کیوسک بین الملل تابناک: توئیت شمخانی درباره آغاز اجرای برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین، جزئیات نشست محرمانه مقتدی الصدر و سردار قاآنی، اعلام عبور نفت ایران از کانال سوئز، محاکمه رئیسجمهور سابق اوکراین به اتهام خیانت و برگزاری رزمایش مشترک میان روسیه وبلاروس از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
توئیت شمخانی درباره آغاز اجرای برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی امروز (دوشنبه) در توئیتی با اشاره به آغاز اجرای برنامه همکاری جامع ایران و چین نوشت: آغاز اجرای موافقتنامه ۲۵ ساله بین ایران و چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان آن هم در شرایطی که آمریکا همچنان با یکجانبهگرایی و تداوم فشار حداکثری به دنبال محروم کردن ایران از تعاملات اقتصادی با دنیاست، موفقیتی راهبردی برای تهران محسوب میشود.
جزئیات نشست محرمانه مقتدی الصدر و سردار قاآنی
یک منبع سیاسی آگاه جزئیات دیدار سردار اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با مقتدا صدر رهبر جریان صدر در نجف اشرف را ارائه کرد.
این منبع به پایگاه خبری بغداد الیوم گفت که «قاآنی در اواخر شامگاه گذشته، پس از زیارت در نجف اشرف و کربلای معلی، در منزل رهبر جریان صدر در منطقه الحنانه، غیر علنی با مقتدا صدر دیدار کرد.»
وی تأکید کرد، سردار قاآنی و الصدر، یکسانسازی مواضع فراکسیون های سیاسی شیعه را بررسی کردند تا فراکسیون الصدر، با کمیته هماهنگی شیعیان «الاطار التنسیقی» (چارچوب هماهنگی) در داخل پارلمان، یک فراکسیون را تشکیل دهند.
این منبع با اشاره به اینکه هدف از تشکیل این فراکسیون، تشکیل دولت عراق است، خاطرنشان کرد، الصدر در این دیدار اصرار داشته است که نوری المالکی رهبر ائتلاف دولة القانون در دولت جدید حضور نداشته باشد.
به گفته این منبع، الصدر گفته است که در صورت عدم مشارکت نوری المالکی، جریان الصدر و چارچوب هماهنگی، یک فراکسیون را تشکیل خواهد داد.
اعضای کمیته هماهنگی در یازدهم آذر ماه گذشته با رهبر جریان صدر دیدار کرد. طرفین پس از این دیدار تأکید کردند که هدف از این دیدار این بود که «درباره مسائل حلوفصلنشده و آخرین تحولات مقطع کنونی در راستای تقویت پیوند اتحاد و برادی میان فرزندان این میهن و همچنین منافع ملت عراق -که اولویت تمامی طرفها باشد- بحث و تبادل نظر شود.»
در این دیدار همچنین مسائل زیر بررسی شد؛
۱. برداشتن گامهای عملی لازم برای مبارزه با فساد و بازخواست فاسدان و همچنین توقف تضییع عامدانه اموال عمومی.
۲. تأکید بر خروج نیروهای بیگانه مطابق با جدول زمانی اعلامشده و ایجاد سازوکاری تضمینکننده برای انحصار سلاح در دستان حکومت.
۳. محافظت از الحشدالشعبی و حمایت و سازماندهی آن بهنحوی که این گام موجب تقویت نقش این سازمان و حفظ امنیت عراق شود.
۴. جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی و تمام آنچه مربوط به این اقدام میشود.
۵. اقدام مشترک برای حفظ مبانی ملت عراق در تقابل با انحرافهای اخلاقی و اجتماعی مطابق چارچوبهای قانونی.
۶. اقدام در جهت بهبود سطح اقتصادی مناطق محروم و جدا کردن رقابتهای سیاسی از تمامی طرحهای خدماتی و رفع محرومیت از این مناطقق.
جریان صدر عراق طی انتخابات اخیر، موفق شد با کسب ۷۳ کرسی از اصل ۳۲۹ کرسی پارلمانی در صدر قرار گیرد و پس از آن، ائتلاف سنی تقدم با ۳۷ کرسی و ائتلاف دولة القانون با ۳۳ کرسی، حزب دموکرات کردستان عراق با ۳۱ کرسی، ائتلاف کردستان و ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری با ۱۷ کرسی در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
درست است که جریان صدر بیشترین کرسیهای پارلمانی را در این انتخابات کسب کرده اما برای تشکیل دولت این کرسیها کافی نیست و باید با سایر گروههای سیاسی پیروز در انتخابات، ائتلاف تشکیل دهد.
اعلام عبور نفت ایران از کانال سوئز
اسامه ربیع، رئیس اداره کانال سوئز (SCA) گفت: انتظار میرود، پروژه توسعه بخشهایی از کانال سوئز، پس از دو سال در جولای ۲۰۲۳ تکمیل شود.
پس از اینکه کانال سوئز در سال گذشته به علت به گل نشستن کشتی کانتینری «اِور گیون» (Ever Given)، به مدت ۶ روز مسدود شد، این اداره، طرحهایی برای برای توسعه کانال دوم و بزرگتر کردن کانال موجود ارائه داد.
ربیع توضیح داد، کشتیها به صورت کاروان از این کانال عبور میکنند و توسعه دومین کانال، ظرفیت را به ۶ کشتی افزایش خواهد داد.
