سرکه انگبین یک نوشیدنی خاص و پرطرفدار است که برخی آن را نوشیدنی شاهانه می نامند. سرکه انگبین از نوشیدنیهای سنتی ایرانیها بوده و از زمانهای قدیم مورد توجه طبیبان قرار داشته است. برخی به سرکه انگبین سکنجبین نیز می گویند. برخی دیگر نیز معتقدند سکنجبین با سرکه انگبین فرق دارد! این تفاوت در منشأ شیرینکننده این شربت طبیعی و گوارا ایجاد شده است.
به گزارش «تابناک»، در گذشته همواره در ترکیبات سرکه انگبین از عسل استفاده می شده که در طی گذشت زمان به دلیل گران بودن عسل، برخی شکر را جایگزین عسل کرده اند. به همین دلیل بین سرکه انگبین قدیم و سکنجبین جدید تفاوتهایی است که این تفاوت تنها در عسلی بودن یا شکری بودن شربت است. هرچند برخی به سرکه انگبین عسلی، سکنجبین نیز می گویند.
با این حال فرقی ندارد اسم شربت چیست؛ ما در مورد شربتی صحبت می کنیم که در آن از عسل طبیعی و سرکه استفاده می شود. البته ممکن است برخی مواد طبیعی دیگر مثل عرق نعنا نیز به آن افزوده شود. این شربت خواص فوق العاده عالی دارد و توانسته به عنوان یک شربت خوشمزه و پرخاصیت مورد استفاده قرار گیرد
اگر شما هم اطلاعات دقیقی در مورد اینکه شربت سرکه انگبین چیست ندارید، این مطلب می تواند برای شما مفید باشد. در این مطلب به صورت خلاصه به تمامی نکات در مورد سرکه انگبین تولید شده با عسل طبیعی پرداخته ایم.
روش تهیه سرکه انگبین مرغوب و باکیفیت کار سختی نیست. کافی است عسل طبیعی باکیفیت به همراه سرکه خانگی و مرغوب تهیه کنید و طبق دستور زیر تهیه نمایید. افزودنی دیگری که برای درست کردن سرکه انگبین در خانه نیاز دارید، عرق نعنا است که هم برای طعم و هم برای خواص این شربت طبیعی فوق العاده است.
هرچند طرز تهیه سرکه انگبین بسیار متفاوت است و چندین نوع دستور تهیه برای این شربت طبیعی بیان شده است. با این حال سعی می کنیم یکی از معروف ترین دستورها برای تهیه شربت سرکه انگبین عسلی را بیان کنیم. در برخی دستورها از سرکه سیب برای تهیه سرکه انگبین استفاده می شود. هرچند دستورات قدیمی مبتنی بر تهیه سکنجبین عسلی با سرکه انگور هستند.
ابتدا سرکه و عرق نعنا را با هم مخلوط کرده و روی گاز بگذارید. باید صبر کنید تا ترکیب سرکه و عرق نعنا به دمای جوش برسد و اصطلاحا یک قل بزند. وقتی یک جوش زد، شعله گاز را کم می کنیم تا حرارت ترکیب کاهش پیدا کند. در این زمان می توانید عسل طبیعی را به مخلوط سرکه و عرق نعنا اضافه کنید.
پس از اضافه کردن عسل، باید اجازه دهید تا ترکیب سرکه، عسل طبیعی و عرق نعنا قوام بیاید. این کار ممکن است چند ساعت طول بکشد. بعد از غلیظ شدن مخلوط، شعله گاز را خاموش می کنیم. پس از اینکه دمای شربت کاهش پیدا کرد آن را درون یک شیشه ریخته و در یخچال یا جای خنک نگهداری می کنیم.
سرکه انگبین یک نوشیدنی گوارا، پرخاصیت و سالم است. در نتیجه برای اکثر افراد مفید بوده و می توان در زمان های مختلف میل کرد. البته ترکیب شربت سرکه انگبین با دیگر مواد نیز می تواند خواص دوچندانی به آن دهد.
