به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سيما، اهمیت زیاد خوردن صبحانه به دلیل بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از افت قند خون است. از مهمترین دلایلی که متخصصان تغذیه بر خوردن صبحانه تاکید میکنند، مطالعاتی است که نشان میدهد صبحانه موجب افزایش توانایی حل مساله، تمرکز بیشتر و داشتن تفکری خلاق در فرد میشود.
سوخت اصلی بدن در مهمترین وعده غذایی یعنی صبحانه باید به شکلی مناسب تأمین شود تا در وعدههای بعدی، بتوانید با تمدید انرژی تان، بیشترین بهره وری را برای بدنتان به ارمغان آورید. صبحانه با وجود چنین نقش مهمی وعده غذایی حذف شده خیلی از افراد است. دانش آموزان یا کارمندان معمولاً آن را حذف میکنند و خیلی از مادران نمیدانند چه صبحانهای به فرزندشان بدهند تا سالم و مغذی باشد. ما به شما خوراکیهای مفیدی را پیشنهاد میکنیم که در وعده صبحانه میتوانند مورد استفاده تان قرار گیرند.
صبحانه مناسب شامل دو یا سه برش نان از انواع غلات، حدود ۵ گرم کره و کمی عسل یا مربا است. پروتئین مورد نیاز بدن را در وعده صبحانه، میتوانید از طریق مصرف شیر و پنیر تأمین کنید. اگر به شیر حساسیت دارید یا میانه تان با پنیر خوب نیست، ماست را جایگزین کنید. ماست میوهای و ماست بستنی گزینههایی هستند که میتوانید جایگزین شیر کنید. برای صبحانه حق تقدم با دانههای سبوس دار و پروتئینی است. گردو، دارچین، نوشیدنی سویا یا شیر بدون چربی و میوه هم بهترین گزینههای یک صبحانه سالم هستند. اگر دارچین را به چای یا مربای کم شیرینتان اضافه کنید برای تنظیم قند خونتان خوب است.
شاید تجربه کرده باشید وقتهایی که صبح خیلی زود از خواب بیدار میشوید، معمولاً اشتهای خوردن صبحانه ندارید. علتش این است که صبحهای زود، بدن هورمونی به نام کورتیزول ترشح میکند که باعث بالا رفتن قند خون و کاهش اشتهای صبحگاهی میشود. هر چند که این وضع در کودکان و نوجوانان بیشتر به چشم میخورد، اما به هر حال، بد نیست بدانید که وقتی ما صبحانه کافی نمیخوریم، بدنمان احساس کمبود میکند و به صورت خودکار عمل ذخیره سازی را انجام میدهد و در کنار آن، ولع فرد برای خوردن وعده ناهار، بیشتر میشود بنابراین شرایط ابتلا به اضافه وزن و چاقی، به سادگی برای شما به وجود میآید.
دانشمندان بهترین زمان صرف صبحانه را بین ساعت ۹ تا ۹:۳۰ میدانند. اگر صبحها میل به خوردن صبحانه ندارید، سعی کنید صبحانه متفاوت و متنوعی فراهم کنید. مثلاً یک واحد میوه یا آبمیوه طبیعی بخورید، کمی کنجد عسلی میل کنید یا نان صبحانه تان را تست شده مصرف کنید. به هر طریقی که میتوانید اشتهای صبحانه خوردن را در خود تحریک کنید، چون ۲۰ درصد از انرژی روزانه شما از همین وعده تأمین میشود.
صبحانه سنتی ما ایرانی ها، نان و پنیر و چای شیرین است که کنار هم یک ترکیب سالم و مغذی را تشکیل میدهند. اما اگر خواستید تنوعی در صبحانه ایجاد کنید بهتر است سراغ این مواد نروید:
سوسیس و کالباس: گوشتهای فرآوری شده و چاشنیهای مورد استفاده بر روی آنها با بیماریهای قلبی و سرطان روده بزرگ مرتبط هستند. بهتر است آنها را از همه وعدههای غذایی خود حذف کنید و بیشتر از ماهی یک بار سراغشان نروید.
کورن فلکس: اگر چه خیلیها طرفدار کورن فلکسها هستند، اما باید بدانید که رنگها و مواد شیمیایی استفاده شده در کورن فلکسها مضر است و میتواند باعث بیش فعالی کودکان یا چاقی آنها شود.
شیرینی و کیک:مواد غذایی مثل شیرینی دانمارکی، رول دارچین و نانهای شیرین و برشته شده، کالری و چربی بالایی دارند که باعث میشوند شما به خاطر حجم کم شیرینیها سیر نشوید، اما در عوض کالری زیادی را دریافت کنید.
به جای مواد مضری که در بالا گفتیم، میتوانید یکی از مواد زیر را انتخاب کرده و بر اساس نیاز بدنتان به میزان کالری دریافتی، حجم آنها را کم یا زیاد کنید:
یک کاسه عدسی کم چرب
نان سبوس دار با یک قاشق کره بادام زمینی:کره بادام زمینی مقوی، سالم و سرشار از پروتئین و املاح ضروری بدن است و چربیهای «خوب» اشباع نشده دارد.
یک تا ۲ عدد تخم مرغ عسلی: تخم مرغ به ویژه در قسمت سفیده، سرشار از پروتئین است. یعنی همان چیزی که شما برای یک روز پرانرژی و سالم نیاز دارید!
یک لیوان شیر کم چرب همراه خرما:شیر کم چرب پروتئین و کلسیم روزانه شما را تأمین میکند و خرما هم دارای آهن و قند مفید است. همچنین کالری این صبحانه شما را تا زمان ناهار سیر نگه میدارد.
املت بسیار کم چرب همراه با نان سبوس دار
پنیر کم چرب و کم نمک همراه نان سبوس دار
یک لیوان آب پرتقال همراه یک عددتخم مرغ عسلی