بین الملل تابناک: بمباران شدید شمال عراق توسط ارتش ترکیه، نامه نمایندگان تندرو کنگره آمریکا به بایدن درباره ایران، گزارش وزارت خارجه آمریکا درباره فعالیتهای هستهای نظامی ایران، نشست فوقالعاده شورای امنیت درباره دارفور به درخواست شش کشور غربی و رایزنی آمریکا و کره جنوبی درباره برجام، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بمباران شدید شمال عراق توسط ارتش ترکیه
رسانههای عراقی بامداد پنجشنبه از بمباران دوباره مناطق شمالی این کشور توسط ارتش ترکیه خبر دادند.
کانال تلگرامی «صابرین نیوز» در خبری فوری نوشت: «اشغالگران ترکیهای با جنگنده و بالگرد نظامی، منطقه زاب در شمال عراق را به شدت بمباران کردند.»
ارتش ترکیه از چند روز قبل عملیات جدیدی را در شمال عراق با نام رمز «قفل پنجه» (Claw-Lock) با هدف نابودی گروهک تروریستی «پ.ک.ک» آغاز کرد و در این عملیات از جنگنده، توپخانه و نیروهای ویژه زمینی استفاده میکند.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه درباره حملات جنگندههای این کشور به شمال عراق به بهانه مبارزه با گروههای تروریستی گفته است: «هدف ما از عملیات "قفلِ پنجه"، تامین امنیت مرزهای کشورمان است و در این عملیات با دولت عراق همکاری نزدیک داریم.»
با این حال وزارت خارجه عراق با درخواست از ترکیه برای خارج کردن نیروهایش از شمال این کشور، گفت: بغداد حق دارد که از تمام منابع برای پاسخ دادن به نقض حاکمیت خود استفاده کند.
به گفته منابع عراقی، ارتش ترکیه تاکنون ۳۶ پایگاه و مقر نظامی کوچک و بزرگ در شمال عراق به بهانه مبارزه با پ.ک.ک دایر کرده است. یک منبع نظامی عراقی در این باره به رادیو الحره گفت که برخی از این پایگاهها در عمق ۸۰ و ۴۰ کیلومتری در استان نینوی و شمال موصل دایر شدهاند.
طبق آمارهای منتشره ارتش ترکیه در حال حاضر دارای ۳۶ پست نظامی در استان دهوک است که ۹ پست نظامی آن در محدوده منطقه عمادیه، ۲۴ پست نظامی در مناطق زاخو و هفتین و سه پست نظامی دیگر نیز در زناری کیسته در کانی ماسی قرار دارد. همچنین ارتش ترکیه شش پایگاه نظامی در عمادیه، زاخو و بعشیقه و دست کم سه پایگاه اطلاعاتی در خاک عراق دارد.
تاریخچه ورود ارتش ترکیه به شمال عراق به سال ۱۹۸۲ و توافق بین این دو کشور برمیگردد. طبق این توافق به ترکیه اجازه داده شده است تا عمق ۲۰ کیلومتری وارد شمال عراق شود.
بعد از این توافق در سالهای ۱۹۹۲، ۱۹۹۵، ۱۹۹۶ و ۱۹۹۷ ارتش ترکیه چندین بار مرزهای شمال عراق را پشت سر گذاشت و به ویژه در سالهای ۱۹۹۶ و ۱۹۹۷ ترکیه نیروهای خود را در اقلیم کردستان عراق مستقر و با موافقت حزب دمکرات کردستان چندین پایگاه در مناطقی از استان دهوک دایر کرد.
در عملیات اخیر نیز آنکار اعلام کرد که پیش از انجام عملیات با دولت عراق، اقدام خود را هماهنگ کرده است؛ اما «احمد الصفاف» سخنگوی وزارت امور خارجه عراق این اعلام را تکذیب کرد و گفت که «ادعای آنکارا مبنی بر هماهنگی با بغداد درخصوص عملیات نظامی آنها، به هیچ وجه صحت ندارد.»
تاکنون بسیاری از مقامات عراقی در اعتراض به عملیات اخیر ترکیه در منطقه کردستان واکنش شدیداللحنی به آن نشان دادهاند. «مقتدی الصدر» رهبر جریان صدر در واکنش به عملیات ترکیه در بیانیهای تأکید کرده بود که بغداد در صورت بمباران مکرر خاک عراق توسط ترکیه، سکوت نخواهد کرد.