طبع سرکه انگبین نه گرم است نه سرد و میتوان گفت طبع میانه دارد. افراد با طبعهای متفاوت میتوانند از آن استفاده کنند. درصورتی که گرم مزاج هستید برای کمک به هضم معده میتوان سرکه انگبین را با کمی عرق کاسنی ترکیب نمود و به همراه کاهو میل نمایید. در صورتی که سرد مزاج هستید میتوان چند شاخه نعنای تازه را با سکنجبین ترکیب و مصرف نمایید.
زنان باردار بهتر است سرکه انگبین مصرف نکنند. به ویژه در ابتدای ماه های بارداری، ممکن است خطراتی به همراه داشته باشد. با این حال می توانید با طبیب طب سنتی در این زمینه مشورت کنید. افرادی که دارای زخم معده هستند نیز به دلیل وجود سرکه در این شربت، بهتر است از سرکه انگبین استفاده نکنند.
افراد سرماخورده و افرادی که دچار اسهال شده اند نیز از جمله افرادی هستند که منع مصرف سرکه انگبین دارند. البته این افراد نیز می توانند با مجوز پزشک یا طبیب طب سنتی در دوز کم از خواص این شربت بهره مند شوند.
کسانی که دچار مشکلات مفصلی مانند ساییدگی استخوان هستند نیز عموما از خوردن این شربت منع می شوند. همچنین افرادی که دارای ضعف اعصاب و افردای که دارای مشکلات رحمی هستند نباید از شربت سکنجبین عسلی استفاده کنند. . مبتلایان به تکرر ادرار و یا سایر مشکلات مثانه نیز بهتر است شربت سرکه انگبین میل نکنند.
دقت داشته باشید که در زمانی که دچار حالت تهوع هستید نباید از سرکه انگبین استفاده نمایید
در مصرف سکنجبین عسلی باید بسیار دقت شود؛ زیرا استفاده بیش از اندازه از آن برای افرادی که دارای زخم معده و مشکلات روده ای هستند مضر است. همچنین اگر عسل سرکه انگبین زیاد باشد طبع آن گرم تر شده و ممکن است مشکلاتی را برای برخی افراد ایجاد کند.
دقت داشته باشید که مضرات بیان شده مربوط به سرکه انگبین تولید شده با عسل است. سکنجبین شکری مشکلات زیادی دارد. هرچند حتی سکنجبین شکری نیز خواصی دارد اما برای بسیاری از افراد منع مصرف دارد. بهتر است در هنگام خرید سرکه انگبین دقت ویژه ای داشته باشید یا خودتان با آموزشی که در بالا داده شده اقدام به تهیه سرکه انگبین در خانه کنید.
پس از تهیه سرکه انگبین آن را داخل شیشه ریخته و در یخچال به مدت سه هفته نگهداری نمایید. همچنین سرکه انگبین نباید در معرض نور خورشید قرار گیرد یا آلودگی وارد شیشه آن شود.
به هیچ وجه سرکه انگبین را درون شیشه های پت یا پلاستیکی نگهداری نکنید. اگر سرکه انگبین خانگی تهیه نمی کنید و قصد خرید سرکه انگبین را دارید، ممکن است درون ظروف پلاستیکی نگهداری شده باشد. در این صورت خیلی زود سرکه انگبین را به ظروف شیشه ای منتقل کنید.
بهتر است سرکه انگبین را تازه به تازه تهیه کنید و نگذارید مدت زمانی از تهیه آن بگذرد. دوره مصرف سرکه انگبین سه هفته است و بعد از سه هفته باید یک هفته فاصله گذاشته شود و بعد مجددا از آن استفاده گردد. در نتیجه سعی کنید اگر قصد تهیه سرکه انگبین خانگی دارید، آن را به اندازه سه هفته تهیه کنید و پس از اتمام دوره ماهانه، سرکه انگبین جدیدی را تهیه نمایید.
