تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بانکها باید منضبط عمل کنند، آغاز رزمایش سراسری نظارت بر بازار کالاهای اساسی، بازدهی مثبت شاخص کل بورس در هفته گذشته، سهام عدالت چقدر میارزد؟ رونق بازار مسکن به خاطر فروشهای زیر قیمت است و افزایش تمایل برای خرید موبایل ۳ تا ۴ میلیونی را در بر دارد.
مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در حساب کاربری خود در فضای مجازی نوشت: برای بستن بودجه بدون کسری؛ دولت اولین قدم را با کاهش ۱۵ درصدی هزینههای خود (به غیر از حقوق) محکم برداشته است. ریخت و پاشهای مرسوم دستگاهها در دولت سیزدهم تکرار نخواهد شد.
رییس جمهور گفت: گرانی و تورم به زودی متوقف خواهد شد، گرانیهای اخیر نتیجه تصمیمات نادرست گذشته است و آثار تصمیمات ما در ماههای آینده روشن میشود.
آیت الله سید ابراهیم رییسی، روز جمعه در دومین روز سفر خود به استان قم در دیدار با آیت الله نوری همدانی از مراجع تقلید، اظهار داشت: دولت سیزدهم برای کنترل تورم اقداماتی انجام داده و در کنار آن برخی از فعالیتهای تورم زا را متوقف کرده است و بر اساس همین تصمیمها، شاهد روند کاهشی تورم هستیم.
رئیس جمهور در دیدار با علما، خانواده شهدا، ایثارگران و جمعی از مردم قم با تاکید بر ضرورت منضبط بودن بانکها، اهمیت پرداخت تسهیلات و افزایش مهلت بازپرداخت به تولیدکنندگان تصریح کرد: دریافت سود بیش از آنچه در شورای پول و اعتبار مقرر شده مجاز نیست و هر بانکی سود بیشتر دریافت کرده حتما باید به مردم بازگرداند.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفتهای که گذشت (چهارشنبه- هشتم دی) با ۳۸ هزار واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به عدد یک میلیون و ۳۹۷ هزار واحد رسید؛ بنابراین، رشد شاخص کل در هفته جاری معادل ۲.۷ درصد بود. شاخص کل در پایان روز چهارشنبه هفته گذشته (یکم دی ماه) در حالی با رقم یک میلیون و ۳۵۹ هزار واحد به معاملات خود پایان داد که این رقم در هشتم دی ماه به یک میلیون و ۳۹۷ هزار واحد رسید. شاخص کل هموزن در پایان هفته گذشته ۳۵۷ هزار و ۷۶۴ واحد بود که در هفته جاری این عدد به ۳۶۸ هزار و ۹۹ واحد و شاخص قیمت هموزن از ۲۲۵ هزار و ۳۵ واحد به عدد ۲۳۱ هزار و ۴۹۵ واحد رسید. در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، ملی صنایع مس ایران (فملی)، گروه دارویی برکت (برکت)، سایپا (خساپا)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) و پالایش نفت بندرعباس (شبندر) در گروه نمادهای پُر تراکنش قرار داشتند.
سهام عدالت که در هفتههای گذشته با کاهش ارزش مواجه شده بود، در هفته گذشته پایانی، آذرماه تغییر روند داشت و رشد قابل توجهی را به ثبت رساند. این روند مثبت در هفته اول دی ماه نیز ادامه داشت و این سهام در هفته گذشته با رشد ۴.۲۱ درصدی مواجه شد. این مساله در حالی رخ داده که شاخص کل بورس و شاخص کل هموزن بورس نیز به ترتیب با رشد ۲.۸ و ۲.۹ درصدی در این هفته مواجه شدند. برگههای سهام عدالت در قیمتهای ۴۰۹ هزار تومانی، ۴۹۲ هزار تومانی، ۵۳۲ هزار تومانی و یک میلیون تومانی در هفته پایانی آذرماه به ترتیب با رشد ۳۲۳ هزار تومانی، ۳۸۸ هزار تومانی، ۴۲۰ هزار تومانی و ۷۸۹ هزار تومانی مواجه شدهاند. بسیاری از کارشناسان معتقدند، نمادهای حاضر در سبد سهام عدالت از ارزندهترین سهمهای بازار سرمایه هستند. با این حال، ارزش برگههای سهام عدالت در برگههای مختلف به ترتیب برابر است با ۸ میلیون و ۵ هزار تومان، ۹ میلیون و ۶۲۹ هزار تومان، ۱۰ میلیون و ۴۱۲ هزار تومان و ۱۹ میلیون و ۵۷۲ هزار تومان.
