کیوسک بین الملل تابناک: لغو سفر نتانیاهو به امارات برای چهارمین بار، عصبانیت روسیه از نتانیاهو، سفر غیر منتظره هیاتی از حزب الله به مسکو، توضیح اقلیم کردستان عراق درباره چاپ تمبرهای جنجالی و ادامه اعتراضات در میانمار با کشته شدن چندین نفر، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
لغو سفر نتانیاهو به امارات برای چهارمین بار
دقایقی پیش، پس از اخبار ضد و نقیض درباره تعویق سفر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی به امارات عربی متحده، خبر رسمی لغو شدن این سفر منتشر شد.
«باراک راوید» خبرنگار نشریه عبریزبان «واللا نیوز» در صفحه توئیتر خود نوشت، یک مقام ارشد کابینه اسرائیل به او خبر داده که سفر نتانیاهو به امارات کاملا لغو شده است.
این مقام اسرائیلی که نامش فاش نشد، درباره دلیل لغو این سفر توضیحی نداده است.
بر اساس این گزارش، زمان جلسه ملاقات نتانیاهو با نخستوزیران مجارستان و جمهوری چک ـ که برای شامگاه پنجشنبه و بعد از بازگشت نتانیاهو از امارات برنامهریزی شده بود ـ جلوتر آمده و بعدازظهر امروز برگزار میشود.
راوید در ادامه به نقل از مقام مذکور نوشت: «سازماندهی سفر نتانیاهو به امارات، از ابتدا تا انتها یک شکست بود. تمام مسئولیت آن نیز بر عهده یوسی کوهن، رئیس موساد به دلیل هماهنگی ضعیفش با اردنیهاست. این سفر از ابتدا هم اشتباه برنامهریزی شده بود و با اشتباه نیز لغو شد.»
دفتر نخستوزیری اسرائیل نیز با صدور بیانیهای ضمن تایید لغو سفر نتانیاهو به امارات، توضیح داد که مخالفت کشور اردن با عبور هواپیمای نتانیاهو از حریم هوایی این کشور باعث لغو آن شده است. در این بیانیه آمده است که البته اردن نهایتا به عبور هواپیما رضایت داد؛ اما به دلیل تعویق پیش آمده، تلآویو و ابوظبی تا آن موقع بر سر لغو سفر توافق کرده بودند.
برخی منابع میگویند که دلیل مخالفت اردن با عبور هواپیمای نتانیاهو، اجازه ندادن رژیم صهیونیستی به «الحسین بن عبدالله» ولیعهد اردن برای حضور در مسجدالاقصی بوده است.
«اوفیر جندلمن» سخنگوی نتانیاهو دقایقی بعد، این مساله را تایید کرد و گفت، عدم مجوز ورود بنعبدالله به مسجدالاقصی، به دلیل برخی اختلافات امنیتی بوده است.
پیش از این، در دو خبر جداگانه گفته شده بود که عدم موافقت اردن با مسیر پرواز هواپیمای حامل نتانیاهو به امارات و بستری شدن همسر وی از دلایل تعویق سفر نخستوزیر اسرائیل به ابوظبی هستند.
عصبانیت روسیه از نتانیاهو
پس از آنکه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از تایید خبری مبنی بر حصول پیشرفتی چشمگیر در موضوع جستجوی جسد الی کوهن، جاسوس اسرائیلی در سوریه، در ادامه آن را تکذیب کرد، برخی منابع سیاسی این تکذیب را واکنشی به خشم روسیه از نشت این اطلاعات دانستند که توافق شده بود محرمانه بمانند.
به گزارش روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط، این منابع اظهار کردند: رهبران روسیه موافقت کرده بودند که این موضوع پیش از انتخابات اسرائیل به عنوان هدیهای برای نتانیاهو فاش شود؛ اما به این شرط که انتشار آنها تنها پس از اتمام اقدامات و موافقت دولت دمشق باشد و همین مساله مسکو را در تنگنا قرار داده و به شدت عصبانی کرده است.
تلویزیون فرانسوی زبان «i۲۴NEWS» در اراضی اشغالی که از شهر یافا پخش میشود، پیشتر گزارشی را منتشر کرده که در آن فاش شد: موردی که گمان میشود متعلق به الی کوهن، جاسوس اسرائیلی است پس از کشف در سوریه، به تازگی تحویل داده شده و این امر حاکی از تحقق تحولی چشمگیر در زمینه جستجوی جسد کوهن است که سال ۱۹۶۵ در دمشق اعدام شد و محل دفن جسدش نامعلوم است.
این شبکه اسرائیلی به نقل از یک مسئول دولت سوریه که نامش را ذکر نکرد، اعلام نمود: این مورد ممکن است یک سند و یا بقایای لباسهای کوهن باشد که "اسرائیل" آن را از روسیه تحویل گرفته است. روسیه در حال جستجوی جسد این جاسوس در اردوگاه یرموک در دمشق است.