از سوی دیگر، حضور نظامی ترکیه در شمال عراق و درگیری با عناصر پ.ک.ک، در سالهای گذشته هزاران تن از ساکنان روستاها و مناطق شمالی کردستان عراق را مجبور به ترک خانههای خود کرده است. منابع کردی همچنین از آتش گرفتن مساحت وسیعی از زمینهای کشاورزی و باغات خبر میدهند که این دو مورد فشار اقتصادی مضاعفی بر کردستان عراق تحمیل کرده است.
نامه نمایندگان تندرو کنگره آمریکا به بایدن درباره ایران
گروهی از قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره آمریکا بار دیگر نامهای به کاخ سفید ارسال کرده و از سیاستهای «دولت جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در دیپلماسی با ایران انتقاد کردهاند.
پایگاه «واشنگتنفریبیکن» گزارش داده این قانونگذاران که عضو کمیتههای امور خارجه و نیروهای مسلح در مجلس نمایندگان آمریکا هستند، در این نامه نوشتهاند: «با وجود ابهاماتی که وضعیت مذاکرات را در بر گرفته است، مردم آمریکا حق دارند بدانند دیپلماتهایشان در وین بر سر چه چیزی توافق کردهاند، یا اینکه دولت شما چه راهکارهای جایگزینی را بررسی میکند و شما چطور قصد دارید به تهدیدهای گستردهتر از جانب ایران رسیدگی کنید.
این پنج قانونگذار آمریکایی آنچه به گفته آنها «مخفیکاری» دولت بایدن در خصوص این مذاکرات است را «غیرقابل قبول» خوانده و مدعی شدهاند: «دولت بایدن آماده ورود به توافق به توافقی است که حتی از توافق اصلی ۲۰۱۵ هم ضعیفتر است.»
نگارندگان این نامه از اینکه دولت بایدن از برگزاری نشست علنی در کنگره در خصوص مذاکرات مین امتناع کرده انتقاد نموده و نوشتهاند «رابرت مالی»، سرپرست هیات آمریکا در مذاکرات وین برای مردم آمریکا کار میکند و باید به آنها پاسخگو باشد.»
گزارش وزارت خارجه آمریکا درباره فعالیت های هسته ای نظامی ایران
وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش جدیدی اذعان کرد که جمهوری اسلامی ایران فعالیتی در زمینه ساخت سلاح هسته ای انجام نمیدهد.
وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در گزارش ماه آوریل سال ۲۰۲۲ خود که پایبندی به توافقات کنترل تسلیحاتی و منع اشاعه نام گرفته است، اعلام کرد در طول سال ۲۰۲۱ که این گزارش تهیه شده است، ایران به گسترش فعالیتهای غنیسازی اورانیوم و افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده خود از جمله نصب سانتریفیوژهای پیشرفته ادامه داد.
وزارت خارجه آمریکا در تدام ادعاهای اثبات نشده درباره پیشرفت برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مدعی شد اگر ایران تصمیم به چنین کاری بگیرد، اینها فاکتورهای کلیدی در مدت زمان مورد نیاز برای تولید مواد شکافت پذیر کافی برای ساخت یک سلاح یا ابزارهسته ای است.
این نهاد آمریکایی درعین حال اذعان کرد آمریکا همچنان ارزیابی می کند که ایران در حال حاضر فعالیت های مهم برای توسعه تسلیحات هسته ای را انجام نمی دهد.
در بخش دیگری از این گزارش ادعا شده است که آمریکا نگرانیهای جدی در مورد مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده احتمالی در ایران دارد.
آمریکا همچنین مدعی عدم همکاری ایران با تحقیقات پادمانی جاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی شده و ادعا کرده است که این امر نگرانیهایی را در رابطه با پایبندی ایران به تعهداتش برای پذیرش پادمانها تحت ماده ۳ معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای (ان پی تی) ایجاد میکند.
در ادامه این گزارش، آمریکا به توضیح در خصوص ارتباط ایران و آژانس انرژی اتمی پرداخته و مدعی شده است: از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی آژانس اتمی به دلیل تصمیم ایران برای توقف اقدامات فراتر از الزامات توافق جامع پادمانی بهطور جدی تضعیف شده است.
