تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون پایان سبز بورس در هفته سوم مردادماه، رشد ارزش سهام عدالت در آخرین روز هفته، قیمت جهانی طلا تثبیت شد، طلای سیاه تحت تأثیر افزایش تقاضا گران شد، دلار در بازار جهانی دنده عقب رفت و ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی چقدر شد؟ را در بر دارد.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفتهای که گذشت در ادامه روند صعودی خود با ۷۸ هزار واحد افزایش نسبت به هفته گذشته با ثبت رقم یکمیلیون و ۴۸۴ هزار واحدی به کار خود پایان داد. در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای گروه دارویی برکت (برکت)، سپید ماکیان (سپید)، صنایع ملی مس ایران (فملی)، شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) و گروه مدیریت ارزش سرمایه صندوق بازنشستگی کشوری (ومدیر) در گروه نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند. در هفتهای که گذشت استخراج کانههای فلزی، شیمیایی، فرآورده های نفتی، فنی و مهندسی، چند رشته ای صنعتی، فلزات اساسی، بیمه و بازنشستگی، پیمانکاری صنعتی، عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، سایر واسطهگریهای مالی، سایر حمل و نقل، استخراج زغال سنگ، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، واسطهگریهای مالی و پولی، دارویی، مخابرات، استخراج نفت، گاز جز اکتشافات، هتل و رستوران، لاستیک و پلاستیک، سیمان، آهک و گچ و رایانه جزو صنایع مثبت بازار بودند.
در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به ۱۴ میلیون و ۶۵۰ هزار و ۹۳۲ تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته ۳.۱ درصد معادل ۴۴۳ هزار و ۹۴۶ تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۸ میلیون و ۷۹۰ هزار و ۵۵۹ تومان رسیده است.
به نقل از سیانبیسی، قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، پنجشنبه، در حالی تثبیت شد که گزارش کند شدن تورم آمریکا در ماه جولای نگرانیها در مورد احتمال افزایش زودتر از موعد نرخ بهره را کاهش داد. قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپاتگلد، تا ساعت ۱۰:۱۴ به وقت تهران، با رشد جزئی ۰.۰۴ درصدی به ۱,۷۵۱.۹۴ دلار رسید. قیمت پیشخرید هر اونس طلای آمریکا تا این لحظه ۰.۰۴ درصد رشد کرد و به ۱,۷۵۳.۷۰ دلار رسید. رشد قیمتهای مصرفکننده آمریکا در ماه جولای کند شد، هرچند همچنان تورم آمریکا در بالاترین سطح ۱۳ ساله باقی ماند اما این نشان میدهد تورم ناشی از بستههای حمایتی دولت در حال از تب و تاب افتادن است و احتمالاً نیازی به افزایش زودهنگام نرخ بهره برای کنترل آن نیست.
قیمت نفت خام پس از اینکه دیروز به دنبال درخواست آمریکا از اوپک برای افزایش تولید سقوط کرد، در معاملات امروز، پنجشنبه، تحت تأثیر افزایش تقاضای آمریکا تقویت شد. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، تا ساعت ۱۰:۱۱ به وقت تهران ۰.۱۳ درصد رشد کرد و به ۷۱.۵۳ دلار رسید. این شاخص در انتهای معاملات دیشب سقوط خود را جبران کرده بود. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت نیمه سنگین تگزاس غرب آمریکا هم تا این لحظه ۰.۱۳ درصد رشد کرد و به ۶۹.۳۴ دلار بازگشت. دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهد که تقاضای نفت در بزرگترین مصرفکننده نفت جهان به طور متوسط در ۴ هفته گذشته به ۲۰.۶ میلیون بشکه در روز رسیده است که این کاملاً با سطح قبل از پاندمی (۲۰۱۹) مطابقت دارد. دولت بایدن دیروز رسماً از اوپک پلاس خواست برای پایین آوردن قیمت بنزین و حمایت از رشد اقتصادی در جهان تولید خود را بالا ببرند. با این حال هنوز ممکن است این افزایش کافی نباشد چراکه آمریکا و اروپا در حال برداشتن محدودیتهای ترافیکی خود هستند.
وزیر نفت با بیان اینکه در پارهای از روزهای این چهار سال اخیر سختترین روزهای دوران خدمتم را سپری کردم و درد و رنج سوختن مغز استخوانم را احساس کردم، افزود: با توکل به خدا این روزها گذشت، امروز خرسندم و خدای متعال راشکر میگویم که این بار سنگین از دوشام برداشته میشود. برای همکارانم که در آینده مسئولیت را بهعهده میگیرند هم از صمیم قلب آرزوی توفیق میکنم. زنگنه ادامه داد: حرفهای گفتنی فراوان دارم که نه اکنون و نه فردا قابل بیان نیست، البته آنها را خواهم نوشت، اما معلوم نیست چه زمانی منتشر شود، خدا میداند، شاید به کار جوانان ما بیاید.
زنگنه گفت: من نفت را به شما دوستان میسپارم و شما را به خدا میسپارم. خوشحالم که این بار سنگین را شرافتمندانه به زمین گذاشتم، اما هم به آینده امیدوارم و هم نگران؛ زیرا مشکلات را میدانم. امیدوارم دولت بر چالشها غلبه کند. همه شما هم بهخاطر سربلندی کشور همکاری کنید تا بتوانیم این دوران سخت را بگذرانیم و کشور را از مشکلات عبور دهیم.
