بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: درخواست پنتاگون برای تصویب بودجه مقابله با ایران، اعلام آمادگی آمریکا برای بازگشت به مذاکرات وین، یادداشت اعتراضی ایران به وزارت خارجه انگلیس، تصویب نخستین طرح شهرکسازی توسط کابینه جدید رژیم صهیونیستی و دیدار نیچروان بازرانی با شاه اردن، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درخواست پنتاگون برای تصویب بودجه مقابله با ایران
وزیر دفاع آمریکا از نمایندگان کنگره خواست تا لایحه بودجه این وزارتخانه را برای مقابله با آنچه چالش از ناحیه چین، روسیه، کره شمالی و ایران شد، تصویب کنند.
روز چهارشنبه لوید آستین در کمیته خدمات نیروی مسلح مجلس نمایندگان آمریکا در دفاع از لایحه بودجه ۲۰۲۲ این وزارت خانه، افزود: این بودجه در سلاحهای مافوق صوت، هوش مصنوعی، میکرو الکترونیک، فناوری جی۵، سیستمهای فضایی، کشتیسازی و مدرنیزاسیون هستهای سرمایه گذاری می کند. در واقع، این بودجه از شما میخواهد که نزدیک به ۲۸ میلیارد دلار برای نوسازی سه گانه هستهای ما و ۱۱۲ میلیارد دلار برای تحقیق، توسعه، آزمایش و ارزیابی تصویب کنید که بزرگترین درخواست تحقیق و توسعه تاکنون توسط این بخش است.
وزیر دفاع آمریکا اضافه کرد: وزارتخانه باید با رقبای ما همگام شود و در صورت لزوم، برای جنگیدن و پیروزی در جنگ بعدی و نه آخرین جنگ آخر آماده باشد.
آستین اظهار کرد: این بودجه نشان دهنده تمرکز ما بر چالشهایی است که به وضوح از جمهوری خلق چین می بینیم و همچنین شامل بیش از پنج میلیارد دلار برای طرح بازدارندگی اقیانوس آرام است.
وی با بیان اینکه "چین تنها چالش ما نیست"، توضیح داد: بودجه ما همچنین ۶۱۷ میلیون دلار برای مقابله با اثرات مخرب تغییر اقلیمی و اعتبارات اضافی برای آماده سازی برای چالشهای آینده همچون همهگیری دیگر سرمایه گذاری میکند.
رئیس پنتاگون خاطرنشان کرد: این به ما کمک میکند تا در جنگ علیه روسیه به ویژه در حوزه سایبر مقابله کنیم. بیش از ۱۰ میلیارد دلار به امنیت سایبری، عملیات فضای مجازی و تحقیق و توسعه سایبری اختصاص داده خواهد شد.
آستین یادآور شد: بودجه ما با تأکید بر فضا، دفاع موشکی و سنسورهای پیچیدهتر، به ما کمک میکند تا با افزایش توانایی موشکی بالستیک کشورهایی چون کره شمالی و ایران مقابله کنیم.
وی مدعی شد: بودجه این نیروها، حضور نیروها و تواناییهای ضد تروریستی در خاورمیانه و آسیای جنوبی را تأمین میکند تا از پس تهدیدهای نه تنها ایران بلکه شبکههای تروریستی همچون داعش و القاعده و در آفریقا همچون الشباب برآید.
این در حالی است که آمریکا پس از بیست سال که در حال خروج از افغانستان است، همچنان نگران بازگشت تروریسم در این کشور است و ادعاهای آنها برای مبارزه با تروریسم، دستاوردی نداشته و باعث گسترش و ایجاد شعبههای جدیدی از آن شده است.
وزیر دفاع آمریکا افزود: این بودجه به ما کمک میکند تا بتوانیم توانایی بازدارندگی یکپارچه و وضعیت جهانی لازم را برای پشتیبانی از کار سخت دیپلماتها، متحدان و شرکای خود حفظ کنیم.
