بسته ویژه خبری «تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی انداخته میشود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافتهای مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.
حمله کیهان به عارف: این شرم آور است که چشمتان را روی واقعیات ببندید
روزنامه تحت مدیریت حسین شریعتمداری خطاب به محمدرضا عارف نوشت: «انباشت» بحرانها، مشخصاً ماحصل بیتدبیری متراکم دولت مدعی تدبیر و امید، و لاپوشانی اکثریت ائتلافی «امید» در مجلس دهم بود که ضمن وانهادن همه مسئولیتها، همه مشکلات قابل چارهجویی را موکول به توافق با آمریکا و برجام میکردند.
روزنامه کیهان در شماره امروز خود با اشاره به یادداشت انتقادی اخیر محمدرضا عارف نوشت: رئیس شورای سیاستگذاری منحله اصلاحطلبان میگوید اگر منتخبان واقعی ملت بر مصدر امور قرار میگرفتند، با انباشت بحرانهای مختلف روبهرو نبودیم.محمدرضا عارف در یادداشتی که در فضای مجازی منتشر شد، نوشت: «آنچه در ایران امروز میگذرد، ناشی از نامدیریتیها و انحراف از منطق مصالح ملی در سالیان اخیر است. اگر منافع و مصالح ملی در سالیان اخیر کانون سیاستورزی حاکمیت قرار میگرفت و منتخبان واقعی ملت، بر مصدر امور قرار میگرفتند، در برابر نهادهای منتخب ملت سنگاندازی نمیشد، نخبگان ایرانی در بخشهای مختلف اجازه مییافتند به ساختار حاکمیت ورود کرده و تصمیم و تدبیر در سطوح مختلف با محوریت دانش و تجارب بشری و بر اساس اراده عمومی ایرانیان میبود، با انباشت بحران های مختلف، بسان آنچه در اصفهان، خوزستان، چهارمحال و بختیاری با آن میگذرد، مواجه نبودیم.»
این نوشته آقای عارف قبل از هر چیز توهین و اهانت نسبت به خویش است، چه این که در چند ده سال اخیر، به جز مقاطعی کوتاه، اغلب همطیفان و هم مسلکهای سیاسی وی- و خود وی- در مصدر امور قرار داشتهاند! خود آقای عارف نیز غیر از حضور در مناصبی مانند وزارت علوم و معاون اول رئیسجمهور در دولت اصلاحات، به مدت چهار سال به عنوان نماینده تهران در مجلس دهم حضور داشت اما آن قدر در مسند نمایندگی ناتوان عمل کرد که حتی صدای اعتراض اصلاحطلبان را هم درآورد. از طرف دیگر «انباشت» بحرانها، مشخصاً ماحصل بیتدبیری متراکم دولت مدعی تدبیر و امید، و لاپوشانی اکثریت ائتلافی «امید» در مجلس دهم بود که ضمن وانهادن همه مسئولیتها، همه مشکلات قابل چارهجویی را موکول به توافق با آمریکا و برجام میکردند. بنابراین شرمآور است که آقای عارف، چشمش را به واقعیات غیرقابل انکار ببندد و ادعا کند «اگر منتخبان واقعی ملت به مصدر امور قرار میگرفتند، با انباشت بحرانهای مختلف روبهرو نبودیم.»
فریدون عباسی: اگر مازوت نسوزانیم، ۲۵درصد کشور خاموش میشود
وی گفت: کامیونهای فرسودۀ دودزا شبها اجازه تردد دارند، در حالی که اگر روز در خیابانها باشند، شاید آلودگی کمتر از شب باشد. این عوامل باعث آلودگی هوای تهران میشود و وقتی هوا سرد باشد و باد هم نیاید، این آلودگی پایین میماند و برای همین از حد مجاز خارج میشود. وی ادامه داد: ما باید دو کار را همزمان انجام دهیم تا بتوانیم وقتی از مازوت استفاده میکنیم، آلودگی ایجاد نکند. اول این که، وزارت نفت شروع کند و در مدت زمان مشخص عناصر ناخالص مازوت را به زیر استاندارد برساند؛ مثلا گوگرد را از ۳ تا ۶ درصد باید به نیم درصد برسانیم، حتی برای کشتیها که در اقیانوس رفت و آمد دارند هم این استاندارد باید رعایت شود. وزارت نفت هم باید تلاش کند که ناخالصیهای نفت کوره را پایین بیاورد و دوم آن که، وزارت نیرو باید به نیروگاهها دیکته کند که از فیلتر استفاده کنند.
