شاهکار کمیسیون تلفیق بودجه و تعلل دولت؛ ۹ میلیارد دلار رانتی همراه با کسری بودجه ۲۰۰ هزار میلیاردی برای ۱۴۰۱/ پرداخت یارانه جدید منتفی شد؟!

در فصل بودجه ریزی، تصمیم دولت برای پایان سیاست ارزی دولت تدبیر و امید با نام دلار جهانگیری، بسیاری را به تغییر رویکرد دولت در تحقق عدالت و حمایت واقعی از معیشت و سفره مردم امیدوار کرده بود؛ اما امروز کمیسیون تلفیق با هدف گذاری دولت برای پایان دلار رانتی، مخالفت کرد.
کد خبر: ۱۱۰۱۸۰۶
|
۰۹ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۷:۴۵ 29 January 2022
|
21150 بازدید
|

محمدرضا مقامی فرد؛ در فصل بودجه ریزی، تصمیم دولت برای پایان سیاست ارزی دولت تدبیر و امید با نام دلار جهانگیری، بسیاری را به تغییر رویکرد دولت در تحقق عدالت و حمایت واقعی از معیشت و سفره مردم امیدوار کرده بود؛ اما امروز کمیسیون تلفیق با هدف گذاری دولت برای پایان دلار رانتی، مخالفت کرد.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ پیش از این در گزارش‌های متعددی بیان شد که دولت در لایحه بودجه سال آینده، در تبصره ۱۴، دو ردیف ۱۰۶ هزار میلیارد تومان برای «جبران اصلاح نرخ کالا‌های اساسی، دارو، یارانه نان و خرید تضمینی گندم» و همچنین ۶۶ هزار میلیارد تومان نیز با عنوان «یارانه حمایتی» اختصاص داده بود تا بتواند با حذف ارز ترجیحی برای واردات کالا‌های اساسی، به شکل واقعی از قدرت خرید مردم حمایت کند.

انتقاد رئیس جمهور از رانت ارز ۴۲۰۰

در این میان، چند روز قبل، رئیس جمهور در جدیدترین اظهار نظر خود در خصوص سیاست ارز ترجیحی در دولت سیزدهم و حذف این ارز، در گفتگو با مردم بیان کرد: دولت از شهریورماه که کار خودش را شروع کرد، ۸ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی در بودجه بود که دولت قبل آن را هزینه کرده بود و برای این دولت مبلغی نبود که بخواهد ارز ۴۲۰۰ تومانی را دنبال کند.

رئیس جمهور افزود: من هم از طرفی معتقد بودم که نباید شوک به جامعه وارد کرد. قبلاً هم گفتم غافلگیری را نمی‌پسندم و در قاموس من نیست که با مردم بخواهم به صورت غافلگیر بدون اینکه اطلاع داشته باشند کاری کنم از طرفی نباید شوک به اقتصاد و بازار وارد شود. این موضوع تبدیل شد به لایحه‌ای که به مجلس دادیم. اجمالاً سعی کردیم در این مدت با ساز و کار‌هایی وضعیت را حفظ کنیم، لیکن ارز ۴۲۰۰ تومانی مشکلات جدی ایجاد کرده است. برای الان هم نیست؛ چند سال است که گفته می‌شود. باید ۲، ۳ سال قبل مسأله ۴۲۰۰ حل می‌شد. در یک مقطعی ضرورت داشت این کار را کردند و باید حل می‌شد، لکن حل نشده است. افتاد به دولت ما که باید مساله ارز ۴۲۰۰ تومانی را حل کنیم. در این زمینه رانت، فساد و ارتباطات ناسالم وجود داشته است.

آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی باید در سفره مردم قرار گیرد، نه در دست عده‌ای خاص، خاطرنشان کرد: در ارتباط سه نکته وجود داردو اولاً برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باید یک اجماع نسبی وجود داشته باشد، حداقل بین دولت و مجلس. دوماً باید اقناع نخبگانی و اقناع افکار عمومی نسبت به عموم مردم در این زمینه وجود داشته باشد مردم هم نسبت به اینکه این کار باید قانع شوند و اطلاع‌رسانی دقیق به مردم شود. سوماً تغییر قیمت و خسارتی که به مردم وارد می‌شود خصوصا به طبقات پایین جبران شود.
رئیس جمهور افزود: آنچه ما داریم با مجلس در مورد ارز ۴۲۰۰ تومانی مذاکره می‌کنیم این است که هر سه نکته برای ما مهم است. کاری که رسانه ملی در این زمینه می‌کند کار خوبی است اینکه بحث کنند و موضوع را به بحث بگذارد، مخالف، موافق، کارشناسان بیایند سخن بگویند ما این را پسندیده می‌دانیم البته اگر خودِ این کار یک انتظاراتی در جامعه به وجود نیاورد و آثار تورمی ایجاد نکند، کارِ مناسبی است. رئیس جمهور در پاسخ به این که راهکار جبرانی برای جایگزین کردن ارز ترجیحی در سفره مردم چیست؟، گفت: الان این پول به واردکننده داده شد. ولی اگر این پول در ازای افزایش قیمت احتمالی به کسی که مصرف می‌کند، داده شود، این جبران شده است. دکتر رئیسی در پاسخ به این پرسش که آیا این مبلغ نقداً روی یارانه اضافه می‌شود؟ اظهار داشت: بهتر است که در قالب کارت اعتباری باشد. کالا‌های دیگر نباید گران شود، اما کالا‌هایی که ارز ترجیحی آن‌ها حذف می‌شود و احتمالا گران می‌شوند، این پول باید در ازای آن به خودِ مردم، به ویژه اقشاری که نیازمند هستند، داده شود. این می‌شود اقدام جبرانی و این پیش بینی شده است.

ساز مخالف کمیسیون تلفیق با حذف ارز ترجیحی

بر اساس این گزارش، در حالی که در ماه‌ها و هفته‌های اخیر، اکثر کارشناسان بر ضرورت حذف دلار رانتی از ادبیات اقتصادی کشورمان تاکید دارند، ساعتی قبل کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۱ با حذف ارز ترجیحی موافقت نکرد. رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ مجلس با اشاره به مصوبه امروز نمایندگان کمیسیون تلفیق گفت: کمیسیون تلفیق با توجه به عدم روشن بودن طرح دولت و عدم ارائه طرح  مکتوب قابل استناد، ۹ میلیارد دلار با قیمت ارز ترجیحی برای تامین دارو، تجهیزات پزشکی و کالا‌های اساسی با حذف نرخ ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۱ اختصاص داد. وی تصریح کرد: ۹ میلیارد تخصیص داده شده، بدون در نظر گرفتن ارز مربوط به گندم است و مقرر شد با تامین بودجه‌ای مستقل، با افزایش قیمت خرید از کشاورزان، گندم مورد نیاز توسط دولت از تولید داخل تامین شود. زارع تاکید کرد: البته نماینده دولت هم در کمیسیون تلفیق  با این پیشهاد موافقت کرد.

هرچند در این میان، اشاره زارع به موافقت نماینده دولت با پیشنهاد عدم حذف ارز ترجیحی، این سوال را مطرح می‌کند که آیا دولت نیز به این اجماع رسیده است که از لایحه بودجه ۱۴۰۱، عقب نشینی کند؟ لایحه‌ای که به صراحت تاکید داشت که نباید در سال آینده سیاست ارز ترجیحی را ادامه داد و بایستی از افزایش کسری بودجه به دلیل ایت سیاست ارزی اشتباه، جلوگیری کرد؟! از سوی دیگر باید به این نکته مهم نیز اشاره داشت که به نظر می رسد که یکی از دلایل مخالفت نمایندگان مجلس با پیشنهاد دولت برای حذف ارز ترجیحی این بوده است که دولت به دنبال این نبود که همه منابع حذف ارز ۴۲۰۰ را به مردم بدهد و در نتیحه مجلس به خاطر این موضوع مهم، این تصمیم را گرفته است که باید منتظر پاسخ سازمان برنامه و بودجه نیز باشیم!

