ادغام کامل جشنواره جهانی فجر در جشنواره ملی؛ رده‌بندی جهانی از دست می‌رود؟ / امضای تعهدنامه برای جلوگیری از انصراف یا بیشتر؟

این موضوع می‌تواند منجر به از دست رفتن درجه الف، یعنی به رسمیت شناخته شدن از سوی فیاپف در مقام یکی از پانزده رویداد رقابتی عمومی سینمای جهان شود. این یکی از دستاورد‌های جشنواره جهانی فجر برای فضای سینمای ایران بود.
کد خبر: ۱۱۲۹۱۴۴
|
۲۰ تير ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۲ 11 July 2022
|
8822 بازدید

ادغام کامل جشواره جهانی فجر در جشنواره ملی؛ رده‌بندی جهانی از دست می‌رود؟ / امضای تعهدنامه برای جلوگیری از انصراف یا بیشتر؟

مقررات چهل‌ و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در حالی اعلام شد که مهم‌ترین تغییر ادغام کامل جشنواره جهانی فجر و جشنواره ملی است؛ اتفاقی که پیشتر اعلام شده بود، رخ نمی‌دهد. تغییر دیگر، افزودن شرط امضای یک تعهدنامه توسط تهیه کنندگان به عنوان شرط حضور فیلم‌های منتخب در جشنواره است.

به گزارش «تابناک؛ فراخوان چهل‌ویکمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در دو بخش ملی و بین‌المللی در فاصله شش ماه به این رویداد اعلام شد. این اتفاق در فاصله شش ماه تا ایام دهه فجر قابل توجه است و فرصت را برای تصمیم گیری تهیه کنندگان و فیلمسازان فراهم می‌سازد.

مطابق با این فراخوان، برای شرکت در این دوره از جشنواره که به دبیری مجتبی امینی برگزار می‌شود، ثبت نام بخش بین الملل از پانزدهم شهریور ماه و بخش ملی از اول آبان ماه آغاز می‌شود و تا پایان آبان ماه ادامه خواهد داشت. بزرگ‌ترین تغییر ادغام جشنواره جهانی فجر در جشنواره ملی است؛ موضوعی که می‌تواند منجر به از دست رفتن درجه الف، یعنی به رسمیت شناخته شدن از سوی فیاپف در مقام یکی از پانزده رویداد رقابتی عمومی سینمای جهان شود؛ این یکی از دستاوردهای جشنواره جهانی فجر برای فضای سینمای ایران بود.

با وجود آنکه مسئولان سازمان سینمایی تاکید داشتند جشنواره جهانی فیلم فجر از دست نرفته و تنها زمان آن تغییر یافته، مطابق با این فراخوان در جشنواره ملی فیلم فجر ادغام شده و به دوران برپایی یک جشنواره بین المللی فیلم فجر بازگشتیم که بخش بین الملل همواره در سایه بخش ملی چندان دیده نمی‌شد و یک بخش جنبی کم‌اثر بود. این در حالی است که اگر قرار بود صرفاً زمان جشنواره تغییر کند، باید یک فراخوان برای جشنواره ملی و یک فراخوان برای جشنواره بین الملل اعلام می‌شد که می‌توانست زمان و حتی دبیر آن یک نفر باشد.

تغییر دیگر اینکه اصل انتخاب ۲۲ فیلم برای این دوره از جشنواره برداشته شده و بدین ترتیب می‌توان در این دوره از جشنواره انتظار ۱۰ یا ۱۰۰ فیلم را داشت. این اصل در ادوار اخیر از آن جهت در نظر گرفته شده بود که فیلم‌های باکیفیت پایین انتخاب نشوند و جالب اینکه حتی ۲۲ فیلم باکیفیت در دوره‌های اخیر وجود نداشت و انتظار می‌رفت این اصل حفظ شود و این عدد صرفاً کاهش یابد.

همچنین شرط زمان تولید که از اساسی‌ترین شروط حضور فیلم‌ها در ادوار مختلف بوده، حذف شده و به جای آنکه فیلم در یک سال اخیر تولید شده باشد، می تواند تولید هر سال که باشد، در جشنواره حضور یابد. در حالی که این اصل جزو بدیهی ترین مفاد هر جشنواره سینمایی است و جشنواره‌ها، فیلم‌های تولید منتهی به یک سال منتهی به دوره پیشین‌شان را می‌پذیرند.

تغییر دیگر اخذ یک تعهدنامه از تهیه کنندگانی است که فیلم‌هایشان برای حضو در جشنواره انتخاب شده است. در فراخوان امسال اشاره شده: «پس از اعلام نظر هیات انتخاب و راه‌یابی آثار به جشنواره‌، تهیه‌کننده با حضور در دبیرخانه، فرم دستورالعمل و ضوابط حضور اثر در جشنواره را می بیند و متعهد به رعایت ضوابط و مقررات مندرج در آن می‌شود، در غیر این صورت، فیلم‌های رزرو جایگزین خواهد شد.» احتمال می‌رود امضای این تعهدنامه برای جلوگیری از انصراف فیلم‌ها پس از انتخاب باشد اما مشخص نیست آیا صرفاً این موضوع در نظر گرفته شده یا مفاد دیگری نیز وجود دارد؟!