قرار است، بر اساس طرحهایی که قبلا اعلام شده بود، سی کیلومتر از انتهای این کانال، جایی که اور گیون به گل نشست، ۴۰ متر به سمت شرق عریضتر شود و عمق آن از ۶۶ فوت به ۷۲ فوت افزایش یابد.
ربیع میگوید: «این اقدامات ناوبری را در این بخش دشوار کانال ۲۸ درصد بهبود خواهد داد.»
وی در پاسخ به پرسشی در مورد عبور نفت و سوخت ایران از کانال سوئز با وجود تحریم آمریکای آمریکا بر فروش نفت این کشور گفت: «هیچ تبعیضی در مورد پرچم یک کشور در کشتیها وجود ندارد و نفت ایران از این کانال عبور میکند.»
حزب الله سال گذشته با هدف برطرف کردن کمبود سوخت در لبنان، از ایران سوخت وارد کرد. محمولهها از طریق سوریه ارسال شد.
محاکمه رئیسجمهور سابق اوکراین به اتهام خیانت
رئیسجمهور سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ اوکراین روز دوشنبه (امروز) در کییف دادگاهی میشود.
رسانههای غربی گزارش دادند، «پترو پروشنکو» رئیسجمهور سابق اوکراین که به ارتکاب خیانت متهم شده است، روز دوشنبه (امروز) از ورشو پایتخت لهستان به کییف پایتخت اوکراین وارد شد.
به نوشته رویترز، پروشنکو رئیسجمهور سابق اوکراین از فرودگاه ورشو پایتخت لهستان وارد فرودگاه کییف شد.
این مقام سابق اوکراینی ماموران و نیروهای مرزی فرودگاه کییف را متهم کرده که گذرنامه وی را از او گرفتند. پترو پروشنکو بعد از خروج از فرودگاه کییف، در جمع حامیان خود در بیرون از فرودگاه پایتخت اوکراین حاضر شد و سخنرانی کرد.
وی و منتقدان دولت «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین، زلنسکی را متهم کردهاند برای انحراف توجهات از مشکلات کشور به اتهام زنی علیه رئیسجمهور سابق روی آوردهاند.
بنا بر گزارشها، از مدتها قبل تحقیقات درباره اتهام خیانت پترو پروشنکو رئیسجمهور سابق اوکراین در جریان بوده و او متهم است که «طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ به شورشیان جدایی طلب مورد حمایت روسیه از طریق فروش غیرقانونی زغال سنگ، کمک مالی کرد.»
پترو پروشنکو و حزب او در اوکراین، ضمن رد این اتهامها، رئیسجمهور اوکراین را به «تلاشی بی ملاحظه برای ساکت کردن مخالفتهای سیاسی» در کشور متهم کردند.
دولت اوکراین اعلام کرد که دادستانیها و قوه قضاییه این کشور مستقل از دولت هستند و پروشنکو فکر میکند که او فراتر از قانون قرار دارد.
پترو پروشنکو و ولودیمیر زلنسکی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۹ با هم رقابت کردند و زلنسکی توانست پروشنکو رئیسجمهور وقت اوکراین را شکست دهد.
پروشنکو رئیسجمهور سابق اوکراین در جمع حامیانش در کییف به آنها گفت: «ما اینجا نیستیم که از پروشنکو حفاظت کنیم بلکه اینجاییم که اوکراین را متحد و از آن حفاظت کنیم.»
پیش از این سخنگوی «دفتر تحقیقات دولتی» اوکراین اعلام کرد که از پترو پروشنکو خواسته شده که روز دوشنبه (امروز) در دادگاه حاضر شود.
جنجالها درباره محاکمه رئیسجمهور سابق اوکراین در شرایطی تشدید شده که مقامهای ارشد کییف همراه با مسئولان آمریکایی و غربی طی هفتههای اخیر مدعی «تدارک روسیه برای حمله به اوکراین» شدهاند؛ اتهامی که مسکو بارها آن را رد کرده است.
برگزاری رزمایش مشترک میان روسیه وبلاروس
در میان تنشهای فزاینده بین شرق و غرب بر سر اوکراین، رئیس جمهوری بلاروس، امروز (دوشنبه) از رزمایش مشترک این کشور با روسیه در ماه آینده میلادی خبر داد.
به گزارش رویترز، روسیه که یکی از متحدان نزدیک بلاروس است، با تجمیع نیروهایش در نزدیکی مرزهای روسیه و سیلی از لفاظیهای تهدیدآمیز، غرب و اوکراین را نگران کرده و واهمه حمله نظامی را به جان کییف انداخته است.
مسکو این اتهامات را تکذیب میکند اما در عین حال، از این بنبست نظامی برای پیشبرد تضمینهایی امنیتی از غرب استفاده میکند، تضمینهایی که به موجب آن، روسیه میخواهد ناتو را متعهد کند که فعالیتش را در شرق گسترش نداده و به صورت رسمی، جلوی عضویت اوکراین – که یکی از کشورهای شوروی سابق – را در این اتحاد نظامی بگیرد.
الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس خطاب به وزیر دفاع این کشور گفت: ما میخواهیم تمریناتی را در ماه فوریه آغاز کنیم. تاریخ دقیقی را مشخص کرده و به من اعلام کن، تا دیگر به استقرار ناگهانی نیروهای زیاد و داشتن قصد آغاز جنگ متهم نشویم.
به گفته لوکاشنکو، این تمرینات در مرزهای جنوبی و غربی بلاروس برگزار خواهد شد.