سرکه انگبین حاوی انواع ویتامینهایA ،C ،E، گروه ویتامینهای B مانند ب1، ب2 و ب6، سدیم، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، پروتئین، اسید استیک و فرمیک، منتول، فلاونوئیدها، کربوهیدرات، قند مانند گلوکز، ساکاروز و فروکتوز، مس، فسفر و گوگرد است.
سرکه به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی برای درمان کبد بسیار مفید است و به بریدن صفرا مشهور است. سرکه انگبین عاملی برای جذب بهتر مواد غذایی است و نقش مهمی در پاکسازی عروق، معده و مجاری ادراری ایفا میکند. کمک به دفع سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه نیز یکی از خواص سرکه انگبین است.
مصرف منظم سرکه انگبین غلظت خون را از بین میبرد و باعث کاهش سکته های قلبی و مغزی میشود. این یکی از مهمترین خواص و کاربردهای سرکه انگبین است. با این حال باید توجه داشته باشید که بیماران قلبی شرایط و شرح وضعیت متفاوتی دارند و بهتر است حتما در مورد مصرف سرکه انگبین با پزشک مشورت کنید.
سرکه انگبین به از بین بردن سوزش سردل، اسید معده و رفلاکس معده نیز کمک می کند و در بر طرف کردن خلط سودا بسیار موثر است. همچنین این شربت از بین برنده باکتری ها و قارچ ها در بدن است. پس می توان گفت سرکه انگبین یک ضد عفونی کننده قوی برای بدن محسوب میشود.
یکی از خواص ویژه این شربت این است که عطش را رفع می کند. در فصل تابستان شربت سرکه انگبین نوشیدنی بسیار مناسبی برای رفع عطش است. به جای خوردن نوشیدنی های مضر شیمیایی که به وفور در بازار پیدا می شوند، بهتر است از سرکه انگبین عسلی نوش جان کنید.
جالب است بدانید که شربت سرکه انگبین یک معجون فوق العاده عالی برای درمان مشکلات پوستی است. شربت سرکه انگبین نقش موثری در درمان بیماریهای پوستی مانند ویتیلیگو، خارش، اگزما، کهیر و پسوریازیس دارد. کافی است به صورت روزانه شروع به میل کردن این شربت کنید تا به مرور اثرات آن را ببینید. البته باز هم بهتر است میزان مصرف را با متخصص طب سنتی هماهنگ کنید.
ترکیب شربت سرکه انگبین با هرکدام از عرقیات خاصیت متفاوتی را ایجاد میکند.
کاهو در طب سنتی به عنوان ماده ای تر و سرد شناخته می شود. این سبزی پرطرفدار مسکن، خواب آور و ضد درد است. در مقابل سرکه انگبین گرم و خشک محسوب می شود. در صورتی که این دو با هم مصرف شوند میتوانند یکدیگر را خنثی کرده و حالت تعادلی را ایجاد نمایند. در واقع می توان گفت که مصلح کاهو، سرکه انگبین عسلی است.
در صورتی که افراد با سن بالا و یا افراد بلغمی مزاج از کاهو به تنهایی استفاده نمایند باعث ایجاد سردی و رطوبت در بدن خواهد شد. این در حالی است که اگر کاهو همراه با سرکه انگبین مصرف شود این عوارض را نخواهد داشت.
البته مصرف کاهو با سرکه انگبین خواص زیادی دارد. از جمله آن می توان به درمان بی خوابی، برطرف کردن مشکلات عروق و برطرف کردن مشکلات افراد بلغمی اشاره کرد. در یک مطلب مجزا حتما به معرفی خواص کاهو سکنجبین خواهیم پرداخت.
سرکه انگبین یکی از بهترین نوشیدنی هایی است که هم به عنوان یک دارو و هم به عنوان یک ماده خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد. اگر بتوانید با طرز تهیه سرکه انگبین آن را در خانه تهیه کنید یا از فروشگاه های معتبر اقدام به خرید آن کنید، مطمئنا می توانید جلوی بسیاری از بیماری های خود را بگیرید.
منبع: سایت عسلنا