کیوسک بین الملل تابناک: وقوع آتشسوزی گسترده در پالایشگاه نفت حیفا، استقبال سازمان ملل از دعوت بن سلمان برای توقف جنگ در یمن، کشته شدن ۲ نظامی ترکیه در شمال عراق، برگزاری نشست صلح افغانستان در دوحه و درخواست آمریکا برای همکاری با روسیه درباره ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
وقوع آتشسوزی گسترده در پالایشگاه نفت حیفا
برخی منابع خبری بامداد شنبه از وقوع آشسوزی در پالایشگاه نفت بندر حیفا خبر دادند.
روزنامه صهیونیستی جروزالمپست نوشت: یک آتشسوزی در تأسیسات CCR واقع در حیفا رخ داده و وزارت حفاظت از محیط زیست در حال انجام تحقیقات درباره این آتشسوزی است.
وزارت حفاظت محیط زیست رژیم صهیونیستی در بیانیهای وقوع آتشسوزی در یکی از تأسیسات پالایشگاه «بازان» در حیفا را تأیید کرد.
طبق اعلام این نهاد صهیونیستی، آتشسوزی شامگاه جمعه به دلیل آسیبدیدگی یکی از لولههای سیستم CCR ایجاد شده است.
بر اساس این ادعا، تیم عملیات اضطراری این پالایشگاه توانستهاند شعلههای آتش را مهار کنند و عملیات سوخترسانی به تأسیساتی که دچار حریق شده متوقف شده است.
وزارت حفاظت محیط زیست رژیم صهیونیستی گفته میزان آلایندههای موجود در مناطق مجاور حادثه اندازهگیری شده و فعلاً انحرافی از میزان استاندارد نداشته است.
استقبال سازمان ملل از دعوت بن سلمان برای توقف جنگ در یمن
فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن از اظهارات ولیعهد عربستان درمورد آتشبس در یمن استقبال کرد.
به گزارش اسپوتنیک، مارتین گریفیث، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل به یمن در توئیتی نوشت: من از اظهارات مثبت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و دعوت وی برای آتش بس و بازگشت به مذاکرات استقبال میکنم. وی عنوان داشت: پایان جنگ در یمن به صورت گستردهای در ثبات و امنیت منطقه نقش خواهد داشت.
کشته شدن ۲ نظامی ترکیه در شمال عراق
وزارت دفاع ترکیه عصر جمعه کشته شدن دو نظامی دیگر خود در شمال عراق را تأیید کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، این دو نظامی در عملیات "چنگال برق" در شمال عراق و علیه گروهک "پ. ک.ک" کشته شدهاند.
پیش از این نیز سه نظامی ترکیهای جان خود را از دست داده بودند.
ترکیه، پ. ک.ک. را یک گروه تروریستی میشناسد که از سال ۱۹۸۴ میلادی تاکنون همواره علیه این کشور دست به اقدامات تروریستی و ضدامنیتی زده و حتی در مقاطعی که آتشبس اعلام شده بود، باز هم در سودای جداییخواهی و استقلالطلبی بوده است.
ارتش ترکیه در شمال عراق آنقدر عملیات و حملات متعددی را با اسامی مختلف انجام داده که یادآوری اسم این عملیاتها، روز به روز دشوارتر میشود.
اخیراً در مناطقی در نزدیک آمیدی، متینا و حوزههای جغرافیایی نزدیک به دهوک در اقلیم کردستان عراق، حملاتی صورت گرفته که وزارت دفاع ترکیه، این حملات را پنجه رعد و پنجه ـ صاعقه نامگذاری کرده است.
با احتساب این افراد، تاکنون ۵ تن از نظامیان ترکیه در عملیات نظامی اخیر علیه نیروهای پ. ک.ک. در روزهای گذشته کشته شده اند.
برگزاری نشست صلح افغانستان در دوحه
شامگاه جمعه نشست احیای گفت و گوهای صلح افغانستان با حضور نمایندگان، طالبان، آمریکا، پاکستان، چین و روسیه در شهر دوحه برگزار شد.
منصور احمد خان سفیر پاکستان در افغانستان در پیام توییتری نوشت: ما امروز در نشستی متشکل از نمایندگان چین، پاکستان، روسیه و ایالات متحده در دوحه دیدار و بر لزوم تسریع در حل و فصل سیاسی افغانستان تأکید کردیم.
