به گزارش بورس تابناک، تحلیل پذیری بازار سرمایه در هر برههای از زمان میتواند به سهامداران جهت انتخاب درست سهم کمک قابل توجهی بکند. موارد زیادی هم در مباحث تحلیل تکنیکال و هم در مباحث تحلیل بنیادی وجود دارد که میتواند به مشخص شدن وضعیت فعلی و آینده سهم کمک کرده و چراغ راهی برای معامله گران باشد. به عبارت دیگر، نسبتهای مالی مقادیری عددی هستند که با هدف به دست آوردن اطلاعات معنادار از صورتهای مالی یک شرکت استخراج میشوند.
یکی از مواردی که میتواند در تحلیل هر سهم مورد استفاده قرار بگیرد، نسبت قیمت به فروش (P/S) است. این نسبت یکی از مهمترین مولفههایی است که در سنجش وضعیت بنیادی یک شرکت مورد استفاده تحلیلگران قرار میگیرد. این نسبت، کمک شایانی در سنجش روند شرکت در میزان تولید و فروش میکند. اساسا برای سهامداران، تعیین این که سهام، بالاتر و یا پائین تر از ارزش ذاتی خود قیمت گذاری شده و در نسبت بالا و یا در نسبت پائین در حال معامله هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
کارشناسان معتقدند رشد فروش ثابت و قوی وسیلای برای رشد شرکت است، بدین معنی که رشد شرکت باید از رشد فروش آغاز شود. در شرکت هایی که زیان و یا جریان نقدی منفی دارند و یا در شرکتهای رشد یافته سیکلی و با سود نزدیک به صفر، این نسبت میتواند کمک بیشتری برای داشتن برآورد صحیح نسبت به شرکت به سهامداران بکند.
P/S از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول، قیمت است. برای این منظور می توانید از قیمت پایانی یا قیمت آخرین معامله استفاده کنید. بخش دوم، فروش شرکت به ازای هر سهم خواهد بود. برای این کار لازم است میزان فروش کل شرکت (به ریال) بر تعداد سهم های شرکت تقسیم شود.
نسبت P/S یک شرکت کاملا مرتبط با میزان حاشیه سود شرکت است. هر چه حاشیه سود یک شرکت بزرگ تر باشد نسبت P/ S شرکت نیز افزایش پیدا می کند. به همین دلیل این نسبت صنعت به صنعت متغیر است. P/ S در صنایع خدماتی بسیار بیشتر از صنایع تولیدی است؛ زیرا حاشیه سود در صنایع خدماتی به دلیل کم بودن هزینههای سربار، بسیار بیشتر از صنایع تولیدی است.
یکی از اصلی ترین و مهم ترین مزایای استفاده از این نسبت، سخت بودن دستکاری میزان فروش نسبت به دستکاری سود حاصل شرکت در صورت های مالی است. چون میزان فروش صرفا از قراردادهای فروش شرکت به دست میآید و این در حالی است که محاسبه میزان سود در گرو دخیل کردن چند پارامتر و صورت مالی مختلف است.
به عبارت دیگر، به نظر میرسد با توجه به امکان دستکاری کمتر فروش نسبت به سود و همچنین پایداری بیشتر فروش نسبت به سود و جریان نقدی، محاسبه این نسبت میتواند دقت تحلیل و ارزیابی شرکت مورد نظر را افزایش دهد.
از دیگر سو، یک سرمایهگذار باید ارزش واقعی شرکت و قیمت سهام آن را بداند تا بتواند با قیمت فعلی آن سهم در تابلو معاملات مقایسه کند و در نهایت تصمیم ورود به سهم و یا خروج از سهم را با خیالی آسوده تر اتخاذ کند. سرمایه گذار باید اطلاعات بنیادی شرکت و صورت های مالی میان دوره ای که در سامانه کدال منتشر میشود را بررسی کند و ببیند اصلا سهم ارزش خرید دارد یا نه؛ اصلا عملکرد شرکت در سال گذشته چگونه بوده است و یا شرکت برای سال جاری و یا آینده چه برنامه ای دارد و بعد وارد سهم شود؛ یکی از ابزارهایی که می تواند این تحلیل را به سهامداران ارائه کند، نسبت P/S است. زیرا میزان فروش شرکت در آن لحاظ شده و افراد می توانند بر اساس آن تصمیم به معامله بگیرند.
منبع: فارس