یک کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با تابناک

چرا روس‌ها برای احیای برجام تقلا می‌کنند؟ / مسکو چه منافعی را دنبال می‌کند؟

در ماه‌های گذشته، تحرکات زیادی برای بازگشت طرف‌های برجام به میز مذاکرات هسته‌ای انجام شده است؛ تلاش‌هایی که هرچند تاکنون نتیجه عینی و مشخصی نداشته است، همچنان در جریان است. در این میان، روسیه بیش از هر زمان، در حال تلاش برای احیای برجام و متقاعد کردن طرفین برای بازگشت با مذاکرات است.
کد خبر: ۱۰۸۹۵۵۴
|
۰۳ آذر ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۱ 24 November 2021
|
97968 بازدید
|

چرا روس ها برای احیای برجام تقلا می کنند؟/ مسکو چه منافعی را دنبال می کند؟

بین الملل تابناک: در ماه‌های گذشته، تحرکات زیادی برای بازگشت طرف‌های برجام به میز مذاکرات هسته‌ای انجام شده است؛ تلاش‌هایی که هرچند تاکنون نتیجه عینی و مشخصی نداشته است، همچنان در جریان است. در این میان، روسیه بیش از هر زمان، در حال تلاش برای احیای برجام و متقاعد کردن طرفین برای بازگشت با مذاکرات است.

در این راستا، روسیه اخیرا تلاش‌های گسترده‌ای برای سفر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران انجام داده است. از سوی دیگر، از زمانی که دولت سیزدهم در ایران روی کار آمده نیز مقامات ایرانی و روسی دیدار‌ها و گفتگو‌هایی با یکدیگر داشته اند و مسکو از تهران خواسته روند بازگشت به مذاکرات هسته‌ای را شتاب ببخشد. در واقع، آن‌ها فشار زیادی به طرفین به ویژه ایران برای ازسرگیری مذاکرات وارد کرده اند.

پرسش این است که چرا روس ها به دنبال احیای برجام هستند و از آن چه نفعی می برند؟ این پرسشی است که  دکتر «علی جعفری» کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با تابناک بدان پاسخ داده است.

این کارشناس مسائل بین الملل عنوان کرد: در خصوص رویکرد روسیه نسبت به برجام، دوره‌های متفاوتی را در مورد آن می‌توان صحبت کرد و البته در بین کارشناسان، نظریات‌ متفاوتی در این خصوص وجود دارد. در گذشته، زمانی که مذاکرات برای انعقاد برجام بین ایران و کشورهای غربی در حال انجام بود، گفته می‌شد که روسیه اقداماتی را انجام می‌دهد که نشان دهنده موافقت صددرصدی با برجام نیست یا در دوره ترامپ گفته می‌شد که روسیه خرسند است از اینکه برجام به مشکل برخورده است و ترامپ از آن خارج شده که البته دلایل مختلفی در این خصوص ذکر شده است. از جمله اینکه برجام به معنای باز شدن جای پای کشورهای دیگر در عرصه منطقه و در ایران تلقی می‌شد؛ از جمله چین به عنوان یک رقیب و یک قدرت اقتصادی نوظهور که یکی از رقبای روسیه نیز به شمار می‌رود.

دلیل دیگر این بود، روسیه در حالی که برجام منعقد می‌شد، در حوزه انرژی به مشکل برمی‌خورد؛ چرا؟ چون ایران به بازار انرژی به ویژه گاز جهانی ورود پیدا می‌کرد و اروپا ممکن بود سعی کند سبد انرژی خود را متنوع و در این مسیر از ظرفیت ایران استفاده کند و این مسئله برای روسیه خوشایند نبود.

