خشکسالی شدید در کمین ۵ استان کشور

در سال آبی جاری بارش‌ها در سیستان و بلوچستان ۹۲ درصد و در هرمزگان ۸۹ درصد کمتر از میانگین بلندمدت است.
کد خبر: ۱۰۴۰۴۴۲
|
۲۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۹ 13 March 2021
|
99731 بازدید
|


به گزارش تابناک به نقل از روزنامه همشهری، میزان بارش‌ها در کشور از مهر ماه تاکنون که سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ محسوب می‌شود، یک‌سوم کمتر از میانگین بلندمدت بوده و تمام استان‌ها با کم‌بارشی مواجهند. در این میان اما بارش‌ها در ۵ استان چنان شدید است که از حالا خطر خشکسالی شدید در آنها قابل پیش‌بینی است.

به‌ گزارش مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، از مهرماه تاکنون در کشور به‌طور میانگین، حدود ۱۰۰ میلی‌متر بارش رخ داده که این میزان نسبت به میانگین بلندمدت ایران حدود ۳۴ درصد کمتر است. از سویی دیگر میزان بارش‌ها در کشور طی سال آبی زراعی جاری نسبت به‌مدت مشابه در سال گذشته ۵۲ درصد کمتر گزارش شده است. براساس این گزارش، میزان بارش‌ها در تمامی استان‌های کشور کمتر از حد نرمال است و ۵ استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و خراسان رضوی با کم‌بارشی شدید مواجهند.

مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گزارش داده که میزان بارش‌ها از ابتدای مهرماه تاکنون در سیستان و بلوچستان ۹۲ درصد و در هرمزگان ۸۹ درصد کمتر از میانگین بلندمدت است. این رقم برای استان‌های کرمان و خراسان رضوی به‌ترتیب ۶۲ درصد و ۵۷ درصد تخمین زده می‌شود. میزان بارش‌ها در استان تهران نیز ۱۹ درصد کمتر از حد نرمال گزارش شده است. پیش از این نیز مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی پیش‌بینی کرده بود که کم‌بارشی‌ها در کشور تا آخر امسال جبران نشود و تا پایان سال آبی با خشکسالی متوسط و شدید در کشور مواجه باشیم.

بازگشت خشکسالی
از سال ۱۳۷۴ دوره طولانی خشکسالی در ایران آغاز شده است و در اغلب سال‌ها بارش سالانه، پایین‌تر از میانگین بلندمدت بوده است. با وجود این افزایش بارش‌ها در سال ۱۳۹۸ برخی اقلیم‌شناسان را به این نتیجه رسانده بود که دوره خشکسالی در ایران رو به پایان است اما کاهش چشمگیر بارش‌ها در سال‌جاری موجب شده خشکسالی بار دیگر مطرح شود. از سویی بحث کاهش ذخایر برف کشور نیز مزید بر علت شده است. طی ماه‌های برف‌خیز که باید میزان معتنابهی برف در ارتفاعات جمع شود، افزایش عمومی درجه حرارت هوا سبب شده به‌ویژه در حوزه آبخیز زاگرس، ذخیره برفی و رواناب‌ها به‌شدت کاهش یابد. بدین‌ترتیب دبی رودخانه‌ها در فصل گرم سال بسیار کمتر از شرایط نرمال خواهد بود و می‌تواند موجب ایجاد نگرانی‌هایی در حوزه کشاورزی شود و حتی تامین آب مناطق روستایی و شهری را نیز به‌دنبال داشته باشد.

پیش‌بینی‌های میان‌مدت در بهار ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که بارش‌ها در فروردین‌ماه امیدوارکننده باشد اما با توجه به کاهش شدید بارش‌ها در دی و بهمن‌ ماه ۱۳۹۹، کمبودها در حوزه بارش جبران نمی‌شود. از این‌رو سال آبی با کم‌بارشی مطلق به پایان می‌رسد. بنابراین کم‌بارشی فراگیر و خشکسالی گسترده در ایران دور از انتظار نیست. این وضع در بیشتر استان‌های کشور در جنوب، جنوب شرق، جنوب غرب و شرق محسوس خواهد بود حتی برای استان‌های شمالی کشور به‌ویژه گلستان نیز وضعیت خوبی پیش‌بینی نمی‌شود.

عبور سیستان و بلوچستان از خط قرمز
سیستان و بلوچستان از خط قرمز خشکسالی عبور کرده است. اسماعیل حسین‌زهی، نماینده مجلس در این‌باره اعلام کرد: نزدیک دو دهه است که استان به‌دلیل بارندگی‌های کم از خط قرمز خشکسالی هم عبور کرده‌اند و مردم شهرهای بزرگ استان نیز فاقد آب آشامیدنی سالم هستند چه برسد به روستاها. وی با بیان این که پروژه شیرین‌سازی آب دریای عمان و انتقال از چابهار به کندی پیش می‌رود به ایلنا گفت: به‌خاطر نبود ‌بارندگی و افت سطح منابع آب زیرزمینی فرونشست شدیدی در تمامی مناطق استان در حال رخ دادن است.

این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه سیستان و بلوچستان به لحاظ کمی و کیفیت آب در وضعیت بحرانی به سر می‌برد، از دولت خواست توجه ویژه‌ای به تامین آب استان داشته باشد. وی با اشاره به اینکه به‌دلیل خشکسالی گسترده نیازمند تخصیص منابع از صندوق توسعه ملی برای اجرای پروژه‌های آبی سیستان و بلوچستان هستیم، یادآور شد: در لایحه بودجه ۱۴۰۰ دولت پیشنهادهایی مطرح و اعتباراتی پیش‌بینی کرده اما مشخص نیست چقدر تخصیص یابد.

