تعطیلات آخر هفته یک، ۲ یا ۳ روز؟

نشریه فوربس در گزارشی در آستانه فصل پاییز و آغاز طرح تعطیلات سه روزه در اسکاتلند به کشورهایی پرداخته است که تعطیلات هفتگی خود را از دو به سه روز افزایش داده اند و در عمل چهار روز کاری را در هفته تجربه می کنند.
کد خبر: ۱۰۷۶۵۰۸
|
۲۵ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۵ 16 September 2021
|
9939 بازدید
|
۵

به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه خراسان، اسکاتلند ۵.۵ میلیون نفری قرار است با آغاز پاییز همچون کشور‌های ژاپن، ایسلند و نیوزیلند به صورت آزمایشی روز‌های کاری هفته را از پنج روز به چهار روز کاهش دهد. اگر چه این تصمیم بر اساس وعده انتخاباتی حزب حاکم انجام می‌شود، اما برآورد و نظرسنجی جدید در اسکاتلند که نشریه فوربس آن را منتشر کرده است، نشان می‌دهد ۸۰ درصد از افرادی که در نظرسنجی شرکت کردند با این طرح بسیار موافق هستند. پاسخ دهندگان گفتند که این برنامه سلامت و شادی آن‌ها را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. آن‌ها همچنین به نتایج مثبت در سایر کشور‌ها از جمله ایسلند، نیوزیلند و ژاپن هم اشاره کرده اند.

۲۰ ساعت کاهش ساعات کاری

تعطیلات آخر هفته یک، ۲ یا ۳ روز / افزایش تعطیلات در ایران مفید است؟ در این تجربه اسکاتلند، ساعت کارگران ۲۰ درصد کاهش می‌یابد، اما هیچ گونه کاهشی در حقوق کارکنان به وجود نمی‌آید.

اسپانیا هم موافقت کرد

تجربه چهار روز کاری در هفته هم اکنون در برخی از شرکت‌ها و کشور‌ها در جهان در حال اجراست. اسپانیا هم اعلام کرده است که هفته کاری چهار روزه را بدون کاهش حقوق کارمندان و کارگران اجرایی خواهد کرد.

ژاپن پیشرو در تعطیلات ۳ روزه

دولت ژاپن با اجرای این طرح در سال ۲۰۱۸ پیشرو در اجرای ایده کاهش روز‌های کاری هفته به چهار روز است. البته همه می‌دانیم که میزان بهره وری کار در این کشور به هیچ عنوان با دیگر کشور‌ها به ویژه با کشور ما قابل مقایسه نیست. در واقع اتخاذ این تصمیم از ساعات کار زیاد و طاقت فرسا در این کشور ناشی شد که در موارد متعدد حتی منجر به مرگ کارگران و کارمندان می‌شد. البته فوربس درباره این مرگ و میر‌ها در ژاپن می‌نویسد: «این امر در ژاپن عادی است و آن‌ها برایش یک اصطلاحی دارند که می‌گویند: karoshi»

۴۰ درصد افزایش بهره وری

اولین نتایج اجرای این طرح در ژاپن با بررسی مایکروسافت صورت گرفت که وقتی در سال ۲۰۱۹ به ۲ هزارو ۳۰۰ کارمند خود در ژاپن امکان استفاده از سه روز تعطیلی را اعطا کرد، دریافت که کارکنانش هم شادتر هستند و هم ۴۰ درصد بهره وری کاری بیشتر شده ضمن این که مرخصی‌های روزانه نیز به میزان ۲۵ درصد کاهش یافته است.

