تمام کشورها حتی بزرگترین اقتصادهای جهان از جمله چین هم واردات زیادی دارند حتی چین علاوه بر اینکه بزرگ ترین صادر کننده در دنیا است، بزرگترین وارد کننده هم به شمار میروند، اما برای حفظ ارزش پول ملی و مثبت باقی ماندن تر از اقتصادی لازم است که میزان واردات کشور کمتر از صادرات باشد.
مسئله دیگری که در صادرات اهمیت زیادی دارد ارز آوری این صنعت برای کشور است، در صورتی که این صنعت بتواند با بازارهای جهانی رقابت کند باعث رشد و شکوفایی خواهد شد. زمانی که کشوری در صنعت خاصی صادرات داشته باشد به این معنا است که میزان کیفیت و کمیت محصولات آنها به حد مطلوبی رسیده است که در کشورهای دیگر متقاضیانی دارد. و میتوانند در بازارهای جهانی رقابت کنند. در این مقاله از فولاد فیدار قصد داریم به بررسی وضعیت صادرات و واردات آهن در ایران بپردازیم.
صنعت فولاد از اهمیت زیادی برخوردار است، یکی از مهمترین مزایای این صنعت را میتوان تنوع بالای محصولاتی که با استفاده از آهن و فولاد میتوان ساخت و همینطور تنوع بالای کالای صادراتی این صنعت عنوان کرد، همچنین از مقاطع فولادی در طیف وسیعی از صنایع وابسته از جمله: خودروسازی، کشتی سازی، معادن، پزشکی، صنعت غذا و دارو و.... استفاده کرد. پس رونق و توسعه اقتصادی در این صنعت باعث توسعه صنایع وابسته هم خواهد شد. البته برعکس این موضوع هم صادق است. به عنوان با افزایش قیمت انواع محصولات از جمله: افزایش قیمت تیرآهن و قیمت میلگرد که کاربردهای زیادی در ساختمان سازی دارند، شاهد افزایش نرخ قیمت ارز هم خواهیم بود.
همانطور که گفتیم، میزان صادرات فولاد در کشور در مقایسه با میزان واردات بسیار کمتر است، دلیل این موضوع را میتوان اتفاقات ناخوشایندی از جمله قوانین منع صادرات، تعرفههای نامناسب کالا، سهمیه بندیهای صادراتی و.. عنوان داشت. همچنین امسال شیوع ویروس کرونا مشاغل زیادی را تحت تأثیر خود قرار داده است.
بررسیها نشان میدهد که صادرات فولاد ایران در سالهای گذشته رکود زیادی را تجربه کرده است و به همین دلیل هم در سال سالهای اخیر شاهد کاهش شدید میزان صادرات بودهایم، به طور کلی در ماههای ابتدایی امسال شاهد کاهش 54 درصدی میزان صادرات محصولات در مقایسه با دوره مشابه آن در سال گذشته بودهایم حتی علاوه بر مقاطعی مانند: میلگرد و تیرآهن و ورقهای فولادی شاهد کاهش صادرات محصولات پیش ساخته از جمله: اسلب و بیلت هم بودهایم. همچنین صادرات آهن اسفنجی هم در سال اخیر افت 78 درصدی داشته است به حد بسیار پایینی رسیده است.
زمانی که نرخ ارز افزایش پیدا میکند، قیمت کالاهای وارداتی بیشتر خواهد شد و به همین دلیل هم تقاضا برای کالاهای وارداتی کاهش پیدا خواهد کرد. و انتظار میرود که تقاضا برای کالاهای داخلی بیشتر شود و همچنین به این دلیل که با گران شدن ارز قیمت کالاهای ساخت داخل مانند قیمت پروفیل در بازارهای خارجی کاهش پیدا میکند، این کالاها تقاضای بیشتری خواهد داشت. و همین موضوع باعث افزایش تولید و صادارت خواهد شد.
یکی از مهمترین تولیدات کشور ایران نفت است که نقش پررنگی را در اقتصاد ایران ایفا میکند، و درصد زیادی از درآمد ارزی ایران وابسته به صنعت نفت و گاز است، به همین دلیل هم افزایش درآمدهای نفتی میتواند روی تولیدات بخشهای دیگر اثر داشته باشد و باعث گسترش و افزایش تولیدات آنها شود و همین موضوع سبب افزایش صادرات نیز شود.
با بررسی آمارها میتوانیم به این موضع برسیم که کشور ما با کشورهای خاورمیانهای رابطه تجاری بهتری دارد و به همین دلیل هم بیشتر صادرات ایران به این کشورها بوده است.
همانطور که گفتیم افزایش نرخ صادرات تأثیر مثبتی روی اقتصاد دارد و برخی از این تاثیرات ایجاد اشتغال و تغییرات تکنولوژی هستند، اما متأسفانه در سالهای اخیر با توجه به بروز چالشهایی از جمله: تحریمهای اقتصادی، بازاریابی نامناسب و نوسانات شدید نرخ ارز باعث شدهاند که شاهد کاهش زیادی در میزان صادرات فولاد باشیم.
علاوه بر مشکلات داخلی و خارجی کشور ما که هر یک به عنوان سدهای بزرگی در برابر صادرات ایران میشوند، وجود رقبایی مانند چین در بازار صادراتی ایران هم در این موضوع بی تأثیر نیست، چین با داشتن 50 واحد تولیدی و بیش از 800 میلیون تن تولید در سال در مقایسه با کشور ما که در بهترین حالت قادر به تولید 20 میلیون تن در سال است به عنوان یک غول اقتصادی در منطقه محسوب میشود، به همین دلیل برای اینکه کشور ما برای دوام در بازار نیازمند صرف هزینه های زیادی است.
برای دریافت مشاوره خرید انواع ورقهای فولادی و مقاطع فولادی میتوانید با کارشناسان شرکت فولاد فیدار و شماره تماسهای 02166313156 بگیرید، یا به وبسایت این شرکت به نشانی fooladfidar.com مراجعه نمایید.
انتهای رپرتاژ آگهی/