خطر سیل هشتگ‌های ناآگاهانه برای قصاص محیط‌بان کرمانشاهی!

ما چه تصمیم اولیای دم را عادلانه بدانیم و چه ندانیم، چه حق آنها برای چنین تصمیم را قبول داشته باشیم و چه نداشته باشیم، چه قانون قصاص را بپذیریم و چه نپذیریم، در عمل جان یک محکوم به دست آنهاست و اگر هدف نجات آن محکوم است، با قوانین فعلی باید رضایت این افراد جلب شود.
کد خبر: ۱۱۰۰۲۹۰
|
۰۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۷:۵۶ 21 January 2022
|
10355 بازدید
|

یک وکیل دادگستری درباره اجرای حکم قصاص محیط‌بان کرمانشاهی بر ضرورت پیگیری حقوقی این پرونده تاکید کرد.

به گزارش «تابناک»؛ علی مجتهدزاده در یادداشتی درباره اجرای حکم قصاص برومند نجفی نوشت: این روز‌ها احساس خطر از تایید حکم قصاص برومند نجفی، محیط بان کرمانشاهی یگان حفاظت محیط زیست کشور، بسیاری را نگران کرده و به واکنش گسترده وا داشته است؛ اما از نظر آشنایان به امور قضایی، موضوع نگران کننده‌تر اتفاقا همین واکنش‌هایی است که می‌تواند امید‌ها برای جلوگیری از اجرای این حکم را شدیدا کاهش دهد.

شکی نیست که قریب به اتفاق این واکنش‌ها از روی خیرخواهی و با اهدافی انسانی و متعالی انجام می‌شود، اما مهم این است که به دلیل عدم اشراف عموم افرادی که دست به این واکنش‌ها به مسائل قضایی می‌زنند، این خطر وجود دارد که همین واکنش‌ها حتی نتیجه عکس بدهند.

در واقع فراهم کردن زمینه جلوگیری از اجرای این دست احکام، نیازمند داشتن سطحی از اشراف، تخصص و تجربه در امور قضایی، حقوقی و حتی روانشناسی است که هر کسی چنین توانایی را ندارد. بحث ما در این دست موارد، بحث خوب و بد بودن قوانین، تفسیر و تحلیل کیفی آن‌ها و آسیب شناسی حقوقی نظام قضایی کشور نیست. آن مسائل قطعا دارای اهمیت بالایی هستند، اما وقتی با یک پرونده قصاص که حکم آن در شرف اجراست طرف هستیم، بحث اساسا چیز دیگری است.

اینجا بحث جان یک انسان در میان است که نیازمند بالاترین سطح دقت و ظرافت در عملکرد افرادی است که دنبال نجات او هستند. داشتن نگاه فانتزی، سانتیمانتال و سیاسی به این دست پرونده‌ها به شدت می‌تواند خطری که متوجه جان محکوم است را افزایش دهد؛ کما اینکه در پرونده آرمان عبدالعالی که چندی قبل و علی رغم همه حساسیت‌های عمومی ایجاد شده، قصاص شد می‌توان عملکرد اشتباه بخش عمده‌ای از افرادی که به دنبال نجات وی بودند را از عوامل موثر اجرای حکم قصاص دانست.

عموم افرادی که در این حوزه بدون اطلاع نظر می‌دهند، تفاوت بین حکم «اعدام» با «قصاص» را نمی‌دانند و همین اولین انحراف و اشتباه بزرگ در راه تلاش برای حفظ جان محکوم را ایجاد می‌کند. ما در احکام «قصاص» که حکم آقای برومند نجفی هم از آن دسته است، با فرد یا افرادی به نام «اولیای دم» مواجه هستیم که تعیین کننده‌ترین عامل در اجرای حکم هستند.

اینکه آیا قوانین ناظر به این احکام از نظر ما درست، قابل قبول و منطبق با شرایط روز جامعه و دنیا هستند بحث دیگری است که اظهارنظر درباره آن مجال دیگری را می‌طلبد. اما قطعا مجال طرح این دست مسائل در پرونده یک محکوم به قصاص که در شرف اجرای حکم قرار دارد، نیست.

اینجا ما با همین قوانین (چه خوب و چه بد) و واقعیتی به نام حکم قصاص مواجه هستیم که تنها راه جلوگیری از اجرای آن به دست آوردن رضایت اولیای دم است. درست در همین نقطه برخی موضع گیری‌ها و مطالب که در ظاهر در جهت حمایت از محکوم مطرح می‌شود، زمینه ساز به هم ریختن وضعیت روانی اولیای دم و پافشاری آن‌ها بر لزوم اجرای حکم قصاص می‌گردد؛ یعنی تلاشی که قرار بوده به نفع محکوم باشد به قیمت جان وی تمام می‌شود.

عموما حملاتی که به اولیای دم در این پرونده‌ها صورت می‌گیرد و آن‌ها را در مظان اتهامات اخلاقی قرار می‌دهد، نه تنها در تصمیم آن‌ها تاثیری ندارد، بلکه عزم خیلی‌ها را برای اجرای حکم قصاص بیشتر می‌کند. داشتن داوری‌های اخلاقی درباره رفتار و اصرار اولیای دم در این پرونده‌ها طبیعی است، اما طرح عمومی آن و تبدیل کردن این داوری اخلاقی به یک ابزار فشار، فقط و فقط باعث وخیم‌تر شدن اوضاع می‌شود.

