بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: اعزام نیروهای نظامی انگلیس به عراق و سوریه، رایزنی وزرای خارجه آلمان و آمریکا درباره ایران، مقابله پدافند هوایی سوریه با حمله اسرائیل، سفر محرمانه مقام امنیتی اسرائیل به اردن و گفتوگوی تلفنی اردوغان و شاه سعودی از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعزام نیروهای نظامی انگلیس به عراق و سوریه
دولت انگلیس اعلام کرد، نیروهای نظامی را برای شرکت در جنگ با داعش در سوریه و عراق اعزام خواهد کرد.
به گزارش شبکه العربیه، مایکل ویگستون، فرمانده نیروی هوایی انگلیس، روز سه شنبه از اعزام نیروهای نظامی برای مشارکت در عملیات مقابله با تروریستهای داعش در سوریه و عراق خبر داد.
به گفته وی، لندن کشتی الیزابت را به همراه چند ناو دیگر، یک زیردریایی و ۱۴ جنگنده و بالگرد به منطقه اعزام خواهد کرد.
العربیه گزارش داد که هشت جنگنده رادار گریز نیروی هوایی انگلیس و ۱۰ فروند هواپیمای "F۳۵B" متعلق به تفنگداران دریایی از طریق کشتی الیزابت ارسال خواهند شد. این تجهیزات به همراه شش ناو نیروی دریایی انگلیس، یک زیردریایی، ۱۴ بالگرد و تفنگداران دریایی به آسیا عزیمت خواهند کرد.
ویگستون گفت، بدون تردید افراط گرایی خشن و ایدئولوژی سمی که داعش بر آن بنا شده، هنوز در منطقه ریشه دارد.
فرمانده نیروی هوایی انگلیس درباره عملیات آینده گفت: ما برای حمایت از دولت عراق و مبارزه با بقایای داعش در عراق و سوریه عملیاتی را انجام خواهیم داد و درگیری را به مخفیگاههای آنها منتقل میکنیم؛ جاییکه هیچ راه فراری برای آنها نیست.
وی ادامه داد، داعش دیگر مانند سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ یک نیروی زمینی و اشغالگر نیست.
ویگستون در پاسخ به سوالی درباره زمان نهایی مبارزه با داعش گفت: قدرت نیروهای امنیتی عراق در پذیرفتن مسئولیت کامل در قبال امنیت سرزمینهای حاکمیتشان هر روز بیشتر میشود.
وی افزود: من نمیخواهم تاریخی را برای آن تعیین کنم، اما به پیشرفتی که نیروهای عراقی دارند بسیار ایمان دارم.
رایزنی وزرای خارجه آلمان و آمریکا درباره ایران
وزرای امور خارجه آلمان و آمریکا روز سهشنبه در حاشیه اجلاس گروه هفت در لندن پیرامون ایران و توافق هستهای (برجام) گفتوگو کردند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا با انتشار پیامی در حساب توئیتری خود به دیدار با هایکو ماس همتای آلمانی خود اشاره کرد و گفت دو طرف پیرامون ایران، چین، روسیه و سایر تحولات بینالمللی گفت وگو کردند.
وی تصریح کرد که آلمان شریک جدایی ناپذیر آمریکا در مواجهه با چالشها و پیشبرد برنامه مشترک است.
بلینکن پیشتر هم با جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که برای شرکت در اجلاس گروه هفت در لندن به سر میبرد، درباره آخرین وضعیت مذاکرات برجام در وین گفتوگو کرد. به گزارش سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، در این دیدار دو طرف پیرامون بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و نحوه اطمینان از اجرای کامل و موثر این توافق بحث و تبادل نظر کردند.
آمریکا در دوره زمامداری دونالد ترامپ با خروج یکجانبه از برجام، تروریسم اقتصادی را با هدف فشار حداکثری علیه مردم کشور اعمال کرد. ایران هم دو سال پس از تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز و اعلام کرد که در صورت اجرای تعهدات سایر طرف های این توافق، به گونه ای که از منافع خود تحت برجام بهره مند شود، به اجرای کامل تعهداتش بازمیگردد.
رییس جمهوری جدید آمریکا، به سیاست پیشین کاخ سفید در قبال ایران انتقاد کرده اما بازگشت به برجام را مشروط به اقدام ایران دانسته و بدون اشاره به اینکه کدام دولت در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده است، وعده داده که درصورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق باز خواهد گشت.
جمهوری اسلامی ایران نیز تاکید دارد، «هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این مساله مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد.»
در همین پیوند نمایندگان کشورهای عضو برجام طی سه هفته گذشته در وین گردهم آمده تا در خصوص فعال کردن این توافق و بازگشت احتمالی آمریکا به آن رایزنی کنند. آنها تاکنون چندین نشست در قالب کمیسیون مشترک برجام در وین تشکیل داده و در زمینه احیای توافق هستهای پیشرفتهایی را به دست آوردهاند.