در ادامه این گزارش بدون اشاره به جزئیات آمده است: بررسیها روی مورد کشف شده برای رسیدن به مدارک بیشتر ادامه دارند.
این شبکه در ادامه به نقل از یک منبع سوری یاد شده، اعلام کرد: سوریه و روسیه که در جنگ داخلی سوریه حامی دولت اسد است، در مورد اینکه در مقابل ارائه اطلاعاتی از جسد کوهن چه چیزی را از اسرائیل مطالبه کنند، چار اختلافنظر شدهاند.
نتانیاهو نیز در این گزارش بدون اشاره به مورد کشف شده که گمان میرود متعلق به کوهن باشد، تاکید کرد: عملیات جستجوی جسد کوهن در دست اجراست.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در پاسخ به سوالی درباره روند پیشرفت این عملیات جستجو گفت: این درست است پیشرفت داشتهایم و این تنها چیزی است که میتوانم بگویم.
او در ادامه ضمن افتخار به روابط مستحکم خود با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه که موفقیت در آخرین تحولات عملیات جستجوی کوهن به آن مربوط است، تاکید کرد، به بازگرداندن تمامی سربازان اسرائیلی کشته شده و مفقودی بازداشت شده در خارج از اراضی اشغالی متعهد است.
اما دفتر نتانیاهو کمی بعد با انتشار بیانیهای خبرهای مربوط به مورد پیدا شده از کوهن را تکذیب کرده و آن را دروغ خواند. به نظر میرسد که روسها از این گزارش خشمگین شدهاند و به همین دلیل، نتانیاهو مجبور به پس گرفتن سخنان خود شده است. در عین حال برخی منابع سیاسی در تلآویو، انتشار این خبر و سپس تکذیب بخشی از آن را بازی انتخاباتی نتانیاهو دانسته و اظهار کردند: او دوست دارد بر خلاف رقبای انتخاباتیاش ـ که جوانانی بیتجربه و غیر مشهور هستند ـ خود را به عنوان یک شخصیت جهانی که رئیس جمهوری روسیه و دیگر سران جهان با او دوست هستند، نشان دهد.
خانواده کوهن که ابتدا از واکنش نسبت به این خبر خودداری کرده بودند، پس از انتشار گسترده آن، صوفی کوهن، دختر این جاسوس اسرائیلی اعلام کرد که نتانیاهو خانواده ما را در جریان روند عملیات جستجو قرار نداده بود. صوفی در ادامه با انتقاد از نتانیاهو بابت اعلام این خبر در رسانهها گفت: نمیدانم آیا این تنها یک فریب سیاسی پیش از انتخابات است یا نه.
کوهن شهروند اسرائیلی بود که به عنوان یک تاجر عربی سوری در سوریه معرفی شد که ثروتش را در اواخر دهه پنجاه قرن گذشته در آمریکای لاتین ایجاد کرد. او توانست روابط خوبی با مسئولان ارشد سوریه ایجاد کند و حتی نزدیک بود به عنوان وزیر منصوب شود. او به اسرار نظامی مهم و گستردهای دست یافت و در شکست جنگ سال ۱۹۶۷ موثر بود. او در نهایت بازداشت و در سال ۱۹۶۵ اعدام شد. گفته میشود جسد او در نقطه نامعلومی دفن شده اما تحقیقات مشترک روسیه و رژیم صهیونیستی نشان میدهند جسد او در گورستان اردوگاه یرموک دفن شده است.
روسیه در کشف جسد زخاری باومل، سرباز اسرائیلی که در جنگ سال ۱۹۸۲ لبنان مفقود شده بود، کمک کرد و جسد این سرباز در آوریل سال ۲۰۱۹ به اراضی اشغالی بازگردانده شد. همچنین مسکو ماه گذشته میلادی به قرارداد آزادی و بازگرداندن یک دختر جوان اسرائیلی که ماه گذشته میلادی با عبور از مرزها وارد سوریه شده بود، کمک کرد.
سفر غیر منتظره هیاتی از حزب الله به مسکو
برخی منابع محلی لبنان گزارش دادند که هیأت عالیرتبه حزبالله به ریاست «محمد رعد» رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت اواسط ماه جاری میلادی به مسکو میرود.
جنبش حزبالله رسما سفر این هیأت به مسکو را اعلام نکرده؛ اما برخی محافل سیاسی لبنان مدعی شدند که سفر هیأت حزبالله به مسکو با دیدار چند روز پیش «سعد الحریری» نخستوزیر مأمور تشکیل کابینه لبنان با «سرگئی لاورف» وزیر خارجه روسیه در ابوظبی مرتبط است.
روزنامه «رأی الیوم» اما به نقل از برخی منابع آگاه نوشت: سفر قریبالوقوع هیأت حزبالله به مسکو هیچ ارتباطی به دیدار حریری و لاوروف ندارد و سفر این هیأت از قبل برنامهریزی و زمان آن اوایل ماه مارس تعیین شده بود اما طرف روسی این سفر را به نیمه دوم مارس موکول کرد.
