کیوسک بین الملل تابناک: خروج تعدادی از شرکتهای ایرانی از فهرست تحریمهای آمریکا، واکنش چین به حادثه برای زیردریایی اتمی آمریکا در دریای چین جنوبی، هشدار مسکو به لندن درباره به راه افتادن یک جنگ سایبری، فشار آمریکا روی اسرائیل برای کاهش رابطه با چین و آغاز روند خروج نیروهای آمریکایی از عراق، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
خروج تعدادی از شرکت های ایرانی از فهرست تحریم های آمریکا
وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه به وقت محلی، تعدادی از شرکت های ایرانی از جمله گروه صنعتی ماموت را از فهرست تحریم ها (SND) خارج کرد.
به گزارش وزارت خزانه داری آمریکا، طبق بیانیه به روزرسانی شده فهرست تحریم های دفتر کنترل دارایی های خارجی این وزارتخانه، گروه صنعتی ماموت و شرکت ماموت دیزل از فهرست تحریم های ثانویه آمریکا خارج شدند.
براساس گزارش وزارت خزانه داری آمریکا، گروه صنعتی ماموت (P.J.S)، گروه صنعتی ماموت تهران، صنایع ماموت، گروه صنعتی ماموت، ماموت دیزل و شرکت ماموت دیزل از فهرست تحریم های (SDN) وزارت خزانهداری آمریکا خارج شدهاند.
خبرگزاری آسوشتیدپرس پیش از این گزارش داده بود که دولت جو بایدن در حال بررسی لغو بخش عمدهای از تحریمهای ناسازگار با برجام است که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ علیه ایران اعمال شده است.
دولت ترامپ بعد از خروج از برجام در سال ۲۰۱۸ نه تنها تحریمهای هستهای را دوباره برقرار، بلکه رشتهای از تحریمهای غیر هستهای را نیز علیه ایران وضع کرد و گروه صنعتی ماموت و شرکت ماموت دیزل را به بهانه ارتباط این مجموعه با گروه صنعتی شهید همت تحریم کرده بود.
گروه ماموت طی سالهای گذشته، همکاری نزدیکی با خودروساز آلمانی یعنی فولکس واگن داشته است. دیگر زیرمجموعه این شرکت، یعنی ماموت دیزل نیز با یکی از زیرمجموعههای فولکس واگن یعنی اسکانیا مستقیم همکاری میکرد.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ۲۱ خرداد ماه تاکید کرد، بایدن باید با رفع موثر و قابل راستیآزمایی تحریمها، از شکست حداکثری ترامپ دست بکشد.
خطیب زاده در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: خارج کردن گزینشی اسامی از فهرست تحریمشدگان، نه به گفتگوهای برجام مربوط است و نه به عنوان پیامی از حسن نیت دیده میشود؛ به ویژه وقتی با تجدید تروریسم اقتصادی همراه است.
وی تصریح کرد: بایدن باید به جای پا گذاشتن جای پای ترامپ، با رفع موثر و قابل راستیآزمایی تحریمها، از «شکست حداکثری» او دست بکشد.
واکنش چین به حادثه برای زیردریایی اتمی آمریکا در دریای چین جنوبی
سخنگوی وزارت خارجه چین امروز (جمعه) گفت، دولت آمریکا باید جزئیات مربوط به حادثه پیش آمده برای زیردریایی اتمی خود را که در دریای چین جنوبی اتفاق افتاد، منتشر کند.
به گزارش خبرگزاری تاس، ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین در حالی این مساله را مطرح کرد که نیروی دریایی آمریکا اخیرا اعلام کرده، یک فروند زیردریایی اتمی این کشور هدف یک شیء ناشناس قرار گرفته است.
این دیپلمات چینی اعلام کرد: دولت پکن به شدت نگران مسائل پیش آمده بابت این رویداد است. آمریکا و دیگر کشورهای دخیل باید اطلاعات مربوط به این مساله را برای جامعه بینالمللی منتشر کنند که شامل محل دقیق رویداد، هدف از این ماموریت، جزئیات پیرامون شیء اصابتی و این مساله است که آیا مواد رادیواکتیو از زیردریایی اتمی نشت کرده یا خیر و اینکه آیا خسارتی بر محیط زیست وارد شده است یا نه؟
وی افزود: آمریکا در انتشار جزئیات و اطلاعات درباره این رویداد تاخیر میکند و میکوشد تا آن را لاپوشانی کند. آنها غیرمسئولانه و بدون شفافیت رفتار میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین به این نکته اشاره کرد که این رویداد از آن جهت مهم است که در میانه امضای شراکت امنیتی آکوس بین انگلیس، آمریکا و استرالیا برای تامین فناوری ساخت زیردریایی اتمی از واشنگتن به کانبرا رخ داده است.
روز پنجشنبه، یگان پاسیفیک نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که زیردریایی اتمی کانتیکت با شئی ناشناس حین حرکت در منطقه هند-پاسیفیک برخورد کرده؛ اما تلفات جانی یا تهدید جدی برای سرنشینان آن ایجاد نشده و راکتور اتمی زیردریایی نیز سالم است.
به گزارش فاکس نیوز، این حادثه در دریای چین جنوبی رخ داده است. بر اساس این گزارش، کانتیکت با زیردریایی دیگری برخورد نکرده است. به گفته موسسه نیروی دریایی ایالات متحده، یازده خدمه متحمل جراحات متوسط یا خفیف شدهاند.
در همین حال، یک منبع آگاه به روزنامه میلیتاری تایمز گفت که توپوگرافی منطقه در آن زمان نشان نمیداد که جلوی زیردریایی تودهای زمینی وجود دارد و افزود: هیچ نشانهای وجود ندارد که این حادثه خصمانه بوده باشد.
