بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: رایزنی مقامات روسیه و اتحادیه اروپا درباره برجام، خارج شدن چند ایرانی از فهرست تحریمهای وزارت خزانه داری آمریکا، واکنش العامری به درخواست انحلال الحشدالشعبی، واکنش تخت روانچی به اتهامات آمریکا علیه ایران در حمله به عراق و سوریه و حمله عناصر داعش در حومه شهر حدیثه در استان انبار از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رایزنی مقامات روسیه و اتحادیه اروپا درباره برجام
«سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای روسیه با «انریکه مورو» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره برجام گفتوگو کرد.
به گزارش وزارت امورخارجه روسیه، ریابکوف، روز جمعه با مورو در مسکو دیدار و دو طرف درخصوص دورنمای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای حل و فصل وضعیت پیرامون برنامه هستهای ایران گفتوگو کردند.
وزارت امورخارجه روسیه اعلام کرد: ریابکوف و مورو درباره برخی مسائل دستور کار بینالمللی هم تبادل نظر کردند.
اتحادیه اروپا در واقع هماهنگ کننده مذاکرات در چارچوب ۱+۴ برای حل اختلافات پیرامون برنامه هستهای ایران است.
مذاکرات برجام پس از شش دور گفتوگوهای فشرده و مستمر در وین، به مراحل پایانی نزدیک شده است.
در آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام در وین ـ که هفته گذشته برگزار شد ـ هیاتها ضمن ابراز خرسندی از پیشرفتهای صورت گرفته برای احیای برجام، بار دیگر بر عزم و جدیت خود برای پیگیری روند گفتوگوها با هدف یافتن راهکارهایی برای چند موضوعی که هنوز حل و فصل نشده اند، تاکید کردند.
در پایان این نشست، هیاتها برای کسب دستورالعملهای سیاسی درباره مسائل باقیمانده راهی پایتختها شدند تا برای دور هفتم مذاکرات آماده شوند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه امروز اعلام کرد، بازگشت آمریکا به برجام باید به معنای احیای کامل تعهدات واشنگتن در قبال این توافق و قطعنامه شورای امنیت باشد.
لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با عبداللطیف رشید الزیانی، وزیر خارجه بحرین گفت: پیشرفت در مذاکرات برجام قابل توجه بوده، به طوری که بر سر موارد بسیاری توافق شده است؛ اما هنوز در همه موارد توافق به دست نیامده است.
لاوروف گفت غرب در تلاش است از اوضاع پیرامون برجام استفاده کند تا توافق را تغییر دهد و آن را به شکلی تغییر یافته به ایران تحمیل کند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز روز گذشته اعلام کرده بود که آمریکا هنوز هیچ گام عملی برای تغییر سیاست دوره پیشین خود در قبال ایران و احیای برجام انجام نداده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد: راز بقا و حفظ موجودیت برجام در این است که این توافق ها جایگزین منطقی دیگری ندارد و بدون آن تدابیر امنیتی آسیب پذیرتر میشوند.
خارج شدن چند ایرانی از فهرست تحریم های وزارت خزانه داری آمریکا
روز جمعه به وقت محلی، وزارت خزانه داری آمریکا، سه ایرانی را از فهرست تحریم ها خارج کرد.
بر اساس بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا، دانیل بهزاد فردوس، مهرزاد مانوئل فردوس و محمد رضا دزفولیان اشخاصی هستند که به بهانه ارتباط با گروه صنعتی ماموت و شرکت ماموت دیزل در فهرست تحریمها قرار گرفته بودند و اکنون از این فهرست خارج شدهاند.
رویترز نیز به نقل از سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا نوشت: حذف نام این افراد از فهرست تحریم ها، هیچ تغییری را در سیاست تحریم های دولت ایالات متحده در قبال ایران نشان نمی دهد.
این مقام وزارت خزانه داری آمریکا همچنین گفته است این اقدام ارتباطی با مذاکرات وین ندارد.
مذاکرات برجام پس از شش دور گفتوگوهای فشرده و مستمر در وین، به مراحل پایانی نزدیک شده است.
در آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام در وین که هفته گذشته برگزار شد، هیات ها ضمن ابراز خرسندی از پیشرفت های صورت گرفته برای احیای برجام، بار دیگر بر عزم و جدیت خود برای پیگیری روند گفتوگوها با هدف یافتن راه حلهایی برای چند موضوعی که هنوز حل و فصل نشده اند، تاکید کردند.
در پایان این نشست، هیاتها برای کسب دستورالعملهای سیاسی درباره مسائل باقیمانده راهی پایتختها شدند تا برای دور هفتم مذاکرات آماده شوند.
یک مقام آمریکایی در آستانه دور هفتم مذاکرات وین اعلام کرد، واشنگتن به بازگشت دو طرفه آمریکا و ایران به برجام متعهد است. "جالینا پورتر" معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری تلفنی به خبرنگاران گفته است همانگونه که آنتونی بلینکن وزیر خارجه گفته است، ما متعهد به بازگشت دو طرفه آمریکا و ایران به برجام هستیم.
این مقام آمریکایی افزود: رابرت مالی، نماینده ویژه ما در امور ایران در واشنگتن پس از بازگشت از دور ششم مذاکرات (وین) در حال رایزنی است.
واکنش العامری به درخواست انحلال الحشدالشعبی
«هادی العامری» رئیس ائتلاف عراقی «الفتح»، ظهر روز جمعه، در مراسمی به مناسبت سالروز انقلاب ۱۹۲۰ عراق در استان المثنی (جنوب) سخنرانی کرد.