در پی موفقیت ایران در خودکفایی در تأمین بنزین و تولید بنزین با کیفیت روز جهان، صادرات بنزین از سال 98 به یک منبع درآمد مطمئن برای کشور تبدیل شد، به طوری که تنها در 5 ماه نخست سال 99 به میزان یک میلیارد دلار بنزین فروختیم. روند صادرات بنزین در سال 99 و سه ماهه نخست 1400 ادامه پیدا کرد و علاوه بر صادرات زمینی به کشورهای همسایه، صادرات دریایی بنزین نیز سهم قابل توجهی از فروش این فرآورده نفتی را به خود اختصاص داد. بررسیهای تسنیم نشان می دهد در 3 ماهه نخست سال جاری 700 میلیون دلار درآمد ناشی از صادرات بنزین کشور بوده است اما خبرهای غیررسمی حاکی از این است که از تیرماه امسال، صادرات بنزین کشور متوقف شده و درآمد ارزی صادرات این فرآورده نفتی در ماه پایانی فعالیت دولت دوازدهم به صفر رسیده است. توقف صادرات بنزین در صورت ادامه دار شدن، ممکن است به از دست رفتن بازارهای صادراتی و حذف یک منبع درآمد مطمئن ارزی برای دولت سیزدهم منجر شود.
شاخص دلار در حفظ کانال ۹۳ واحدی ناکام ماند. به نقل از رویترز، بهبود وضعیت بازار کار و احتمال کاهش شتاب برنامه خرید اوراق قرضه بانک مرکزی آمریکا در روزهای اخیر به عنوان یک عامل حمایتی مهم برای دلار عمل کرده است. از سوی دیگر بازدهی اوراق قرضه وزارت خزانه داری نیز نسبت به ماه قبل افزایش محسوسی داشته که در نتیجه این اتفاق، تمایل معامله گران محتاط برای در اختیار داشتن دلار بیشتر از قبل شده است. با توجه به وضعیت شاخص های کلان اقتصادی آمریکا پیش بینی می شود دلار روزهای خوبی را در کوتاه مدت پیش رو داشته باشد اما در میان مدت کار دلار سختتر است. نگرانی از سویه جهش یافته دلتا و احتمال جهش های بعدی، فعالان بازار ارز را به شدت نگران کرده است.
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۲۲ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۸۴۷ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۸۵ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)
دلار به بالاترین قیمت ۹ ماه اخیر رسید. در پنجمین روز هفته، دلار ۴۸۰تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۲۶هزار و ۶۰۰تومان رسید. آخرین بار که اسکناس آمریکایی در سطح قیمتی بالاتری ایستاده بود، به اواخر آبان سال ۹۹ بازمی گشت.
بر اساس صحبتهای تحلیلگران سه عامل در افزایشی شدن نوسان بازار و صعود ۸/ ۱درصدی دلار در روز گذشته نقش داشتند. نخستین عامل، خلأ سیاستگذاری در دوران انتقال دولت است. در روزهای اخیر در ذهن معاملهگران ابهامهای زیادی درباره سیاستهای اقتصادی دولت آینده به وجود آمده است. بهنظر میرسد نااطمینانی نسبت به شرایط آتی موجب شده است که تا حدی تقاضای احتیاطی در بازار افزایش پیدا کند. عامل دوم اثرگذار و بنیادی در افزایش قیمت دلار، رشد شدید متغیرهای پولی و خصوصا پایه پولی است که از استقراض دولت از بانک مرکزی خبر میدهد. آمارهای کلان اقتصادی حاکی از افزایش سهم پول از نقدینگی، افزایش قابلتوجه پایه پولی و کاهش جذابیت اوراق است که حکایت از افزایش انتظارات تورمی دارند.
در این میان، در هفتههای اخیر امیدواری نسبت به لغو تحریمها کاهش پیدا کرده و این موضوع سمت و سوی انتظارات معاملهگران را تحت تاثیر قرار داده است. حتی بازار اخباری را دریافت کرده که آمریکا ممکن است تحریمهای بیشتری را علیه ایران اعمال کند. درواقع مجموع سه متغیر، خلأ سیاستگذاری در دوران انتقال دولت، رشد شدید متغیرهای پولی و کاهش امیدها نسبت به لغو تحریمها در روزهای اخیر دست به دست هم دادند تا قیمت دلار به سطح قیمتی برسد که پس از اعلام نتایج انتخابات آمریکا به ندرت نوسان در آن را تجربه کرده بود. به نظر میرسد بازارساز برای بازگرداندن جو ثبات به بازار نیاز دارد که برای فعالان اقتصادی، تاکتیکهای خود را به روشنی تصریح کند، درباره مذاکرات هستهای شفافسازی به عمل آورد و سعی کند با بالا بردن جذابیت اوراق، استقراض دولت از بانک مرکزی را پایان دهد. /دنیای اقتصاد
مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر ۱۹۴۰ میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل ۵.۷۲ درصد بیشتر شده است. در حال حاضر ۵۰ درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و ۱۸ درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین ۱۲ سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال ۲۰۰۹ معاملات اولیه آن شکل گرفت.