۳۹۷ اعلام کرد که برای مقابله با تکرار حوادث یازده سپتامبر، ۵ میلیون دلار به کسانی که در بازداشت سرکردههای القاعده کمک کنند، اعطا خواهد کرد.
بیانیه پایانی کنفرانس آوارگان سوریه
فیصل المقداد، معاون وزیر خارجه سوریه در مصاحبه با سایت المیادین در پایان اولین کنفرانس بین المللی بازگشت آوارگان سوری اعلام کرد، این کنفرانس بسیار موفقیت آمیز بود و عدم مشارکت کشورهای غربی خصوصا آمریکا گواهی بر دوگانگی استانداردهاست، کشورهای غربی به دنبال سرمایه گذاری غیر اخلاقی با بهره برداری از مساله آوارگان سوریه هستند.
وی با بیان اینکه درهای سوریه به روی همه آوارگان باز است تا کشور را با هم بسازیم، از موضع لبنان در خصوص آوارگان قدردانی و اعلام کرد، کشورش آماده ارائه خدمات لازم از جمله مسکن، پرشکی، آموزشی و مواد غذایی به همه آوارگانی است که تمایل دارند به کشور برگردند.
المقداد گفت، کنفرانس بین المللی آوارگان سوریه به افشای موضع غرب درمورد آوارگان سوریه کمک کرد. روسیه در کنار دمشق با تروریسم مقابله کرد و با طرح های اسرائیلی و آمریکایی آشناست.
همچنین کنفرانس مذکور روز پنجشنبه در پایان نشست خود ـ که با مشارکت کشورهای عربی و بین المللی روز چهارشنبه شروع شده بود ـ با صدور بیانیه ای بر حمایت از تمامیت و حاکمیت ارضی و استقبال سوریه تاکید کرد.
در این بیانیه بر مقابله با تمامی تلاش ها برای تضعیف حاکمیت سوریه، ادامه مبارزه با تروریسم تا زمان نابودی همه گروه های تروریستی مندرج در لیست شورای امنیت، کمک به بازگشت آوارگان سوری تاکید شده است.
بر اساس بیانیه مذکور، توافق آتش بس شامل گروه های تروریستی نمی شود. جامعه بین الملل باید به روند بازگشت آوارگان کمک کند، هیچ راه حل نظامی برای حل بحران سوریه وجود ندارد و راه حل سیاسی را خود سوری ها بدون مداخله های خارجی هدایت و اجرایی می کنند.
کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس ضمن مخالفت با تمامی تحریم های یکجانبه غیر قانونی در سایه شیوع ویروس کرونا، بر لزوم کمک به سوریه برای اجرای پروژه های بازسازی، احیای زیر ساخت ها، روند انسانی مین زدایی تاکید کردند.
تحرکات پنهان امارات و اسرائیل در جنوب سوریه
پایگاه الخلیج آنلاین در مطلبی با تیتر «فعالیت امارات و رژیم صهیونیستی در مناطق جنوب سوریه»، آورده است: پس از اینکه امارات به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در اواسط سپتامبر ۲۰۲۰ پرداخت، هماهنگی رسمی با تلآویو را درباره پرونده سوریه به شکل گستردهای شروع کرد و چارچوب تحرکات آمریکا در راستای خواستههای تل آویو بود.
این رسانه به نقل از منابع امنیتی خاص مینویسد: امارات در راستای پروژه همکاری نظامی با رژیم اشغالگر با هدف احیای تحرکات گروههای نظامی در منطقه جنوب سوریه حرکت میکند. در سفری که روز ۱۷ اکتبر گذشته سرتیپ محمد الزهران عضو کمیته مامور از سوی سرویس اطلاعاتی امارات در پرونده سوریه، به تل آویو داشت، پیشنهاد امارات برای همکاری میان ابوظبی و تل آویو برای احیای گروههای تروریستی مسلح در شهرهای جنوبی سوریه در طول مرز با فلسطین اشغالی مورد بررسی قرار گرفت.
به گفته این منابع، این تحرکات امارات در راستای طرح ابوظبی برای حمایت از طرحی است که برای مقابله با ایران در استانهای درعا، قنیطره و سویداء و مقابله با ترکیه در سوریه است.
این منابع تاکید کردند: ابوظبی در طرح خود به سرکردههای سابق مخالفان سوری از جمله عماد ابو زریق فرمانده نظامی جیش الثوره که شامل گروههای المعتز، الیرموک، المهاجرین، الانصار میشود و رابطه قوی با سرویس جاسوسی امارات دارد و نیز عدی الحاجی از کادر دستگاه امنیت گروه جیش الثوره ـ که در حال حاضر مقیم اردن است ـ تکیه کرده است.
این رسانه فاش کرد: امارات در مرحله اول به دنبال جذب و سازماندهی ۱۴ عنصر اساسی از سرکردههای تروریستهای سوری در مرحله اول به عنوان مقدمهای برای جذب تروریستهای دیگر است.
الخلیج آنلاین مینویسد: تحرکات امارات در حمایت از تروریستهای سوری در جنوب به پس از سال ۲۰۱۲ برمیگردد. بیشتر گروههای تروریستی جنوب سوریه مورد حمایت امارات و عربستان به شکل کامل و تحت نظارت سرویس جاسوسی اردن فعالیت داشتند که پس از نشست چهارجانبه روسیه، اردن، مصر و امارات در آگوست ۲۰۱۵، از هرگونه اقدام علیه دمشق خودداری کردند.
این رسانه آورده است: ابوظبی همچنین در راستای حمایت از کُردهای جدایی طلب در مناطق شمال سوریه به منظور مقابله با ترکیه حرکت میکند.