احمد خان در ادامه نوشت: برای تسهیل روند کار، ما همچنین با هیات های طالبان و جمهوری افغانستان دیدار کردیم.
محمد نعیم وردک سخنگوی طالبان نیز در پیام توییتری نوشت: امشب یک نشست پنج جانبه بین امارت اسلامی افغانستان، ایالات متحده، روسیه، چین و پاکستان در دوحه برگزار شد. در طول جلسه ما در مورد حذف نام رهبران و اعضای امارت اسلامی از لیست های سیاه، آزادی زندانیان باقیمانده، وضعیت فعلی کشور و مسائل مربوط به روند صلح تبادل نظر کردیم.
نمایندگان ویژه کشورهای شرکت کننده در این نشست در تلاش برای احیای گفت و گوهای صلح افغانستان و یافتن یک سازش پیش از ضرب الاجل اول ماه می (۱۱ اردیبهشت) مهلت تعیین شده در توافق نامه ترامپ با طالبان، جمع شدند.
امریکا، روسیه، چین و پاکستان در نشست ماه قبل اعلام کردند که از احیای امارت اسلامی در افغانستان پشتیبانی نمیکنند و از حکومت و شورای عالی مصالحه ملی خواستند که علنی با نمایندهگان طالبان دربارۀ یک راه حل سیاسی از راه مذاکره به نتیجه برسند.
طالبان و آمریکا در اسفند سال ۹۸ در دوحه پایتخت قطر توافقنامه صلح را به امضاء رساندند و قرار بود طبق این توافقنامه آمریکا تمام نیروهای خود را تا اول ماه می (۱۱ اردیبهشت) از افغانستان خارج کند.
دولت بایدن با نادیده گرفتن توافقنامه دوحه در هفته های گذشته اعلام کرد که خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان در ۱۱ سپتامبر سال جاری انجام خواهد شد.
درخواست آمریکا برای همکاری با روسیه درباره ایران
«جن ساکی»، سخنگوی کاخ سفید بر ضرورت همکاری با روسیه، علیرغم اختلافات با این کشور تأکید کرد.
سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال دیدار «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا با «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه گفت، تمرکز واشنگتن فعلاً روی حرکت به سمت داشتن روابط «با ثبات و قابل پیشبینی» با روسیه است.
جن ساکی در ادامه ضمن تکرار ادعاهای اثباتنشده گفت، واشنگتن از تداوم بازداشت «الکسی ناوالنی»، مخالف غربگرای روسیه و تقویت تشکیلات نظامی روسیه در مرز اوکراین نگران است.
سخنگوی کاخ سفید سپس در ادامه گفت: «اما میبینیم که برخی حوزهها هم هستند که ما میتوانیم در خصوص آنها با یکدیگر همکاری کنیم؛ مثل تلاشهای دیپلماتیک مربوط به ایران از طریق گروه ۱+۵.»
روسیه در کنار چین، انگلیس، فرانسه و آلمان (گروه ۱+۴) یکی از طرفهای توافق هستهای با ایران است، اما دولت آمریکا سال ۱۳۹۷ از این توافق خارج شد.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» گفته قصد دارد آمریکا را به این توافق هستهای بازگرداند اما تا کنون از انجام اقدامات لازم برای تحقق این وعده خودداری کرده است.
آمریکا میگوید از طریق گفتوگوهای جاری در وین در تلاش است طی هفتههای آتی به برجام برگردد. رفع تحریمها علیه ایران از جمله اصلیترین موضوعات گفتوگو میان طرفهای حاضر در گفتوگوهای وین است.
دو منبع آگاه ایرانی دو روز پیش به شبکه خبری پرستیوی گفتهاند، ایالات متحده باید ابتدا تمامی تحریمهایی را که به ایران اجازه منتفع شدن از توافق هستهای نمیدهند، رفع کند.
با وجود این، روز پنجشنبه خبرگزاری ریانووستی روسیه به نقل از «میخائیل اولیانوف» مدعی شد، دولت آمریکا با رفع تحریمهای اعمالشده علیه ایران به بهانههای ادعایی «تروریسم»، برنامه موشکی و مسائل «حقوق بشر» موافق نیست.