محموله ۴۰۰ هزار دوزی واکسن از چین به ایران رسید؛ دومین محموله اهدایی واکسن به کشورمان که دست بر قضا هر دو توسط چین تقدیم شده است.
به گزارش «تابناک»؛ ده روز بعد از
واردات محموله واکسن خریداری شده از سازمان بهداشت جهانی، ساعتی قبل محموله دیگری از واکسن به کشورمان وارد شد که شامل ۴۰۰ هزار دوز واکسن تولیدی یکی از شرکتهای چینی است. محمولهای که صلیب سرخ این کشور به ایران اهدا کرده و دومین محموله اهدایی چینیها به ایران است، چون پیشتر محمولهای ۲۵۰ هزار دوزی از این کشور به ایران اهدا شده بود.
به این ترتیب، مجموع واکسن وارداتی کشورمان به یک میلیون و ۹۹۵ هزار دوز رسید؛ ۵۲۰ هزار دوز واکسن روسی «اسپوتنیک وی»، ۲۵۰ هزار دوز واکسن چینی «سینوفارم»، ۱۲۵ هزار دوز واکسن هندی «کوواکسین»، ۷۰۰ هزار واکسن «آسترازنکا-آکسفورد» که در قالب سبد کوواکس از سازمان بهداشت جهانی خریداری شده و دست آخر، ۴۰۰ هزار دوز واکسن اهدایی که امروز به ایران رسید.
بنابراینو با علم به اینکه واکسیناسیون کووید ۱۹ نیازمند تزریق دو دوز واکسن است، تا به امروز امکان واکسیناسیون برای نزدیک یه یک میلیون تن از هموطنانمان فراهم است، در حالی که بر اساس گزارش امروز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان، تاکنون حدود ۴۶۸ هزار دوز واکسن تزریق شده و واکسیناسیون کمی بیش از ۱۰۰ هزار تن از ایرانیان تکمیل شده است.
روندی کند که یکی از دلایل اصلی آن، خلف وعده کشورهای تولید و صادر کننده واکسن در جهان است، چنان که میدانیم شرکت گامالیای روسیه که قرار بود تا پایان سال ۹۹ خورشیدی، یک میلیون دوز واکسن به ایران تحویل دهد، تا به امروز به نیمی از آن تعهد عمل کرده و حتی سازمان بهداشت جهانی که قرار بود ۲.۴ میلیون دوز واکسن در قالب سبد کوواکس تحویلمان دهد، تنها به میزان ۷۰۰ هزار دوز به تعهدش عمل کرده است.
بدعهدیهایی که موجب شده از ۴.۵ میلیون دوز واکسنی که قرار بود تا پایان سال گذشته خورشیدی به ایران برسد، تنها کمتر از ۷۰۰ هزار دوز به ایران تحویل و برنامه ملی واکسیناسیون در کشورمان به اختلالهای جدی دچار شود؛ اختلالهایی که صرفا نتیجه بدعهدی هم نیست و نمونه آن، توقیف محموله ۳۷۵ هزار دوزی واکسن خریداری شده کشورمان از شرکت هندی باهارات است که به دستور مقامات قضایی این کشور رقم خورده است.
سلسله عواملی که موجب شده هدف گذاری های کشورمان در واکسیناسیون محقق نشود و نگرانی های بسیاری به دنبال داشته باشد؛ نگرانی هایی که در سخنان امروز رئیس جمهور نیز بازتاب یافت و نشان داد که واردات واکسن، یکی از برنامه های کلیدی دولت فعلی در واپسین روزهای عمر کاری اش است.
یکی از اهداف دولت در برنامه یکصد روزه پایانی دولت دوازدهم: «یکی از برنامههای مهم دولت، سلامت مردم و مساله مبارزه با کروناست. در روزهای پایانی [دولت دوازدهم] برای مبارزه با کرونا باید اقدامات ویژه انجام دهیم که بخشی از آن مربوط به واکسن میشود؛ از جمله خرید و واردات واکسن در کشور و به ثمر نشستن واکسنهایی که در داخل تولید میشود تا مردم شرایطی را احساس کنند که آرامش بیشتری داشته باشند. چنانچه بتوانیم در سطح وسیعی یعنی به ۶۰ تا ۷۰ درصد مردم واکسن تزریق شود، این زنجیره قطع و سلامت مردم تضمین میشود حتی اگر این ویروس باز هم باشد و جولان دهد.»
هدفی که باید دید با چه طرح و تدبیری و به چه میزان محقق خواهد شد؛ با بهره بردن از توانایی بخش خصوصی در واردات واکسن یا رایزنی های دیپلماتیک با کشورهای تولید کننده واکسن و اختصاص منابع مالی جدید به این امر یا روش های دیگر؟ سوالاتی که باید منتظر پاسخ عملی مسئولان کشورمان به آنها، در روزها و هفته های آتی باشیم.