بین الملل تابناک: پایگاه آمریکایی المانیتور در گزارشی به دلالتهای آغاز فرایند غنیسازی ۲۰ درصد ایران پرداخت و نوشت: با ازسرگیری غنیسازی ۲۰ درصدی توسط ایران، اسراییل در موقعیت دشواری قرار گرفته و خود را برای آغاز گفتوگوهای هستهای بایدن با ایران آماده میکند.
در ادامه این مطلب آمده است: با حکم رهبر ایران، غنیسازی با غنای ۲۰ درصد از سر گرفته میشود. یک مقام اسرائیلی میگوید: اسرائیل چندان شگفت زده نشده است. ایرانیها به دقت جدول زمان بندی را ارزیابی میکنند و چه بسا به این نتیجه رسیده اند که تنها دو هفته مانده به خروج ترامپ از دفترش در برابر حملات آمریکا مصونیت پیدا کرده اند.
آیا این ارزیابی زودهنگامی نیست وقتی کریستوفر میلر، سرپرست وزارت دفاع ایالات متحده، تصمیم خروج ناوهواپیمابر نیمیتز از خلیج فارس را لغو میکند؟ اعزام زیردریایی هستهای امریکا (جورجیا) را نیز به منطقه اضافه کنید. به نظر میرسد که تصمیم لغو خروج نیمیتز با توجه به صحبتهای اخیر حسین دهقان گرفته شده که هشدار داد اقدامات آمریکاییها در خلیج فارس میتواند سال تازه را به سال عزای آنها تبدیل کند.
یک مقام پیشین امنیتی اسرائیل میگوید: ترامپ رئیس جمهوری دمدمی مزاج و ناپایدار است که باید انتظار هر حرکتی را از او داشت. در عوض، ایرانیها با احتیاط حرکت میکنند، شتابزده تصمیم نمیگیرند و هر حرکتی را زیر نظر دارند. تلافی نکردن ترور سلیمانی نشان میدهد که آنها هنوز خواستار بازگشت به توافق هستند.
رم بن باراک (Ram Ben-Barak)، عضو پیشین موساد، میگوید: غنیسازی ۲۰ درصد نقض آشکار توافق هستهای است. گذار از ۲۰ درصد به ۹۰ درصدِ مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای میتواند به سرعت انجام گیرد و ایران را به ساخت بمب اتم نزدیک کند. سوال این است که واکنش جهان چگونه خواهد بود؟ پیوستن چین و اروپا به ایالات متحده دور از انتظار است. بدین ترتیب دولت بایدن در هفتههای نخست از ریاست جمهوری اش با چالش چشمگیری روبهرو میشود.
ایرانیها در حال بازی با اهرمها هستند. آنها قبلا هم غنیسازی ۲۰ درصد را تجربه کرده اند و این مساله تازهای نیست. با توافق هستهای همه چیز به عقب بازخواهد گشت. مهم این نیست که ایرانیها چه در سر دارند، مهم این است که دولت بعدی ایالات متحده چه میکند.
نتانیاهو این بار میتواند روی متحدان تازه اش در منطقه حساب باز کند و با این استدلال که ایرانیها توافق را نقض کرده اند و به سرعت در حال نزدیک شدن به آستانه هستهای هستند، کارزاری علیه ایران شکل دهد.
کارزار میتواند با این هشدار همراه باشد که اسرائیل هنوز گزینه عملی نظامی مستقل علیه ایران را در اختیار دارد. اسرائیل پذیرفته که نمیتواند جلو توافق هستهای را بگیرد؛ اما میخواهد پیش شرطهای سختی را تضمین کند. با توجه به انتخابات پیش روی در ایران و اسرائیل، ماههای آینده روشن میکند که آیا نتانیاهو این بار هم در برابر یک رئیس جمهور دموکرات دیگر از ایالات متحده شکست خواهد خورد یا نه.