خطر کسری بودجه ۲۰۰ هزار میلیاردی با شاهکار کمیسون تلفیق

حمید بهزادی قائم مقام اقتصادی اندیشکده سیاستگذاری ماهد در گفتگو با تابناک اقتصادی با اشاره به اینکه بحث حذف ارز ۴۲۰۰، اقدام بسیار مهم و ضروری است اظهار داشت: بحث مربوط به حمایت از معیشت مردم از نکاتی است که همواره بر آن تاکید شده است. سال آینده قرار بود که ارز ۴۲۰۰ تومانی طبق لایحه بودجه دولت، حذف شود و گفته شده بود قرار است یارانه‌ای را به عنوان جایگزین آن به مردم پرداخت کند.

اما امروز در یک اقدام عجیب شاهد بودیم که وقتی که نمایندگان پیش از این به کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ رای موافق داده بودند و نرخ ETS را هم برای نرخ سال آینده تثبیت کرده بودند، دوباره بحث مربوط به ارز ۴۲۰۰ تومانی در کمیسون تلفیق رای گیری شد و ۹ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی ابقا شد که این موضوع حداقل تا شش ماه اول سال نیاز دولت را برای ارز ۴۲۰۰ تامین می‌کند. ولی باید این نکته را در نظر گرفت که ابقای ۹ میلبیارد دلاری به معنای این است که سال آینده در لایحه بودجه ۱۴۰۱ در سمت منابع حداقل ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع کاسته می‌شود؛ یعنی اولین بودجه دولت آقای رئیسی با شاهکار کمیسون تلفیق، حداقل تا به اینجای کار به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه منتهی می‌شود؛ بنابراین باید کمیسون تلفیق این مبلغ ۲۰۰ هزار میلیارد تومان را جایگزین کند و منابع حاصله را ایجاد کند. زیرا در غیر این صورت با کسری بودجه حداقل ۲۰۰ هزار میلیار تومانی برای بودجه سال آینده مواجه هستیم؛ که این نکته منفی‌ای است.

وی در ادامه گفت: از آن طرف هم دولت برنامه مشخصی برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نداده است که جای تاسف دارد و یارانه‌ای که به راحتی می‌توانست به ازای هر نفر در کشور، مبلغ ماهانه ۳۰۰ هزار تومان باشد، ولی دولت هم قصد داشت فقط ۱۱۰ هزار تومان برای تنها ۶۰ میلیون نفر اختصاص دهد که مجلس با این موضوع هم مخالفت کرد که عملا به معنای بقای ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی است. این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: از یک طرف کار مجلس در این باره اشتباه بود از یک طرف هم کار دولت اشتباه بود که تمام منابع یارانه را برای معیشت مردم اختصاص نداد؛ و عملا قصد داشت از این محل جبران کسری بودجه کند. نتیجه این شد که مجلس تصمیمی را امروز گرفت که حداقل در حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه روی دست دولت گذاشت.

بهزادی در پایان یادآور شد: باید مشخص شود که این ۲۰۰ هزار میلیارد تومان چگونه قرار است تامین شود؛ آیا از مصارف کم می‌کنند و یا منابع جدید معرفی می‌کنند؟ یا اینکه تبدیل به کسری بودجه و نهایتا عرضه اوراق در ۱۴۰۱ می‌شود؟! که باز هم اثرات بسیار بدی برای معیشت و سفره مردم خواهد داشت. زیرا از نظر اینکه کسری بودجه بر تورم اثرگذار است و باعث افزایش تورم در اقتصاد کشورمان می‌شود.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
حذف ارز ترجیحی یعنی بحران
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
وقتی دولت دچار کسری بودجه بشه مجبور میشه که از بانک مرکزی استقراض کنه (همون چاپ پول در اصطلاح عامیانه). وقتی حجم پول در جامعه ای زیاد میشه ولی تعداد کالا و خدمات ثابت هست، قیمت اونا بالا میره. خلاصه اش اینه: سال آینده همین موقع دلار بین 35-40، مرغ حداقل 45 و به همین ترتیب. و دوباره سال بعد بحث بر سر حذف ارز 4200 و اینکه اگر حذف کنید مرغ میشه 90 هزار تومن و ...

