به گزارش تابناک به نقل از مهر، داود یادگاری، گفت: موارد بروز بیماری کووید ۱۹ از چند روز گذشته و پس از اعمال محدودیتها تا حدی کم شده است. یک دلیل آن این است که بعد از صعودی شدن موارد ابتلاء تا حدی ایمنی نسبی در جامعه ایجاد شد و اکنون با نزولی شدن نمودار موارد ابتلاء مواجه شده ایم، احتمالاً برقراری محدودیتها نیز در کاهش موارد مراجعه مبتلایان سرپایی به درمانگاهها و اورژانسهای بیمارستانی تأثیر بگذارد، اما همچنان اکثر آی سی یوها پر هستند.
وی افزود: افرادی که در بخشهای مراقبت ویژه بستری هستند همان کسانی هستند که در موج سوم گرفتار بیماری شدید شده اند و هنوز زود است که تأثیر محدودیتها را در کاهش موارد مرگ بیماران بدحال ببینیم. پیش بینی این است که اگر محدودیتها و رعایت پروتکلها ادامه پیدا کند از دو هفته آینده موارد بستری در بخشهای مراقبتهای ویژه و به تبع آن مرگ کرونا در کشور کاهش پیدا کند.
یادگاری گفت: به نظر میرسد با افزایش ایمنی نسبی علیه ویروس کرونا در بین مردم و اعمال محدودیتها حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از ورود بیماران کرونا به اورژانس بیمارستانها و درمانگاهها کاهش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: در مورد اینکه چه میزان از جمعیت کشور تاکنون به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده اند باید گفت در این زمینه آمار دقیقی نداریم. وزارت بهداشت باید با یک آمارگیری از جمعیت زیاد این شاخص را اعلام کند. هنوز به طور رسمی این کار را نکرده و نمیدانیم چند درصد جامعه به کرونا مبتلا شده اند. تحقیقاتی توسط متخصصان اپیدمیولوژی در کشور در این زمینه در حال انجام است، باید منتظر بمانیم تا نتایج تحقیقات آنها اعلام شود.
یادگاری گفت: یکی از مبناهای آمارهای کرونا، اعدادی است که وزارت بهداشت به طور رسمی و روزانه اعلام میکند، اما متخصصان اپیدمیولوژی علاوه بر این آمارها به اطلاعات بیشتری دسترسی دارند که بر مبنای آن میتوانند میزان شیوع و بروز کرونا را اعلام کنند.
وی افزود: همه تلاش مسئولان کشور و جامعه پزشکی این است که با اعمال محدودیتهای مقطعی زمان بخریم تا این شرایط سخت را به خصوص در فصل سرد سال سپری کنیم به امید اینکه بتوانیم در آینده نزدیک به واکسن مؤثری دسترسی پیدا کنیم، اکنون تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم، رعایت پروتکلهای بهداشتی است که با رعایت آنها تجربه خوبی در فروردین و اردیبهشت داریم، مردم همکاری کردند، مغازهها را بستند، خیلیها به مسافرت نرفتند، اکنون هم اگر مردم همکاری کنند، میتوانند موارد ابتلاء را کم کنیم.
این متخصص بیماریهای عفونی، تاکید کرد: بیش از ۵۰ درصد کودکان به نوع بی علامت به کووید ۱۹ مبتلا میشوند و، چون میزان عوارض کرونا حتی از عوارض آنفلوانزا هم در کودکان کمتر است، خیلی نگران کودکان نیستیم مگر گروه کوچکی از کودکان که به بیماریهای مزمن، بیماری قلبی عروقی یا تنفسی و ضعف ایمنی مبتلا هستند و ممکن است به نوع شدید این بیماری مبتلا شوند. اما در مجموع شدت بیماری کووید ۱۹ در کودکان بالا نیست البته موارد تک گیر شدید بیماری را در بین کودکان و نوجوانان هم داریم و در مواردی به مرگ هم منجر میشود، اما موارد آن زیاد نیست.
یادگاری گفت: هنوز هیچ دارویی برای درمان بیماری کووید ۱۹ در دنیا معرفی نشده و بعد از ماهها تحقیق، بر اساس آخرین مقالات پزشکی منتشر شده هنوز هیچ درمانی برای موارد سرپایی ابتلاء به این بیماری در دنیا معرفی نشده، درمانها فقط علامتی است. مثل تب بر و موارد مشابه، اما در مورد بیماران بستری و شدید برخی داروها مثل رمدسیویر اگر زود شروع شود تا حدی مؤثر است و داروهایی مثل کورتون و داروهای ضد انعقادی نیز در کاهش موارد مرگ و میر مؤثر بوده است.
وی افزود: اکثر داروهایی که برای کمک به درمان کرونا در فضای مجازی معرفی و تبلیغ میشود هیچ اثری ندارند، اما مردم به پزشکان فشار میآورند که این داروها را تجویز کنند، بسیاری از این داروها در پروتکل کشوری نیست و خرید آن از بازار آزاد با قیمتهای بسیار گزاف انجام میشود که منجر به هزینههای بسیار بالا میشود، با این حال از نظر علمی هیچکدام از این داروها برای درمان کووید ۱۹ در دنیا تأیید نشده است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ادامه داد: مراجعه مردم به پزشکان متخصص مرتبط مثل متخصصان عفونی، ریه یا داخلی در این ایام بسیار زیاد شده است. بسیاری از مردم پزشکان را برای تجویز داروهایی که در رسانهها تبلیغ میشود، تحت فشار میگذارند، اما پزشک باید وضعیت بیمار، علائم، و میزان اکسیژن خون بیمار را بسنجد و بر اساس آن دارو تجویز کند. در اکثر موارد نیازی به هیچ دارویی نیست و با قرنطینه و رعایت اصول پیشگیری مشکل بر طرف میشود.
یادگاری افزود: مطب پزشکان متخصص شلوغ است و فرصت پاسخگویی به همه بیماران نیست به همین علت مجبوریم که نوبتهای طولانی به مردم بدهیم و متأسفانه شاهد این هستیم که در یک لحظه مثلاً چهار تا هشت نفر از اعضای یک خانواده همگی با علائم مشکوک به کووید ۱۹ به درمانگاه مراجعه میکنند. برخی از این بیماران دچار وضعیت حاد و مرگ میشوند. مرگ بیماران به خصوص بیماران جوان، پزشکان را هم دچار افسردگی میکند و از این نظر جامعه پزشکی تحت فشار روانی خیلی زیاد است.
وی در پایان گفت: در مورد رسیدگی به بیماران مبتلا به کرونا نیاز نیست که حتماً به پزشک متخصص و فوق تخصص مراجعه شود، پزشکان عمومی هم میتوانند این خدمات را به مردم ارائه کنند، اگر بیماری شدید بود و پزشک تشخیص داد میتوانند بیماران شدید را به متخصص ارجاع دهند.