 

فراخوان چهل و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر

چهل و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، هم‌زمان با چهل و چهارمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، با هدف معرفی و تقدیر از آثار برگزیده سینمای ایران و جهان در دو بخش ملی و بین‌الملل، ۱۲ تا ۲۲ بهمن ماه ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد.

اهداف

سینمای نوین ایران به عنوان پرتو درخشانی از فرهنگ ایرانی و اسلامی، همواره در سراسر جهان با ارزش‌های انسانی، اخلاقی، انقلابی و معنوی شناخته شده است. جشنواره فیلم فجر با تکیه بر این کلان ارزش‌ها و با هدف حمایت از سینمای اخلاق مدار، امیدآفرین و آگاهی بخش، به منظور معرفی آثار برگزیده یک سال سینمای ایران و تقدیر از تلاش هنرمندانه سینماگران خلاق و فراهم آوردن زمینه رشد و اعتلای آثار سینمایی بر پایه هویت ملی و دینی، به شرح زیر برگزار می شود.

1) بخش ملی

الف: سودای سیمرغ (مسابقه سینمای ایران)

ب: مستند بلند

ج: کوتاه داستانی

فیلم‌های بلند داستانی که دارای پروانه ساخت یا نمایش سینمایی از سازمان امور سینمایی و سمعی بصری باشند و تا قبل از بهمن ۱۴۰۱ اکران عمومی نشده و در سامانه‌های نمایش درخواستی به صورت آنلاین و رسانه ملی به نمایش درنیامده باشند، مجاز به حضور در این بخش خواهند بود.

تبصره ۱: فیلم‌های بلند داستانی به جز جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان، نباید در هیچ یک از رویداد‌ها و جشنواره‌های سینمایی داخلی و خارجی به نمایش درآمده باشند.

تبصره ۲: کلیه فیلم‌های بخش ملی که در ادوار گذشته مورد بازبینی هیات انتخاب قرار گرفته است، مجاز به حضور نخواهند بود.

تبصره ۳: هیات داوران تمام آثار واجد شرایط حضور در جشنواره اعم از فیلم‌های حرفه‌ای و فیلم اول کارگردانان را در همه بخش‌ها مورد داوری قرار می‌دهد.

تبصره ۴: فیلمساز یا کارگردان اول، به هنرمندی اطلاق می‌شود که برای ساخت یا نمایش فیلم سینمایی خود برای نخستین بار، مجوز‌های لازم و قانونی را از سازمان امور سینمایی و سمعی بصری کسب کرده و پیش از این اثری از وی به عنوان فیلم سینمایی اکران عمومی نشده باشد.

تبصره ۵: داوری در بخش سینمایی پویانمایی مشروط به حضور حداقل دو فیلم در این قالب خواهد بود.

تبصره ۶: فیلم‌های متقاضی شرکت در بخش «مسابقه فیلم‌های مستند بلند» باید دارای پروانه نمایش از سازمان امور سینمایی و راه‌یافته به بخش مسابقه شانزدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت بوده و دارای مدت زمان نمایش حداقل ۷۵ دقیقه باشند.

تبصره ۷: فیلم‌های متقاضی شرکت در بخش «مسابقه فیلم‌های کوتاه داستانی» باید دارای پروانه نمایش از سازمان امور سینمایی و راه یافته به بخش مسابقه سی و نهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم‌کوتاه تهران بوده و دارای مدت زمان نمایش حداقل ۳ و حداکثر ۲۰ دقیقه باشند.

 

جوایز

اعضای هیات داوران متشکل از سینماگران و صاحب ‌نظران فرهنگی هنری، از میان تمام آثار واجد شرایط حضور در جشنواره، جوایز را به شرح زیر اهدا خواهند کرد.