ایسلند هم راضی بود

بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، ایسلند نیز چنین طرح و مطالعه‌ای را انجام داد که نتایج آن منجر به تغییرات قابل توجه در این کشور شد. هم اکنون نزدیک به ۹۰ درصد از جمعیت شاغل ایسلندی ساعات کاری خود را کاهش داده اند. آن‌ها در نتایج به دست آمده دریافتند که «استرس و فرسودگی شغلی کاهش یافته و توازن زندگی و کار بهبود یافته است». در آمریکا نیز این موضوع توسط یک نماینده در کنگره در حال پیگیری است. به تازگی مارک تاکانو نماینده کنگره، قانونی را پیگیری می‌کند که یک هفته استاندارد کاری از ۴۰ ساعت به ۳۲ ساعت کاهش می‌یابد. او گفته است: یک هفته کار کوتاه‌تر هم برای کارفرمایان و هم برای کارکنان مفید خواهد بود، زیرا بهره وری افزایش می‌یابد و تعادل بهتر بین کار، سلامتی، زندگی، خانواده و فرزندان بیشتر ایجاد می‌شود.

تفاوت ما با آن‌ها

در کشور ما، اما شرایط و صحبت از افزایش تعطیلات آخر هفته کاملا متفاوت از کشور‌هایی است که از آن‌ها سخن به میان آمد. اولین وجه تفاوت در میزان بهره وری کار و نیروی کار است که برای نمونه طبق برخی آمار بر اساس مقدار ساعت کار، کارمندان و کارکنان ادارات و شرکت‌ها در کشورمان با حدود ۴۴ ساعت کار در هفته فقط ۱۱ ساعت کار مفید انجام می‌دهند که چنین رقمی در فرانسه حدود ۲۵ ساعت است؛ بنابراین طبیعی است که طرح افزایش تعطیلات هفتگی یا آخر هفته همواره با مخالفت‌هایی همراه باشد و اجرای آن نباید بر کاهش همین میزان بهره وری بیفزاید. در عین حال، وزیر سابق گردشگری در شمار موافقان دو روزه شدن تعطیلات آخر هفته بود، اما تلاش‌های وی در دوره مسئولیتش نتیجه‌ای در بر نداشت. همچنین فعالان اتاق بازرگانی ایران همواره از دنبال کنندگان این ایده بوده اند. کیوان کاشفی عضو هیئت رئیسه اتاق ایران در این خصوص می‌گوید: یکی از آثار مهم این مدل کار و فراغت در هفته افزایش نشاط اجتماعی و تقویت بازدهی کاری و بهره‌وری است و در کنار این موضوع، نگاه فعالان بخش خصوصی و صاحبان کسب و کار است که معتقدند اولین حوزه اقتصادی که از دو روزه شدن آخر هفته، اثر مثبت می‌گیرد، حوزه گردشگری است که تحت تاثیر افزایش تقاضای سفر‌های داخلی، کسب و کار‌های این حوزه رونق خواهد گرفت و در نتیجه سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی دو رقمی می‌شود.

رویکرد وزیر جدید بر گردشگری داخلی

اکنون ضرغامی وزیر جدید گردشگری، کلیت برنامه خود را در موسم رای گیری در مجلس با تاکید بر توسعه گردشگری داخلی و خانواده محور تبیین کرده است که بی شک یکی از ابزار این هدف که در توسعه اقتصاد داخلی و ایجاد نشاط و شادی موثر است، توجه به موضوع بازنگری در تعطیلات هفتگی است.

آیا تعطیلات در ایران زیاد است؟

یکی دیگر از دلایلی که برخی مخالفان ایده کاهش روز‌های کاری مطرح می‌کنند، موضوع زیاد بودن تعطیلات در کشور است که روزنامه تخصصی دنیای اقتصاد این موضوع را بررسی کرده و در گزارشی نوشته است: «بر خلاف تصور، آمار‌ها نشان می‌دهد تعداد تعطیلات آخر هفته و مناسبتی در بیشترکشور‌های جهان بین ۱۱۰ تا ۱۲۹ روز است، اما در ایران با احتساب ۲۶ روز تعطیلی رسمی و ۵۲ روز تعطیلی جمعه تعداد آن تنها به ۷۸ روز می‌رسد و حتی اگر پنج شنبه‌های نیمه تعطیل نیز به آن اضافه شود تعطیلات ایران ۱۰۴ روز می‌شود؛ بنابراین با دو روزه شدن تعطیلی آخر هفته در ایران کل تعطیلات به ۱۲۵ روز خواهد رسید که باز هم از تعطیلات عمده کشور‌ها کمتر است.»

