بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: حمله مجدد انصارالله یمن به پایگاه هوایی ملک خالد در عربستان، تمدید وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران از سوی بایدن، دیدار رئیسجمهور عراق با پاپ فرانسیس، لغو حمله دوم آمریکا به سوریه و گفتوگوهای پاکستان و قطر برای تقویت همکاریهای دفاعی و نظامی، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله مجدد انصارالله یمن به پایگاه هوایی ملک خالد در عربستان
ارتش و کمیتههای مردمی یمن، بامداد امروز شنبه بار دیگر با دو فروند پهپاد پایگاه هوایی "ملک خالد" در عربستان سعودی را هدف قرار دادند. روز جمعه نیز ارتش یمن چندین نوبت به این پایگاه و همچنین فرودگاه أبها حمله کرد.
به گزارش المسیره، ارتش و کمیتههای مردمی یمن صبح امروز اعلام کردند، با دو فروند پهپاد پایگاه هوایی "ملک خالد" در عربستان را هدف قرار داده اند. سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی ارتش یمن گفت: نیروی هوایی ارتش موفق شد پایگاه هوایی ملک خالد را بار دیگر با دو پهپاد نوع صماد ۳ هدف قرار داده و مکانهای مهم را هدفگیری کند. وی این حملات را دقیق ارزیابی کرد.
سریع با اشاره به ادامه عملیات ائتلاف متجاوز تحت رهبری عربستان علیه مردم یمن اظهار داشت که هدفگیری اماکن حساس و حیاتی عربستان در پاسخ به ادامه "محاصره و تجاوز به یمن" صورت می گیرد.
روز جمعه نیز ارتش یمن از دو حمله طی چند ساعت و هدف قرار دادن پایگاه هوایی ملک خالد در خمیس مشیط و فرودگاه بین المللی ابها خبر داد.
تمدید وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران از سوی بایدن
«جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در نامهای به روسای مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران را تمدید کرد.
بایدن در این بیانیه خاطرنشان کرده وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران که برای نخستین بار در ۱۵ مارس ۱۹۹۵ اعلام شد، بعد از ۱۵ مارس ۲۰۲۱ نیز لازمالاجراست.
در بیانیه بایدن آمده است: «اقدامات و سیاستهای حکومت ایران، همچنان تهدیدی غیرمعمول و فوقالعاده علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده به شمار میآیند.»
او سپس خاطرنشان کرد: «بنا به این دلایل، تشخیص من این است که لازم است وضعیت اضطرار ملی اعلام شده در فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ در قبال ایران ادامه یافته و تحریمهای جامع وضعشده علیه ایران برای رسیدگی به این تهدید حفظ شوند.»
بایدن در بیانیهای دیگر آورده است: «رئیسجمهور آمریکا روز ۱۵ مارس ۱۹۹۵ به موجب فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۷۵ و به منظور رسیدگی به تهدیدهای غیرمعمول و فوقالعادهای که اقدامات و سیاستهای حکومت ایران علیه منافع ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده ایجاد میکنند، در ارتباط با این کشور وضعیت اضطرار ملی اعلام کرد.»
بایدن خاطرنشان کرد، رئیسجمهور وقت آمریکا، روز ۶ ماه می ۱۹۹۵، با امضای یک فرمان اجرایی دیگر (فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۹) تحریمهای جامعی را علیه ایران وضع کرده است.
در این بیانیه آمده است: «اقدامات و سیاستهای حکومت ایران شامل اشاعه و توسعه موشک و سایر توانمندیهای متعارف و نامتقارن تسلیحاتی، شبکه ستیزهجوییهای منطقهای، حمایت از گروههای تروریستی و فعالیتهای مخرب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نائبانش، همچنان تهدیدی غیرمعمول و فوقالعاده متوجه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده میکنند.»
بایدن در این بیانیه تأکید کرده، وضعیت اضطراری فعلی ـ که به موجب فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ اعمال شده ـ با وضعیت اضطراری دیگری که ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ به موجب فرمان اجرایی ۱۲۱۷۰ اعلام شده تفاوت دارد. فرمان اجرایی نوامبر ۱۹۷۹ پس از حادثه تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران صادر شده است.
دیدار رئیسجمهور عراق با پاپ فرانسیس
خبرگزاری رسمی عراق (واع)، عصر روز جمعه، از دیدار «برهم صالح» رئیسجهمور این کشور با پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان خبر داد.
خبرگزاری رسمی عراق در این ارتباط گزارش داد که پاپ در کاخ ریاستجمهوری این کشور با برهم صالح دیدار کرده است و دو طرف هماکنون در حال گفتوگو با یکدیگر هستند.
