سرکه یکی از مهم ترین مواد داخل آشپزخانه محسوب می شود که می توانید آن را برای کارهای مختلف استفاده کنید اما آیا می دانستید که سرکه انواع مختلفی دارد و تفاوت زیادی در انواع آن دیده می شود؟
سرکه سفید رایج ترین نوع سرکه در بعضی از کشور های بزرگ دنیاست و احتمالاً در آشپزخانه بسیاری از شما هم وجود داشته باشد. این نوع سرکه طعم تندی دارد و مدت زمان طولانی نمی توان بوی آن را تحمل کرد و یکی از پرکاربردترین سرکه ها محسوب می شود. حتی به عنوان یک محصول پاک کننده نیز اثر گذاری بسیار بالایی دارد. این سرکه را در سالاد و دسر و سس کچاپ استفاده می کنند و طعم بسیار قوی دارد و ترکیبش با مواد شیرین اعجاب انگیز خواهد بود.
یکی از رایج ترین انواع سرکه ها، سرکه سیب است که هم برای طعم دهی و هم برای افزایش مدت نگهداری از غذا استفاده می شود. با اضافه کردن کمی باکتری و مخمر به مایع سیب له شده به وجود می آید. کمی شکر هم به این ماده اضافه می شود. سرکه سیب رنگ طلایی دارد و مصارف آشپزی آن بسیار زیاد است.
این سرکه اولین بار در ایتالیا ساخته شد که نوعی سرکه کهنه و معطر سنتی ایتالیایی تهیه شده از آب غلیظ انگور سبز است. سرکه بالزامیک قیمت گران تری دارد و رنگ قهوه ای تیره و مزه ای قوی دارد. این سرکه را گاهی برای چند سال در بشکه های چوبی ساخته شده از چوب درختان بلوط، شاه بلوط، گیلاس، توت، سرو، آکاسیا و درخت زبان گنجشک به عمل می آورند.عمر سرکه های بالزامیک واقعی بین 12 تا 25 سال می باشد البته سرکه های بالزامیک با قدمت صد ساله نیز وجود دارند که بسیارگران قیمت هستند.
این سرکه از آب برنج مخمری شده ایجاد می گردد، طعم شیرینی دارد و آن را در بسیاری از غذاها و سس های آسیایی استفاده می کنند .این سرکه به رنگ های سفید، زرد کمرنگ، قرمز و یا سیاه وجود دارد. سرکه سیاه برنج که در شرق آسیا و چین معمول است از برنج گلوتنی تهیه می گردد. سرکه سفید برنج بی مزه بوده و اسیدیته ضعیفی دارد. سرکه های برنج را که تقریباً شیرینند، را می توان با اضافه نمودن ادویه جات مختلف به آن طعم داد.
سرکه برنج قرمز از برنج قرمز مخمری شده ایجاد شده است. طعم ملایم تری نسبت به انواع دیگر سرکه ها دارد و کاربرد آن در بعضی از کشور ها بالا است.
سرکه سیاه در شرق کشور چین استفاده می شود. یک طعم مناسب و دودی دارد. ترکیبی از آب برنج مخمری شده و گندم است و معمولاً برای درست کردن سس های کشور های آسیایی استفاده می شود.
این سرکه چینی سیاه رنگ است و مزه مالت دارد و می توان به این نوع سرکه می توان قند، ادویه جات و رنگ کارامل اضافه کرد. زین جیانگ معمولی ترین نوع این سرکه می باشد که در هنگ کنگ نیز تولید می شود.
در ژاپن سرکه مشابهی با رنگ روشن تر به نام کوروزو تهیه می گردد که از سال 2004 میلادی با ادعای نوشابه خوب سلامتی و داشتن مقدار زیاد اسیدهای آمینه، از سوی سازندگان به بازار ارائه شده است.
این سرکه از طریق مخمری کردن شیره حاصل از نیشکر له شده به دست می آید و طعم نسبتاً شیرینی دارد. این نوع سرکه، که رنگ آن زرد پررنگ یا قهوه ای طلایی، با مزه مطبوع است، در فیلیپین (به خصوص شمال فیلیپین)، فرانسه و آمریکا بیشتر معمول است. این سرکه به سرکه برنج شبیه است اما به دلیل وجود نداشتن باقی مانده قندی در آن ترش می باشد. این نوع سرکه با نام و برچسب Sukang maasim به معنی سرکه ترش به فروش می رسد.
این سرکه در شرق میانه برای آشپزی کاربرد بسیار زیادی دارد و طعم آن ملایم است. رنگ آن قهوه ای کدر با مزه ملایم است و معمولاً برای غذاهای سنتی و ترکی بیشتر استفاده می شود. این سرکه در ترکیه به نام «خل عنب» به معنی سرکه انگور مشهور می باشد. سرکه کشمش اکثراً در آشپزی خاورمیانه مصرف دارد و دارای رنگ قهوه ای کدر با مزه ملایم است.
سرکه زردآلو، از زردآلو خشک شده به دست می آید و درست کردن آن نسبتا راحت است و فقط کافی است که این میوه را مدت زمان طولانی نگه دارید. این سرکه طعم نسبتاً شیرینی دارد و برای دسر و سالاد استفاده می شود.
سرکه های تهیه شده از میوه جات مختلف مانند سیب، به، تمشک، انگور فرنگی سیاه و گوجه فرنگی بدون افزودنی و دارای مزه های اصلی و اولیه هستند.
سرکه مالت تهیه شده از جو و رنگ آن قهوه ای روشن است. در این روش نشاسته به مالتوز، سپس به آبجوی قوی و در آخر به سرکه تبدیل می شود.
به طور سنتی سرکه خرما در نواحی خاورمیانه تهیه و مصرف می گردد.
سرکه نارگیل به طور وسیع در جنوب شرق آسیا و به خصوص فیلیپین تولید و از تخمیر آب نارگیل به دست می آید. این نوع سرکه رنگ سفید ابری با مزه تند، اسیدی و کمی مخمری نیشکری دارد و در آشپزی هندی ها معمول است.
یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان سرکه کیوی کشور نیوزلند است اما چین از سال 1990 برای مصرف داخلی اقدام به تولید سرکه کیوی نموده است. شما می توانید میوه های کیوی را که در حال از بین رفتن هستند را به سرکه تبدیل کنید.
سرکه های معطر اغلب از تمشک، قره قاط و انواع انجیر به وجود آمده و برای معطر کردن این سرکه ها از پرتقال قرمز و هلو و در خاورمیانه، از گیاهانی مانند آویشن و مرزنجوش استفاده می شود
اگر سرکه شما حالت کف آلود پیدا کرده یا رنگ آن تغییر کرده است، دلیل نمی شود که سرکه خراب شده باشد. خوشبختانه سرکه ماهیت اسیدی دارد و می تواند مدت زمان طولانی سالم بماند. پس فقط کافی است که آن را داخل یک محیط خشک دور از نور و گرما قرار دهید و همیشه در بطری آن را سفت و محکم ببندید.
ممکن است در طول زمان ظاهر سرکه تغییر کند و تغییر کوچکی در رنگ آن به وجود بیاید اما این اتفاق کاملاً طبیعی است و در نهایت بر مزه سرکه تاثیری نخواهد داشت زیرا سطح اسیدیته بالایی دارد.
مادر سرکه ها ترکیبی از سلولز و باکتری حاصل از استیک اسید است که در سرکه های غیرپاستوریزه و سرکه سیب بیشتر از همه یافت می شود. مصرف آن بدون ضرر و آسیب است و مزه آن نیز تغییر نمی کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.