بسته ویدیویی «تابناک»

نبرد چهار دادگاه، جنگ داخلی ایرلند / هشت پادشاهی اروپایی که دیگر وجود ندارند / کمپین گنجشک در چین / دادگاه‌های نمایشی قاضیِ هیتلر / ایران در سال ۱۹۵۰

بسته ویدیویی «تابناک» مجموعه‌ای از ویدیو‌ها عمدتاً متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر می‌توان فرا گرفت.
کد خبر: ۱۰۴۱۲۷۰
|
۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۵ 16 March 2021
|
11807 بازدید

نبرد چهار دادگاه، جنگ داخلی ایرلند / هشت پادشاهی اروپایی که دیگر وجود ندارند / کمپین گنجشک در چین / دادگاه‌های نمایشی قاضیِ هیتلر / ایران در سال 1950

بسته ویدیویی «تابناک» مجموعه‌ای از ویدیو‌ها عمدتاً متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر می‌توان فرا گرفت.

 


ایران در سال ۱۹۵۰

تصاویر صامتی که تماشا می‌کنید، ایران را در ۱۳۲۸ هجری شمسی مصادف با ۱۹۵۰ میلادی نشان می‌دهد. آنچه این تصاویر را نسبت به تصاویر مشابه متمایز می‌سازد، رنگی بودن این تصاویر متعلق به بیش از ۶۵ سال پیش است. این تصاویر را در «تابناک» می‌بینید.

 


کمپین چهار آفت، یا کمپین گنجشک در چین

یکی از اولین اقداماتی که مائو در سیاست یک گام بزرگ به جلو انجام داد، کمپین چهار آفت یا کمپین بزرگ گنجشک بود. در این اقدام، مائو تسه‌دونگ رهبر چین کمونیست به مردم دستور داد که چهار آفت را ریشه کن کنند؛ موش‌های صحرایی که بیماری را منتقل می‌کردند، مگس‌ها، پشه‌ها و گنجشک ها. ادعای او این بود که گنجشک‌ها با خوردن غلات باعث زیان می‌شوند. اما کشتن تعداد بالای گنجشک‌ها منجر به افزایش جمعیت ملخ‌ها شده و این به نوبه خود باعث آفت بیشتر محصولات کشاورزی شد، که گمان می‌رود تاثیر زیادی روی قحطی بزرگ چین داشت که منجر به مرگ ۲۰-۴۵ میلیون نفر در چین شد.

 


دادگاه‌های نمایشی قاضیِ هیتلر

دادگاه خلق آلمان دادگاهی ویژه بود که خارج از چارچوب قانون اساسی آلمان کار می‌کرد. این دادگاه در ۱۹۳۴ به دستور هیتلر ایجاد شد، دلیل آن نارضایتی هیتلر از نتیجه دادگاه آتش‌سوزی ساختمان رایشس‌تاگ بود که در آن همه به جز یک نفر تبرئه شدند. دادگاه خلق به جرایمی، چون بازار سیاه، کاهش سرعت کار، شکست طلبی و خیانت علیه رایش سوم رسیدگی  و اغلب حکم اعدام برای محکومین صادر می‌کرد. دادگاه‌ها اغلب حتی بدتر از یک دادگاه نمایشی بود. قاضی به عنوان دادستان عمل و متهمین را محکوم و رای خود را بدون اعتراض وکلای متهمین اعلام می‌کرد. وکلا اغلب ساکت بودند و استدلال یا مدرکی از هیچ طرفی مطرح نمی‌شد. رئیس و قاضی دادگاه خلق شخصی به نام رولاند فرایسلر بود، او قدرت بیان خوبی داشت که برای اداره دادگاه‌های نمایشی خلق بسیار مفید بود.

در این ویدیو قسمتی از دادگاه کودتای ۲۰ ژوئیه با ریاست فرایسلر را خواهید دید؛ دادگاهی که ظلم و بیدادگری را تعریف می‌کند و دیکتاتوری حاکم بر آلمان در زمان حکومت حزب نازی را شفاف و بی پرده بدور از ظاهرسازی‌های فریبنده به نمایش می‌گذارد. در قسمت دوم ویدیو بخشی از دادگاه کنت شورین نمایش داده می‌شود. او زمین‌دار، درجه‌دار و مبارز آلمانی بود که علیرغم فشار روانی سنگین دادگاه خلق، توانست اراده خود را به اندازه‌ای محکم کند که به قتل‌هایی که خود به چشم دیده بود اعتراض کند؛ اعتراضی که به سرعت و خشونت توسط فرایسلر سرکوب می‌شود.

 


هشت پادشاهی اروپایی که دیگر وجود ندارند

در تاریخ پادشاهان بسیاری آمده و رفته‌اند و تاج و تخت پادشاهی دیر یا زود از میان رفته است. در این ویدیو با هشت سلسله پادشاهی مهم در اروپا آشنا می شوید که در قرن بیستم پایان یافتند. بیش از ۲۰ پادشاهی که در آغاز قرن بیستم در اروپا وجود داشت و اکنون تنها ۱۳ پادشاهی در این قاره مدعی دموکراسی باقی مانده است.

 


نبرد چهار دادگاه، جنگ داخلی ایرلند

تاریخ ایرلند و استقلال آن تاریخ پر فراز و نشیبی است؛ پر از درگیری‌های داخلی و خارجی و انقلاب و خیانت. پس از حدود دو سال جنگ داخلی بین انگلستان و ایرلند از ۱۹۲۲ نهایتا معاهده انگلیسی - ایرلندی امضا شد که اجازه می‌داد یک کشور ایرلندی آزاد بین مجموعه‌ای از کشور‌ها به نام امپراتوری بریتانیا تشکیل شود. همچنین اجازه می‌داد که ایرلند شمالی اختیار این را داشته باشد که جزئی از این کشور مستقل نشود که آن‌ها هم از این حق استفاده کردند. بین نیرو‌های ارتش جمهوری‌خواه ایرلند گروهی با این معاهده مخالف و خواهان تشکیل جمهوری کاملا مستقل ـ که سرتاسر ایرلند را در بر می‌گرفت ـ بودند. این نیرو‌ها به فرماندهی روری اوکانل، ساختمان چهار دادگاه را ـ که مقر دادگاه‌های اصلی ایرلند است ـ تصرف کرده و قصد داشتند با ایجاد تنش با نیرو‌های بریتانیایی ـ که هنوز دوبلین را تخلیه نکرده بودند ـ وارد جنگ شوند. از این روی با ایجاد اتحاد دوباره بین دو بخش نیرو‌های ارتش جمهوری‌خواه ایرلند علیه یک دشمن مشترک، معاهده را نقض و جنگ را از سر بگیرند. اما نیرو‌های دولت موقت با حمله به این ساختمان و پس گرفتن آن ـ که یک هفته به طول انجامید ـ از این اقدام اجتناب کردند و جنگ داخلی ایرلند بین این دو دیدگاه شکل گرفت که نهایتا با حمایت بریتانیا از ملی‌گرایان ایرلندی موافق معاهده و پیروزی آن‌ها به اتمام رسید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