دور تازه نشست کمیسیون مشترک برجام شنبه گذشته با حضور هیأتهای ایران و گروه ۱+۴ در گراندهتل وین برگزار شد. حاضرین در این جلسه، آخرین وضعیت رایزنیهای کارگروههای کارشناسی در حوزههای لغو تحریم، هستهای و ترتیبات اجرایی را مورد بحث و بررسی قرار دادند و مقرر شد، پس از این جلسه هیأتها به پایتختها بازگردند و گفتوگوها مجددا از جمعه آینده پی گرفته شود.
با توجه به تصمیم قبلی کمیسیون در خصوص تسریع روند رایزنیها، گفتوگوهای این هفته در قالب های دوجانبه یا چندجانبه به شکل فشرده ادامه یافت و طرف ها تلاش کردند تا اختلاف نظریات در خصوص متون را به حداقل برسانند. طرفها توافق دارند که در دور آینده گفتوگوها باید کار با سرعت و جدیت بیشتری ادامه پیدا کند.
مقابله پدافند هوایی سوریه با حمله اسرائیل
خبرگزاری سوریه سانا بامداد امروز، از شنیده شدن صدای انفجار در ساحل دو شهر لاذقیه و طرطوس سوریه خبر داد.
خبرنگار خبرگزاری سوریه خبر داد که صداهای شنیده شده در آسمان شهرهای لادقیه و طرطوس، ناشی از مقابله پدافند هوایی سوریه با هدفهای متجاوز بوده است.
بر اساس این گزارش، پدافند هوایی سوریه با اهداف متخاصم که قصد هدف قرار دادن مناطقی در «الحفه» در لاذقیه و «مصیاف» در غرب استان حماة را داشتند مقابله کردند.
خبرنگار شبکه العالم نیز خبر داد که خودروهای آتشنشانی با هدف خاموش کردن آتشهای برافروخته ناشی از چند انفجار، بهسوی دو نقطه در جبلة واقع در حومه لاذقیه اعزام شدند.
سفر محرمانه مقام امنیتی اسرائیل به اردن
شبکه 11 رژیم صهیونیستی، شامگاه سهشنبه از سفر یک مقام بلندپایه امنیتی این رژیم به امان، پایتخت اردن و دیدار با مقامات این کشور و سپس بازگشت به اسرائیل خبر داد.
به نوشته وبگاه عرب۴۸، این سفر در سایه افزایش تنش و درگیریها در بیتالمقدس و چند ساعته صورت گرفته است، به طوری که مقام صهیونیستی یا یک هواپیمای سبک ارتش این رژیم به اردن رفته و پس از شرکت در مهمانی افطار در جمع مقامات اردنی، بازگشته است.
این شبکه عبریزبان، جزئیاتی از محتوای دیدارها ذکر نکرده و صرفا گفته است که در راستای کاهش تنش میان طرفین صورت گرفته است. اما به نوشته عرب۴۸، این سفر کوتاه در شرایطی صورت میگیرد که همزمان با تنش سیاسی اخیر میان امان و تل آویو، از ابتدای ماه رمضان، تنشها در بیتالمقدس افزایش یافته است.
در ماه مارس گذشته، زمانی که «حسین بن عبدالله» ولیعهد اردن قصد سفر به مسجدالاقصی را داشت، با ممانعت مقامات صهیونیستی مواجه شد که این امر به تنش سیاسی میان طرفین انجامید و پس از آن نیز اردن به هواپیمای حامل نتانیاهو اجازه عبور از حریم هوایی خود برای سفر به امارات را نداد.
گفتوگوی تلفنی اردوغان و شاه سعودی
ریاست جمهوری ترکیه شامگاه سهشنبه، طی بیانیهای خبر داد که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه، تلفنی با «سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی گفتوگو کرد. بر اساس این بیانیه، سران دو کشور به تبادل نظر درباره روابط ترکیه و عربستان سعودی پرداختند.
آنکارا و ریاض طی ماههای اخیر تلاش کردهاند به بهبود روابط دیپلماتیک خود بپردازند. این روابط طی سالیان اخیر و به خصوص پس از قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول رو به وخامت رفته بود.
روزنامه «دیلی صباح» ترکیه نیز درباره روابط ریاض و آنکارا نوشت که در کنار حادثه قتل خاشقجی، نزدیکی عربستان به رژیم صهیونیستی، حمایت از برکناری «محمد مرسی» رئیس جمهور سابق مصر و موضع این کشور در لیبی و سوریه از دیگر موارد تنش میان ترکیه وعربستان سعودی بوده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.