تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون افت شاخص کل بورس در شروع هفته، تجارت ایران و اوراسیا آزاد میشود، هرگونه افزایش قیمت نان غیرقانونی است، طلای سیاه از افزایش دلار ضرر کرد، وقوع باران شدید هندیها را مجبور کرده از ایران پیاز بخرند و درخواست وزیر نفت از مردم را در بر دارد.
در حالی که هفته گذشته، شاخص کل بورس با رشد بیش از ۵۸ هزار واحدی همراه شده بود، در معاملات امروز و در آغاز هفته، نماگر کل بورس با کاهش بیش از ۱۴ هزار واحدی مواجه شده است.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی در ماموریتی ویژه از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خواست تا نسبت به کیفیسازی، سرعت در ساخت و همچنین مناسبسازی قیمت ساخت و ساز در کشور با همکاری شرکتهای دانش بنیان و استفاده از توانمندیها و دانش آنها، اقدام کند. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه صنعت ساختمان یک دانش است که ضرورت دارد تا از نظر کیفیت، قیمت و سرعت در ساخت به روز و متحول شود، گفت: مذاکره شرکتهای خارجی با وزارت راه و شهرسازی در خصوص ساخت واحدهای مسکونی با قیمت کمتر از شرکتهای ایرانی، نشاندهنده دانش فنی آنهاست که باید تلاش کنیم در همکاری با شرکتهای دانشبنیان توان خود را به آن سطح برسانیم.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در حوزه مسکن، قیمتها با روش ساخت سنتی مناسب نخواهد بود. شرکتهای خارجی پیشنهاد ساخت و ساز با قیمتهای پایین تر از داخلیها میدهند؛ اما استفاده از توان داخلی در اولویت قرار دارد و این نشان میدهد که کار علمی و فناوری در خصوص ساخت و ساز مسکن انجام نشده و این یک ماموریت ویژه برای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی است.
براساس جدیدترین اطلاعات ارائه شده از سوی سازمان توسعه تجارت ظرف دو سال آینده امکان ایجاد تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا وجود خواهد داشت. به گزارش ایسنا، از آبان ۱۳۹۸ عضویت موقت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا آغاز و براساس توافق دو طرف بنا شد بعد از سه سال با بررسی عملکرد، امکان عضویت دائم و آزادسازی کامل روابط تجاری وجود داشته باشد. در طول این سالها ایران توانسته با استفاده از تعرفههای ترجیحی، صادرات خود به برخی از کشورهای اوراسیا را افزایش دهد و همچنین واردات برخی مواد اولیه و کالاهای اساسی نیز از کشورهای اوراسیا ادامه داشته است. در این مدت طراز تجاری ایران در رابطه با کشورهای اوراسیا مثبت بوده و تنها میزان واردات از روسیه بیشتر از صادرات به این کشور بوده است.
سازمان توسعه تجارت اعلام کرده که از چند ماه قبل بررسیها برای رسیدن به یک موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اورسیا آغاز شده و در این حوزه پیشرفت های قابل توجهی نیز به دست آمده است. در نشست اخیر اتاق بازرگانی ایران و قزاقستان، نماینده سازمان توسعه تجارت با اشاره به پیشرفت قابل قبول در متن توافقنامه اعلام کرده که تاکنون ۸۰ درصد از متن نهایی شده و ۲۰ درصد باقیمانده نیز در نشست آتی تکمیل خواهد شد. براساس پیشبینیها، در صورتی که پارلمان کشورهای عضو اوراسیا با این توافق مخالفتی نداشته باشند، ظرف دو سال آینده مقدمات تجارت آزاد میان دو طرف فراهم خواهد شد. در این متن از سویی اقدامات غیرتعرفهای و از سوی دیگر فهرست کالاها بررسی میشود تا موانع برای تجارت آزاد به صفر برسد. از طرف ایران، تعهدات تعرفهای شامل ۳۹۰ قلم کالاست که ۱۵۰ قلم آن بدون تخفیف خواهد بود.
سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران درباره تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر صادرات کالا گفت: برخی اقلام کالاهای اساسی که مشمول ارز ارزان قیمت میشوند، به جای اینکه به مصرف عموم مردم برسد، بعضا به عنوان مواد اولیه در برخی کارخانههای صنایع غذایی استفاده میشوند؛ به این شکل که این اقلام با قیمت بالاتری نسبت به قیمت تمام شده به برخی کارخانهها فروخته میشود.
مودودی اظهار داشت: در سال ۹۷ که ارز ۴۲۰۰ تومانی به تمام اقلام وارداتی پرداخت میشد در مقطعی یک کد کالایی به لیست اقلام صادراتی اضافه شد و آن کد کالا مربوط به آب نبات بود، به طوری که در آن مقطع ۱۳۰ میلیون دلار آب نبات صادر شد. با توجه به امکان واردات ارزان قیمت شکر، شکر وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی در کارخانهها ذوب و تبدیل به آب نبات میشد و این محصول خوراکی تهیه شده با ارز یارانهای در حدود ۱۳۰ میلیون دلار صادر شد.
به نقل از فارس؛ سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران بیان داشت: با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و عدم دسترسی به مواد اولیه ارزان قیمت، ممکن است رقابت پذیری ما در برخی کالاهای تولیدی در بخش صنایع غذایی در بازارهای بینالمللی کاهش یابد، اما در واقع با حذف رانت از ساختار اقتصادی تعادل شکل میگیرد و شرکتهایی که به معنای واقعی رقابت پذیر هستند و اساسا در صادرات توانمند هستند راحتتر میتوانند رقابت کنند. وقتی شرایط برای کارخانههای تولید کننده یکسان باشد و برخی از تولیدکنندگان از رانت برخوردار نباشند؛ بنابراین، رقابت منفی بین شرکتها تولید کننده نیز از بین میرود و شرکتها براساس توانمندی و بهره وری تولید خواهند کرد و میتوانند برند خود را حفظ کنند.
قیمت نفت روز جمعه کاهش یافت و به دلیل نگرانیها نسبت به تسریع برنامههای بانک مرکزی آمریکا برای افزایش نرخهای بهره، رشدی که در معاملات روز قبل داشت را از دست داد و برای سومین هفته متوالی کاهش یافت. بهای معاملات نفت برنت ۷۰ سنت معادل ۰.۸ درصد کاهش یافت و در ۸۲ دلار و ۱۷ سنت در هر بشکه بسته شد. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا ۸۰ سنت معادل یک درصد کاهش یافت و در ۸۰ دلار و ۷۹ سنت در هر بشکه بسته شد. هر دو شاخص تحت تاثیر رشد ارزش دلار آمریکا و گمانهزنیها درباره احتمال اقدام دولت بایدن برای برداشت نفت از ذخایر نفت استراتژیک به منظور کنترل قیمتها، برای سومین هفته متوالی کاهش پیدا کردند. بر مبنای هفتگی، نفت برنت ۰.۷ درصد و وست تگزاس اینترمدیت ۰.۶ درصد کاهش داشتند.
جواد اوجی در تازهترین مطلب خود در توئیتر نوشت: «امسال زمستان در پاییز رقم خورده و روند مصرف گاز در بخش خانگی رکوردهای بیسابقهای را در این فصل از سال ثبت کرده است؛ از هموطنان عزیزی که با بهینه مصرفکردن گاز خادمین خود را در صنعت نفت یاری میدهند، تشکر میکنم. این هموطنان عزیز قطعاً در قبوض گاز نیز مورد تشویق قرار میگیرند.»
اقتصادآنلاین: بازار امروز خودرو (۲۲آبان ماه) قیمت پراید SE ۱۵۱ مدل ۹۹، حوالی ۱۶۳ میلیون اعلام شده است و پراید ۱۳۱ SE مدل ۹۹ در رنج میلیون تومان خریدوفروش میشود. پراید SE ۱۵۱ مدل ۱۴۰۰ و پراید ۱۵۱ پلاس ۹۹ به ترتیب ۱۷۲ و ۱۷۴ میلیون تومان قیمت گذاری شد. همچنین معاملهکنندگان بازار خودرو، پراید ۱۱۱ SE مدل ۹۹ را حوالی ۱۶۳ خریدوفروش میکنند و پراید ۱۳۲ SE مدل ۹۸ را ۱۳۹میلیون تومان قیمت گذاری کردند.