وزارت خارجه آمریکا همچنین ادعا کرده است که متعهد به مسدود کردن مسیر ایران به سمت ساخت یک سلاح هسته ای است و با شورای حکام آژانس اتمی برای حل مسائل جدی با ایران همکاری خواهد کرد.
در این گزارش ادعا شده است: آمریکا به دنبال یک راهکار دیپلماتیک جامع برای حل نگرانی ها در مورد برنامه هسته ای ایران و این راهکار باید بر اساس راستی آزمایی موثر بدست آید.
این در حالی است که سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی با هدف حل و فصل موضوعات در اسفند ماه ۱۴۰۰ توافق کردند در ادامه همکاری خود، همکاریها و گفت وگوهای بین خود را سرعت بخشیده و تقویت کنند.
نشست فوقالعاده شورای امنیت درباره دارفور به درخواست ۶ کشور غربی
با ادامه درگیریهای مسلحانه در دارفور سودان و افزایش شمار کشتهها و زخمیهای این درگیری، شورای امنیت سازمان ملل امروز (چهارشنبه) نشست فوقالعادهای را در این باره برگزار میکند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، منابع دیپلماتیک اعلام کردند، صبح روز چهارشنبه شش کشور عضو شورای امنیت (آمریکا، انگلیس، فرانسه، ایرلند، نروژ و آلبانی) خواستار برگزاری نشستی در خصوص اقدامات خشونتبار و روزافزون در اقلیم دارفور در غرب سودان شدند.
طبق گزارش هیأت وکلای دارفور، درگیریهای قبیلهای از روز جمعه در محله "کیرینک" آغاز شد که در نتیجه آن دهها تن کشته و زخمی و حدود ۲۰ هزار تن دیگر آواره شدند.
این خشونتهای قبیلهای به شهر "الجنینه"، واقع در مرکز استان دارفور غربی نیز کشیده و روز یکشنبه تیراندازیهایی در داخل بیمارستان شهر انجام شد که طبق گزارش کمیته مرکزی پزشکان سودان، در نتیجه آن ۱۰ تن کشته شدند.
به گفته ساکنان شهر الجنینه، با گسترش دامنه خشونتها و کشته شدن دهها تن، روز دوشنبه درگیریهای مسلحانهای در این شهر آغار شد.
تنشها در سراسر دارفور در دو سال گذشته افزایش یافتند، در اوایل دهه اول قرن جاری، جنگ میان نیروهای شورشی و نیروهای دولتی تحت حمایت شبهنظامیان به کشته شدن حدود ۳۰۰ هزار تن و آوارگی میلیونها تن دیگر ختم شد.
درگیریهای ابتدای هفته جاری که حدود ۳۰۰ کشته و زخمی داشت؛ از جمله خونبارترین درگیریهای منطقه در طول دو سال گذشته بود، تنها در سال گذشته حدود ۴۳۰ هزار تن آواره شدند.
پیشتر فولکر پرتس، نماینده دبیرکل سازمان ملل در سودان عملیات قتل شنیع غیرنظامیان و حملات علیه مراکز بهداشتی در "کرینیک" در غرب دارفور را محکوم کرد و خواهان توقف فوری خشونتها در این منطقه شد.
از زمانی که ارتش سودان در ۲۵ اکتبر ۲۰۲۰ قدرت را در دست گرفت، بیش از ۲۵۰ تن کشته شدهاند.
رایزنی آمریکا و کره جنوبی درباره برجام
«جانگ چویسو» معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، از گفتوگوی تلفنی با «راب مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در خصوص برجام خبر داد.
وی در این پیام نوشت: «با نماینده آمریکا در امور ایران صحبت و بر تلاشهای دیپلماتیک کره (جنوبی) برای بازگشت متقابل به تعهدات ذیل برجام تأکید کردم.»
معاون وزیر خارجه کره جنوبی با تأکید بر همکاری با آمریکا برای پیشرفت مذاکرات وین برای لغو تحریمهای جمهوری اسلامی ایران گفت: «ما به رایزنی از نزدیک ادامه میدهیم؛ بهترین آرزوها برای راب (مالی).»