وی افزود: نکته دیگر اینکه انعقاد برجام به معنای بازگشت ایران به چرخه اقتصاد جهانی بود و اين یک نوع تضاد منافع بین ایران و روسیه ایجاد می‌کرد، به ویژه که ایران و روسیه هر دو جزو کشورهای صادرکننده نفت و گاز بودند. در نتیجه بازگشت ایران به بازارهای بین‌المللی می‌توانست درآمدهای نفتی و گازی روسیه را هم تحت تاثیر قرار دهد. اما اخیرا به ویژه از زمانی که جو بایدن روی کار آمده و ابراز تمایل کرده برای احیای برجام، روسیه هم رویکرد نسبتا متفاوتی را نسبت به گذشته داشته است، برای احیای برجام تلاش و ایران را تشویق و کشورهای اروپایی و آمریکا را برای بازگشت به برجام و احیای آن ترغیب می‌کند.

جعفری ادامه داد: حمایت روسیه از احیای برجام در دوره جو بایدن چند دلیل می‌تواند داشته باشد: یکی اینکه روسیه معتقد است که برجام الگوی مناسبی برای عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای در منطقه غرب آسیا است. لذا به هر دلیل که ایران بخواهد به سمت افزایش فعالیت‌های هسته‌ای و نقض برجام پیش رود، بقیه کشورها بخصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز به سمت افزایش فعالیت‌های هسته‌ای و دستیابی به سلاح‌های اتمی پيش خواهند رفت تا بتوانند یک توازن امنیتی را با تهران برقرار کنند. در چنین حالتی طبیعی است که رقابت تسلیحات هسته‌ای در غرب آسیا افزایش يابد، فضای تنش آمیزی را به‌ وجود خواهد آورد و این فضا قطعا امنیت روسیه را هم در مجاورت آن‌ها تحت الشعاع قرار خواهد داد. لذا مسکو به این نتیجه رسیده که پرونده فعالیت‌های هسته‌ای ایران نباید به عنوان یک عامل تنش‌زا و تداوم دهنده بحران دیپلماتیک بین تهران و کشورهای جهان ادامه پیدا کند.

این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار داشت: موضوع بعد تصمیماتی است که در دوره جو بایدن گرفته شده است. آمریکا از افغانستان خارج شده و گفته می‌شود که تا پایان سال میلادی از عراق خارج خواهد شد و زمزمه‌هایی از کاهش نیروها و خروج از سوریه شنیده می‌شود. همه این تحولات نشان می‌دهد، آمریکا به زودی از منطقه غرب آسیا خارج خواهد شد. روسیه در این شرایط احساس می‌کند که باید برجام را احیا کند تا یک فضای باثبات در منطقه ایجاد شود و بتواند نفوذ منطقه ای خود را از طریق ایران افزایش دهد. می‌دانیم که روسیه در گذشته بخشی از نفوذ منطقه‌ای خود را به واسطه ایران اعمال کرده و خروج آمریکا از منطقه و نقشی که ایران در این تصمیم داشته است، روسیه را ترغیب کرده که این اتفاق بیفتد تا بتواند از طریق ایران نفوذ خود را تعميق بخشد.

جعفری افزود: نکته دیگر به روابط دیپلماتیک ايران و روسیه بازمی‌گردد. تنش‌زا شدن پرونده هسته‌ای ایران و تضعیف برجام، روابط ایران و روسیه را هم دچار مشکلات زیادی می‌کند. کما اینکه تشدید و تداوم تحریم‌ها و سیاست فشار حداکثری ايالات متحده در ماه‌ها و سال‌های گذشته آسيب‌‌هایی را هم به روابط دو طرف به ویژه در حوزه اقتصادی و تجاری وارد کرد. لذا روسیه شرایط را برای تعميق و گسترش روابط اقتصادی و تجاری فراهم می‌بیند؛ از این روی تلاش می‌کند برجام را احیا کند تا بتواند از این منافع استفاده کند.

بخشی از این منافع هم به بحث قراردا‌های تسلیحاتی و منافعی که روسیه از آن خواهد داشت برمی‌گردد. روسیه به امید اینکه برجام احیا شود و ممنوعیت صادرات تسلیحات به ایران برداشته شود و بتواند به عنوان یکی از شرکای مهم ایران برای صادرات تسلیحات پیش‌قدم شود، تمایل دارد این کار را انجام دهد. شرکت تسلیحاتی دولتی روسیه یعنی شرکت «روس آبارون اکسپرت» که دست‌اندرکار صادرات تسلیحات روسیه است، در همین چندماه گذشته در سال ۲۰۲۱، در حاشیه نمایشگاه هوافضای ماکس ۲۰۲۱ روسیه، از امضای قرارداد تسلیحاتی به ارزش یک میلیارد یورو با ایران خبر داد.