بر اساس گزارش شبکه «العهد»، رئیس ائتلاف الفتح در این مراسم گفت: «تا زمانی که حضور بیگانگان در خاک عراق ادامه دارد، امنیت و عمرانی در کار نخواهد بود.»
هادی العامری ادامه داد: «مسئولیت ملی فعلی ما، بیرون کردن نیروهای خارجی از عراق است. حضور آمریکا قانونی نیست و مسئولیت تاریخی ما خارج کردن اشغالگران است و دولت باید آن را اجرا کند.»
العامری اضافه کرد: «درخواست منحل کردن الحشدالشعبی کاملا مردود است و الحشد عنوانی برای کرامت عراق است.»
بر اساس گزارش العهد، پس از سخنرانی رئیس ائتلاف الفتح، «آمر ابو الجون» نوه شیخ «شعلان ابو الجون» آغازگر انقلاب ۱۹۲۰ عراق علیه استعمار انگلیس نیز در مرام به سخنرانی پرداخت و گفت: «انقلاب ۱۹۲۰ رخدادی تاریخی در عراق و منطقه است و تنها انقلابی است که به موفقیت انجامید.»
ابو الجون ادامه داد: «به اشغالگران آمریکایی میگوییم چنانچه سعی کنید به الحشد الشعبی خدشهای وارد کنید، عشایر عراق پایههای شما هدف قرار خواهند داد.»
وی در بخش دیگری اضافه کرد: از مجلس نمایندگان میخواهیم که درباره کارشکنیهای آمریکا موضعی تعیینکننده در پیش گیرند.
این اظهارات پس اقدام اخیر آمریکا علیه مواضع و رزمندگان سازمان الحشدالشعبی در مرز سوریه و عراق بیان شده است.
واکنش تخت روانچی به اتهامات آمریکا علیه ایران در حمله به عراق و سوریه
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در پاسخ به نامه اخیر نماینده دائم آمریکا، اتهامات وارده به جمهوری اسلامی ایران را رد و با نقض منشور قلمداد کردن حمله اخیر آمریکا به سوریه و عراق، این حملات را شدیداً محکوم کرد.
مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، در این نامه که به رئیس شورای امنیت ارسال شده، اعلام کرده است: چندین بار در گذشته، از جمله در نامههای خود به رئیس شورای امنیت، به صراحت گفتهام که جمهوری اسلامی ایران در هیچ حمله مسلحانهای از سوی هیچ نهاد یا فردی علیه کارکنان یا تأسیسات آمریکا در عراق، دخالت مستقیم یا غیرمستقیم نداشته است.
وی اضافه کرد: بنابراین، هر گونه تلاش برای نسبت دادن تصریحی یا تلویحی چنین اتهامی به ایران، نادرست و فاقد حتی بدیهیترین اطلاعات قابل اطمینان برای اثبات بوده و کاملاً بی اساس است؛ به همین دلیل، ما با قاطعیت چنین ادعاهایی را رد کرده و از نظر حقوقی آنها را باطل و فاقد هر گونه اثری میدانیم.
روانچی تأکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران تفسیر دلخواه آمریکا از ماده ۵۱ منشور سازمان ملل برای توجیه حمله نظامی غیرقانونی خود در ششم تیر ۱۴۰۰ به سوریه و عراق را قاطعانه رد کرده و این اقدامات غیرقانونی را که نقض حاکمیت دو کشور منطقه است، شدیداً محکوم میکند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اضافه کرده است: این استدلال آمریکا که چنین حملاتی برای «بازداشتن» جمهوری اسلامی ایران و به اصطلاح «گروههای شبه نظامی مورد حمایت ایران» از انجام حملات بیشتر به کارکنان یا تأسیسات آمریکا در عراق انجام شده است، مبنای واقعی یا قانونی ندارد، چون صرفاً بر یک تفسیر دلبخواه از ماده ۵۱ منشور سازمان ملل بنا شده و برای همین، این حملات آمریکا نقض آشکار حقوق بین الملل، به ویژه ماده ۲ منشور سازمان ملل است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل تأکید کرد، تلاش اخیر آمریکا برای متهم کردن دیگران در منطقه برای سرپوش گذاشتن بر فعالیتهای غیرمسئولانه و بیثبات کننده یا منحرف کردن اذهان از اقدامات نظامی غیرقانونی و ماجراجویانه اش در منطقه، محکوم به شکست است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل پس از دستور حمله جو بایدن، رئیس جمهوری کشورش به نیروهای مقاومت در مرز سوریه و عراق در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل با تکرار ادعاهای خود علیه جمهوری اسلامی ایران مدعی شده بود پس از اثبات ناکافی بودن اقدامات غیرنظامی، تصمیم به این حمله گرفته است.
حمله عناصر داعش در حومه شهر حدیثه در استان انبار
برخی منابع عراقی از حمله عناصر گروه تروریستی داعش به حومه شهر حدیثه در غرب استان الانبار در این کشور خبر داده اند.
پایگاه خبری صابرین نیوز گزارش داد، چند روز بعد از حملات جنگندههای آمریکایی به مواضع حشد الشعبی در انبار، عناصر داعش با حمله به سد حدیثه در ده کیلومتری روستای السکران در غرب الانبار باعث شهادت ۴ تن و مجروح شدن سه تن دیگر شدند.
بر اساس این گزارش، نیروهای امنیتی عراق در شهر حدیثه، هشدارهای امنیتی صادر کردهاند.
برخی منابع خبری دیگر نیز گزارش داده اند که داعش از پنج محور حملات گستردهای را در دریاچه سد حدیثه انجام داده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.