بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: مذاکره سردار باقری با روسها برای خرید تسلیحاتی، اعتراضات گسترده به نتایج انتخابات در عراق، توافق دولت و مخالفان سوریه درباره پیش نویس قانون اساسی، رزمایش دریایی مشترک آمریکا و عربستان و توصیه پامپئو به بایدن درباره ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مذاکره سردار باقری با روس ها برای خرید تسلیحاتی
سردار سرلشکر محمدباقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران افزود: درباره قراردادهای خرید تسلیحاتی که بعد از خاتمه تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران با روسیه داریم، مذاکره خواهیم کرد.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از ۲۷ مهر پارسال همه محدودیتهای تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران و همچنین اقدامات و خدمات مالی مرتبط با آن و تمامی ممنوعیتهای ورود یا عبور از قلمرو دولتهای عضو ملل متحد که پیش از این علیه برخی شهروندان و مسئولین نظامی ایران تحمیل شده بودند، خودکار پایان یافت.
سردار محمد باقری در هنگام ورود به مسکو در پاسخ به پرسش ایرنا، مبنی بر اینکه آیا این سفر در جهت سیاست نگاه به شرق دولت سیزدهم انجام میشود، افزود: دولت سید ابراهیم رئیسی نگاه ویژه ای به شرق و کشورهای آسیایی دارد و آغاز روند عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در این زمان اتفاق افتاد.
سردار باقری گفت که قطعا همکاری های نیروهای مسلح ایران و روسیه از این جهت توسعه بیشتر خواهد یافت.
اعتراضات گسترده به نتایج انتخابات در عراق
خبرنگار شبکه المیادین از اعتراضات گسترده در مناطق مختلف عراق به نتایج انتخابات پارلمانی این کشور که روز دهم اکتبر برگزار و نتایج آن دیروز اعلام شد، خبر داد.
المیادین گزارش داد: این اعتراضات ائتلاف فتح و گروه های مقاومت در اعتراض به نتایج انتخابات رهبری است. معترضان تاکید دارند که آمار ارائه شده از سوی کمیساریای عالی انتخابات درست نیست.
بر اساس این گزارش؛ در بصره اعتراضات گسترده ای به نتایج انتخابات در جریان است.
خبرنگار المیادین اعلام کرد: معترضان، جاده کرکوک به بغداد و نیز میدان عدن در بغداد و همچنین جاده بابل به محمودیه در جنوب پایتخت عراق را در اعتراض به نتایج انتخابات بسته اند.
صابرین نیوز هم از اعتراضات در جاده الحسینه در شمال بغداد، میدان سعد بصره، خیابان زبیر بصره، جاده بلد به بغداد، خیابان القناة بغداد، توقف کامل عبور و مرور در منطقه باب المعظم در بغداد، جاده مدائن، بغداد به دیالی،اربیل به موصل، تلعفر و برخی مناطق دیگر خبر داد و اعلام کرد: فرمانده عملیات بصره دستور حمایت لازم از معترضان را داده است.
بنا بر این گزارش، نیروهای امنیتی به سوی معترضان در استان صلاح الدین شلیک کرده و به تظاهرات کنندگان در شمال بغداد هم حمله ور شده اند.
توافق دولت و مخالفان سوریه درباره پیش نویس قانون اساسی
فرستاده سازمان ملل در امور سوریه یکشنبه شب اعلام کرد، دولت دمشق و گروه های مخالف درباره پیش نویس قانون اساسی جدید سوریه با یکدیگر به توافق دست یافتهاند.
کمیته قانون اساسی سوریه متشکل از ۴۵ عضو از دولت سوریه، مخالفان و جامعه مدنی این کشور است که ماموریت دارد قانون اساسی جدیدی که منجر به برگزاری انتخابات تحت نظارت سازمان ملل شود را تهیه و تدوین کند.
براساس گزارش رویترز، «گئر پدرسون» فرستاده سازمان ملل در این باره گفت: روسای این کمیته که پس از هفتهها مذاکرات طولانی با یکدیگر دیدار کردهاند، برای آغاز تدوین پیش نویس این قانون اساسی توافق کردهاند.