حسین‌زهی با بیان این که هم‌اکنون حتی در مرکز استان نیز گاها با قطعی آب مواجهیم که تبعات منفی بی‌شماری را در پی داشته است، گفت: جنوب استان در خشکسالی محض به‌سر می‌برد، در برخی شهرهای استان یک تانکر آب وجود دارد که همان یک تانکر هم کارایی ندارد. اکثر راه‌های روستایی خاکی هستند و اگر یک‌بار تانکرهای آبرسان به منطقه مراجعه کنند، خراب می‌شوند و برای تعمیرات چندین روز زمان نیاز است و همین موضوعات باعث می‌شود روستاها از سکنه خالی شوند.

وی با بیان این که بسیاری از روستاییان حتی مردم شهری به دیگر شهرها و استان‌ها مهاجرت می‌کنند، افزود: اکثر چاه‌های کشاورزی خشک شده‌اند و آب موجود نیز در برخی مناطق اسیدی یا ترش است. عضو هیأت نمایندگان استان سیستان و بلوچستان بیان داشت: در نقطه صفر مرزی کشور پاکستان جهت کشاورزی و شرب از آب استفاده می‌کنند اما به‌دلیل نبود سوخت، مردم این مناطق در کشور ما امکان برداشت آب ندارند. وی ‌نصب نکردن کنتور هوشمند و برداشت کم آب را اجحاف در حق کشاورزان، باغات و کشاورزی منطقه دانست و تأکید کرد: وزارت نیرو و شرکت پخش فرآورده‌های نفتی باید تعامل بیشتری برای تامین سوخت چاه‌های کشاورزی جهت برداشت بهینه آب داشته باشند.

حسین‌زهی در ادامه با تأکید بر لزوم پیگیری حقابه ایران از هیرمند، گفت: آبی که اکنون وارد چاه‌نیمه‌ها می‌شود از هیرمند نیست بلکه از رواناب‌های ناشی از بارندگی و سرریز در افغانستان است. نیاز است وزارت‌های خارجه و نیرو پیگیر این موضوع باشند، چون درصورت تامین آب از هیرمند امکان آبرسانی ۳۶ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان فراهم می‌شود و منجر به ماندگاری مردم در منطقه خواهد شد که خود تامین امنیت مرزها را نیز در پی خواهد داشت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
مهم نیست. ملت مقاومت می کنند.
امامزاده ها به یاری ملت ایران می آیند. مطمئن باشید. آزمون الهی است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
می گم چرا ائمه جمعه دعا نمی کنند باران بیاید؟
شهرام رودپیمای رشت آبادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
در آمریکا در ایلت آریزونا که بیابانی هم است سالیانه حدود 20 میلیمتر باران می بارد و تمام خانه ها درآنجا استخر دارند .......

در صورتی که در شمال ایران در بابلسر و رامسر سالیانه بیش از 600 میلیمتر بارن می بارد و دریایی از آب هرز میرود ........

و خانه ای هم استخر ندارد ...........شاید چند خانه .........


حلا شما حساب کنید تکنولوژی را ایران کشوری بدبخت و فلاکت زده ....و آمریکا کشوری فوق پیشرفته و عالی برای


زندگی ..در ایران انسان بر اثر فقر و بدبختی زود می میرد و در آمریکا 90 سال هم مردم زندگی میکنند ..............
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۴
ز نادان بنالد دل سنگ و كوه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
آق شهرام سلام
داداش امید به زندگی در آمریکا 78.5 سال و در ایران 77.3 است. در آریزونا هم همه خانه ها استخر ندارن.نرخ خودکشی در آمریکا هم 13.7 در صدهزار و در ایران 4 در صدهزار است. اما به هر حال چون شما از فلاکت و بدبختی ما صحبت کردی دیگه کسی به درست و غلط حرفات فکر نکرد. همچنین اصلاً کسی نپرسید مقایسه ایران و آمریکا در این شرایط منطقی است یا نه، بهت مثبت دادن و حرفاتو تأیید کردن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
همه جا خشکسالی شدید هست کارشناسان هواشناسی حواسشان کجاست داده ای ایستگاهها را با ۱۲ سال پیش مقایسه نمی کنن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
اینکه چاره اش اینه آب دریای عمان رو شیرین کنن
خویی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
گل بودند به سبزه اراسته شدند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
مرگ بر امریکا.....
ه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
بله دراستان تمام بلوچستان امسال باران نباریده مردم بابدبختی زندگی میکند دامشون از دست رفتند کساورزی ندارند بیکار هسند به دادما برسی خداوند برای همه ماشما رخم کنی هم جنس ها وسایل ها گران هستند دست ما نمیرسی بیکار هستیم بقدبلوچستان باد هر روز هست خونه های ما بیشتر چادور هستند خراب میکنه ما چه جوری زندگی کنیم شما رسیدی کنی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
الآن مسالۀ اصلی کشور ما جمعیت است. ما باید جمعیت را زیاد کنند تا آسمان نزول رحمت الهیاتی را به عنوان یکی از این رو در مورد باشید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
چی روزگار بدی شده...کی امام زمان ظهور میکنه؟
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