نماینده مردم کوهچنار و کازرون در مجلس شورای اسلامی گفت: الان ما باید مدیریت کنیم، مازوت در نیروگاههایی که دور از مناطق مسکونی است، استفاده شود. عباسی تاکید کرد: استفاده از مازوت اجتناب ناپذیر است و فقط باید آن را مدیریت کنیم. وی بیان کرد: در حال حاضر وزارت نفت و نیرو نمیتوانند این ناخالصیهای مازوت را بگیرند و از فیلتر استفاده کنند، پس به مردم توصیه میکنیم اگر به فکر محیط زیست هستند مدیریت مصرف داشته باشند و خودشان مصرف گاز را پایین بیاورند تا گاز به نیروگاهها و صنایع برسد و ما این مقدار متضرر نشویم. عباسی با تاکید بر صرفه جویی در مصارف خانگی گفت: زمانی که هوا سرد میشود بیشترین مصرف انرژی در مصارف خانگی است و برای تامین گاز مردم، گاز نیروگاه و صنایع را قطع میکنند، چون نمیشود مردم را در سرما رها کرد.
وی گفت: در شرایط امروز باید مردم به اقتصاد کشور کمک کنیم و صرفه جویی در مصرف انرژی داشته باشند تا بتوانیم گازوییل صادر کنیم. عباسی در پاسخ به این که در حال حاضر چند درصد از صنایع و نیروگاهها در تهران از مازوت استفاده میکنند گفت: صنایع در تهران زیاد از مازوت استفاده نمیکنند، بلکه از گاز و گازوییل استفاده میکنند. من موافق سوزندان گازوییل هم نیستم و معتقدم باید از مازوت استاندار استفاده شود.
ذوالنوری: کدهای زیادی داریم که طراحی ناآرامیهای اصفهان با بیگانگان بوده است
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در ناآرامیهای اخیر اصفهان ما کدهای زیادی داریم که نشان میدهد، طراحی پشت صحنه این حرکات توسط بیگانگان انجام شده و متأسفانه در مقطعی توانستند بعضیها را با خودشان همراه کنند.حجت الاسلام مجتبی ذوالنوری نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس، با اشاره به ناآرامیهای اخیر در اصفهان به دنبال مشکلات آبی، گفت: امروز کل کشور با مشکل کمبود آب مواجه است که دلایل آن هم به تغییر اقلیم بازمیگردد و هم نتیجه اجرای اتخاد و اجرای تصمیمات نادرست در حوزه منابع آبی است که البته با سیاستگذاریهای درست و سرمایهگذاری در این حوزه این مشکل را میتوان مدیریت کرد.وی افزود: اردوکشی و تحصن و اقدامات این چنینی کمکی به رفع مشکل آب نمیکند، بلکه کار را پیچیدهتر میکند، اما اینکه مردم بتوانند درد و مشکلشان را به صورت مسالمتآمیز به گوش مسئولان برسانند امر پسندیده و قابل قبولی است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: همیشه در مطالبات بحقی که افراد دلسوز کشور آن را مطرح میکنند و میخواهند نقیصهای برطرف شود و نمیخواهند با کشور و دولت درگیر شوند، در این موارد دشمن سعی دارد تا مسیر اعتراض مسالمتآمیز اعتراضات را از ریل خود خارج کند و در این زمینه سرمایهگذاری میکند تا بهرههای لازم را ببرد.ذوالنوری خاطرنشان کرد: یکی از اهداف دشمن این است که در آستانه مذاکرات هستهای برای اینکه دستش در میز مذاکرات پر باشد، با تحریک عدهای از افراد و ایجاد آشوب، ایران را کشوری آشوبزده معرفی کند.
تذکر احمدی بیغش به برخی کارکنان دستگاه قضا
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان این که «حرمت مردم از سوی برخی قضات و کارمندان رعایت نمیشود» گفت: این موضوع موجب نارضایتی مطلق مردم شده است.محمود احمدی بیغش در جلسه علنی امروز ( سه شنبه) در تذکری گفت: یکشنبه ۷ آذر ماه جلسه مشترکی میان مسئولان عالی قضایی و مجلس برگزار شد که هیچ خیری برای مردم نداشت.وی افزود: مشکل مردم شورای عالی قضایی نیست؛ هرچند رئیس قوه قضائیه و شورای عالی قضایی در پیشگاه الهی و مردم باید پاسخگو باشند، امروز مشکل مردم با دادگاهها، دادسراها و مجتمعهای قضایی است.این نماینده مجلس در عین حال با قدردانی از همه قضات و کارمندان پاکدست افزود: مردم از قضاتی که خود را بالاتر از مردم میبینند و به مراجعان توهین میکنند ناراضی هستند؛ خطبه حضرت امیر (ع) کجاست که می فرماید قاضی باید شاکی و متهم را با یک چشم نگاه کند.احمدی بی غش ادامه داد: مجموعه های قضایی وقتی صحبت از پاسخگویی میشود می گویند تفکیک قوا؛ ما میگوییم که حرمت مردم را نگه دارید، نمیگوییم حکمی را تغییر دهید بلکه می گوییم با مردم درست صحبت کنید. مجموعه قضایی باید در برابر مجلس پاسخگو باشد، ما به تفکیک قوا اعتقاد داریم اما حرمت مردم از سوی برخی قضات و کارمندان رعایت نمیشود، این موضوع موجب نارضایتی مطلق مردم شده است.