ابراهیم درستی، رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاههای صوت و تصویر و تلفن همراه، با تشریح آخرین وضعیت بازار موبایل در کشور، گفت: نوسانهای نرخ ارز در قیمت نهایی کالاهای وارداتی تاثیر مستقیم میگذارد. به گفته وی، تلفن همراه در دسته کالاهای لوکس جای میگیرد؛ از این روی، ارز ترجیحی برای واردات آن تخصیص داده نشد. تلفن همراه با ارز نیمایی وارد کشور میشود و از آنجاییکه نرخ ارز نیمایی با نوسانهای نرخ ارز در بازار آزاد تغییر نکرد، ما شاهد افزایش قیمت تلفن همراه در بازار داخلی نبودیم. درستی با بیان اینکه هماکنون بازار موبایل آرام است و قیمتها ثبات نسبی دارند، خاطرنشان کرد: تلفن همراه به میزان کافی در بازار موجود است، ولی از سوی دیگر کاهش قدرت مردم رکود در این بازار حاکم شده و تقاضا برای خرید تلفن همراه در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است.
عضو هیات رییسه اتاق اصناف تهران در پاسخ به این پرسش که قیمت تلفن همراه در بازار از چه نرخی شروع میشود، گفت: تلفن همراه از ۱.۵ میلیون تا ۷۰ میلیون در بازار موجود است. این سلیقه و توان خریدار است که تعیین میکند چه مارکی و با چه قیمتی تلفن همراه خریداری کند. وی با بیان اینکه مردم بیشتر خریدار تلفن همراه با رنج قیمتی ۳ تا ۴ میلیون هستند، گفت: تلفن همراه با این نرخ ۷۵ درصد از سهم بازار را به خود اختصاص دادهاند. این فعال اقتصادی با بیان اینکه دیگر با پدیده قاچاق در بازار تلفن همراه مواجه نیستیم، گفت: بعد از اجرای طرح ریجستری تا حدود زیادی این بازار ساماندهی شد و دیگر شاهد پدیده قاچاق در این بازار نیستیم. درستی در ادامه تصریح کرد: پیش از اجرای طرح ریجستری، حجم قابل توجهی از گوشیهای هوشمند موجود در بازار ایران قاچاقی وارد کشور میشد و همین، باعث بروز مشکلات زیادی شد؛ از این روی، مسئولان وزارت صمت و ارتباطات اجرای طرح ریجستری را در دستور کار قرار دادند و تنها گوشیهایی که از طریق گمرک وارد کشور شوند میتواند در ایران فعال باشند. /ایلنا
معاون وزیر راه گفت: تسهیلات به شکل مرحلهای و متناسب با پیشرفت فیزیکی به متقاضیان در تمامی شهرها پرداخت میشود. محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی افزود: برای ثبت نام خودمالکان هیچ محدودیتی وجود ندارد و همه شهرهای کشور و همه روستاها برای این دسته از متقاضیان باز است. هرکسی با هر تعدادی که در پروانهاش درج شده امکان ثبتنام و اخذ تسهیلات خودمالکی را دارد. معاون مسکن و ساختمان پیشتر نیز اعلام کرده بود: برای کسانی که به صورت شخصی واحدی را میسازند و یا برای سازندگان حرفهای این امکان فراهم شده است که با ثبتنام در سامانه نهضت ملی مسکن تقاضای تسهیلات خودمالکی داشته باشند. بر اساس سقف تعیینشده که در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، مراکز استانهای بیش از یک میلیون نفر جمعیت ۴۰۰ میلیون تومان، مراکز استانها ۳۵۰ میلیون تومان و سایر شهرها ۳۰۰ میلیون تومان است میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند. همچنین متقاضیان در روستاها تا ۲۵۰ میلیون تومان امکان استفاده از تسهیلات خودمالکی را دارند. به گفته محمودزاده متقاضیان میتوانند در سامانه نهضت ملی مسکن از طریق بانک عامل و یا نهادهای دیگری که در حوزه مسکن فعالیت میکنند، ثبتنام کنند.
