حذف ارزترجیحی با صنایع‌لبنی و سلامت مردم چه می‌کند؟

با حذف ارز ترجیحی، صنعت لبنیات با چالش‌هایی مواجه شده است که از جمله مهم‌ترین چالش‌ها افزایش بهای تمام شده محصولات لبنی ناشی از افزایش شیر خام است.
کد خبر: ۱۱۲۶۲۷۸
|
۰۴ تير ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۰ 25 June 2022
|
5255 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از دنیای اقتصاد، حدود ۷۰ درصد از بهای تمام شده شیر خام تولیدی در دامداری‌ها، مربوط به نهاده دامی و همچنین در واحدهای تولیدی، حدود ۷۰ درصد از بهای تمام‌شده مربوط به شیر خام است.

کاهش نقدینگی دامداری‌ها و شرکت‌های تولیدی فرآورده‌های لبنی

از دیگر چالش‌های مهم در این صنعت، کمبود نقدینگی دامداری‌ها و بنگاه‌های تولیدی است. دامداری‌ها و شرکت‌های لبنی باید از حمایت کافی جهت تامین نقدینگی برخوردار باشند. نادیده گرفتن این مساله می‌تواند بنگاه‌های تولیدی اعم از دامی و لبنیاتی را به تعطیلی بکشاند و در نتیجه موجب بیکاری تعداد زیادی از نیروی کار جوان و فعال در جامعه شود.
مشکلات تامین مواد اولیه و بسته‌بندی

واردکنندگان فعال مواد اولیه و بسته‌بندی را با ارز ۴۲۰۰۰ریالی وارد و تامین می‌کردند و میزان سرمایه در گردش‌شان کفایت می‌کرد. اما در حال حاضر با حذف ارز ترجیحی، واردکنندگان توان تامین و واردات این مقدار از مواد اولیه و بسته‌بندی را نداشته که این موضوع می‌تواند شرکت‌های تولیدی را با کاهش ظرفیت یا تعطیلی خطوط و بحران‌های مالی شدید دیگر مواجه کند.

کاهش علاقه‌مندی به سرمایه‌گذاری در بخش صنعتی دامداری و کارخانه فرآوری

با توجه به حذف ارز ترجیحی و افزایش هزینه‌های ناشی از آن در صورت عدم جبران این حذف، سرمایه‌گذاری در بخش دامداری و فرآوری به‌شدت کاهش یافته و حتی ممکن است به کاهش تولید شیرخام و محصولات تولیدی در کشور منجر شود.

کاهش رقابت در بازارهای صادراتی

این موضوع یکی از چالش‌های بسیار مهم ناشی از حذف ارز ترجیحی در کشور است. به دلیل افزایش قیمت شیر خام و هزینه‌های مترتبه و همچنین تشدید قیمت در محصولات لبنی و افزایش بهای تمام‌شده این محصولات، قدرت رقابت در بازارهای صادراتی به‌شدت کاهش یافته و به مرور زمان و در صورت ادامه روند، منجر به حذف حضور در بازارهای صادراتی خواهد شد.

کاهش سهم بازار داخل کشور

به دلیل افزایش هزینه‌های سربار و تامین شیر خام با قیمت بالا و همچنین افزایش بهای تمام‌شده محصول، برخی یا تمام محصول تولیدی شرکت در حاشیه زیان قرار گرفته و شرکت تولیدی از لحاظ اقتصادی با چالش‌های فراوانی مواجه خواهد شد. از سوی دیگر با توجه به قدرت خرید مردم برای خرید محصولات لبنی گران ناشی از حذف ارز ترجیحی به مرور زمان سهم بازار داخلی نیز کاهش خواهد یافت.

کاهش سرانه مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی

از آنجا که حذف ارز ترجیحی تاثیر مستقیم بر افزایش بهای تمام‌شده محصولات لبنی دارد، در نهایت این موضوع منجر شده است که با توجه به شرایط اقتصادی کنونی، سرانه مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی به‌شدت کاهش یابد. همچنین در چشم‌انداز و سند سال ۱۴۰۴ میزان سرانه مصرف ۱۶۰ کیلوگرمی برای هر فرد ایرانی لحاظ شده است، این در حالی است که بر اساس داده‌های آماری کشور در حال حاضر میزان سرانه مصرف حدود ۸۰ کیلوگرم است که قطعا باید برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گیرد.