توئیت اولیانوف درباره برنامه آمریکا برای لغو تحریمها
نماینده روسیه در وین در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا آمریکا عزمی جدی در لغو تمامی تحریمهای ایران دارد یا نه، گفت این کشور آمادگیاش برای لغو تحریمها را اعلام کرده اما جزئیاتی وجود دارد که باید بررسی شوند.
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، در صفحه توییترش در پاسخ به سوال یکی از کاربران مبنی بر این که آیا آمریکا در لغو تمامی تحریمهای ایران جدی است، گفت: آمریکا آمادگیاش برای لغو تمامی تحریمهای ناسازگار با برجام را در ازای بازگشت ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای تایید میکند؛ اما در دیپلماسی دوجانبه این جزئیات هستند که دردسرسازند. لیست قطعی تحریمهایی که باید لغو شوند، موضوع مذاکرات است.
جلال زاده: برنامه تیم مذاکره کننده لغو تمامی تحریم های آمریکاست
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد، برنامه تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران در دور جدید مذاکرات وین لغو تمامی تحریم های دولت زیاده خواه آمریکاست.وحید جلال زاده با اشاره به آغاز دور جدید مذاکرات هسته ای در مطلبی در صفحه توییتر خود نوشت: «برنامه تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران در دور جدید مذاکرات وین نه بر روی مسائل هسته ای، بلکه بر روی لغو تمامی تحریم های یک جانبه برجامی و فرابرجامی دولت زیاده خواه آمریکاست.غفلت از این نکته مهم، راهبرد جمهوری اسلامی را تضعیف می کند و موجب خسارت مجدد می گردد.» نشست افتتاحیه کمیسیون مشترک برجام به ریاست مشترک علی باقری، رئیس هیأت مذاکرهکننده ایران و انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و با حضور هیأتهای ایران، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، آلمان و اتحادیه اروپا عصر روز دوشنبه هشتم آذر برگزار شد.هیأت ایرانی با هدف تمرکز جدی بر مساله رفع تحریمها علیه ملت ایران با ترکیبی حقوقی-اقتصادی در این نشست حضور یافته است.
هشدار یک نماینده درباره تضییع حق آبه ایران توسط ترکیه
نماینده اردبیل در مجلس شورای اسلامی گفت: ترکیه با سدسازی بر رودهای منتهی به کردستان و آذربایجان شرقی حق آبه ایران را تضییع می کند.سید کاظم موسوی در جلسه علنی امروز (سه شنبه) در تذکری گفت: ترکیه با سدسازی بر رودهای منتهی به کردستان و آذربایجان شرقی حق آبه ایران را تضییع می کند. این سد با برنامه پنجاه سال و ذخیره میلیاردها مترمکعب آب احداث می شود.وی ادامه داد: با توجه به اینکه در آینده جهان با بحران بی آبی مواجه می شود ترکیه در نظر دارد یک لیتر آب را در برابر یک لیتر نفت تهاتر کند.این نماینده مجلس تاکید کرد: وزارت نیرو و وزارت خارجه باید هر چه سریعتر به این موضوع ورود کند، منطقه مغان که یک پنجم نیاز گندم کشور را تامین می کند با کمبود آب مواجه می شود.