آستین ادامه داد: من میدانم که افغانستان در راس ذهن ماست و میتوانم گزارش دهم که روند عقب نشینی ما همچنان ادامه دارد. هفته گذشته در بروکسل، متحدان ناتو خود را به روز کردیم و با حمایت مداوم آنها مسیر جدید را دنبال میکنیم.
وی اضافه کرد: ما مأموریتی را که بیست سال پیش نیروهای ما برای آن به افغانستان اعزام شده بودند، انجام دادهایم و من به مردان و زنان شجاعی که این کار را ممکن کردهاند و کسانی که جان خود را برای این مأموریت دادهاند بسیار افتخار میکنم.
وزیر دفاع آمریکا اظهار کرد: ما اکنون رابطه دو جانبه جدیدی با شرکای افغان خود خواهیم داشت؛ روابطی که به آنها کمک میکند تا مسئولیتهای خود را در قبال شهروندانشان برآورده کنند؛ اما رابطهای که به ردپای ایالات متحده بیشتر از آنچه برای محافظت از دیپلماتهای ما لازم است، نیاز نخواهد داشت.
آستین با بیان اینکه این یکی از دلایلی است که ما میخواهیم بودجه عملیات احتمالی خارج از کشور را به بودجه داخل منتقل کنیم، گفت: این امر شفافیت، پاسخگویی و پیشبینی بیشتر را به روند بودجهبندی اضافه می کند. اکنون این بودجه از مردم ما نیز مراقبت میکند.
وی اضافه کرد، این بودجه را برای حمایت از مراقبت و حمایت در داخل کشور افزایش میدهد که در همه گیری، اهمیت بیشتری یافته است.
اعلام آمادگی آمریکا برای بازگشت به مذاکرات وین
پایگاه خبری «بلومبرگ» بامداد پنجشنبه از آمادگی دولت آمریکا برای بازگشت به مذاکرات احیای برجام در وین خبر داد.
بلومبرگ به نقل از یک مقام ارشد دولتی آمریکا نوشت: «مذاکرهکنندگان آمریکایی آماده هستند به محض آماده شدن سران تهران، برای دور هفتم گفتوگوهای غیرمستقیم با ایران برگردند.»
این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، توضیح داد: تیم مذاکرهکننده واشنگتن به سرپرستی «رابرت مالی» میتواند هفته آینده برای پیگیری گفتوگوها به وین بازگردد؛ هرچند ممکن است تاریخ آن به تعویق بیفتد.
بر اساس این گزارش، منبع مذکور خبر داد که تیم مالی مشورتهایی را با مقامهای رژیم صهیونیستی انجام داده و این گفتوگوها را «اساسی» میدانند.
روز سهشنبه پایگاه خبری-تحلیلی «پولیتیکو» گزارش داده بود، مقامهای آمریکایی به ایران اطلاع دادهاند که «جو بایدن» حاضر به رفع تمامی تحریمهای اعمالشده توسط «دونالد ترامپ» علیه ایران نیست، زیرا معتقد است، بسیاری از این تحریمها مبنای قانونی دارند. این در حالی است که ایران بارها تاکید کرده برای بازگشت به تعهدات برجامی، تمام تحریمهای آمریکا باید لغو شود.
دور ششم مذاکرات وین به منظور احیای برجام ـ که روز شنبه ۲۲ خرداد ماه با برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین آغاز شد ـ در حالی به پایان رسیده که «سید عباس عراقچی» معاون وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفته، تهران بدون رسیدن به خواستههای کلیدی خودش قطعاً توافق نخواهد کرد.
روز چهارشنبه نیز «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان طی نشست خبری با همتای آمریکایی خود در برلین گفت: با اینکه پیشرفتهایی در مذاکرات وین حاصل شده هنوز برخی موانع در مسیر احیای توافق هستهای ایران باقی مانده است.