گفته میشود که هیأت حزبالله در این سفر تحولات میدانی سوریه، اوضاع جبهه جنوبی لبنان با فلسطین اشغالی، پرونده دولت لبنان و بحران داخلی آن را بررسی خواهد کرد.
توضیح اقلیم کردستان عراق درباره چاپ تمبرهای جنجالی
سخنگوی دولت منطقه کردستان عراق درباره تمبرهای جنجالی که به مناسبت یادبود سفر پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان به این منطقه چاپ شده بود، توضیحاتی داد.
به گزارش وبسایت کردستان ۲۴، «جوتیار عادل» در نشستی خبری گفت: شماری از هنرمندان نمونههای تمبر یادگاری را به مناسبت سفر پاپ فرانسیس به اقلیم کردستان ارائه کردند که صرفاً یکسری پیشنهاد بودند.
گفتنی است، وزارت حمل و نقل اقلیم کردستان عراق به مناسبت سفر پاپ فرانسیس به استانهای شمالی عراق، چند تمبر یادبود چاپ کرد که علاوه بر جای ندادن زبان عربی به عنوان زبان اول رسمی عراق روی تمبرها، نقشه جعلی هم روی آن درج کرد که با واکنش منفی در داخل و خارج عراق مواجه شد.
این اقدام اربیل اعتراض شدید ترکیه و ایران را در پی داشت. وزارت خارجه ترکیه با انتشار بیانیهای نسبت به چاپ این تمبرها اعتراض و خواستار احترام به تمامیت ارضی آنکارا از سوی دولت اقلیم و در عین حال ارائه توضیح شد.
«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به این اقدام گفت: روشن است آنچه در فضای عمومی منتشر شده، خلاف اصول و قواعد بینالملل است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران ضمن اعتراض به دولت عراق درباره این موضوع، خواستار جمع آوری و اصلاح فوری این اقدام غیردوستانه شده است.
ادامه اعتراضات در میانمار با کشته شدن چندین نفر
همزمان با اینکه عفو بینالملل ارتش میانمار را به اتخاذ تاکتیکهای جنگی علیه معترضان متهم کرد، شاهدان و رسانههای محلی اعلام کردند، هفت تن در جریان تیراندازیهای امروز (پنجشنبه) نیروهای امنیتی میانمار به معترضان ضد خونتا کشته شدند.
به گزارش رویترز، مردی که در این اعتراضات حضور داشت و به حمل اجساد به بیمارستان کمک کرد، گفت: هنگامی که نیروهای امنیتی به طرف معترضان در شهر "میائینگ"، واقع در مرکز میانمار تیراندازی کردند، شش تن کشته شدند.
این مرد ۳۱ ساله گفت: ما صلحآمیز اعتراض میکردیم. نمیتوانم باور کنم که آنها این کار را انجام دادند.
یکی از امدادگران نیز کشته شدن این شش تن را تایید کرد.
رسانههای محلی نیز اعلام کردند، یک تن در منطقه "داگون شمالی" شهر یانگون کشته شد. تصاویر منتشره در فیسبوک مردی را نشان داد که غرق در خون در خیابان روی زمین افتاده بود.
پیش از کشتارهای روز پنجشنبه، گروه مدافع "انجمن کمک به زندانیان سیاسی" اعلام کرد، از زمان کودتای اول فوریه علیه دولت منتخب آنگ سان سوچی، رهبر دوفاکتوی میانمار بیش از ۶۰ معترض کشته و حدود دو هزار تن بازداشت شدهاند.
عفو بینالملل ارتش میانمار را به استفاده از نیروی کشنده و مرگبار علیه معترضان متهم کرد و گفت: بسیاری از کشتارهای ثبت شده برابر با اعدامهای غیررسمی هستند.
"جوآن مارینر"، مدیر بخش واکنش بحران در عفو بینالملل گفت: اینها اقدامات افسران جزء نیستند که تصمیمات ضعیف و نادرست میگیرند. اینها اقدامات فرماندهان ظالمی هستند که در حال حاضر در جنایت علیه بشریت دخیل بودهاند و نیروهای خود را مستقر کرده و روشهای قتل را در اینجا به کار بستهاند.
یکی از سخنگویان خونتای از اظهارنظر در این رابطه امتناع کرد؛ اما گفت: ساعت ۱۴ امروز به وقت محلی شورای ارتش در پایتخت میانمار کنفرانسی خبری برگزار خواهد کرد.
این در حالی است که خونتای میانمار پیشتر اعلام کرده بود، در برخورد با "معترضان آشوبگر" نهایت خویشتنداری را داشته است؛ معترضانی که خونتا آنها را به حمله به پلیس و لطمه به ثبات و امنیت ملی متهم میکند.
بر اساس پستهای منتشره در فیس بوک، اعتراضات در دهها شهر دیگر میانمار نیز برگزار شدند.