به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، یکی از دلایل افزایش خطر ورزش در هوای آلوده این است که در طول فعالیت هوازی، معمولا هوای بیشتری داخل ریه فرستاده شده و تنفس عمیقتر میشود و چون به احتمال زیاد به تنفس بیشتر از طریق دهان خود در طی ورزش میپردازید، هوایی که در تنفس توسط بینی خود فیلتر میکنید، در این حالت دیگر فیلتر نکرده و ذرات آلودگی موجود در هوا مستقیم وارد سیستم تنفسی شما میشود، بنابراین در هوای آلوده هر چه حجم هوای ریوی ورزشکاران بیشتر باشد، بیشتر تحت تاثیر آلایندهها قرار خواهند گرفت.
برای به حداقل رساندن عوارض ورزش در هوای آلوده، لازم است که در فضای باز ورزش نشود و اگر در اماکن سرپوشیده ورزش میکنید، باید به این نکته توجه کنید که آن مکان از تهویه مناسب برخودار باشد؛ همچنین مصرف مایعاتی مانند شیر و آبمیوه طبیعی در برنامه روزانه ضروری است و مصرف این مایعات در هوای آلوده باعث کاهش اثرات آلاینده ها بر ریه میشود، همچنین آب میوه طبیعی به دلیل داشتن آنتیاکسیدان و ویتامین ها در دفع آلاینده ها موثر است.
بیشترین خطر برای کودکان و سالمندان
بر اساس این مطلب که از سوی فدراسیون پزشکی ورزشی در اختیار ایسنا قرار گرفته، توجه به این مسئله برای سالمندان و کودکان ضروری است و چراکه این دسته از افراد به میزان بیشتری در معرض خطر سرب هستند و از این رو ورزش و فعالیت بدنی در هوای آلوده به هیچ عنوان برای سالمندان و کودکان توصیه نمیشود، ضمن اینکه کودکان به دلیل حساس بودن مخاط بینی، حنجره، نای و روده، بیشتر در معرض آسیب هستند.
تمامی ورزش ها زمانی که هوا آلوده است، باید در فضای بسته مانند سالنهای ورزشی یا منزل انجام شود و در این فضاها حتما دستگاههای تصفیه هوا وجود داشته باشد چراکه این دستگاه ها با مکشی که انجام میدهند، هوای آلوده را تصفیه میکنند و در چنین شرایطی بسیار مناسب هستند.
چه ورزشهایی در هوای سرد و آلوده توصیه میشود؟
در شرایطی که هوا سرد یا آلوده است، انجام ورزشهایی مانند یوگا و تایچی که برای تقویت قفسه سینه، دیافراگم و عضلات سر و گردن انجام میشود مناسب است اما به شرطی که در مکان بسته مدنظر قرار گیرد و محیط از نظر تنفسی سالم باشد و اگر موقع آلودگی هوا در فضاهای باز یا پارک انجام شود، همان میزان آلودگی به بدن فرد وارد می شود.
انجام ورزش های هوازی و کششی برای تقویت قفسه سینه، در باشگاه ها، منازل و پارکینگ ساختمانها به شرطی باید انجام شود که دستگاه تصفیه هوا نصب باشد نه اینکه فقط یک پنکه هوا را بچرخاند.
به صدای بدن گوش کنید
در عین حال باید توجه داشته باشید که به صدای بدنتان گوش دهید چرا که واکنش بدن هر فرد نسبت به آلودگی هوا متفاوت و علائم مختلفی دارد و اگر متوجه علائمی از جمله درد قفسه سینه یا تنگینفس، تعریق غیرطبیعی، مشکل در تنفس، سرفه مداوم و یا خس خس سینه شدید، سریعا ورزش را متوقف و به مراکز پزشکی مراجعه کنید.