برند | مدل(سال ساخت) | کارکرد (کیلومتر) | قیمت (تومان) |
---|---|---|---|
پراید ۱۵۱ پلاس | ۱۴۰۰ | صفر | ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰ |
پراید ۱۵۱ پلاس | ۱۳۹۹ | صفر | ۱۷۴,۰۰۰,۰۰۰ |
پراید SE ۱۵۱ | ۱۴۰۰ | صفر | ۱۷۲,۰۰۰,۰۰۰ |
پراید SE ۱۵۱ | ۱۳۹۹ | صفر | ۱۶۳,۰۰۰,۰۰۰ |
پراید ۱۳۲ SE | ۱۳۹۸ | صفر | ۱۳۹,۰۰۰,۰۰۰ |
پراید ۱۳۱ SE | ۱۳۹۹ | صفر | ۱۴۴,۰۰۰,۰۰۰ |
پراید ۱۱۱ SE | ۱۳۹۹ | صفر | ۱۶۳,۰۰۰,۰۰۰ |
یک دامدار با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی دامداران ارز ۴۲۰۰ تومانی است، گفت: می گویند به نهادههای دامی ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص داده شده، ولی این ارز کجاست؟ چرا به اسم دامداران تمام میشود ولی به دست آنها نمی رسد و به جیب یک عده افراد سودجود می رود؟ کریمی ادامه داد: برای ما دامداران حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اتفاق خوبی است به شرط اینکه صادرات دام به صورت گسترده انجام و بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود. همچنین تصدی گری دولت در این صنعت نیز کم شود. در این صورت تکلیف دامدار روشن میشود و از آن طرف دولت میتواند به مصرف کننده برای خرید گوشت و لبنیات در قالب کارت اعتباری یارانه دهد و این یارانه مستقیم دست مصرف کننده برسد. سهمیه نهادههای دولتی نصف شده و دیر به دستمان میرسد. به دامدار روستایی، سنتی، پرواربند و گوسفنددار اصلا سهمیهای تعلق نمیگیرد. هر گوسفند برای پروار شدن در ماه به حداقل۲۰ کیلو کنسانتره نیاز دارد. سهمیه دولتی به عدد شش کیلو برای هر گوسفند و برای گاوداران سنتی و روستایی ۶۰ کیلو در ماه می رسد. تازه این شش کیلو هم اخیرا نصف شده است.
وی تصریح کرد: همین سهمیههای اندک دولتی هم گران شده است. دو ماه پیش کنسانتره دولتی را کیلویی ۳۴۰۰ تومان میخریدیم، ولی حالا قیمت آن به ۴۱۰۰ تومان رسیده است. در استان های شرقی نرخ نهاده ها بالاتر است. منِ دامدار چگونه باید این افزایش هزینهها را در کنار سایر هزینههای دیگر تحمل کنم؟ کریمی مشکل دیگر دامداران را صادرات دام زنده دانست و گفت: سال ١٣٩٧ دامدار دامش را به بازرگان میداد و آنها دام را صادر میکردند و طرف حساب مشخص بود، ولی با مصوبه اخیر وزارت جهادکشاورزی و شرایطی که در آن گفته شده هیچ تاجری حاضر نیست دام صادر کند و صادرات قطره چکانی شده است. از طرفی منِ دامدار باید هر کیلو گوسفند نر را با قیمت ۶۲ هزار تومان به اتحادیه مربوطه بفروشم. آنها نیز با قیمت ۱۱۶ هزار تومان به دست بازرگان برسانند. این فاصله برای دامدار چه سودی دارد؟ چرا دامدار نباید مستقیم با تاجر در ارتباط باشد؟ وی در ادامه گفت: چندمیلیون دام مازاد در کشور داریم و چون دام زیاد است و صادر نمیشود وقتی برای فروش دامهایمان به بازار میرویم، دست به دعا میشویم که کسی پیدا شود و این دامها را از ما بخرد.