  1. سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی (جایزه ویژه سردار شهید سلیمانی)
  2. سیمرغ بلورین بهترین فیلم
  3. سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی
  4. سیمرغ بلورین جایزه‌ ویژه‌ هیات داوران
  5. سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه
  6. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی زن
  7. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد
  8. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن
  9. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
  10. سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری
  11. سیمرغ بلورین بهترین تدوین
  12. سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن
  13. سیمرغ بلورین بهترین صدا (صدابرداری - صداگذاری)
  14. سیمرغ بلورین بهترین طراحی هنری(صحنه - لباس)
  15. سیمرغ بلورین بهترین چهره‌پردازی
  16. سیمرغ بلورین بهترین جلوه‌های ویژه میدانی
  17. سیمرغ بلورین بهترین جلوه‌های بصری‌
  18. سیمرغ بلورین بهترین فیلم پویانمایی
  19. سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول سینمایی
  20. سیمرغ بلورین جایزه ویژه جشنواره
  21. سیمرغ بلورین فیلم برگزیده تماشاگران
  22. سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند بلند
  23. سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه داستانی

تبصره ۱: سیمرغ بلورین بهترین فیلم پویانمایی، مستند بلند، کوتاه داستانی و فیلم اول به کارگردان فیلم اهدا خواهد شد.

‌ضوابط و مقررات بخش ملی

  • کلیه فیلم‌های متقاضی شرکت در هر یک از بخش‌های جشنواره، باید در سامانه (fajrfilmfestival.com) ثبت‌نام کنند. مهلت ثبت‌نام، از تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۰۱ الی ۱۴۰۱/۰۸/۳۰ خواهد بود.
  • فقط تهیه‌کنندگان حقیقی و حقوقی می‌توانند با مراجعه به سامانه جشنواره، مراحل ثبت‌نام فیلم خود را تکمیل و اطلاعات و مستندات فیلم (تصویر پروانه ساخت یا نمایش) را ثبت و بارگذاری کنند. مسئولیت صحت و دقت اطلاعات مندرج و تبعات آن، تماماً به عهده تهیه‌کننده فیلم خواهد بود. دبیرخانه جشنواره از پذیرش فیلم‌های فاقد پروانه ساخت یا نمایش معذور است.
  • تهیه‌کننده فیلم باید پس از تکمیل مراحل ثبت‌نام، نسخه کامل فیلم را به صورت فایل استاندارد فنی نمایش (DCP) برای بازبینی تا تاریخ ۱۴۰۱/۰۹/۱۵ به دبیرخانه جشنواره تحویل نماید.
  • هیأت انتخاب مسابقه بخش ملی، بازبینی فیلم‌های متقاضی حضور در جشنواره را از تاریخ ۱۴۰۱/۰۹/۱۵ شروع خواهند کرد.
  • هیأت‌ انتخاب مسابقه بخش ملی، حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۱۵از میان تمامی فیلم‌های واجد شرایط حضور در جشنواره، اسامی فیلم‌های منتخب را اعلام خواهند کرد.
  • تهیه‌کنندگان فیلم‌های منتخب، باید حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۲۵ نسخه نهایی فیلم با زیرنویس انگلیسی و استاندارد فنی نمایش (DCP)، عکس‌های صحنه و کارگردان، پوستر، تیزر و یا حداکثر سه دقیقه از فیلم خود را برای استفاده تبلیغاتی در رسانه‌ها، به دبیرخانه تحویل دهند. ثبت‌نام در سامانه به منزله پذیرش و رعایت کامل مفاد فراخوان و مقررات جشنواره و ضوابط تولید و نمایش فیلم در ایران، از سوی صاحبان قانونی فیلم‌هاست.
  • در صورت عدم ارائه نسخه نهایی فیلم تا تاریخ مقرر (۱۴۰۱/۱۰/۲۵)به دبیرخانه جشنواره، نام فیلم از فهرست متقاضیان شرکت در جشنواره خارج و فیلم یا فیلم‌های رزرو هیأت انتخاب، با نظر دبیر جایگزین خواهد شد.
  • پس از اعلام نظر هیات انتخاب و راه‌یابی آثار به جشنواره‌، تهیه‌کننده با حضور در دبیرخانه، فرم دستورالعمل و ضوابط حضور اثر در جشنواره را رویت و متعهد به رعایت ضوابط و مقررات مندرج در آن می‌گردد، در غیر این صورت فیلم‌های رزرو جایگزین خواهد شد.
  • هیأت داوران جشنواره، حداکثر ۲۴ ساعت قبل از مراسم پایانی، نامزدهای دریافت جوایز را معرفی خواهد کرد.
  • هیچ جایزه‌ای در بخش رقابتی به طور هم‌ارزش میان دو یا چند اثر تقسیم نمی‌شود.
  • نمایش فیلم‌ها در جشنواره، مطابق با ضوابط و مقررات سازمان امور سینمایی و سمعی بصری خواهد بود.
  • دستورالعمل و شرایط حضور سینماهای متقاضی میزبانی جشنواره از سوی دبیرخانه جشنواره اعلام خواهد شد.
  • درآمد حاصل از نمایش فیلم‌های شرکت‌کننده در جشنواره پس از کسر هزینه‌ها در وجه مالک سینما و صاحب فیلم براساس پروانه مالکیت پرداخت خواهد شد.
  • تفسیر و رفع ابهام از مفاد و مقررات فراخوان و موضوعات پیش‌بینی‌نشده بر عهده دبیر جشنواره است.