هشدار مسکو به لندن درباره به راه افتادن یک جنگ سایبری
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اظهارات وزیر دفاع انگلیس گفت: مسکو به لندن درباره تحریک جنگ سایبری هشدار میدهد.
به گزارش خبرگزاری تاس، بن والاس، وزیر دفاع انگلیس گفته بود که لندن علیه کشورهای متخاصم از جمله روسیه که تلاش میکنند تا به انگلیس لطمه وارد کنند، حملات سایبری انجام میدهد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اظهارات وزیر دفاع انگلیس گفت: ما به رقبای خود تاکید داریم که دیوانگی نکنند و دست به تحریک برای یک رقابت جدید سایبری نزنند.
این دیپلمات روسی همچنین افزود: چندین سال است که ایده ضرورت افزایش ابزارهای تهاجمی در فضای اطلاعات و مجازی در میان کشورهای عضو ناتو به بهانه مقابله با تهدیدهایی که ادعا میرود از کشور ما ناشی میشود، مطرح شده است.
وی همچنین به این مساله نیز اشاره کرد که روسیه بارها مخالفت خود را با نظامی کردن فضای اطلاع رسانی اعلام کرده و مدافع استفاده از فناوریهای ارتباطات و اطلاعات در زمینههای صلح آمیز است.
زاخارووا همچنین افزود: این اولویت ماست. ما بارها به ویژه به شرکای انگلیس خود گفتهایم و پیشنهاد دادهایم که رایزنیهای کارشناسانه دو جانبه برگزار کنند. اما لندن چنین بیانیههای بدون توازن، تهاجمی و خصمانه را به همراه انتقادهای بیپایه و اساس درباره روسیه ترجیح میدهد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه ادامه داد: مسکو پیشنهاد میکند لندن به جای استفاده از لفاظیهای تهاجمی، در مورد همه مسائل بینالمللی و امنیت اطلاعات همکاری کند.
فشار آمریکا روی اسرائیل برای کاهش رابطه با چین
منابع خبری روز جمعه گزارش دادهاند، دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن»، رژیم صهیونیستی را برای کاستن از روابطشان با چین تحت فشار قرار دادهاند.
مقامهای دولت بایدن در گفتوگو با «ایال حولاتا»، مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی درباره سرمایهگذاریهای چین در بخشهای زیرساختی و فناوری در فلسطین اشغالی هشدار دادهاند.
طبق گزارش روزنامه جروزالمپست، مقامهای آمریکایی از اسرائیل خواستهاند نظام قویتری برای رصد سرمایهگذاریهای خارجی در فلسطین اشغالی داشته باشند.
در شرایطی که چین پروژههای متعددی برای سرمایهگذاری در بخش زیرساخت و فناوری فلسطین اشغالی دارد، مقامهای ارشد وزارت جنگ رژیم صهیونیستی هم پیشنهاد دادهاند «نفتالی بنت»، نخستوزیر این رژیم کمیتهای جدید با مأموریت نظارت بر سرمایهگذاریهای خارجی تشکیل دهد.
کمیته جدید که پیشنهاد شده نخستوزیر رژیم صهیونیستی هدایت آن را بر عهده بگیرد، جایگزین کمیته فعلی خواهد شد که تحت نظر وزارت دارایی این رژیم فعالیت میکند.
روزنامه جروزالمپست نوشته، دفتر نفتالی بنت هنوز تصمیمی در این خصوص نگرفته است؛ از جمله پیشنهادهای مطرح این است که کمیته موجود شامل مقامهای ارشد ارتش رژیم صهیونیستی و آژانس امنیت اسرائیل شود.
این روزنامه نوشته نگران آمریکاست که چنانچه چین کماکان برنده مناقصههای متعدد در فلسطین اشغالی شود و به اجرای پروژههای زیرساختی در این منطقه انجام دهد، روابط واشنگتن و تلآویو دچار تنش خواهد شد.
دومین نگرانی آمریکا، طبق ادعای جروزالمپست این است که چین میتواند از زیرساختهای احداثشده برای انجام فعالیتهای جاسوسی در داخل فلسطین اشغالی و علیه رژیم صهیونیستی استفاده کند.
آغاز روند خروج نیروهای آمریکایی از عراق
سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق، از آغاز روند خروج نیروهای نظامی آمریکا از این کشور خبر داد.
به گزارش العربی الجدید، یحیی رسول، سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق طی بیانیهای اعلام کرد: روند خروج نیروهای رزمی آمریکا از عراق آغاز شده و تلاشها برای تکمیل روند خروج تا ۳۱ دسامبر سال جاری ادامه خواهد داشت.
وی افزود: خروج این نیروها براساس برنامهای انجام میشود که ستاد عملیات مشترک عراق با همکاری ائتلاف بینالمللی تنظیم کرده است و براساس آن نیروهای مستشار با اهداف آموزشی و تجهیز و تبادل اطلاعات در عراق خواهند ماند که تامین امنیت آنها بر عهده نیروهای عراق خواهد بود.
یحیی رسول همچنین گفت، هماهنگی میان دو طرف برای تحویل مهمات و تجهیزات این نیروها به نیروهای مسلح عراق و هدف قرار دادن برخی مواضع گروه تروریستی داعش با استفاده از جنگندههای ائتلاف بینالمللی وجود دارد.
سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق ادامه داد: اکنون شماری از یگانهای رزمی آمریکا، آماده خروج از کشور و استقرار دوباره در خارج از مرزهای عراق هستند.