به نقل از ایسنا؛ این فعال در بخش دامداری با بیان اینکه پروار کردن یک بره کیلویی ۹۵ هزار تومان هزینه دارد، گفت: قیمت خرید حمایتی دام زنده کیلویی ۶۲ هزار تومان تعیین شده، چرا دامدار باید در فروش هر کیلو گوسفند پروار شدهاش حدود ۳۰ هزار تومان ضرر کند؟ البته به ما اعلام کردند که از این ۶۲ هزار تومان ۲۰ درصد به صورت نهاده به دامدار بازمیگردد. که این موضوع مورد مخالفت دامداران بسیاری است؛ اما با وجود گذشت هفتهها از مصوبه خرید حمایتی و صادرات دام زنده هنوز نه صادراتی صورت گرفته و نه خرید حمایتی از دست دامدار شده و همچنان دامدار سردرگم است.
گفته میشود بروز بارش سنگین باران باعث شده تا ۶۰ درصد پیاز منطقه ماهاراشترا هند نابود شود و حالا گفته میشود هندیها با واردات پیاز ایران در حال جبران این کمبود هستند. نابود شدن محصول پیاز باعث شده تا قیمت این صیفیجات در بازار هند به شدت افزایش یابد. یک مقام هندی در این باره گفته ماه گذشته به خاطر بارش سنگین باران فصلی مزارع بخش قابل توجهی از مزارع پیاز نابود شد و بازار هم اکنون با کمبود عرضه مواجه است. به همین دلیل، تجار هندی به سمت خرید پیاز از ایران روی آوردند. وی میگوید: این نخستین بار است که ۱۰۰ کانتینر پیاز از خارج وارد بازار ماهاراشترا میشود. این مقام هندی البته مدعی شد کیفیت پیاز هندی از ایرانی بهتر است، اما با این حال قرار است طی روزهای آینده پیاز بیشتری از ایران وارد بازار هند شود. وی تأکید کرد: در صورتی که دولت هند اقدام جدی در این باره نکند قیمت این محصول در بازار هند بیش از این هم رشد خواهد کرد. /فارس
قیمت طلا هفته گذشته روند نزولی خود را معکوس کرد و تحت تاثیر نگرانیهای تورمی که پس از انتشار شاخص قیمت مصرفی آمریکا ایجاد شد، به بالاترین حد پنج ماه اخیر صعود کرد. شاخص قیمت مصرفی آمریکا بر مبنای سالانه ۶.۲ درصد افزایش داشت که بزرگترین رشد در بیش از ۳۰ سال اخیر بود. فیلیپ استرایبل، استراتژیست ارشد شرکت "بلو لاین فیوچرز" به کیتکونیوز گفت: سرمایهگذاران زیادی منتظر این اتفاق بودند. طلا دقیقا کاری را انجام داد که قرار بود انجام دهد و از سرمایه گذاران در برابر تورم رو به رشد حمایت کرد. در معاملات روز جمعه بازار آمریکا طلا برای هفتمین روز متوالی افزایش یافت و با چهار دلار و ۶۰ سنت معادل ۰.۳ درصد افزایش، در ۱۸۶۸ دلار و ۵۰ سنت بسته شد و برای کل هفته حدود ۲.۸ درصد افزایش ثبت کرد که دومین رشد هفتگی متوالی بود
در نظرسنجی هفته جاری کیتکونیوز از کارشناسان وال استریت، ۱۸ نفر شرکت کردند که از میان آنها ۱۵ نفر معادل ۸۳ درصد افزایش قیمت طلا و دو نفر معادل ۱۱ درصد کاهش قیمت طلا را پیش بینی کردند. یک نفر معادل شش درصد نظر خنثی داشت. در این بین، مجموعا ۱۰۱۸ نفر در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز رای دادند که از میان آنها ۷۲۲ نفر معادل ۷۱ درصد افزایش قیمت طلا و ۱۶۵ نفر معادل ۱۶ درصد کاهش قیمت طلا را پیش بینی کردند در حالی که ۱۳۱ نفر معادل ۱۳ درصد نظر خنثی داشتند. خوش بینی در میان سرمایه گذاران خُرد به بالاترین حد از اوایل ماه مه رسید و میزان مشارکت آنها در نظرسنجی هم بالاترین تعداد در یک ماه گذشته بود.