به گزارش «تابناک»، با ایجاد حالت کتوزی، توانایی بدن برای چربی سوزی و تأمین انرژی، بهطور فوقالعادهای افزایش مییابد. رژیم کتو باعث میشود چربیها در کبد به «کِتون» تبدیل شوند. این رژیم غذایی موجب کاهش قند خون و سطح انسولین میشود. این امر بههمراه افزایش کتونها فواید بیشماری برای سلامتی دارد.
با اینکه بیشتر مطالعات بر روی رژیم کتوژنیک استاندارد و رژیم کتو با پروتئین بالا صورت گرفته است، ولی رژیمهای کتوژنیک هدفمند و دورهای روشهای پیشرفتهتری هستند و عمدتا توسط ورزشکاران و بدنسازان مورد استفاده قرار میگیرند.
بیشتر اطلاعات موجود در این مطلب، حول رژیم کتوژنیک استاندارد میچرخد. بااینحال بسیاری از اصول رژیم کتوژنیک استاندارد با سایر رژیمهای کتوژنیک مشابه است.
بله! رژیمهای کتوژنیک راه مؤثری برای کاهش وزن و کاهش خطر بیماریهای مختلف هستند. در واقع تحقیقات نشان میدهند که رژیم کتوژنیک بسیار بهتر از رژیمهای توصیهشدهی کمچربی هستند.
رژیم کتوژنیک با قابلیت سیرکنندگیاش موجب میشود بدون نیاز به کالریشماری یا وسواس درمورد غذای مصرفی، وزن کم کنید. یک مطالعه نشان میدهد که این رژیم نسبت به رژیم غذایی کمچربی با محدودیت کالری، در کاهش وزن ۲٫۲ برابر موفقتر عمل میکند. علاوه بر این رژیم کتوژنیک موجب کاهش تریگلیسرید و افزایش کلسترول خوب خون (HDL) نیز میشود.
یک مطالعهی دیگر نشان میدهد کسانی که رژیم کتوژنیک را دنبال میکنند، ۳ برابر کسانی که رژیم توصیهشدهی انجمن دیابت بریتانیا را دنبال میکنند، وزن کم میکنند.
برتری رژیم کتوژنیک بر رژیم کمچربی، چندین دلیل دارد. یکی از این دلایل، افزایش پروتئین مصرفی است که این امر بهنوبهی خود فواید زیادی برای سلامتی دارد. علاوه بر این، افزایش کتونها، کاهش قند خون و بهبود حساسیت به انسولین نیز در تأثیرگذاری این رژیم نقشی کلیدی دارند.
رژیم کتوژنیک میتواند ابزار مؤثری برای درمان بیماریهای عصبی مانند صرع باشد. مطالعات زیادی فواید رژیم کتوژنیک را برای گسترهی وسیعی از بیماریها به اثبات رساندهاند. این بیماریها عبارتند از:
البته برای اثبات قطعی برخی از موارد بالا به مطالعات بیشتری نیاز است.
بهطورکلی باید مصرف غذاهای سرشار از کربوهیدرات، محدود شود. موارد زیر خوراکیهایی هستند که باید مصرفشان را محدود یا قطع کنید:
سعی کنید در درازمدت انواع گوشتها و سبزیجات موجود در برنامهی غذاییتان را عوض کنید. زیرا مواد غذایی مختلف، خواص و فواید متفاوتی برای سلامتی دارند.
اگر در بین وعدههای غذاییتان احساس گرسنگی کردید، در زیر نمونههای خوبی از میان وعده های مناسب برای کاهش وزن متناسب با رژیم کتوژنیک آمده است:
حفظ رژیم کتوژنیک در رستورانها کار خیلی سختی نیست. در منوی بسیاری از رستورانها گوشت یا ماهی وجود دارد. این غذاها را سفارش بدهید و هرگونه غذایی را که محتوی مقدار زیادی کربوهیدرات است، با سبزیجات اضافه جایگزین کنید.
غذاهای حاوی تخممرغ نیز گزینههای مناسبی بهعنوان وعدهی غذایی هستند. بهعنوان مثال املت یا تخممرغ بههمراه گوشت، گزینههای مناسبی هستند.
گزینهی دیگری که برای انتخاب دارید، همبرگر بدون نان یا کباب بدون برنج است. همچنین بهتر است بهجای برنج، نان و سیبزمینی سرخشده، از سبزیجات استفاده کنید. مقدار بیشتری آووکادو، پنیر، گوشت و تخممرغ مصرف کنید.
معمولا رژیم کتوژنیک برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمیکند، ولی ممکن است در برخی مواقع تا زمانی که بدن به آن عادت کند، عوارضی ایجاد کند. یکی از این عوارض آنفولانزای کِتو (آنفولانزای کربوهیدرات کم) نامیده میشود و پس از چند روز از شروع رژیم بروز میکند.
آنفولانزای کتو موجب کاهش انرژی، تضعیف عملکرد ذهنی، افزایش گرسنگی، مشکلات خواب، حالت تهوع، اختلالات گوارشی و کاهش عملکرد ورزشی افراد میشود.
برای کاهش این عوارض بهتر است چند هفته رژیم کمکربوهیدرات را دنبال کنید تا بدنتان یاد بگیرد چگونه چربی بیشتری بسوزاند و سپس کربوهیدرات را از رژیم غذاییتان حذف کنید.
