بین الملل تابناک: ورود ۲۲ جنگنده چین به منطقه پدافندی هوایی تایوان، آمادگی تایوان برای جنگ با چین، شروط عربستان و امارات برای افزایش تولید نفت، نگرانی روسیه از افزایش تنشها بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان و آماده شدن کره شمالی برای آزمایش اتمی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ورود ۲۲ جنگنده چین به منطقه پدافندی هوایی تایوان
وزارت دفاع تایوان از ورود ۲۲ فروند جنگنده چین به منطقه پدافند هوایی این جزیره خبر داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزارت دفاع تایوان در بیانیهای اعلام کرد که ۲۲ فروند جنگنده چین روز پنجشنبه وارد منطقه پدافندی هوایی جزیره تایوان شده است.
از سوی دیگر، خبرگزاری کیودو ژاپن گزارش داد که امروز پنج موشک از چین به سمت آبهای سرزمینی ژاپن شلیک شده است.
به دلیل این اتفاق، معاون وزیر امور خارجه ژاپن با سفیر چین در توکیو تلفنی گفتوگو کرد و طی آن خواستار توقف فوری تمرینهای نظامی چین شد.
چین روز پنجشنبه رسماً برگزاری رزمایش نظامی در مقیاس بزرگ را در اطراف جزیره تایوان آغاز کرد.
این رزمایش که پاسخ چین به سفر نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان است، ساعت ۱۲:۰۰ روز پنجشنبه به وقت محلی در شش منطقه در آبهای اطراف جزیره تایوان آغاز شد و گفته میشود تا ظهر یکشنبه ادامه خواهد داشت.
آمادگی تایوان برای جنگ با چین
به دنبال برگزاری رزمایش چین در اطراف تایوان که از یک سو توسط دولت های خارجی محکوم شده و از سوی برخی دیگر مورد حمایت قرار گرفته است، تنشها میان دو کشور در حال تشدید است و تایوان اعلام کرده برای جنگ احتمالی آماده است.
رادیو بین المللی فرانسه روز جمعه به نقل از وزارت دفاع تایوان از عبور هواپیماها و کشتیهای جنگی چین از «خط میانه» تنگه تایوان خبر داد و در همین راستا وزیر دفاع تایوان تصریح کرد که ارتش تایوان آماده جنگ است اما به دنبال جنگ نیست.
وزارت خارجه دولت خودخوانده تایوان روز پنجشنبه در بیانیهای مدعی شد: چین با شلیک موشک به آبهای نزدیک این جزیره در ساعات اولیه روز از کره شمالی «تقلید» کرده است. این وزارتخانه همزمان با افزایش تنشها، از پکن خواست خویشتنداری کند و تاکید کرد که ارتش به تقویت سطح هشیاری خود ادامه و به «وضعیت دشمن» واکنش مناسب نشان خواهد داد.
شروط عربستان و امارات برای افزایش تولید نفت
خبرگزاری «رویترز» روز پنجشنبه به نقل از چند فرد مطلع نوشت، عربستان سعودی و امارات متحده عربی فقط در صورت وخامت بیشتر بحران سوخت در زمستان، تولید نفت خود را افزایش میدهند.
رویترز به نقل افراد آشنا به تفکرات صادرکنندگان نفت عمده در حاشیه خلیج فارس نوشت، ریاض و ابوظبی به عنوان سران اوپک حاضرند در صورتی که جهان در زمستان به تشدید بحران انرژی مواجه شود، تولیدات خود را «بهطور قابل توجهی» افزایش دهند.
اوپک پلاس روز چهارشنبه با وجود تقاضای «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا از سعودیها برای افزایش تولید نفت که در سفر اخیرش به جده مطرح شد، فقط ۱۰۰ هزار بشکه در روز به تولید خود اضافه کرد.
رویترز به نقل از سه فرد مطلع که به خاطر حساسیت موضوع نمیخواستند نامشان فاش شود این خبر را گزارش داده است. یکی از این افراد در توضیح تصمیم روز چهارشنبه اوپک پلاس گفت: «با توجه به این احتمال که اروپا زمستان امسال گازی نخواهد داشت و احتمالاً با شروع سال نو میلادی سقف قیمت بر روی فروش نفت روسیه گذاشته خواهد شد، نمیتوانیم تمام بشکههای نفت خود را اکنون به بازار بریزیم.»
یک فرد دیگر در اینباره گفت، این تصمیم جزئی اما نشانهای از حسن نیت است. وی افزود: «این مقدار اندک است اما نشان میدهد اوپک پلاس که شامل کشورهای زیادی از جمله روسیه، ایران و ونزوئلا و مخالفتهای آنهاست، توانسته به اجماع رسیده و به سمت جلو حرکت کند.»
این افراد جزئیاتی درباره میزان احتمالی افزایش تولید نفت در این شرایط ارائه نکردند اما گمانهزنی کردند که عربستان سعودی و امارات بتوانند بین ۲ تا ۲.۷ میلیون بشکه در روز به تولید خود اضافه کنند.