بر اساس این گزارش، پاپ در کاخ ریاست جمهوری عراق با چند تن از مقامات رسمی و شخصیتهای این کشور دیدار خواهد کرد.
پیش از این دیدار، «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق پس از استقبال از پاپ در فرودگاه بینالمللی بغداد با او گفتوگو کرده بود.
کلیسای کاتولیک هفدهم آذرماه گذشته اعلام کرده بود، پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان بین پنجم (امروز) تا هشتم مارس (۱۵ تا ۱۸ اسفند) به عراق سفر میکند.
«لوئیس رافائل اول ساکو» پاتریارک بابل کلدانیان و رئیس کلیسای کاتولیک کلدانی، پیشتر، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه خبر داده بود که پاپ فرانسیس در سفر خود به عراق، با آیتالله سید علی سیستانی مرجعیت عالیقدر شیعیان در عراق دیدار میکند.
طبق گفته رئیس کلیسای کاتولیک کلدانی، پاپ و آیتالله سیستانی در این دیدار درباره «یک نوع چارچوب برای محکوم کردن همه کسانی که به حق زندگی حمله میکنند»، صحبت خواهند کرد.
لغو حمله دوم آمریکا به سوریه
وال استریت ژورنال فاش کرد که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا پس از دریافت اطلاعاتی در مورد حضور کودکان و زنان در یکی از اهداف مورد نظر، حمله هوایی دوم به سوریه را در ۲۵ فوریه لغو کرد.
به گزارش این روزنامه: این دستور سی دقیقه قبل از انجام حملات صادر شد و پس از آن صورت گرفت که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا این اطلاعات را به رئیس جمهور منتقل کرد.
به گزارش وال استریت ژورنال بایدن، پس از آن به لوید آستین، وزیر دفاع دولتش توصیه کرد تنها یک حمله به سوریه صورت بگیرد و حدود ساعت ۱:۳۰ بامداد به وقت سوریه، حمله صورت گرفت.
طبق گزارش سی.ان.ان، حمله آمریکا محوطه ای در نزدیکی مرز عراق و سوریه را هدف قرار داد و بمب هایی به وزن ۲۲۶ کیلوگرم در این حملات استفاده شد.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفت: دو جنگنده از نوع اف-۱۵ای (F-15E) نیروی هوایی، هفت موشک شلیک کردند که در نتیجه آن ۹ تاسیسات آن محدوده نابود شد و به دو تاسیسات دیگر آسیب جدی وارد آمد.
این حملات که نخستین اقدام نظامی دولت بایدن بود هدف انتقادهایی در داخل قرار گرفت و دموکراتها گفتند که حملات هوایی بدون مجوز انجام شده است.
تیم کین، سناتور ایالت ویرجینیا و از حزب دموکرات گفت: اقدام نظامی تهاجمی بدون تصویب کنگره در زمانی که وضعیت فوقالعادهای وجود ندارد، مطابق قانون اساسی نیست.
سناتور کریس مورفی نیز تاکید کرد که این حمله باید مجوز کنگره را دریافت میکرد.
آمریکا همچنین مدعی شده بود که عراق در این حمله به واشنگتن کمک کرده اما عراق این خبر را تکذیب کرد و بعدا آمریکا حرفش را تغییر داد و گفت که از اطلاعات عراق استفاده نکرده است.
روسیه نیز در واکنش به این حمله بیانیه ای صادر و اقدام نظامی دولت بایدن را محکوم کرد و آن را نقض قوانین بین المللی دانست.
گفتوگوهای پاکستان و قطر برای تقویت همکاری های دفاعی و نظامی
سعید حسین الخیارین، فرمانده نیروهای زمینی قطر برای تقویت همکاری های دفاعی و نظامی با قمر جاوید باجوا، رئیس ستاد پاکستان گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی قطر (کونا)، الخمایس اظهار داشت که الخیاریین با حضور تعدادی از افسران دو کشور با باجوا در دوحه دیدار کرد.
این آژانس اعلام کرد که این دیدار به عنوان بخشی از سفر یک هیات نظامی پاکستانی به قطر برای یک دوره نامعلوم انجام شده است.
به گفته همان منبع، در جریان دیدار، روابط همکاری های دفاعی و امنیتی بین دو کشور و راه های تقویت آنها بررسی شد.
همچنین فرمانده نیروهای زمینی قطر با قدردانی از عمق روابط برادرانه بین قطر و پاکستان از تلاش های ارتش پاکستان قدردانی کرد.
دو کشور روابط نظامی و ارتباطی محکمی دارند، زیرا چندین توافق نامه و تفاهم نامه همکاری را برای تقویت همکاری های نظامی بین آنها امضا کرده اند.