بین الملل تابناک: دور هشتم مذاکرات هسته ای در وین از ششم دیماه آغاز شده و اکنون به مرحلهای رسیده است که به گفته منابع مختلف رسانه ای و دیپلمات های حاضر در وین، توافق بیش از هر زمانی در دسترس است.
باقری دیشب با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: بعد از هفتهها مذاکرات فشرده، بیش از هر زمان به توافق نزدیک شدهایم اما تا وقتی درباره همهچیز توافق نشده باشد، درباره هیچ چیز توافق نشده است.
وی با بیان اینکه «واقعبینی، خودداری از زیادهخواهی و توجه به تجربه ۴ سال گذشته لازمه تحقق این هدف است» افزود: زمان تصمیمگیری طرفهای مذاکراتی ما فرا رسیده است.
یک مقام آمریکایی نزدیک به مذاکرات رفع تحریمها در وین امروز پنجشنبه (۱۷ فوریه/ ۲۸ بهمن) مدعی شده در این گفتوگوها «پیشرفتهای واقعی» حاصل شده اما توافق هنوز قطعی نیست.
اظهارات این مقام آمریکایی در مصاحبه با روزنامه نیویورکتایمز در شرایطی مطرح شده که شواهد روزافزون نشان میدهند پیشرفت در مذاکرات به اتخاذ تصمیمهای سیاسی از سوی کشورهای دیگر به ویژه آمریکا برای رفع تحریمها علیه ایران وابسته است.
با وجود این مقام آمریکایی که اشارهای به نام او نشده ادعا کرده نحوه کاهش تولید سوخت هستهای از سوی ایران از جمله مسائلی است که هنوز حل نشده است.
کشورهای غربی از زمان آغاز مذاکرات رفع تحریمها در وین انجام عملیاتهای رسانهای و روانی برای مقصرنمایی ایران را در دستور کار قرار دادهاند.
نیویورکتایمز در بخش دیگری از این گزارش تصریح کرده توافق بر سر مسائل موشکی و منطقهای جزئی از توافق با ایران نخواهد بود. این روزنامه نوشته است: «مقامهای دولت بایدن تأکید میکنند آنها هم به دنبال محدود کردن این برنامهها بودهاند اما دیپلماتها میگویند دستکم تا ماه پیش، آنها بخشی از توافق با ایران نخواهند بود.»
روزنامه نیویورکتایمز نوشته این مسئله گروهی از قانونگذاران دموکرات را که در سال ۲۰۱۵ هم با توافق هستهای با ایران مخالف بودند خشمگین کرده است.
رویترز گزارش داد، دیپلمات ها می گویند، ایران و آمریکا در حال دستیابی به توافقی برای احیای برجام هستند که براساس آن، مراحلی از گام های متقابل را برای بازگشت به برجام مشخص شده است. به گفته دیپلمات ها، اولین گام شامل ارائه معافیت از تحریم های نفتی نمی شود.
در ادامه این مطلب آمده است: نمایندگان ایران، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا و ایالات متحده همچنان در حال مذاکره درباره جزئیات پیش نویس توافق هستند. مذاکره کنندگان می گویند که بسیاری از مسائل موجود در متن حل شده است، اما برخی از مسائل دشوار باقی مانده است.
متن پیشنویس این توافق که بیش از ۲۰ صفحه است، مراحل توالی گام های دو طرف را مشخص میکند که باید پس از تایید آن توسط طرفهای باقیمانده در توافق، اجرا شود. به گفته ی سه دیپلمات، نخستین فاز اجرا با مرحلهای از جمله تعلیق غنیسازی بالای ۵ درص توسط ایران، شروع می شود.
این متن همچنین به اقدامات دیگری اشاره می کند که دیپلمات ها می گویند شامل آزادسازی حدود ۷ میلیارد دلار از پول های ایران در بانک های کره جنوبی و همچنین آزادی زندانیان غربی در ایران است.
تنها زمانی که فاز اولیه اقدامات صورت گرفته و تایید شود، مرحله اصلی لغو تحریم ها آغاز می شود، و به آنچه که بسیاری از دیپلمات ها آن را روز اجرای مجدد می نامند، منتهی می شود.
دیپلمات ها می گویند که مدت این مراحل هنوز مورد توافق قرار نگرفته است. مقامات مختلف، زمان توافق تا روز اجرای مجدد را بین یک تا سه ماه تخمین زده اند.
دیپلماتهای حاضر در این مذاکرات، میگویند تا زمانی که همه چیز توافق نشود، توافقی صورت نمیگیرد، گفتهاند که هنوز مشخص نیست که آیا واقعاً توافقی حاصل خواهد شد یا خیر.
مسائل سختی که همچنان باقی مانده، شامل درخواست ایران مبنی بر اینکه ایالات متحده تضمین کند که دیگر عقب نشینی نخواهد کرد، می شود.
نامه ۲۰۰ عضو کنگره به بایدن: مجوز ارائه تضمین به ایران را نمی دهیم و توافق جدید موقتی است
یک گروه ۲۰۰ نفری از نمایندگان جمهوریخواه کنگره روز گذشته (چهارشنبه) با ارسال نامهای به «جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده با هشدار علیه یک توافق هستهای دیگر با ایران تصریح کردند که بدون تأیید کنگره، هرگونه توافق با ایران به همان سرنوشت توافق ۲۰۱۵ دولت «باراک اوباما» دچار خواهد شد که در دولت «دونالد ترامپ» لغو شد.