رژیم کتوژنیک ممکن است تعادل آب و مواد معدنی را در بدنتان برهم بزند. بنابراین به وعدههای غذاییتان کمی نمک اضافه کنید یا از مکمل های غذایی استفاده کنید. مصرف روزانه ۳ تا ۴ گرم سدیم، یک گرم پتاسیم و ۳۰۰ میلیگرم منیزیم میتواند عوارض احتمالی ناشی از رژیم کتوژنیک را به حداقل برساند.
حداقل در شروع رژیم کتوژنیک باید تا جایی غذا بخورید که سیر شوید و مصرف کالریتان را محدود نکنید. معمولا این رژیم به خودیخود موجب کاهش وزن میشود و نیازی به ایجاد محدودیت در کالری دریافتی نیست.
دیابت موجب تغییراتی در سوخت و ساز، افزایش قند خون و اختلالاتی در عملکرد انسولین میشود. رژیم کتوژنیک در کاهش چربی اضافی مؤثر است. وجود چربی اضافه در بدن، با ابتلا به دیابت نوع ۲، پیشدیابت و سندروم متابولیک ارتباط نزدیکی دارد.
نتایج مطالعهای حاکی از آن است که این رژیم میتواند مقاومت به انسولین را تا ۷۵٪ بهبود ببخشد. در مطالعهی دیگری که بر روی مبتلایان به دیابت صورت گرفت، مشاهده شد ۷ نفر از ۲۱ نفری که رژیم کتوژنیک را دنبال میکنند، میتوانند مصرف تمام داروهایشان را متوقف کنند.
در مطالعهی دیگری کسانی که این رژیم را دنبال کردند، توانستند ۱۱٫۱ کیلوگرم وزن کم کنند. درحالیکه کسانی که رژیم غذایی با کربوهیدرات بالاتر داشتند، توانستند تنها ۶٫۹ کیلوگرم وزن کم کنند. اهمیت این موضوع بهخاطر تأثیری است که اضافه وزن بر دیابت نوع ۲ دارد.
همچنین ۹۵٫۲% از مبتلایان به دیابت که رژیم کتوژنیک را دنبال کردند، توانستند مصرف داروهای دیابتشان را قطع کنند یا کاهش بدهند. این عدد برای کسانی که رژیمهای با کربوهیدرات بیشتر را دنبال میکردند، ۶۲٪ بود.
معمولا مکملی برای رژیم کتوژنیک ضروری نیست، ولی مصرف مکملهای زیر میتواند سودمند باشد:
بله. بهتر است اوایل رژیم کربوهیدرات را حذف کنید. پس از ۲ تا ۳ ماه میتوانید در موقعیتهای خاص کربوهیدرات مصرف کنید، ولی دوباره باید به رژیمتان برگردید.
خطر کاهش عضلات در تمام رژیمهای غذایی وجود دارد. بااینحال افزایش مصرف پروتئینها و سطح کتون بالا میتواند احتمال کاهش عضلات را به حداقل برساند. (مخصوصا اگر با وزنهها کار میکنید.)
بله. اما ممکن است این رژیم برای عضله سازی بهخوبی رژیمهای با کربوهیدرات متوسط نباشد.
خیر. بااینحال ممکن است مصرف کالری بیشتر در برخی روزها سودمند باشد.
مصرف پروتئین باید در حد متوسط باشد. مصرف زیاد پروتئین ممکن است موجب جهش سطح انسولین و کاهش کتونها شود. حداکثر میتوانید ۳۵٪ از کل کالری مصرفی روزانهتان را از پروتئینها دریافت کنید.
اگر دائما احساس خستگی و ضعف دارید، شاید بهطور کامل وارد حالت کتوزی نشدهاید یا بدنتان نمیتواند بهخوبی از چربیها و کتونها استفاده کند. برای مقابله با این وضعیت مقدار کربوهیدرات مصرفیتان را کاهش بدهید و نکات بالا را دوباره بررسی کنید. مصرف مکملهایی مانند روغن MCT و کتونها نیز میتواند به خارج شدن از این وضعیت کمک کند.
نگران نباشید. دلیل این امر بهخاطر دفع محصولات جانبی حاصل از کتوز است.
این امر جزو عوارض جانبی رایج رژیم کتوژنیک است. برای مقابله با این وضعیت آبهای طعمدار و آدامس بدون شکر استفاده کنید.
برخی کتوز را با کتواسیدوز اشتباه میگیرند. کتوز طبیعی است، ولی کتواسیدوز در اثر دیابت رخ میدهد. کتواسیدوز خطرناک است. اما کتوز در رژیم کتوژنیک کاملا طبیعی است و ضرری برای سلامتی ندارد.
اختلال هضم و اسهال جزو عوارض جانبی رایج رژیم کتوژنیک هستند که بهطور طبیعی پس از ۳ تا ۴ هفته از بین میروند. اگر این وضعیت ادامه پیدا کرد، از خوراکیهای حاوی فیبر بالا بیشتر استفاده کنید. مکملهای منیزیم نیز میتواند به درمان یبوست کمک کند.
رژیم کتو برای افرادی که اضافه وزن دارند، مبتلایان به دیابت و کسانی که میخواهند سلامت متابولیکشان را بهبود بدهند، فوقالعاده است. اما ممکن است این رژیم برای ورزشکاران حرفهای و کسانی که میخواهند حجم عضلات و وزنشان را بالا ببرند، مناسب نباشد.
مانند تمام رژیمها و انواع روش های لاغری، این رژیم تنها زمانی میتواند ثمربخش باشد که در اجرای آن ثباتقدم داشته باشید و برای مدتی طولانی آن را دنبال کنید.
منبع: سایت چطور
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.