خلاصه صحبت این است که مجال برای مواجهه احساسی و انتقادی با حکم «قصاص» و «اعدام» و حتی زیر سوال بردن صدر تا ذیل آن توسط هر گروهی زیاد است و کیست که امروز ایراد قوانین ما در این حوزه را نداند. اما در جریان گرفتن رضایت برای توقف حکم «قصاص» یک محکوم که عن قریب باید پای چوبه دار برود، جای این بحث ها، هشتگ زدن‌های مجازی و وارد کردن فشار روانی به خانواده اولیای دم نیست.

ما چه تصمیم اولیای دم را عادلانه بدانیم و چه ندانیم، چه حق آن‌ها برای چنین تصمیم را قبول داشته باشیم و چه نداشته باشیم، چه قانون قصاص را بپذیریم و چه نپذیریم، در عمل جان یک محکوم به دست آنهاست و اگر هدف نجات آن محکوم است، با قوانین فعلی باید رضایت این افراد جلب شود.

بر خلاف تصور عمومی که وجود دارد، کار گرفتن رضایت از اولیای دم بسیار پیچیده‌تر و ظریف‌تر از این چیزهاست و نیاز به آشنایی جدی با موضوع و تجربه بالایی دارد. شاهد آن هم اینکه تا کنون حتی یک مورد وجود نداشته که فضاسازی رسانه ای، هشتگ زدن و ورود افراد غیرآشنا به موضوع توانسته باشد، باعث جلوگیری از حکم قصاص فردی شود.

پس اگر نگران جان محکومان به قصاص و از جمله محیط بان کرمانشاهی هستیم، باید بدانیم این روش اتکا به رفتار‌های هیجانی و وسیع در رسانه و فضای مجازی عموما نتیجه عکس داده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۰
انتشار یافته: ۱۴
محمودی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
چرا پلیس که بهمان صورت مرتکب کشتن کسی میشود قصاص نمیشود ولی محیط بانان که اسلحه را از همان ارگان ها گرفته اند قصاص میشوند جالبه که تا انها محیط بان‌را میکشند فورا ازاد میشوند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
هم پلیس و هم محیط بان باید مصونیت هایی داشته باشند در غیر اینصورت به درستی به وظایف خود عمل نمیکنند
ناشناس
|
Canada
|
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
الان داری این بنده خدارو با اون قاتل روانی که زده دختر مردم رو قطعه قطعه کرده مقایسه میکنی؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
نااگاه خودتی. وقتی شکارچیان مسلح به او حمله کردند چه میکرد؟ می ایستاد کشته میشد و مثل سایر محیط بانان خونش را پایمال میکردید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
وقتی قانون ضعیف باشد این مسائل بدیهی است .احساس اکثریت جامعه این است که قانون در عمل طرف مجرمین و وکیل مدافع آنهاست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
قانون باید اصلاح شود تا مجری قانون دچار مشکل پس از انجام وظیفه نگردد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
خانواده اولیای دم وقتی سرمایه های مملکت توسط مقتول به یغما می رفته یا با خشونت هر چه تمام تر حیوانات سلاخی می شدن، وجدانشان و عواطفشان تحریک نمی شده؟
شکارچی های غیر مجاز همین چند وقت پیش دو محیطبان را به طرز فجیعی کشتند ولی عواطف خانواده هایشان ذره ای تحریک نشد
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
قاتل باید اعدام شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
سیل هشتگ‌های لجبازانه تیتر بهتری است
شیرزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
چاپ این گزارش از طرف شما و بیان چنین مطلب نابخردانه ای از طرف یک‌وکیل نااگاه که اولیای دم را در مقابل مردم قرار داده هم در نجات جان بنده خدا تاثیر منفی دارد.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۱
قانون غلط گذاشته اند بعد می گویند حق اولیا دم است که ببخشند یا قصاص کنند !!!!! قانون غلط و نادرست است چه ربطی به خانواده مقتول دارد؟ شکارچی بی خود کرده است جان حیوانات بی گناه را می گیرد من اگر قانون گذار باشم برای کسی که با علم و اطلاع می رود و حیوانات بیچاره معصوم و مظلوم را شکار می کند مجازات مرگ تعیین می کنم چطور یک سارق اگر مسلحانه به بانک دستبرد بزند حکم محارب را دارد؟ اما یک فردی مسلحانه به طبیعت دستبرد بزند و با محیط بانان درگیری مسلحانه داشته باشد و جان حیوانات بی پناه را بگیرد محارب حساب نمی شود؟ جان آن حیوانات معصوم از جان این شکارچیان هزاران بار برتر است محیط بانان اگر در انجام وظیفه و دفاع از جان حیوانات کشته شوند که هیچ اگر شکارجیان مسلح را در درگیری مسلحانه از بین ببرند مقصر شناخته می شوند باز هم کشته می شوند و در هر صورت باخت باخت برای محیط بانان است. رک و راست به مردم بگویید اگر این قوانین برای نابودی محیط بانان و طبیعت درست شده است کل بساط محیط بانی و حفظ محیط زیست را جمع کنید و به شکارچیان شیطان صفت بگویید هر کاری دوست دارند بکنند اگر غیر از این است محیط بان در انجام وظیفه حکم پلیس در برابر مجرمان را دارد و حق ندارید وقتی در برابر مجرم مسلح برخورد کرده است با قانون های غلط مقصر را خانواده مقتول یا هر کس دیگری جلوه دهید.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