راهکار پیشنهادی

با توجه به ابلاغ حذف ارز ترجیحی در قانون بودجه ۱۴۰۱ و چالش‌هایی که صنعت لبنیات با آن مواجه شده است، پیشنهادهایی برای جلوگیری از هر گونه ضرر و زیان به صنایع کشاورزی، دامپروری و تبدیلی کشور و سلامت جامعه ارائه شده است: جبران و پرداخت مابه‌التفاوت حذف ارز ترجیحی به واحدهای تولیدی در راستای افزایش تولید محصولات با بهای تمام‌شده پایین‌تر و حضور فعال در بازار داخلی و صادرات و در نتیجه رونق اقتصادی. عدم مداخله‌گری دولت در بازار با استفاده از قیمت‌گذاری دستوری. مداخله‌گری دولت در بازار می‌تواند مشکلات عدیده‌ای از جمله عدم توانایی تامین مالی شرکت‌های لبنی، سرکوب رقابت بین شرکت‌های لبنی و کاهش کیفیت محصولات لبنی را به وجود بیاورد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
من نگران تبدیل شدن 27000 تومان به ارز ترجیحی جدید هستم.
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
به نظر شما کسی فکر میکنه من یک بازنشسته هستم مصرف لبنیات من نزدیک به صفر شده است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
حذف شیر و مواد لبنی از سفر مردم، تنها دستاود دولت رئیسی است تا اینجا؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
زیاد خودتونو ناراحت نفرمائید تا سال آینده فاصله بین ارز نیمایی با ارز آزاد دوباره زیاد میشه و این بار اسم ارز نیمایی رو به ترجیحی تغییر می دن و این سناریو تکرار میشه.چقدر فراموشکار هستید، اون شبی که جناب جهانگیری طی سخنرانی اعلام فرمودند که مردم نگران نباشند ارز 4200 تومانی به وفور هست و به تمام متقاضیان بدون محدودیت ارز داده میشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
من خودم به شخصه دیگه هیچی از صنایع لبنی کارخانه با این قیمت و کیفیت خریداری نمیکنم فقط از لبنیات محل شیرو ماست میخرم تب مالت بگیرم بهتر از این محصولات بی کیفیت وگران قیمت کارخانه هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
یک کلمه می گفتی که نظارت نکنید تا هر روز بیشتر و بیشتر گرون کنیم دیکه. چرا اینهمه مقدمه چینی کردی؟!
راهکارت چطوری معظل کاه مصرف شیر رو افزایش میده؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
شیر را لیتری 12 هزار می خرید و یک دبه ماست سون با تخفیف 79 هزارتومان عرضه می کنید چند لیتر شیر مصرف شده چقدر کار روی شیر انجام شده و محصول نهایی تولید شده کجای دنیا اینقدر سود وجود دارد و باز ادعای ضرر و زیان می کنند
از زمان دریافت شیر تا تولید محصول نهایی 12 تا 24 ساعت چند درصد سود کسب می کنند
پاسخ ها
بچه محل
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
سلام دوست گرامیف آلبته منم به افزایش قیمت ها بسیار معترضم و سفره خانوادگی ما هم بسیار کوچک شده است ولی درنظر بگیرید که ماست دبه ای مورد نظر شما 2200 گرمی هست که حداقل باید دولیتر شر برای آن درنظر بگیریم و همچنین حداقل حدود 25000 هزار تومان سهم فروشگاه و شرکت پخش می شود که قیمت تمام شده کارخانه با حداقل چند صد کارگر و کارمند و
....میلیاردها سرمایه گزاری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
در این چند سال گذشته صنایع لبنیاتی و دامداری ارز 4200 تومانی گرفته و با حداقل ارز 20 هزار تومانی محصولات خود را عرضه کرده است و هزاران میلیارد تومان سود کرده است نباید مشکل نقدینگی داشته باشد. مشکل کمبود نقدینگی از ان جا ناشی میشود که تولید کننده ما بخش عمده سود خود را صرف سرمایه گذاری در بخشهای دیگر و خرید ملک در خارج و تفریحات لاکچری می کند و همیشه باید سیستم بانکی نقدینگی انها را تامین کند. اگر تولید کنندگان ما هم مثل دیگر تولید کنندگان دنیا حواسشان به نیازهای اینده نقدینگی باشد و سودهای خود را خرج زندگی اشرافی و سرمایه گذاری در خارج نکنند هیچ مشکلی برای انها پیش نمی اید. با دلاره و ریالهایی که بعد از انقلاب به بخش تولید ایران داده شده ما حالا باید ژاپن باشیم اما در ایران به اسم تولید پول می گیرند و در جاهای دیگر خرج می کنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۴
مردم ایران گروگان گرفته شده اند!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