به هر صورت به نظر می‌رسد بحث افزایش تعطیلات پایان هفته با نگاه به تاثیرات مثبت اقتصادی و اجتماعی به عنوان موضوعی جدی در کشور‌های توسعه یافته مطرح است و بدیهی است اجرای آن‌در ایران باید منوط به افزایش بهره وری باشد لذا قضاوت نهایی درباره اجرای آن در کشورمان نیازمند بررسی‌های جدی و جامع کارشناسی است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
مساله بهره وری نیروی کار در ایران یک مغالطه است چون این عدد ممکن است در ادارات دولتی یا مکانهایی که پرسنل اضافی دارند صدق کند اما در خطوط تولید کارخانجات صدق نمیکند چون اگر کار وجود داشته باشد کارگر تولیدی فرصت استراحت نمی یابد چون خط تولید مانند زنجیر است که اگر یک دانه آن
گسسته شود کل فرآیند گسسته می شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
ببینید مشکل و مانع افزایش تعطیلات در کشور نه مجلس است و نه دولت متاسفانه بخش خصوصی نگاه استثماری به نیروی کار دارد و تا طرحی برای منطقی کردن تعطیلات مثل کشورهای دیگر مطرح میشود صدای وامصیبتای بخش خصوصی بلند میشود که متاسفانه این مخالفت کارشناسی نیست بلکه بخاطر تضاد منافع مطرح میشود لذا در هیچ کجای دنیا یک طرح بخاطر تضاد منافع بایکوت نمیشود.
شهرفرنگ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
کشورهای که 3 روز در هفته تعطیل هستند اهداف دیگری را هم دنبال می کنند ، درست هست بحث بهره وری وجود دارد ، اما یک بحث دیگر نقش قانونمدنی ، رعایت قانون و فرهنگ و رعایت فرهنگ و نقش کــیـــفـــیــت آموزش و کــــیــــفـــیـــت پرورش در آن است. با 3 روز تعطیطی در هفته آنها خانواده ها را بیشتر در کنار هم و در کنار همسایه ها و دوستان و آشنایان قرار میدهند و با پیش زمینه های قبلی آموزشی و پرورشی موجب ارتقای فرهنگ ها و قانونمندی می شوند ، آنها با این کار توقع را از نیروهای کار خود در 4 روز کاری افزایش می دهند و استراحتی که به نیروی کار خود می دهند هم بعد معنوی دارد ( افزایش روابط اجتماعی و خانوادگی ، رفع خستگی ها و تنش های روحی ) و هم بعد مادی دارد ( رفع خستگی های جسمی )
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
همین جوریش کارمندهای ما کار نمی کنند چه برسه به تعطیلی اخر هفته ها واویلا
ناشناس
|
Switzerland
|
۱۱:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۵
تعطیلی های آخر هفته باید با دنیا یکی بشه و این در اقتصاد ایران نیز اثر بسار مثبت خواهد گذاشت موقعی که اولین روز شروع کاری هفته است تازه اکثر کشورهای دنیا تعطیل میشوند تقریبا دو روز ما با روز کاری دنیا یکی شده و اگر هم آن دو روز در ایران به نوعی تعطیل نباشه
اینکه ما از دنیا استثنا باشیم اشتباه است و در نهایت مجبوریم برای رفع مشکلات خودمان را باسایر جهان یکی کنیم. تعطیلات آخر هفته از ظهر روز جمعه شروع بشه و شنبه یکشنبه تعطیل بشه . چون عملا در این دو روز هر کاری در ایران انجام میشه با دنیا همخونی نداره
در ارتباط با مشاغل هم باید 48 ساعت هر نفر بتونه در هفته تعطیل بشه چه کارگر چه آزاد و چه کارمند
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