یکی از این افراد گفت: «فقط زمانی میتوانیم بگوییم که ظرفیت اضافه خواهیم داشت که بحرانی طولانیمدت رخ داده باشد» و در این زمان اعضای اوپک تولید خود را افزایش خواهند داد.
او در ادامه گفت، با توجه به تداوم اختلافات میان روسیه و غرب بر سر جنگ اوکراین، این زمان میتواند زمستان همین امسال باشد.
«کلاوس مولر» از مقامهای بخش انرژی آلمان چند روز پیش هشدار داد این کشور بدون گاز روسیه در زمستان دوام نخواهد آورد. وی در ادامه سخنانش گفت: «در حالی که مخازن گاز آلمان تقریبا ۶۵ درصد پر شده و وضعیت در مقایسه با هفتههای گذشته بهتر است، هنوز این ذخایر برای عبور از زمستان بدون گاز روسیه ناکافی است.»
از سوی دیگر بر اساس آمار منتشر شده، آمریکا برای دومین دوره پیاپی سه ماهه کوچک شدن اقتصاد و رکود را تجربه میکند. به نوشته روزنامه «واشنگتن پست»، آمریکا در بازه زمانی آوریل تا ژوئن (فروردین تا خرداد) برای دومین بار پیاپی، کوچک شدن ۰.۹ درصدی اقتصاد را تجربه کرده است.
در حال حاضر علاوه بر آمریکا، شمار زیادی از کشورهای اروپایی نیز در پی تحریمهای گسترده علیه روسیه با افزایش بهای انرژی و مواد خوراکی مواجه شدهاند. مسکو بارها اعلام کرده اثرات تحریمهای سنگین کشورهای غربی به خود آنها باز خواهد گشت.
نگرانی روسیه از افزایش تنشها میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که مسکو از تشدید تنشها میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در منطقه قره باغ بسیار نگران است.
به گزارش اسپوتنیک، پسکوف پنجشنبه شب به خبرنگاران گفت: ما با دقت وضعیت را دنبال میکنیم. البته ما نگران وخامت اوضاع هستیم و از دو طرف میخواهیم خویشتن داری کرده و مهمتر از همه، از تمام مفاد توافقنامه سه جانبه پیروی کنند.
پیش از این، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای حافظ صلح این کشور طی ۲۴ ساعت گذشته، چهار مورد نقض آتش بس در قره باغ توسط جمهوری آذربایجان را به ثبت رساندهاند.
این وزارت خانه افزود، در نتیجه نقض آتش بس ۲ نظامی قره باغ کشته و ۱۴ نفر دیگر در قره باغ مجروح شدند.
وزارت خارجه روسیه همچنین از ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواست به آتش بس احترام بگذارند و از خود خویشتن داری نشان دهند.
آماده شدن کره شمالی برای آزمایش اتمی
پس از ادعاهای مقامات غربی مبنی بر آماده شدن کره شمالی برای انجام اولین آزمایش اتمی خود از سال ۲۰۱۷، سازمان ملل نیز این ادعاها را تکرار کرد.
بر اساس گزیدهای از گزارش محرمانه سازمان ملل که توسط خبرگزاری «رویترز» مشاهده شد، کره شمالی در شش ماهه اول سال جاری میلادی برای آزمایش اتمی آماده شده است.
ناظران مستقل تحریمها بامداد جمعه به کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل درباره کره شمالی گزارش دادند: «کار در تأسیسات آزمایش اتمی پونگی-ری راه را برای آزمایشهای هستهای بیشتر جهت توسعه سلاحهای اتمی هموار میکند.»
به نوشته رویترز، در این گزارش آمده است: «کره شمالی به توسعه توانایی خود برای تولید مواد شکافتپذیر در سایت یونگبیون - تاسیسات اتمی اصلی کره شمالی که اولین راکتورهای هستهای در آن راهاندازی شدند - ادامه داده است.»
دفتر نمایندگی دائمی کره شمالی در سازمان ملل به درخواست رویترز برای اظهارنظر درباره این گزارش محرمانه پاسخ نداد.
ناظران سازمان ملل در این گزارش همچنین گفتند، تحقیقات نشان داده پیونگیانگ در سرقت صدها میلیون دلار از داراییهای رمزنگاری در حداقل یک هک بزرگ دست داشته است.
این گزارش ادعا میکند: «سایر فعالیتهای سایبری با تمرکز بر سرقت اطلاعات و ابزارهای سنتیتر برای به دست آوردن اطلاعات با ارزش برای برنامههای ممنوعه کره شمالی، از جمله سلاحهای کشتار جمعی، ادامه یافته است.»
ناظران در این گزارش نوشتند: «کره شمالی در سایت آزمایش اتمی خود تدارکات انجام داده است، هرچند دستگاه اتمی آزمایش نشده است. در نیمه اول سال ۲۰۲۲، این کشور شتاب برنامههای موشکی خود را ادامه داد.»