اگر شما هم قصد دارید در سفر به شیراز از باغ ارم و دیگر جاذبههای گردشگری و تاریخی این شهر زیبا بازدید نمایید، برای رزرو هتل شیراز میتوانید به سایت آنلاین رزرو هتل اقامت ۲۴ مراجعه کنید.
تاریخ ساخت دقیقی برای این باغ بدست نیامده و فقط از آن در سفرنامههای مختلف چندین بار اسمی آورده شده که میتوان قدمتش را به قرون دهم و یازدهم هجری نسبت داد. بنا بر مستندات دیگری مانند اشعار حافظ تاریخ ساخت باغ ارم را به دوران سلجوقی نیز نسبت میدهند. از وضعیت باغ بعد از سلجوقیان و در زمان صفویان اطلاعاتی در دست نیست اما طبق مدارکی از اواخر دوران زندیه باغ ارم در اختیار سران قشقائی قرار گرفت و مرکز حکمرانی و فرمانروایی آنها شد.
در زمان قاجار این باغ توسط حاج نصیرالملک شیرازی خریداری گشت و عمارتی با بخشهای مختلف و تزئینات گوناگون در آن ساخته شد. ابوالقاسم نصیرالملک در زمان سلطنت مظفرالدین شاه قاجار حکمران فارس بود. تا زمان حکومت پهلوی دوم این باغ در اختیار خاندان نصیرالملک شیرازی قرار داشت و سپس مالکیت آن به فرح پهلوی میرسد و او نیز باغ را به دانشگاه شیراز اهدا میکند.
ساختمان باغ ارم شیراز که در طول سالیان دچار تخریب شده بود، در فاصله سال های 1345 تا 1350 مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. این باغ زیبا و تماشایی در سال 1390 نیز در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
زمین باغ ارم به صورت یک مستطیل است که در گذشته اطراف آن دیواری گلی قرار داشت، اما در حال حاضر به جای آن دیوار نرده قرار گرفته است. به دلیل شیب دار بودن زمین در بخشهایی از باغ معماران آن پلههایی تعبیه نمودند که در مسیرهای مختلف قابل مشاهده هستند. در جلوی ساختمان اصلی یک استخر بزرگ به مساحت 335 متر با استفاده از چندین تخته سنگ عظیم ساخته شده است. در چهارگوشه این استخر زیبا نیز 4 نخل تنومند قرار دارند که زیبایی استخر را دوچندان نمودهاند.
ساختمان اصلی باغ ارم شیراز که در ارتفاعی بالاتر از سایر قسمتهای باغ در بخش غربی واقع شده است، شامل عمارت اصلی و اندرونی است. عمارت اصلی دارای سه طبقه با پشت بامی شیروانی بوده که نمونه معماری دوران قاجار است. البته در ساخت این بنا از معماری دوران زندیه و صفویه نیز الهام گرفته شده که در برخی از تزئینات قابل مشاهده هستند.
در بخشهای مختلف عمارت اصلی باغ ارم شیراز تزئینات چشم نوازی مانند گچبری، نقاشی، حجاری، منبت کاری، کاشی کاری و ... استفاده شدهاند و دربهای ساختمان نیز به زیبایی هرچه تمام تر از چوب ساج ساخته شدهاند و همچنان سالم میباشند.
عمارت اصلی باغ ارم در قسمت غربی زمین قرار داشت اما طی سالیان مختلف با اضافه شدن زمینهای وسیع به محوطه باغ در حال حاضر ساختمان اصلی در وسط زمین و باغ واقع شده است. بازدیدکنندگان و گردشگران برای بازدید از عمارت اصلی باید از طریق مسیر اصلی که در وسط باغ طراحی شده استفاده کنند. قدم زدن در این باغ زیبا و دلنشین میتواند لحظات به یادماندنی از سفر به شیراز را ایجاد کند.
طبقه اول که هم سطح با زمین است دارای یک حوض میباشد که در روزهای گرم تابستان هوای محیط را خنک مینموده است. از این رو به این قسمت تالار حوضخانه نیز گفته میشود. در این تالار علاوه بر حوض و جوی آب ستونی سنگی و حجاری شده خودنمایی میکند. برای تزئینات سقف و دیوارهای طبقه اول باغ ارم شیراز از کاشیهای معرق و هفت رنگ با تصاویر خسرو و شیرین، شکارگاه طبیعت و ... استفاده شده که جلوه خاصی به این فضا بخشیدهاند.
در این طبقه یک ایوان بزرگ و دو ایوان کوچک قرار دارد که هنر معماری باشکوه دوران قاجار را به نمایش گذاشتهاند. در ایوان بزرگ که دارای سقف بلندی است، دو ستون یکپارچه سنگی وجود دارد که بر روی سرستونها تصاویر زیبایی به عنوان تزئینات نقاشی شده است. گچ بریهای این ایوان نیز در نوع خود بی نظیرند و کاشی کاریهای قجری این قسمت از عمارت اصلی باغ ارم شیراز همانندی ندارند.
در طبقه سوم یک سالن بزرگ در وسط قرار گرفته که پنجرههایش رو به ایوان اصلی است. این طبقه از نظر معماری و ساختاری شبیه طبقه دوم میباشد و دارای تزئینات خیره کننده و چشم نوازی است.
باغ ارم در خیابان ارم و در نزدیکی مجموعه دانشگاه شیراز واقع شده است. برای دسترسی به آن میتوانید از مترو استفاده کنید و با پیاده شده در ایستگاه نمازی و پیاده روی 10 دقیقهای خود را به ورودی باغ برسانید. برای رفتن به باغ ارم با خودرو شخصی نیز باید از بخشهای شمالی شهر مانند بلوار شهید چمران و میدان دانشجو خود را به میدان ارم و خیابان ارم برسانید.
برای رزرو هتل شیراز و اقامتی راحت و خاطره انگیز، میتوانید به وبسایت رزرو اقامت ۲۴ مراجعه کنید و با مشاهده اطلاعات هتلهای مختلف، بهترین انتخاب را داشته باشید. اقامت 24 مرکز ملی رزرواسیون اماکن اقامتی کشور و اولین مرکز رسمی رزرواسیون هتل در ایران است که موافقت اصولی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را در این زمینه دارد.
انتهای رپرتاژ آگهی/