یک کارشناس بازار مسکن گفت: پس از تصویب قانون مالیات بر خانههای خالی، بانک ها و افرادی که به صورت گسترده اقدام به احتکار مسکن میکردند واحدها را به بازار عرضه کرده و بعضا زیر قیمت به فروش میرسانند که یکی از دلایل رشد معاملات در ماههای اخیر است. ایرج رهبر در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: افزایش نسبی معاملات مسکن شهر تهران در ماه های آبان و آذر میتواند دو علت داشته باشد؛ یکی اینکه بعد از تصویب قانون مالیات بر خانه های خالی و فشاری که به بانک ها برای خروج از بنگاهداری آورده شده بسیاری از دستگاه ها، ارگان ها و بانک ها اقدام به عرضه واحدهای خود در بازار کردند. بانکها در بخش املاک و مستغلات به صورت گسترده سرمایهگذاری کرده بودند که مقداری به تکاپو افتاده اند تا هر طور شده، واحدهای خود را حتی زیر قیمت به فروش برسانند.
سخنگوی صنعت برق گفت که طرح افزایش تعرفه برق برای مشترکان پر مصرف از ابتدای بهمن ماه سال جاری اجرا خواهد شد و این دسته از مشترکان هزینه نزدیک به قیمت تمام شده پرداخت خواهند کرد. مصطفی رجبی مشهدی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه قطعا قبوضی که بعد از بهمن ماه صادر می شوند با تعرفه های جدید خواهد بود، اظهار کرد: پیش بینی شده در این طرح برای مشترکانی که میزان مصرف آن ها زیر الگوی کم مصرفی است، مشوق هایی لحاظ شود. وی افزود: الگو کم مصرفی افزایش پیدا کرده؛ یعنی کسانی که زیر ۵۰ درصد الگو منطقه باشند در ماه های غیر گرم ۱۰۰ کیلووات ساعت برای مناطق عادی و برای ماه های غیر گرم ۱۵۰ کیلووات ساعت لحاظ می شود. اگر مشترکی ماهیانه میزان مصرفی زیر این اعداد داشته باشد و علاوه بر آن تحت پوشش کمیته امداد و یا سازمان بهزیستی باشد، برابر بند یک تبصره هشت قانون بودجه سال ۱۴۰۰ از تعرفه رایگان برخوردار می شود.
سخنگوی صنعت برق در پاسخ به این که قبض برق برای کنتورهای تجمیعی چگونه محاسبه می شود نیز گفت: تعداد این کنتورها، بسیار اندک است. در برخی روستاها چنین کنتورهایی وجود دارد که اعلام شده برای جداسازی اقلامات لازم انجام شود، در شهرها نیز اگر دو خانوار از یک کنتور استفاده می کنند، می توانند برای تفکیک کنتور درخواست خود را ثبت کنند و در سریع ترین زمان این کار انجام خواهد شد و مشکلی در این خصوص وجود ندارد و مشترکان می توانند انشعاب جداگانه ای را دریافت کند. رجبی مشهدی با بیان اینکه ۷۵ درصد مشترکان زیر الگو مصرف منطقه قرار دارند و تنها ۲۵ درصد که حدود هفت میلیون مشترک را شامل می شود، جز مشترکان پر مصرف هستند، گفت: البته در مناطق مختلف پراکندگی ها متفاوت است، در مجموع این دسته از مشترکان که بیش از حد مصرف منطقه مصرف دارند شامل حال این طرح خواهند شد.
ناصر نبی پور، رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران در گفتوگو با مهر درباره دلایل گرانی تخم مرغ در بازار گفت: مطرح شدن مباحثی از سوی برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس درباره احتمال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی منجر به این شد که تعدادی از واردکنندگان از عرضه نهادههای دامی به بازار خودداری کنند، زمانی که مباحثی مبنی بر حذف یارانه و گرانی محصول نهایی مطرح میشود، طبیعی است که چنین اتفاقاتی رخ دهد. این فعال صنفی ادامه داد: همچنین برخی تولیدکنندگان از عرضه تخم مرغ به بازار خودداری میکردند، چون احتمال میدادند قیمت آن افزایش یابد. نبی پور ضمن انتقاد از چنین اقداماتی گفت: مگر چقدر میتوان این محصولات را انبار کرد و به بازار عرضه نکرد، بعد از مدتی چارهای جز عرضه آنها به بازار وجود ندارد و زمانی هم که عرضه زیاد شود قیمت متعادل میشود.