یکی از مهمترین مناقشات امروز روابط بین الملل بحران اکراین میباشد . این بحران نه تنها یک بحران منطقه ای محسوب نمیشود بلکه به جهت پیچیدگی های متنوع ، متضاد ، متکثر و امنیتی که در دورن خود دارد ، عملا به یکی از مهمترین مناقشات سیاسی جهان نیز تبدیل شده است ، که در این جا فارغ از ابعاد ، دامنه ، گستره و آثار آن ، چند نکته خدمت شما خوبان تقدیم میکنم :
۱- بازی سفارتخانه های مسکو و واشنگتن با الفاظ سیاسی و حقوقی پیرامون این بحران ، بیشتر با رویکرد مدیریت افکار عمومی جهان و احیای جنگ سرد در راستای منافع خود قابل تحلیل است .
۲- جایگاه و اهمیت سازمانها و نهاد های بین المللی در رفع بحرانها و مناقشات منطقه ای و جهانی همچنان یک اولویت محسوب میشود.
۳- اعلام رسمی بایدن مبنی بر عدم دخالت نظامی در مناقشه اوکراین، نشان از دست برتر روسها در مسایل نظامی و خاصتا این بحران دارد ، بگفته ریس ستاد نیروهای مسلح امریکا ، روسیه در کمتر از ۷۲ ساعت توان شکست اکراین را دارد .
۴- در صورت حمله مسلحانه مسکو به اکراین کمک امریکا و کشورهای غربی علی رغم ظواهر امر ، از حمایت دیپلماتیکی و رسانه ای فراتر نخواهد رفت .
۵ - بر اساس نظرسنجیهای داخلی امریکا ، تنها ۱۵/۳ درصد مردم آمریکا با ورود نظامی به موضوع اوکراین موافق هستند و این یعنی سیاست عدم ورود به جنگ از طرف امریکا در این بحران.
۶ - عضویت اکراین در ناتو همچنان بعنوان red line " خط قرمز " سیاست خارجی مسکو میباشد.
۷ - گریه تصنعی و مصنوعی امریکا برای اکراین صدای ریس جمهور اکراین را نیز از این سیاست صوری درآورد ، بطوری که اکراین رسما اعلام کرد این کشور خودش منافع ملی اش را ترسیم میکند .
۸ - فعالترین و اثرگذار ترین دیپلماسی در این مناقشه همچنان از طرف کشور اکراین میباشد ، بطوری که زلسنکی رییسجمهور اوکراین رسما به پوتین و بایدن اعلام کرد که من جزئیات را عمیقتر از هر رئیسجمهور دیگری میدانم .
۹ - به جهت افول هژمونی اقتصادی و سیاسی امریکا در نظام بین الملل ، تحت هیچ شرایطی توانایی و اراده ورود نظامی برای دفاع از اوکراین را ندارد.
۱۰ - سیاست اعلامی امریکا در مناقشه اکراین با سیاست اعمالی این کشور کاملا متفاوت و حتی متضاد میباشد .
۱۱- حمله احتمالی مسکو به اوکراین، چندان سناریوی نامطلوبی برای کاخ سفید هم نیست ، چرا که این حمله وابستگی اروپا را برای مباحث امنیتی بیش از پیش به آمریکا پررنگ تر میسازد .
۱۲ - ظهور بازیگران نوظهور جهانی چون چین و ایران و همچنین پیمان نظامی شانگهای هم احتمال ورود عملی امریکا به این مناقشه را به حداقل رسانده است .
* کارشناس روابط بین الملل
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.