به گزارش «تابناک» به نقل از مهر از الجزیره، همزمان با افزایش فعالیتهای پکن در دریای جنوبی چین طی سالهای اخیر، دولت مالزی مدعی است که کشتیهای چینی از جمله کشتیهای آب نگاری دریایی به منطقه انحصاری اقتصادی بورنئو وارد شدهاند.
در همین ارتباط، دولت مالزی اعلام کرد که سفیر چین را برای اعلام مراتب اعتراض خود نسبت به «حضور و فعالیتهای» کشتیهای چینی در منطقه انحصاری اقتصادی کوآلالامپور واقع در دریای جنوبی چین و سواحل جزیره بورنئو احضار کرده است.
وزارت خارجه مالزی در بیانیهای که شامگاه دوشنبه منتشر شد، اعلام کرد که شناورهای چینی از جمله یک قایق آب نگاری دریایی با سرپیچی آشکار از مفاد کنوانسیون ۱۹۸۲ حقوق دریاها، به اجرای عملیات در کنار سواحل ایالات «سباح» و «ساراواک» مالزی دست زدهاند.
در بیانیه دولت مالزی به تعداد کشتیهای چینی و همچنین زمان وقوع این عملیاتها اشارهای نشده است.
این بیانیه در ادامه میافزاید: «اقدامها و موضع استوار مالزی بر پایه حقوق بینالملل، و در دفاع از حاکمیت و حق حاکمیتی ما بر آبهایمان است. مالزی همچنین به تعدیهای پیشین سایر کشتیهای خارجی به آبهایمان اعتراض کرده بود».
گفتنی است، کشورهای مالزی، فیلیپین، ویتنام و برونئی بر بخشهایی از دریایی جنوبی چین ادعای ارضی دارند، در حالی که دولت چین بر تقریباً سرتاسر این منطقه ادعای ارضی دارد.
در سالهای گذشته، پکن فعالیتهای خود در آبهای مورد مناقشه دریای جنوبی چین را با ساخت جزایر مصنوعی، برپایی پایگاههای نظامی بر روی صخرههای سنگی و جزایر کوچک و همچنین اعزام ناوگانهای بزرگ ماهیگیری افزایش داده است. بنا به گزارش یک مرکز اطلاعاتی موسوم به «ابتکار شفافیت فعالیتهای دریایی در آسیا»، چین دارای ۲۷ پایگاه نظامی در آبهای مورد مناقشه دریای جنوبی چین است.
سال گذشته نیز چین و مالزی بر سر اعزام یک کشتی آب نگاری به آبهای مجاور ایالت ساراواک که محل استخراج نفت و گاز شرکت پتروناس- شرکت ملی نفت مالزی- است، ماهها درگیر اختلافات شدید بودند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.