 

د: مسابقه تبلیغات سینمای ایران

فراخوان این بخش شامل مسابقه عکس، پوستر فیلم، تیزر و آنونس، آذرماه ۱۴۰۱ اعلام خواهد شد.

 

۲: بخش بین الملل

این بخش با هدف شناسایی آثار ارزشمند سینمای ایران و جهان و تقویت و تشویق به تولید آثار همسو و هم تراز با سینمای ایران در تاریخ ۱۲ الی ۲۲ بهمن ماه ۱۴۰۱ (۱ فوریه الی ۱۱ فوریه ۲۰۲۳) در دو بخش رقابتی سینمای سعادت، جلوه‌گاه شرق و بخش غیررقابتی جام جهان‌نما (جشنواره جشنواره‌ها) برگزار می‌شود.

 

الف: سینمای سعادت

در این بخش فیلم‌های سینمایی در اولویت قرار خواهد گرفت که به موضوعاتی نظیر ظلم ستیزی و عدالت خواهی، مبارزه با اسکتبار و تروریسم جهانی، پرهیز از خشونت و افراطی‌گری، بیداری اسلامی‌، سبک متعالی زندگی، خانواده گرایی‌، حقوق بشر، اشاعه آموزه‌های اخلاقی - دینی و معنوی‌، رفع تبعیض‌، فرهنگ و تمدن با بیانی هنری پرداخته باشند و همت خود را بر این گمارند تا انسان معاصر را به سوی سعادت رهنمون سازند.

جوایز

هیات داوران در این بخش از میان آثار منتخب جوایز زیر را اهدا خواهند کرد.

  1. سیمرغ بلورین بهترین فیلم
  2. سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی
  3. سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه
  4. سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیات داوران
  5. سیمرغ بلورین بهترین دستاورد هنری

 

ب: جلوگاه شرق ( مسابقه سینمای کشورهای آسیایی - اسلامی)

در این بخش فیلم‌های سینمایی از کشورهای آسیایی - اسلامی برگزیده می‌شوند که بتوانند به اعتلای سینمایی با رویکرد متعالی در جهان کمک کنند.

جوایز

هیات داوران در این بخش از میان آثار منتخب جوایز زیر را اهدا خواهند کرد.

  1. سیمرغ بلورین بهترین فیلم
  2. سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی
  3. سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه
  4. سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیات داوران
  5. سیمرغ بلورین بهترین دستاورد هنری

 

ج: جام جهان‌نما (جشنواره جشنواره‌ها)

در این بخش منتخب فیلم‌های ایرانی و خارجی حاضر در جشنواره‌های بین‌المللی غیر رقابتی به نمایش در خواهند آمد.

 

د: بخش جنبی بین‌الملل

۱) جایزه محمد امین (ص)

  • تندیس و دیپلم افتخار (به کارگردان) برای بهترین اثر در بازتاب ارزش‌های اخلاقی و کرامت انسانی از میان همه آثار راه یافته به بخش‌های رقابتی جشنواره

۲) جایزه بهترین فیلم بین الادیان

  • تندیس و دیپلم افتخار (به کارگردان) برای بهترین اثر در تقریب مذاهب و ادیان

۳) جایزه مقاومت

  • تندیس و دیپلم افتخار (به کارگردان) برای بهترین اثر در محور مقاومت و بیداری اسلامی

۴) نمایش‌های ویژه

  • مروری بر آثار سینمایی سایر کشورها

5) بازار فیلم

  • فراخوان این بخش متعاقبا منتشر خواهد شد

 

ضوابط و مقررات بخش بین‌الملل

  1. آغاز ثبت‌نام در سامانه جشنواره (fajriff.com) از سوی تهیه کننده یا پخش کننده قانونی فیلم و تحویل آثار از تاریخ ۱۴۰۱/۰۶/۱۵ تا ۱۴۰۱/۰۸/۳۰ برابر با (۶ سپتامبر تا ۲۱ نوامبر ۲۰۲۲)
    ۲ ـ نسخه قابل پذیرش با زیرنویس انگلیسی در فرمت DCP for film festivals Apple ProRes.۴۴۴۴ full HD
    ۳ ـ تاریخ تکمیل مراحل تولید فیلم برای بخش‌های رقابتی از سال‌های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۰
    ۴ ـ مدت زمان فیلم حداقل ۷۵ دقیقه
    ۵ ـ عدم اکران عمومی فیلم‌های متقاضی
    ۶ـ مسئولیت انتخاب و دعوت رسمی از تمام فیلم‌ها بر عهده دبیر جشنواره است.
    فیلم‌های ایرانی متقاضی در بخش ملی نیازی به ثبت‌نام مجدد در بخش‌های بین‌المللی نداشته و مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