این نشان می‌دهد که روسیه منافع زیادی در صادرات تسلیحات دارد.سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز در سفر اخیری که به روسیه داشت، به صراحت اعلام کرد که قرارداد خرید تجهیزات نظامی مثل هواپیماهای جنگنده، جت آموزشی، بالگردهای رزمی منعقد شده و درباره اجرایی شدن آن مذاکراتی صورت گرفته است.

وی در نهایت گفت: همه این‌ها نشان می‌دهد که روسیه امروز به این نتیجه رسیده است که احیای برجام هم منافع اقتصادی و تجاری آن را تامین و هم نفود منطقه‌ای این کشور را در خاورمیانه و غرب آسیا ایجاد خواهد کرد و هم از برجام به عنوان یک الگوی عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای استفاده می‌کند برای این‌که از فعالیت‌های هسته‌ای کشورهای دیگر جلوگیری کند و نتوانند به سلاح اتمی دست پیدا کنند. در مجموع موضوع برجام در شرایط فعلی، يکی از موضوعات مهم سیاست خارجه روسیه است و بنا بر دلایلی که گفته شد تلاش می‌کند، بر خلاف گذشته هم از طریق مذاکراتی که با ایران دارد و هم از طریق ترغیب کشورهای اروپایی و آمریکا برای شروع مذاکرات، برجام را احیا کند.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۲
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۱۱۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
روس ها دلشون براي ما نسوخته و در طول تاريخ هميشه بدترين خيانت ها را به ما كرده اند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
روسیه و عواملش باعث وضعیت فعلی ایران هستند.جلوی صادرات نفت و گاز ایران را گرفته اند.چرا؟... برای اینکه روسیه بتواند نفت و گاز خود را بفروشد!!...باکمک عواملش با ایجاد ناآرامی در لبنان ،سوریه،یمن،عراق،واکنون افغانستان سلاح روسی میفروشد و کمیسیونش را به همانهایی میدهد که وضعیت ایران را در همین حال نگه میدارند...!! ننگ بر استعمار...
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
جک امروز را شنیدیم
روسها میخواهند برجام احیا شود!!!!
بینش
| United States of America |
۱۶:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
دقیقا همنطور است نه روسیه بلکه همه کشورها فقط دنبال منافع خود هستند مگه.نشنیده آید که گفته اند تاپول داری رفیقتم. قربون بند کیفتم..دوستی همه کشورها با ایران فقط سر پول است همه بدنبال پول و منافع ایران هستند اگر روزگاری نصف دریایی خزر مال ایران بود دولت مردان ما کاری کردند که دیگه سهمی در .دریای خزر نداشته باشد بخاطر داشته باشید ساخت نیروگاه هسته ای توسط روسیه که روسیه بابت احداث یک نیروگاه هسته ای چقدر ایران را دوشید این ها ح خدایی جز پول نمی شناسند ....دنیا چینی ها هستند که تمام اجناس بنجل خودرا روانه بازارایران کرده وچون.کشور در حال تحریم بود از این موقعیت استفاده کرده ...
سرباز بازنشسته
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
شما را به شرفتان از روسیه دور بگیرید حتی اگه شده همه دنیا بهمان زو ربگن که میگن .دست از سر روسیه ور دارید اگر ایرانی هستید برید با افریقا بیشتر دوست باشید بهتر از این ها هستند چرا حرف مردمو گوش نمیدهید دولتمردان بدرد نخور
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
شاید هم روسیه هرچی قرارداد بود رو با ایران منعقد کرده و به خواسته هاش رسیده و در پی آن حاضر به ثبات برجام شده
وگرنه راضی به موش گرفتن محض رضای خدا نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
آنقدر بدم میاد شهروند افغانستانی مرتب رسانه های ایران را جستجو جک می نویسد مرتب همه جا از جمله ننگ استفاده می کند...ننگ شما حال ملتی است قتل وانتحار دارن.بعداز قرنها کارگری تازه فهمیدن ملاهای مکتب خانه ها درقرن 2021بعنوان باید رهبران کشورشان شوند...فرق بین حوزهای علمیه 5000هزارساله ایران ونجف قائل نیستند از مکتب خانه ها حرف میزنند..مشکل ما ملت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۴
آنقدر بدم میاد یک شهروند افغانستانی مرتب رسانه های داخلی ایران را زیر رو می‌کند ازجمله««ننگ»»کرارأ استفاده می کند...ننگ به آن ملتی که قتل وانتحار را در کارنامه خود دارن بجای انتخاب ازبین حوزهای علمیه ایران ونجف ازبین مکتب‌خانهای سلفی.وهابی برای کشور افغانستان رهبر ودولت استفاده می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
روسیه نان به نرخ روز می خورد, همین. در سال 2015 که برجام امضا شد روسیه نگران نفوذ غرب در ایران بود و لذا کمی نگران موفقیت برجام و گسترش روابط ایران با غرب بود. اما حالا که در ایران اصولگراها حالا حالاها در قدرت هستند, حتی با وجود برجام, نگران نفوذ غرب در ایران نیستند بلکه نگران هسته ای شدن ایرانند. لذا تمایل دارند مشکل هسته ای ایران مطابق میل آنها حل و فصل شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
بسیار تحلیل آبکی بود به هیچ عنوان روسیه اجازه نمیده که روابط ایران با دیگر کشورها به حالت عادی برگرده چون اونوقت خود ایران یه رقیب خواهد شد برای روسیه و اونها این رو خوب میدونند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
کاملا درسته و تمام تلاش روسیه و عوامل بر همین محور است..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
اتفاقا روسیه با خطر جنگ قریب الوقوع مواجه هست و نیاز داره تا دوستان قدرتمندی داشته باشه روسیه می‌دونه که بایدن دشمن روسیه هست بخاطر همین همیشه از ترامپ دفاع میکرد، و فعلا ما باید از این فرصت استفاده کنیم و نونمون رو به نرخ روز بخوریم، موافق روسیه نیستم ولی می‌دونم سرمایه گذاری روی رابطه ایران و روسیه سودده تر از ایران با اروپا یا غرب هست
مهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
تقلای روسها برای احیای برجام " ریاکارانه " است زیرا منفعت روسها

