محموله واکسن سوبرانا-۰۲ که قرار است مشترکا توسط ایران و کوبا تولید و عرضه شود، بالاخره به کشورمان رسید تا همه چیز مهیای تزریق آن به داوطلبان شود. پروژهای بسیار مهم و حیاتی که در ادامه برخی دلایل اهمیتش را بازخوانی خواهیم کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نخستین و مهمترین نکته درباره واکسن «سوبِرانا دو»، پلتفرمی است که از آن در تهیه این واکسن بهره برده شده است. استفاده از توکسوئید کزاز؛ واکسن بیماری کزاز که به روش غیرفعال سازی عامل بیماری زا (که نوعی باکتری است) تهیه میشود و پایه تهیه واکسن کووید ۱۹ قرار گرفته است.
البته استفاده از یک عامل بیماری زا برای تهیه واکسن برای بیماریهای دیگر شیوهای مرسوم در جهان است، مثل کاری که روسها برای تهیه واکسن اسپوتنیک وی انجام داده اند، اما آنچه واکسن سوبرانا را متفاوت میکند، استفاده از واکسن کزاز است که طی پروسهای مفصل حاصل آمده.
درباره آزمایشهایی سخن میگوییم که برخی شان توفیق زیادی نداشته و به نوعی شکست خورده است تا در نهایت نسخهای نهایی شود که در آن شش شاخک (اسپایک) ویروس کرونای عامل کووید ۱۹ (ویروس سارس کو ۲) که آنتی ژن S نام دارد، روی توکسوئید کزاز نصب شده و این ترکیب جدید واکسن کووید ۱۹ را ساخته است.
البته این واکسن هم مانند دیگر واکسنها حاوی کنژوگه و ادجوانت (موادی که سیستم ایمنی بدن را تحریک میکنند تا آنتی بادی تولید کند) هستند و به مانند دیگر واکسنهای ارائه شده برای کرونای جدید و بیماری کووید، میبایست در دو دوز تزریق شوند؛ یک دوز اولیه و اصلی و بعد دوز دوم به منظور یادآوری که در این واکسن ۲۸ روز بعد تزریق خواهد شد.
با مرور شیوه تولید این واکسن، دومین برتری این واکسن کووید ۱۹ به نسبت دیگر واکسنها خودنمایی میکند. اینکه تزریق سوبرانا هم افراد را در مقابل کرونا واکسینه میکند و هم در مقابل کزاز؛ بیماری که آنتی بادی تولید شده در بدن افراد واکسینه شده مقابل آن، حدودا ده سال عمر میکند و نیازمند یادآوری است و واکسن کوبایی-ایرانی این وظیفه را هم عهده دار میشود.
سوای اینها، اگر بدانیم موسسه فینلای نسخه خاصی از واکسن سوبرانا با عنوان سوبرانا پلاس تدارک دیده که تک دوزی است و برای واکسیناسیون افراد مبتلا شده به کووید ۱۹ و بهبود یافته مورد استفاده قرار خواهد گرفت، سومین برتری این واکسن خودنمایی میکند. نکتهای جذاب که کمک شایانی به تسریع واکسیناسیون خواهد کرد، به شرطی که این واکسن فاز سوم کارآزمایی اش را با موفقیت پشت سر بگذارد.
نتیجهای که انتظار میرود در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ مسجل شود و بعد از آن تولید سوبرانا همزمان با کوبا در ایران، در انستیتو پاستور کشورمان کلید بخورد. تولید واکسنی که برآورد محققان از اثربخشی آن، حدود ۹۵ درصد است. دورنمایی امیدبخش که میتواند امید به شکست کرونا در کشورمان را بیش از پیش پررنگ کند.