زمان خیلی زود میگذره و شما خواهی دید که علم اقتصاد درست میگه یا حرفای عوام پسند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
سواستفاده از ارز 4200 بحران نیست.؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
ارز دولتی باعث رانت می شود دولت می تواند ارز دولتی را محدود سازی کند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
با سلام ارز دولتی باعث رانت و فساد اقتصادی می شود همچنین واردات کالای خارجی مثل مکمل ها ارز کشور را نابودمی کند دولت محترم با محدود سازی واردات کالای خارجی از تولید داخل حمایت می کند و می تواند شرایط کشور را سامان دهد با تشکر فراوان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
کمسیون کار خوبی کرد. از قدیم گفتن اول چاه بکن بعد مناره بدزد.
دولت اول آثار تورمی حذف ارز 4200 رو به صورت واقعی برطرف کنه نه در حد شعار و پیش بینی و امیدواری و حدس و گمان. بعد اگه دید حذف دلار 4200 به مردم آسیب نمیزنه حذفش کنه.
اما کارشناسان موافق حذف ارز 4200 حذف این ارز رو سبب بی بهره شدن قشر ثروتمند از یارانه میدونن در صورتی که با این کار ثروت ثروتمندان بیشتر و مشکلات تنگدستان دو چندان میشه.
ضمنا چرا دولت ها از دادن یارانه بهشون فشار میاد؟؟؟؟ مگه از جیبشون دارن میدن که یهشون فشار میاد؟؟ پول ملت داره به ملت داده میشه که خیلی هم کم هست همین مقدار کم رو هم میخوان ندن؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
تابناک با اینکه تمام کارشناسان برجسته اقتصاد از حذف ارز ترجیحی اظهار نگرانی و حتی هشدار شدید دادند و از طرفی استرس و نگرانی مردم بابت حذف آن و گرانی های که به همراه خواهد داشت در جامعه کاملا مشهود بوده ، شما با چه استدلالی از حذف آن ناخشنودید؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
این مجلس باید از تصمیم گیری های اقتصادی کنار گذاشته شود، در غیر اینصورت مسئولیت هرگونه شکست برنامه های عدالت محور دولت با افرادیست که میتوانند جلوی ضرر و تصمیمات کارشکنانه مجلس را بگیرند ولی مماشات میکنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
سلام
دغدغه ی این روزهای نمایندگان محترم مجلس به تبعات جهشی قیمت ها پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است .
و شرط موافقت خود با این ایده را پرسش از تدبیر دولت برای خنثی نمودن این تبعات غیر قابل پیش بینی منوط میدانند .

دولت هم میگوید با فلان مقدار یارانه به فلان تعداد نفر جبران می کنم .
معنای آن اینستکه یک عده که دستشان به دهانشان می رسد باید تحمل کنند .
مبهم این توقع به اینستکه اینان تحمل نمیکنند بلکه به انحاء مختلف و به جبران این تحمیل ، مظاعف تحمیل می کنند و نه تحمل .....
چرا که در این زمینه هیچ عقد اخوتی را با دولت و مردم متعهد نیستند و نه بسته اند .

چه چیز را و به چه کسانی تحمیل می کنند ؟
بدیهی است عرضه ی کالاها و خدمات خود را به قیمت ناشی از
این شوک ارزی و به خود ، به مردم عرضه خواهند نمود .

حتی همان هایی هم که به آنان یارانه داده میشود و عرضه کننده ی کالا و خدمات عمومی می باشند در جریان این شوک ، این یارانه را مفتی به چنگ خود میدانند و اعمال کنترلی بر آنها و بلحاظ ماهیت مستقلشان از سوی دولت
امکان مطلق وجود ندارد .

پس و اگر یارانه دهی به شیوه ی
حالیه ، عموم از أن بهره مند بودند
و عده ای خاص سوء استفاده می نمودند کنترل این تعداد معدود بمراتب و با سازو کاری ساده تر از
این همه میدان دار پسا این تصمیم
خواهد بود ..