تاجیک: اصلاح طلبان نیاز به انقلاب در درون خود دارند
محمدرضا تاجیک گفت: آنانی که زلف زیبای اصلاحطلبی را به زلف زمخت قدرت گره زدند، امروز جریان اصلاحطلبی را به حاشیه بردند. جریان اصلاحطلبی قرار بود که یک جریان گفتمانی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی باشد اما عدهای آن را محبوس در قفس آهنین قدرت کردند و رنگ قدرت را بر تمامی پیکر او پاشیدند و حیات آن را به قدرت گره زدند که چون در ساحت قدرت باشند. بیتردید، ما در آینده با نوعی شقاق در جریان اصلاحطلبی مواجه خواهیم بود. بعضی از اصلاحطلبان از نیستان خود میبرند اما اصل خویش باز نمیجویند، چون در این اصل طراوت و شکوفایی را نمیبینند.ما در آینده همچنین شاهد جریان های اصلاحطلبی در صورتها و سیرتهای متفاوتی هستیم. در درون جریان رسمی نیز، تحولاتی خواهیم دید. اصلاحات در شرایط کنونی نیازمند یک نوع انقلاب است، که این خود نوعی پارادوکس است. اصلاحات از آن روی که از طبیعت خود خارج شده است، تنها یک انقلاب و تنش شدید درون جریانی میتواند آن را به طبیعت خود برگرداند تا نبضش به صورت طبیعی بتپد. در شرایط و وضعیت کنونی، نشانی از این انقلاب نمیبینیم، باید دید در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. عدهی زیادی دیگر این نوع روش و منش جریان اصلاحطلبی را برنمیتابند، عدهای به نام نامی اصلاحطلبی صرفا در صدد تامین منافع و قدرت خودشان هستند، بارها گفتهام از جریان اصلاحطلبی یک برج بابلی ساختند که از آن بالا بروند و بتوانند به قدرت و منفعت خود برسند. کاملا بهمثابه آپاراتوس یک یک دستگاه قدرت از اصلاحطلبی استفاده ابزاری میکنند. اینها به لحاظ فردی نه روش و منش اصلاحطلبی دارند و نه هیچ گونه افزودهی نظری و گفتمانی اصلاحطلبانه داشتهاند، اما مفروضشان این است که چون به این جریان بیاویزند، میتوانند سهمی از قدرت را از آن خود کنند. من معتقدم تا وقتی ویترین اصلاحطلبی اینها هستند، کسی نمیایستد داخل ویترین را نگاه کند، کسی وارد این مغازه نمیشود که جنسی بخرد، باید ویترین را عوض کرد در این ویترین افرادی هستند که چنبره زدند و دیری است که از پیکرهی جریان اصلاحطلبی خون، قدرت و منفعت را میمکند.
دیپلمات سابق ایران: نشانههایی که در مذاکرات میگویند موفقیتآمیز ارزیابی کردند، چه بوده؟
دیپلمات سابق ایران در سازمان ملل گفت: «صرف نظر از اینکه رسما این دور را چه بنامیم، با توجه به اینکه دستاوردهای ادوار قبلی مذاکرات در بهار گذشته به عنوان مبنای کار پذیرفته شده است، میتوان این دور را ادامه کار مذاکرات قبل دانست و غیر رسمی دور هفتم نامید.»کوروش احمدی در گفت و گو با خبرنگار «انتخاب» در تحلیل روز اول مذاکرات و اظهارات طرفین که جلسه اول را مثبت ارزیابی کرده بودند، گفت: «برداشت من این است که توافقات مقدماتی در روز اول بیش از حد انتظار بوده، که البته با توجه به تاکید مقامات دولت سیزدهم طی دو سه هفته اخیر مبنی بر اینکه هدفشان بازگشت به تعهدات برجامی است، خیلی خلاف انتظار هم نبود.»
وی گفت: چند نکته مهم در روز اول روشن شد: نکته اول این است، آنطور که از صحبتهای انریکه مورا برمیآید، مذاکراتی که در شش دور گذشته انجام شد به عنوان مبنایی برای کارهای پیشرو پذیرفته شده است. به عبارت دیگر، صرف نظر از اینکه رسما این دور را چه بنامیم، ولی با توجه به اینکه دستاوردهای ادوار قبلی به عنوان مبنا پذیرفته شده است، میتوان این دور را به صورت غیر رسمی دور هفتم نامید و آن را ادامه مذاکراتی دانست که در بهار گذشته انجام شد.» او اضافه کرد: «نکته دوم در تایید نکته اول مربوط به احیای فعالیت سه گروه کاری است که در شش دور قبلی ایجاد شده بودند: یعنی گروه کاری هستهای، گروه کاری تحریمها و گروه کاری ترتیب و توالی.»