این مذاکرات دو سال در حال برگزاری است و تا کنون شش دور آن برگزار شده است و برای اولین بار از ماه ژانویه دو طرف با یکدیگر دیدار کردهاند.
«هادی البحرا» رئیس این کمیته گفت: همه طرف ها طرح های پیشنهادی خود را درباره موضوعاتی مثل حاکمیت و قوانین حقوقی ارائه کردهاند. رئیس مذاکره کننده دولت سوریه هنوز در این زمینه صحبت نکرده است.
رزمایش دریایی مشترک آمریکا و عربستان
عربستان از رزمایش دریایی مشترک با آمریکا برای تضمین آزادی کشتیرانی در دریای سرخ خبر داد.
خبرگزاری رسمی عربستان (واس) یکشنبه اعلام کرد که رزمایش دریایی دوجانبه "توپخانههای آبی-۲۱" میان نیروی دریایی عربستان و نیروی دریایی آمریکا در ناو غربی آغاز شده است.
این رزمایش ده روز ادامه دارد و با هدف تقویت روابط و همکاری نظامی و افزایش سطح آمادگی جنگی برگزار میشود.
این رزمایش همچنین شامل ارتقای تواناییهای امنیتی برای حفاظت از کشتیرانان و گذرگاههای آبی منطقهای و بین المللی برای تضمین آزادی کشتیرانی در دریای سرخ برگزار میشود.
این خبرگزاری همچنین اعلام کرد: یکشنبه در پایگاه هوایی الظفره در امارات رزمایشهای مرکز جنگ هوایی موشکی ۲۰۲۱ با مشارکت نیروی هوایی عربستان و چند کشور دوست آغاز شد.
توصیه پامپئو به بایدن درباره ایران
وزیر امور خارجه سابق آمریکا روز یکشنبه در مصاحبه با یک نشریه انگلیسی گفت، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا باید موضع سختگیرانهتری علیه ایران اتخاذ کند تا عربستان سعودی را برای عادی سازی روابط با اسرائیل متقاعد کند.
به گزارش شبکه خبری «العربیه» «مایک پامپئو» وزیر خارجه سابق آمریکا در گفتوگو با روزنامه «تلگراف» گفت: «من متقاعد شدهام که کشورهای بیشتری به "توافق ابراهیم" ملحق خواهند شد و روزی پادشاهی عربستان سعودی نیز ملحق خواهد شد.»
پامپئو یکی از اصلیترین دیپلماتهای دخیل در توافق توافق ابراهیم بود که طی آن چهار کشور امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش روابط با رژیم اسرائیل را عادی کردند.
پس از آنکه امارات و بحرین روابط دیپلماتیک کامل خود را با رژیم اسرائیل در سال ۲۰۲۰ برقرار کردند، گمانهزنیهای بسیاری در مورد این که آیا عربستان نیز از این روش پیروی خواهد کرد یا نه، وجود داشت.
در آن زمان «شاهزاده فیصل بن فرحان»، وزیر خارجه سعودی گفت که پادشاهی سعودی برای عادی سازی کامل روابط با اسرائیل به شرط تشکیل دولت فلسطین و طرح صلح بین اسرائیلیها و فلسطینیها آماده است.
پامپئو در این مصاحبه گفت که دولت بایدن در صورت در پیش گرفتن مواضع شدیدتر علیه ایران، میتواند عربستان را متقاعد کند که توافقنامه ابراهیم را امضا نماید.
پامپئو گفت: «چند قطعه دیگر از این معما وجود دارد که آنها باید ببینند، آنها باید رهبری قوی آمریکا را ببینند و بدانند از آنها حمایت خواهد کرد، به ویژه در رابطه با چالش ایران.»
پامپئو در ادامه اتهام زنی علیه ایران از دولت آمریکا خواست علیه تهران و نیروهای مقاومت در سطح منطقه اقدام کند.
مایک پامپئو، یکی از طراحان سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران بود که بعد از خروج آمریکا از برجام در دستور کار دولت این کشور به ریاست «دونالد ترامپ» قرار گرفت. او و ترامپ امیدوار بودند این سیاست بتواند ایران را به حضور در پای میز مذاکره برای گفتوگو بر سر توافقی جدید به جای برجام مجاب کند.