لذا تک نرخی نمودن ارز زمانی مفید واقع خواهد شد که حول و هوش همین قیمتی که اکنون کالا و خدمات ارائه میشود را حفظ نماید .
و این تدبیر تنها اهرمی شود برای جلوگیری از رانت و به تبع أن اختلاس و فساد و گرنه غیر از این
و با حاصل بهم ریزی همین ثبات عیان قیمت ها چه تدبیر برتری است .
در همه ی کشورها که قیمت ارز برای انجام همه ی امور یکسان است چه قدرت مافوق مدیریتی
را اعمال مینمایند که ما نمی توانیم .
شد .

اشتباه محاسبه ی دیگر این امر به اینستکه هزینه ی زندگی مردم
را محدود به قیمت کالاهای مصرفی میدانند و قیمت خدمات
دهی را که بخش عمده ی هزینه را بخود اختصاص میدهد در نطر نمی
گیرند .

خلاصه این تدبیر یارانه ای ، دا‌دن یارانه به اکثریتی خواهد شد که شرم و حیا از دریافت آن ، مانع مسابقه ی قیمت گذاری آنها و چه بسا بیش از حذف شدگان نخواهد
شد .
شما که قرار است به ۶۰ میلیون و برای چند کالای محدود مصرفی یارانه ی پنهان دهید کما که در مدارس ، دانشگاه ها و مراکز درمانی و غیرو این یارانه ی پنهان را به همه و به این۲۰ میلیون بقیه میدهید این یارانه را هم بدهید و
از خیر دادن این شیوه ی یارانه که
شر مطلق کنترل بسیاری از مشاغل
را در پی خواهد داشت بگذرید ...

به فردا روز بیندیشید که باید یک گونی برنج هندی و تنها یک قلم نیاز معیشتی را نیم میلیون خرید ، بماند قیمت سایر خدمات را .

به همان گونه که می خواهید با حذف این ارز قیمت چند کالای مصرفی را همانند قبل حفظ نمایید ارز چه چیز دیگری را میخواهید حذف‌کنید که
قیمت فعلی آنها باری بر دوش اکثریت نیست و با این تدبیر چند برابر هم خواهد شد و دادن یارانه را خوشبینانه برابری با این افزایش قیمت ها می دانید که حداقلی حقوق یک ۳۰ سال خدمت را قرار است ۵ میلیون داده شود .
پاسخ ها
بنده
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
درست گفتی ولی چه حوصله ای داشتی این همه نوشتی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
بهتر قیمت ارز ترجیحی بشه ده هزار تومن تا هم کمتر به دولت فشار بیاد هم به مردم
پاسخ ها
ناشناس
| Singapore |
۰۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
مشکل قیمت ارز ترجیحی نیست. مشکل رانت و فساد و دزدی و عدم‌تعادل به خاطر ارز ترجیحی است. ارز ۱۰ هزار تومانی دوباره خودش بعد از یک مدت کوتاهی مشکل‌ساز میشه و دوباره معضل حذف کردن یا نکردن اون راه می‌افته.
اقتصاد یک علمه و هر چیزی قیمت خودش را داره و هیچ راهی برای دور زدن قوانین اقتصادی وجود نداره.
ناشناس
| France |
۱۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
خب بعدش با همو فشار کم اگه دلار ازاد شد 50 تومن چیکار کنیم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
رئیسی گفت در مناظرات که همه اینها را حل می کنه
حافظ صاکی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
مشکل اصلی دولت ها ارزترجیحی دولتی نیست. بلکه اژدهایی بنام رانت است. ورانت خواران معلوم... اماهیچکس ازپس این اژده هابرنمی اید.
پاسخ ها
ناشناس
| Singapore |
۰۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۰
اصلاً چرا کاری می‌کنیم که زمینه رانت و فساد ایجاد بشه. خود ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث رانت و فساد شده. مفسدین هزارتا راه برای دور زدن قوانین بلدند. پس بهترین کار اینه که به صورت ریشه‌ای چاره‌اندیشی بشه. به سادگی میشه ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرد و جلوی خیلی از فسادها و دزدی‌ها را که الآن وجود داره، گرفت.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۹:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
یارانه بیشتر = فقر بیشتر!!!
پرداخت یارانه فقیر را فقیرتر و غنی را غنی تر می کند!!!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
قابل توجه آن جماعتی که امید معجزه از این دولت یکدست داشتند باشید تا آخر 4 سال اش خیلی بهتون خواهیم خندید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