در عدم احیای برجام است که بتوانند هر نوع باجی از ایران را مطالبه

نمایند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
روسیه با برجام موافق است با روح برجام و ورود آمریکا و شرکت های آمریکاایی مخالف است
علی اکبر کرم زاده
|
Turkey
|
۱۱:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
روس ها برای منافع مالی و کندن چند میلیارد دلار تلاش می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
حتما برای احیا برجام پاداش خوبی از غرب میگیره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
تمام سیاستها فقط واسیه مردم هزینه می تراشند واقعا خسته شدیم
سلطان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
روباه باید پیش پوتین لنگ بندازه
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
واقعا هم شبیه روباهه قطبیه ولی یا باید هم با شرق و هم با غرب کار کنیم یا هیچکدوم و اینم یاد بگیریم همه به دنبال منافعه خودشونن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
روسیه باتوجه به رویکرد قبلی دولت ایران وفعلی این طور فعال شده در برجام
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
هیچ کشوری به اندازه ی روسیه از یک ایران ضعیف نفع نمی برد.
ایران در کمتر از یکسال می توانست با کمک غربی ها روسیه رو سر جاش بشونه.
در قضیه ی آذ بایجان به وضوح دیده شد که روس ها برای ایران تعیین میکنن کجا میتونه ورود کنه و کجا نه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
بیشتر از صدوپنجاه سال انگلیس و آمریکا و دیگر کشور های غربی برای ما تعیین و تکلیف کردند خوبه کمی تاریخ بخونیم و نتیجه آن را ببینیم
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