شبکه آمریکایی «فاکسنیوز» در این خصوص گزارش کرد، در نامه جمهوریخواهان خطاب به بایدن نوشته شده بود: «اگر بدون تأیید رسمی کنگره، توافقی را با رهبر عالی ایران امضا کنید، این توافق موقت و غیرالزامآور خواهد بود و به همان سرنوشت برجام دچار خواهد شد».
علیرغم پایبندی ایران به مفاد برجام، «دونالد ترامپ» در اردیبهشت 1397 به صورت یکجانبه از توافق هستهای ایران خارج شد و سیاست «فشار حداکثری» را علیه جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفت. حال که دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا میگوید خواهان بازگشت به توافق هستهای ایران است، جمهوریخواهان کنگره در هفتههای اخیر تمام تلاش خود را به کار گرفتهاند تا مانع از توافق شوند.
این خبر در حالی منتشر شده است که «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در مصاحبه با روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» تصریح کرد از آنجایی که پیش از این ایالات متحده با خروج از برجام، تعهداتش را نقض کرده است، هماکنون کنگره این کشور میبایست در خصوص تعهدات واشنگتن به برجام، یک «بیانیه سیاسی» صادر کند.
جمهوری خواهان کنگره در نامه خود با مطرح کردن برخی درخواستهای ایران تصریح کردند که ایران خواهان «تضمین» شده است که ایالات متحده تا زمان پایبندی ایران به مفاد برجام، دیگر تحریمهایی را علیه ایران وضع نکند و ادامه دادند که برخلاف توافق دولت اوباما، هر توافقی با ایران باید از تأیید کنگره برخوردار باشد.
در بخشی از این نامه نوشت شده بود: «ما خود را ناگزیر میدانیم که به شما یادآوری کنیم که شما قدرت ارائه چنین «ضمانتی» را ندارید. ما خواستار ارائه هرگونه چنین توافقی به کنگره بر اساس قانون بازنگری توافقنامه هسته ای ایران در سال ۲۰۱۵ خواهیم بود و از دوره بازنگری ۳۰ روزه این قانون برای هشدار دادن به همکاران خود، دولت آمریکا و بخش خصوصی در مورد هرگونه خطر و نقص چنین توافقی استفاده خواهیم کرد».
این نمایندگان کنگره در ارتباط با موضوع لغو تحریمها نیز تصریح کردند که هرگونه اقدام برای لغو تحریمهای ایران نباید «بدون اینکه قبلاً راستیآزمایی شود که آنها به طور کامل تمام فعالیتهای هستهای اعلامنشده گذشته و کنونی، زیرساختها و قابلیتهای مرتبط با غنیسازی و بازفرآوری خود را به طور کامل از بین بردهاند» انجام شود.
این نمایندگان جمهوریخواه کنگره در ادامه اتهاماتی را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کردند و مدعی شدند که ایران مردم خود را سرکوب میکند و در پایان در پیامی متناقض در خصوص لغو تمامی تحریمهای ایران ابراز امیدواری کردند و گفتند: «امیدواریم روزی را ببینیم که همه تحریمهای آمریکا علیه ایران برداشته شود، زمانی که آمریکا و ایران بتوانند از روابط عادی برخوردار شوند و مردم ایران دولتی داشته باشند که به کرامت انسانی احترام بگذارد اما روزی نخواهد آمد که تحریمهایی را کاهش دهید که به قیمت ضرر زدن به مردم ایران به فساد و بیکفایتی رژیم دامن بزند».
این اولین بار نیست که جمهوریخواهان با ارسال نامهای دولت بایدن را در خصوص هرگونه توافق با ایران تهدید میکنند و پیش از این نیز جمهوریخواهان هشدار داده بودند که باید هرگونه توافق با ایران با تأیید کنگره باشد و پیش از این نیز اوایل دی ماه، سناتورهای جمهوریخواه با ارسال نامهای از رئیسجمهور آمریکا خواستند تا اجرای تحریمهای نفتی علیه جمهوری اسلامی و خریداران نفت ایران را تشدید کند.
رایزنی روسیه و آژانس اتمی درباره مسائل برجامی
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و سفیر روسیه نزد سازمانهای بین المللی مستقر در وین روز پنجشنبه دیدار و درباره مسائل مرتبط با برجام بحث و تبادل نظر کردند.
میخائیل اولیانوف که ریاست هیات مذاکره کننده روسیه در گفتوگوهای رفع تحریمها را برعهده دارد با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: امروز با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی دیدار کردم. ما درباره موضوعات مرتبط با برجام بحث کردیم.
وی عنوان کرد که آژانس بین المللی انرژی اتمی نقش حیاتی در ازسرگیری اجرای برجام دارد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی دو روز پیش هم با علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران در وین دیدار کرد. در این ملاقات دو طرف درباره همکاریهای ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی به بحث و تبادل نظر پرداختند.