یادداشت اعتراضی ایران به وزارت خارجه انگلیس
«سید مهدی حسینی متین» کاردار جمهوری اسلامی ایران در لندن در رشته توئیتی در پی حمله و برخورد صورت گرفته با خانم رای دهنده در شهر برمینگهام نوشت: سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن طی یادداشتی به وزارت خارجه بریتانیا نسبت به قصور پلیس انگلیس در تأمین امنیت مراکز رأی گیری در انتخابات ریاست جمهوری در روز جمعه ۲۸ خرداد و عدم حمایت و جلوگیری از اعمال خشونت علیه رای دهندگان ایرانی در برخی شهرها از جمله برمینگهام شدیداً اعتراض کرد.
وی افزود: سفارت مؤکداً از وزارت خارجه انگلیس درخواست کرد، ضمن شناسایی و برخورد با افراد خاطی سریع این عناصر مجرم را مورد تعقیب قضایی قرار داده و خسارات وارده به مجروحان و اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران را نیز جبران کند.
روز جمعه خانم ایرانی رای دهنده در شعبه اخذ رای در برمینگهام انگلیس مورد حمله تعدادی از عناصر ضد انقلاب و منافقین قرار گرفت. یک روز بعد «راب مک ایر» سفیر انگلیس در تهران به همین خاطر به وزارت امور خارجه ایران احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به این تحرکات آشوبگرانه و تروریستی به وی اعلام شد.
تصویب نخستین طرح شهرکسازی توسط کابینه جدید رژیم صهیونیستی
رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه ۳۱ طرح عمرانی در شهرکهای صهیونیستنشین واقع در کرانه باختری را تصویب کرد.
به گزارش پایگاه خبری اسپوتنیک، این برای نخستین بار از زمان روی کار آمدن دولت «نفتالی بنت» نخست وزیر جدید رژیم صهیونیستی است که طرح ساخت و ساز جدیدی در شهرکهای صهیونیست نشین به تصویب میرسد.
شبکه تلویزیونی «کان» رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کمیته فرعی شهرکسازی وابسته به نهاد مدیریت شهری این رژیم ۳۱ طرح ساخت و ساز را تصویب کرد که در مراحل مختلف قرار دارند و برخی کامل اجرا شده و برخی در دست اجرا هستند.
این منبع گفت که از جمله طرحهای به تصویب رسیده، ساخت یک مدرسه خصوصی، یک مجتمع تجاری در شهرک «معالیه ادومیم» در شرق قدس و بقیه واحدهای مسکونی در شهرک «یتسهار» در جنوب «نابلس» هستند.
شورای «یشع» وابسته به شوراهای شهرداری در شهرکهای صهیونیست نشین کرانه باختری با اقدام نارضایتی از میزان طرحهای به تصویب رسیده، خواستار برگزاری مجدد نشستی به منظور تصویب طرحهایی بزرگتر در همه شهرکهای صهیونیستنشین کرانه باختری شده است.
دیدار نیچروان بازرانی با شاه اردن
«نیچروان بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق، روز چهارشنبه وارد امان پایتخت اردن شد و با «عبدالله دوم» شاه اردن دیدار کرد؛ دو طرف در این دیدار بر علاقهمندی به گسترش روابط دوجانبه در زمینههای مختلف تأکید کردند.
بارزانی و عبدالله دوم آخرین تحولات عراق و منطقه را بررسی و عبدالله دوم بر ایستادگی اردن در کنار عراق و حمایت از ملت این کشور تأکید کرد.
بنا بر گزارش وبگاه «عمون» اردن، عبدالله دوم ضرورت تشریک مساعی منطقهای و بینالمللی در جنگ علیه تروریسم با هدف تقویت امنیت و ثبات در منطقه و جهان را مورد تأکید قرار داد.
مقابله با شیوع کرونا و پیامدهای اقتصادی آن از دیگر محورهای گفتوگوی بارزانی و شاه اردن بود.
رئیس منطقه کردستان عراق همچنین از اردن به دلیل حمایت مستمر از منطقه کردستان عراق قدردانی و بر آمادگی این منطقه برای توسعه همکاری با اردن در تمامی زمینهها تأکید کرد.