احمدی در مورد گروه کاری ترتیب و توالی، تصریح کرد: «وظیفه این کارگروه این است که مشخص کند کدام طرف، کدام تعهد برجامی را به چه ترتیبی و در چه مقطع زمانی انجام دهد. برنامه اعلام شده گروه کاری تحریمها سه شنبه و گروه کاری هستهای چهارشنبه تشکیل جلسه میدهد. این ترتیبات حکایت از ادامه کار مطابق توافقات گذشته دارد.»این کارشناس مسائل بینالملل درمورد نکته سوم مذاکرات، مطرح کرد: «نکته سوم این است که آنطور که پیداست و اطلاع دارم، مسئولین و کارشناسان مجرب و مطلع وزارت خارجه که در ادوار قبلی حضور داشتند، (به استثنای آقای عراقچی) در این دوره هم حضور دارند. این بدان معناست که صرف نظر از مقامات عالیرتبه در سطح معاونین وزرا که در تیم جدید هستند و من اطلاعی از میزان تجربه و تخصص آنها در این حوزه ندارم، ولی نکته امیدوار کننده این است که تیم کاربلد همیشگی حضور دارد و میتوان تصور کرد که این تیم در این دو گروه کاری شرکت میکنند و از این نقطه نظر هم میتوان گفت، کار، همان روال قبلی را خواهد داشت.»
طرح «صیانت» به مرکز پژوهشهای مجلس برگشت خورد
با رای اعضای کمیسیون مشترک صیانت، این طرح به مرکز پژوهشهای مجلس برگشت خورد تا مواد آن براساس نظرات کارشناسان و صاحبنظران اصلاح شود.در جریان جلسه گذشته کمیسیون طرح صیانت اعلام شد که وزیر ارتباطات در نامهای خواستار اصلاح برخی مواد طرح شده است.شنیدهها حاکی از این است که این فرایند با پیگیری رئیس مجلس انجام شده و در پیشنویس پیشنهادات دولت نیز مباحث مربوط به اینستاگرام و پلتفرمهای پرمخاطب تغییرات جدی دارد. مقرر شد طرح به مرکز پژوهش ها بازگردد تا مرکز پژوهش ها به مدت ده روز مطالعه تطبیقی داشته باشد و نظر خود را به کمیسیون ارجاع کند.
فرهنگی: روحانی در اجرای «برجام» عجله کرد
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: دولت روحانی کاملا شتابزده و بدون حساب و کتاب همه تعهدات خود در برجام را انجام داد اما این بار باید در ابتدا غربیها تعهدات خود را عملیاتی کنند.محمدحسین فرهنگی با اشاره به آغاز دور جدید از مذاکرات احیای برجام که اولین دور از مذاکرات دولت سیزدهم است، گفت: تکلیف ما در مذاکرات هستهای کاملاً روشن است و توپ در زمین آنها است.وی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران در دولت روحانی کاملاً شتاب زده و بدون حساب و کتاب همه تعهدات خود در برجام را انجام داد، اما طرف غربی عضو برجام نه تنها هیچ اقدامی برای اجرای تعهدات خود انجام نداد، بلکه شرایط را هم بدتر کرد.نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: در حال حاضر ما منابعی در دست کشورهای خارجی داریم که طبق توافقات گذشته، آنان باید منابع و اموال ایران را آزاد کنند. همچنین آنها محدودیتهای بیدلیلی را بر کشور ما اعمال کردند که باید این محدودیتها را هم کامل بردارند.
رئیس «ام آی 6»: ایران در فهرست تهدیدهای انگلیس قرار دارد
رئیس سازمان «ام آی 6» (سازمان جاسوسی خارجی انگلیس) در تازهترین اظهارنظرات خود مدعی شده است که ایران، چین و روسیه در صدر فهرست تهدیدهای انگلیس قرار دارند.بنا بر گزارش روزنامه «سیاتل تایمز»، «ریچارد مور» مدعی شده است که سه کشور مذکور و تروریسم بینالمللی، چهار موضوع امنیتی بزرگی است که جاسوسان بریتانیا با آن روبرو و در تقابل هستند. وی در اولین سخنرانی عمومی خود از زمانیکه در اکتبر ۲۰۲۰، به عنوان رئیس سرویس اطلاعات مخفی انگلیس یا همان ام آی ۶ منصوب شده است، گفت: چین «بزرگترین اولویت» سازمان جاسوسی خارجی انگلیس محسوب میشود زیرا پکن به طور فزایندهای برای پیشبرد منافع خود از «اقدامات جسورانه و قاطعانه» حمایت میکند.این مقام اطلاعاتی انگلیس از چین بعنوان «دولتی مستبد با ارزشهایی متفاوت از ما (انگلیس)» نام برد و مدعی شد، پکن «عملیات جاسوسی وسیعی» علیه انگلیس و هم پیمانان این کشور انجام میدهد و تلاش میکند تا «گفتمان عمومی و تصمیمگیری سیاسی را مخدوش کند» و فناوری را صادر میکند که موجب میشود شبکهای از مستبدان در جهان بتوانند کنترل امور را به دست داشته باشند.